Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene temeKolumne

10. Jula 2017.
 

Mehmed Meša Delić: Retorika

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

(Retorika – vještina lijepog govora i tehnika govorništva uopće; dio stilistike koji se bavi nevezanim govorom u riječi i pismu)

 Uzrečice ili poštapalice

Skoro da nema ljudi, a posebno onih koji su u javnom životu, politici, a da ne koriste uzrečice ili poštapalice. Puno njih su po tome prepoznatljivi. Ima poštapalica koje budu simpatične i orginalne. Opet ima i onih koje su vulgarne i mrske.

Ima puno korištenja uzrečica: ma šta kažeš, šta to reče, hajde de, ma de, ma nemoj, ma ne daj, srce moje, sunce moje, Boga ti….

Ako pažljivo slušamo govornike ili sagovornike, lahko ćemo primjetiti suvišne, zamorne, ali i dosadne uzrečice koje se trpaju i tamo gdje im nije mjesto. A najčešće su to uzrečice: znači, dakle, mislim, ovaj, onaj, ono, znači, znaš, prema tome, na koncu, međutim, ba, shvataš, razumješ, kao, definitivno, normalno, naravno…

Na sreću ovo su bezazlene uzrečice ali svakako ovdje treba izdvojiti one najfrekventnije koje paraju uši i tako su dosadne, a to su: znači i dakle. One se izgovaraju i kad treba i ne treba, na mjestima i na nemjestima.

Posebno je interesantno slušati političare koji često kažu; da politički protivnici koriste retoriku mržnje, rata, provokacija, itd.

Mnogi od njih i ne znaju šta je to retorika, a izgovaraju taj termin.

Imamo priliku da slušamo političare i njihove govore, debate u parlamentu, na javnim nastupima ili na medijima. Ti govori paraju uši.

Jednom  sam pokušao (pre)brojati uzrečice,  ali sam brzo odustao jer sam u dvije – tri proširene rečenice mogao da čujem uzrečice: znači i dakle u govoru, onih pismenijih insana –  političara – u medijima naprimjer. Puno je taj govornik pričao, a ništa nije kazao osim čestog ponavljanja uzrečica koje je izgovarao kod svakog uzdaha.

Ima i govornika sa akademskim zvanjem koji ne umiju izbjegavati: znači, ovaj, onaj, dakle, kao suvišne uzrečice.

Kod strogog profesora jezika ili na  seminaru retorike se moglo naučiti: Dakle je veznik zaključne rečenice pa bi trebalo i koristiti u zaključnim rečenicama posebice u završnici smislenog govora ili izlaganja. Dakle ne ide uz izjavnu rečenicu na početku govora.

Nema smisla upotrebljavati dakle ni na početku, ni na kraju, ni usred jednostavne izjavne rečenice kojom se ništa mudro ne kazuje, a kamoli zaključuje.

Dok slušamo vrla naklapanja onih umnijih i pismenijih koji uzrečice: mislim, dakle, znači, definitivno nemilosrdno rabe kao gladne koke žito, upitamo se čuju li oni sebe, znaju li o čemu govore, vide li uopće one kojima govore?

Interesantno je posmatrati naše političare, pa i akademike kada daju intervju. Oni ne znaju ni da gledaju gdje bi trebali gledati, a dobri poznavaoci retorike to drugačije i elegantnije rade.

Političari bi uz one mnogobrojne savjetnike trebali imati i savjetnike, trenere koji bi im ukazivali na ispravnost njihovih govora i gledanja u oči dok s nekim govore, a ne po okolnim objektima ili brdima.

Dekartova mudra izreka: Mislim, dakle jesam – jer da misle i da umiju domisliti, znali bi svoj govor (pogled) osmisliti, privesti kraju i zaključiti s mudrom ili barem smislenom zaključnom rečenicom koju će početi s pravilno upotrijebljenim zaključnim veznikom dakle.

Bilo bi interesantno i (pro)čitati govore ili izjave političara, akademika, da ih printani mediji doslovno citiraju. Treba zahvaliti printanim medijima koji ne prenose njihove orginalne izjave ili govore pa to na sreću ne moramo čitati. Dosta je što ih slušamo dok (ne)pravilno govore uzrečice ili poštapalice…About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Sveta Cakić: Vreme i vremena

  I Čujem ljudi pričaju da su nastupila neka vremena teška. Na globalnom svetskom planu bukti i plamti po koji rat lokalnog karaktera. Ekonomska situacija u svetu kažu nikad lošija i neizvesnija. Naše male i napaćene dr...
by Redakcija
 

 
 

Tomislav Jakić: Katalonci ni(su) Hrvati

Bez obzira na to kako završila stvar s referendumom o katalonskoj neovisnosti i s (u trenutku pisanja ovoga teksta zabranjenim) zasjedanjem katalonskog parlamenta koji bi trebao proglasiti odluku o osamostaljenju ove španjols...
by Redakcija
 

 
 

Sirađ Duhan: Balkan & big brother

Jedan je dovoljan za početak rata, dok za pomirenje i ostvarenje trajnog mira, potrebno je najmanje dvoje (a nekada troje i više) i proces traje jako dugo – u nekim slučajevima traje više generacija. Balkan je osjetljiv r...
by Redakcija
 

 

 

Anis Bajrektarević: Refeudalizacija Europe (III dio)

Čudesni svijet Binarnih kategorizacija (Refeudalizacija Europe – III Dio)   Da li je nova polarizacija, izolacija te nj Hladni rat iznova na pomolu? Kome to treba sada i zašto? Da bi smo uspješno odgovorili na ovo pit...
by Redakcija
 

 
 

Sadmir Karović: Terorizam – Ljudsko zlo sa imenom

Doc. dr Sadmir Karović   Terorizam – Ljudsko zlo sa imenom   Aktualna dešavanja u svijetu kao i globalni društveni procesi bez sumnje utiču i na kreiranje određenih društvenih procesa kada je u pitanju i drža...
by Redakcija
 

 
Konkursi regiona