Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementBajke

21. Aprila 2020.

Zehra Isić: Čičak i Ljubičica

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Zehra Isić

 

ČIČAK I LJUBIČICA

 

“Izbriši ga, neka ga nema više u priči. Ko zna gdje će ga put odvesti”, poručio je Čičak izdaleka, dok su Ljubičici sijale bistre kapi na laticama. Mjesec se te noći potrudio da cijeli Svijet latica i trnja zablista, naročito Ljubičicina malena odaja. Ljubičica je prišla prozoru i uzdahnula, ne rekavši ništa. Mjesec je znao njene skrivene, tajne želje i približio joj se. “Nemoj biti tužna”, šapnuo je, “tvoja bol ne stane u tako malo biće. Ljubav je tvoja veličine okeana, i on to zna…” Ljubičica je stavila ruku na srce. Tu, na istom mjestu, dlanom je prekrila amulet koji joj je poklonio Čičak. “Da te čuva”, rekao je tada, stavivši joj lančić oko vrata. Bio je to poseban dar za nju. Od tog trenutka znala je da je on uvijek potajno mislio na nju, mada nikada nije priznao.

Dani su prolazili, ali Čičak nije dolazio. Kao svi veliki umjetnici, i on je ponekad volio samoću i tišinu. Ljubičica je, pak, željela tišinu podijeliti s njim. Šutjeti o sreći. O smiraju. O srcu.

Nelijepi dani dočekali su je u Svijetu latica i trnja. Oluje su ljute harale sa svih strana, a oblaci su poprimili tamnu boju. Ljubičica je bila uplašena. Bila je sama, a vjetar je bio nemilosrdan. “Da barem zna kako mi je”, šapnula je zvijezdama koje su se od oluje sakrile u njenu sobicu. Zvijezde su znale istinu, ali joj ništa nisu rekle.

Danima je Ljubičica očekivala njegove korake. Čekala vijesti na trgu, kad bi oluje nakratko utihnule. Jesen je trebala donijeti buket sreće, za oboje. Trebali su zajedno koračati uskim stazama ka kupinama, glasno se smijući, ali Čičak nije dolazio.

Zabrinuta Ljubičica, uprkos snažnim olujama, odlučila je da će ga potražiti. Hrabrim korakom, krhka, ali snažna, krenula je na put. Amulet je stavila kraj svoga srca, da joj da snagu.

Došavši u nepoznati kraj, pitala je za njega. Niko nije znao gdje je dječak čarobnog glasa. “On je prvak šumske opere”, pojasnila je Ljubičica malenoj ptici na stanici. Ptica ju je tužno pogledala, ne rekavši ništa. Odletjela je k njemu.

Iz daljine se ubrzo začuo njegov glas. “Nisam tu”, rekao je Čičak. “Ne možemo se vidjeti.” Ljubičica se okrenula, pogledom tražeći mjesto odakle dopire glas. Molila je pticu, molila je sunce da joj pokažu put ka njemu. Glas je utihnuo, a sunce je nestalo iza oblaka.

Ljubičica je sjela na klupu i glasno zajecala. Amulet na srcu počeo je da drhti, poput lista na stablu breze. Ostala je sama na stanici.

Kući se vratila u sumrak. Vjetar je čekao na prozoru. “Zna li koliko ga volim, vjetre?”. “Zna, malena”, rekao je vjetar i rukom joj obrisao sitnu kap s latice.

Sutradan je u dalekom gradu Svijeta latica i trnja, bila upriličena svečanost. Crvenim tepihom prošetao je Čičak. Nije bio sam. Sa njim je bila Jagorčevina.

Jedna prozirna kap s Ljubičicinog lica kanula je na amulet od srebra. Onaj, koji joj je poklonio Čičak…


About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Nermin Begović: Slaven

Nermin Begović   SLAVEN   „Bijaše nekoć u zemlji Usu čovjek po imenu Job. Bio je to čovjek neporočan i pravedan: bojao se Boga i klonio zla.“. Ovako počinje priča o Jobu, čovjeku koji je imao silno bogatstvo ...
by Redakcija
0

 
 

Emina Jusufović: Stjuardesa

Emina Jusufović   STJUARDESA . Lijepo je, kažu, kada se čovjek probudi rano ujutro pa se onako od srca nasmije. Hem, što je lijepo, a, hem, što je zdravo, kažu. Onako za dušu dobro dođe, pročisti te taj smijeh a d...
by Redakcija
0

 
 

Vlado Jović: Odgoj i higijena ruku obitelji Kulenović

Vlado Jović   ODGOJ I HIGIJENA RUKU OBITELJI KULENOVIĆ   Ademir Kulenović zvani Žmirke nemalo se iznenadio kada je od oca dobio šamarčinu zbog koje ne samo da mu se zamračilo pred očima, već je vidio i sve zv...
by Redakcija
0

 

 

Mirjana Štefanicki Antonić: Procvala samonikla bulka

Mirjana Štefanicki Antonić   PROCVALA SAMONIKLA BULKA     ,,Misli te uvek odvedu do mesta gde ti je srce ostalo.”   Fjodor Mihajlovič Dostojevski     Jutros mi je procvala, samonikla, crvena bulka, u žardinj...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Beloruska narodna bajka Ivan Prelepi i knez Ladimir

ИВАН ПРЕЛЕПИ И КНЕЗ ЛАДИМИР Белоруска народна бајка   Извор: Златна птица: белоруске народне бајке / приредио и предговор на...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona