Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementBosna i Hercegovina

25. Januara 2015.
 

Mehmed Meša Delić: Maglaj, grad bosanskog života

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Često sam odlazio gore na gradsku tvrđavu i pogledom milovao grad i njegovu staru čaršiju, a onda pogledom prelazio rijeku Bosnu u novi dio grada.

Mojim pogledima nebi ništa izmaklo do trenutka dok magla grad ne zarobi. Magle često u pohode dolaze i grad u jednu cijelinu pretvore kao da rijeci Bosni prkose, koja grad prepolovi da bi graditelji mostova posla imali.

Bezbroj „Razglednica Maglaja“ u svijet su poslane i svi oni koji grad upoznaše i na karti ga pronađoše, u jednu stvar se uvjeriše:

„Maglaj je, centar svijeta.“

Graditelji Maglaja da su iz svemira gledali i mjesto određivali gdje grad izgraditi, ljepše mjesto nebi pronašli.

Prostrt kao ćilim šareni  u kotlini rijeke Bosne, opasan brdima, poljima, šumama, baščama…

Zbog svog položaja i ljepote, često je bio meta dušmana. Jedno njegovo teško stanje opisano je u: „Zelenom busenju“, od Edhema Mulabdića iskrenog Maglajlije, pa neka mu je rahmet veliki za djela koja nam ostavi.

I u prošlom agresijskom ratu biva ponovo napadan i ubijan, ali ga raja njegova i okoline odbrani, a Maglaj, od tada je, grad heroj.

Tabla sa imenom njegovim na sve strane svijeta se pomjera, grad se širi, grad ponovo započeo da živi, bosanskim životom.

Posebna je ljepota njegovih proljetnih predvečerja, izražena kroz opojni miris behara, blagi šum rijeke Bosne koja sa sobom odnosi melodiju ezana sa maglajskih džamija, jeku crkvenih zvona, a to ostavlja neizbrisiv žig na čovječijoj duši.

Stanovnici Maglaja i njegova okolina opijeni čarobnom ljepotom i neodoljivim zovom pozlaćenih pejsaža odlaze na obalu rijeke Bosne i njenih pitomih pritoka. A njena pritoka Bistica, poznata kao ljepotica, toliko mami da prema njoj hrli i staro i mlado, a za majske praznike sve se u njoj spoji, i staro i mlado i zemlja i nebo.

Ide raja i na obližnja brda, da uživa u Božijoj ljepoti.

Ali, od svih ljepota koje krase ovaj kraj, najljepša je ljepota bosanskog života. Lijepi bosanski običaji sačuvali su se do današnjih dana. Otvorenost srca maglajske i ostale raje, bratska riječ na svakom koraku, ljepota prirode i maglajski duh mame čovjekov uzdah.

Okolna sela poređana s obje strane rijeke Bosne k’o biseri na ogrlici, također su u punoj mjeri zadržali bosanski oblik života.

Ovaj članak je bez priložene „Razglednice Maglaja“, jer tu razglednicu želim za sebe zadržati, a zašto, oni koji su daleko od Maglaja, domovine Bosne i rijeke Bosne, oni će me razumjeti.

Umjesto „Razglednice Maglaja“ ja ću vam pokloniti pjesmu koju napisa svome gradu, a onim radoznalim predlažem da na pretraživaču svoga račinara potraže: Maglaj fotos.

 

GRAD K’O JABUKA

 

Bosna rijeka krivudava

k’o jabuku raspolovila Maglaj

na dva dijela slatka

pa ne znam kojem dijelu više

da poklonim ljubavne kiše.

 

Na obali desnoj čaršija stara

sa gradinom vjekovnim stražarom

i Kuršumlijom džamijom

maglajskom hamajlijom.

 

Na obali lijevoj

u krilu maglajskog polja

širi se čaršija nova,

a most ih spaja

da se obilazi maglajska raja.

 

Maglaju, grade lijepi

Bosna te procijepi,

još te magle kao vunom pune

da u dušeku magle snivaš

i na izlazak sunca čekaš.

 

Maglaju, raspolovljena jabuko,

u tvoja dva slatka dijela

bezbroj pjesama o tebi drijema

samo ih pjesnik probuditi treba

da poteku k’o Bosna rijeka

i da se prenesu širom svijeta.

 

 

Istaknuta slika: Panoramio.com, FOTO: Nedžad HidovićAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Lovre Rončević: Iza riječi

Lovre Rončević   IZA RIJEČI   Na stolu pored kreveta stajala je pisaća mašina. I danas, kao i sva jutra prije, spremao se Đoredino za posao. Prebacio je preko glave onaj remen koji je bio pričvršćen s obje strane...
by Redakcija
0

 
 

Danijela Nina Stanković: Bravo za klovna

Danijela Nina Stanković . BRAVO ZA KLOVNA  . (Minja Peković) . Pali se svetlo uhvate li te nemiri, žmarci uhvati li te žalost ožegao te ovaj život stavljao ti cveće po koži žeravicama da vrisak pretačeš u reči da t...
by Redakcija
0

 
 

Poezija Zorice Baburski

Зорица Бабурски   УМИРАЊЕ   Васкрсла је туга у мојим данима На крилима ноћи трепери и шушти Гнезди се на болним крвавим ...
by Redakcija
0

 

 

Nikola Motika: Kikot sudbine

Nikola Motika . Kikot sudbine . Bonjour, svaki novi dan je život, pa i ponedjeljak, razlog je za sreću i radost kad sunce ugledam, raspoloženje od nas samih zavisi, proljeće, p(r)olijeće proljeće, miris zumbula, kreće us...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Said Šteta: Očev novčanik

Said Šteta . Očev novčanik . Svaku je njegovu želju slagao u odjeljak gdje su po pravilu trebale biti novčanice i nosio ih kao tek isplaćene dnevnice rudara u tunelu što spaja Bosnu i Hercegovinu kada ga kao udarnika zat...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange