Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementBajke

27. Aprila 2020.

Zehra Isić: “Ljubičica i Čičak na prečici do sreće” (odlomak)

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

“Izbriši ga, neka ga nema više u priči. Ko zna gdje će ga put odvesti”, poručio je Čičak izdaleka, dok su Ljubičici sijale bistre kapi na laticama. Mjesec se te noći potrudio da cijeli Svijet latica i trnja zablista, naročito Ljubičicina malena odaja. Ljubičica je prišla prozoru i uzdahnula, ne rekavši ništa. Mjesec je znao njene skrivene, tajne želje i približio joj se. “Nemoj biti tužna”, šapnuo je, “tvoja bol ne stane u tako malo biće. Ljubav je tvoja veličine okeana, i on to zna…” Ljubičica je stavila ruku na srce. Tu, na istom mjestu, dlanom je prekrila amulet koji joj je poklonio Čičak. “Da te čuva”, rekao je tada, stavivši joj lančić oko vrata. Bio je to poseban dar za nju. Od tog trenutka znala je da je on uvijek potajno mislio na nju, mada nikada nije priznao.

Dani su prolazili, ali Čičak nije dolazio. Kao svi veliki umjetnici, i on je ponekad volio samoću i tišinu. Ljubičica je, pak, željela tišinu podijeliti s njim. Šutjeti o sreći. O smiraju. O srcu.

Nelijepi dani dočekali su je u Svijetu latica i trnja. Oluje su ljute harale sa svih strana, a oblaci su poprimili tamnu boju. Ljubičica je bila uplašena. Bila je sama, a vjetar je bio nemilosrdan. “Da barem zna kako mi je”, šapnula je zvijezdama koje su se od oluje sakrile u njenu sobicu. Zvijezde su znale istinu, ali joj ništa nisu rekle.

Danima je Ljubičica očekivala njegove korake. Čekala vijesti na trgu, kad bi oluje nakratko utihnule. Jesen je trebala donijeti buket sreće, za oboje. Trebali su zajedno koračati uskim stazama ka kupinama, glasno se smijući, ali Čičak nije dolazio.

Zabrinuta Ljubičica, uprkos snažnim olujama, odlučila je da će ga potražiti. Hrabrim korakom, krhka, ali snažna, krenula je na put. Amulet je stavila kraj svoga srca, da joj da snagu.

Došavši u nepoznati kraj, pitala je za njega. Niko nije znao gdje je dječak čarobnog glasa. “On je prvak šumske opere”, pojasnila je Ljubičica malenoj ptici na stanici. Ptica ju je tužno pogledala, ne rekavši ništa. Odletjela je k njemu.

Iz daljine se ubrzo začuo njegov glas. “Nisam tu”, rekao je Čičak. “Ne možemo se vidjeti.” Ljubičica se okrenula, pogledom tražeći mjesto odakle dopire glas. Molila je pticu, molila je sunce da joj pokažu put ka njemu. Glas je utihnuo, a sunce je nestalo iza oblaka.

Ljubičica je sjela na klupu i glasno zajecala. Amulet na srcu počeo je da drhti, poput lista na stablu breze. Ostala je sama na stanici.

Kući se vratila u sumrak. Vjetar je čekao na prozoru. “Zna li koliko ga volim, vjetre?”. “Zna, malena”, rekao je vjetar i rukom joj obrisao sitnu kap s latice.

Sutradan je u dalekom gradu Svijeta latica i trnja, bila upriličena svečanost. Crvenim tepihom prošetao je Čičak. Nije bio sam. Sa njim je bila Jagorčevina.

Jedna prozirna kap s Ljubičicinog lica kanula je na amulet od srebra. Onaj, koji joj je poklonio Čičak…

 

_____________________________

Zehra Isić, rođena 1980. u Tuzli. Profesorica bosanskog jezika i književnosti.

Pisanjem poezije bavila se u osnovnoj i srednjoj školi. Njena druga ljubav je usmeno narodno stvaralaštvo. Istraživačkim radom, prikupljanjem narodnih predaja, bavila se za vrijeme studija, te ih objedinila u diplomskom radu “Narodne predaje Srebrenika.”

Objavila je knjige za djecu “Zlatna Ljubičica” i “Ljubičica i Čičak na prečici do sreće”. Ilustracije za knjigu uradila je Ivana Ćurić, a izdavač je Printas iz Srebrenika.

Knjige o Ljubičici govore o djevojčici koja živi u Svijetu latica i trnja. Vjeruje u plemenitost, dobrotu i ljubav. Vjerujući da je vanjska ljepota zanemariva u odnosu na unutrašnju, Ljubičica ponavlja riječi malog princa: “Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.”

Autorica živi i radi u Srebreniku.About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Nova stihozbirka Lene Ruth Stefanović ”Izvinite, mislim da umirem”

NOVA ZBIRKA POEZIJE LENE RUTH STEFANOVIĆ   ,,IZVINITE, MISLIM DA UMIREM”   Piše: Božidar Proročić   Lena Ruth Stefanović predstavlja jednu od najsuptilnjih savremenih crnogorskih književnica koja i kroz ...
by Redakcija
0

 
 

Novi roman Ivana Sokača ”Zvona i zvonari”

ZVONA I ZVONARI Ivan Sokač   Žanrovi: Domaći pisci, roman   Izdavač: Alma Broj strana: 323 Pismo: Latinica Povez: Mek Format: 21 cm (A5) Godina izdanja: 2020.       Ivan Sokač: ZVONA I ZVONARI Opis:  ...
by Redakcija
0

 
 

Rezultati konkursa RUH za najljepšu pjesmu inspirisanu Ramazanom

Bošnjačko društvo RUH je uspješno privelo kraju konkurs za najljepšu pjesmu, inspirisanu mjesecom Ramazanom. Pristigao je veliki broj pjesama iz mnogobrojnih krajeva naše lijepe Bosne, Hrvatske, Sandžaka (Srbije i Crne G...
by Redakcija
0

 

 

Objavljeno izdanje pesme Maje Herman Sekulić ”Ljubav u vreme korone”

Udruženje za promociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi“ objavilo je specijalno izdanje pesme Maje Herman Sekulić pod naslovom „Ljubav u vreme korone“ koja je objavljena na 24 jezika, a u okviru projekta „Pesma koj...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Marija Juračić: Afektivna uloga riječi u pjesničkom izrazu

Afektivna uloga riječi u pjesničkom izrazu   Prije nekog vremena raspravljala sam s prijateljem, pjesnikom, o značenju riječi fanatik. Odnosila se na knjigu Amosa Oza „Kako izliječiti fanatika“. Prijatelj, sociolo...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona