Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementDrugi pišu

14. Februara 2017.
 

Hamid Dabashi: Očajnička potraga za ‘požarom u Reichstagu’

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Imajući u vidu Trumpovu ozbiljnu nepopularnost, incident da se ilegalno dokopa vlasti postaje sve vjerovatnija, opasna mogućnost.

Donald Trump i njegovi glavni islamofobi okupljeni u Bijeloj kući, sada sa militantnim križarom Stephenom Bannonom na čelu, u očajničkoj su potrazi za svojim „požarom u Reichstagu“ i njihov omiljeni propagandni alat, Fox News, sumanuto ga traži – čak i u Kanadi.

„Paljenje Reichstaga“ dogodilo se 27. februara 1933. u Berlinu, kada je zapaljena zgrada njemačkog parlamenta (Reichstag). Ovaj incident su nedugo potom zloupotrijebili Adolf Hitler i njegova banda da traže ukidanje građanskih sloboda u sklopu sistematske pripreme za Hitlerov puč za potpunu fašističku vlast.

Od tada se izraz „paljenje Reichstaga“ koristi kao metafora za strašan događaj koji zloupotrijebi neki protofašistički pokret kako bi okrivio bezličnog internog neprijatelja, da bi mu potom pridružio vanjskog neprijatelja, a onda se brzo kretao prema potpunoj kontroli državnog aparata kroz kriminalizaciju i gušenje otpora javnosti.

Budući da je Trump omražen kod značajnog dijela američkog društva, incident tipa „paljenja Reichstaga“ postaje sve vjerovatnija, opasna mogućnost.

Od historijskog Marša žena u Washingtonu do učestalih okupljanja na aerodromima u znak protivljenja njegovoj zabrani ulaska za muslimane, Trump i njegovi savjetnici znaju da gubitak glasova birača širom države za oko tri miliona sada prerasta u rašireno nezadovoljstvo javnosti, protivljenje guvernera na državnom nivou i sistematski otpor sudske branše.

Lažne vijesti i Fox News

Nedugo nakon što je krajem januara izdata uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak muslimanima u sedam saveznih država, Trumpova administracija je dobila događaj za koji je smatrala da predstavlja „paljenje Reichstaga“ i da im može poslužiti da opravda njihove drakonske mjere i dodatno ih pooštri.

Takav incident je iskrsnuo kada su se pojavili izvještaji da se dogodio oružani napad na muslimanski centar u Quebecu u Kanadi. Fox News, Trumpov najpouzdaniji izvor lažnih vijesti, odmah je istupio i izvijestio da je počinilac musliman marokanskog porijekla.

Ovo je, međutim, kao i većina drugih stvari na Fox Newsu, bio slučaj lažnog izvještavanja. Osumnjičeni za ovo masovno ubistvo u Quebecu je, zapravo, nasilni „nacionalista bijelac“ Alexandre Bissonnette, ozloglašen i poznat lokalnim vlastima po svojim rasističkim islamofobnim stavovima. Ne samo da počinilac ovog zločina nije musliman, već su mu, zapravo, muslimani direktne mete.

Ništa od ovoga, međutim, nije spriječilo Fox News, da prebrzo zaključi kako je počinilac ovog užasnog djela musliman marokanskog porijekla, a na osnovu ovih lažnih vijesti, sekretar Bijele kuće za štampu, Sean Spicer odmah je reagovao, proglasivši ovaj događaj opravdanjem za Trumpovu zabranu ulaska za muslimane.

No zasluge u ovoj očajničkoj potrazi za „požarom u Reichstagu“ idu zloglasnoj Kellyanne Conway, Trumpovoj glavnoj brbljivici, koja je, u intervjuu nedugo nakon uvođenja zabrane ulaska za muslimane, za dva Iračanina, izbjeglice, rekla da su „organizatori masakra u Bowling Greenu“, besramno lažući.

Ne postoji „masakr u Bowling Greenu“. Ona ga je izmislila – a nesposobni voditelj je samo zurio u nju i nije se usprotivio ovoj fikciji. Istina je, dva Iračanina su uhapšena u Bowling Greenu zbog navodne povezanosti sa eksplozivnim uređajem koji je upotrijebljen protiv američkih četa u Iraku.

Ali „masakra u Bowling Greenu“ nije bilo, osim u zlobno poremećenom umu, raskošnom postignuću američkog šarlatanstva.

Vanredno stanje

Trump i njegovi savjetnici očajni su da nađu muslimanski „požar u Reichstagu“ i iskoristit će takav incident da dalje demoniziraju islam u SAD-u i da traže registraciju muslimana ili čak nešto gore.

Ilegalna i nekonstitutivna zabrana ulaska za muslimane je tek prva salva. Trump ima na umu širi dijapazon. Demonizacija i zvanični progon muslimana, baš kao i Jevreja u nacističkoj Njemačkoj, nastavit će se velikom brzinom sve dok on ne proizvede svoj „požar u Reichstagu“.

Pored domaće prijetnje, Trumpu i njegovoj bandi će trebati strani rat kako bi mogao očuvati svoj predsjednički status u ovom i narednom mandatu. On nije ni prestao voditi kampanju nakon pobjede. On je svjestan činjenice da je iznimno nepopularan predsjednik. Čitav svoj prvi mandat provest će vodeći kampanju za naredni.

„Donaldu Trumpu treba rat“,  Bradley Burston je ispravno postavio dijagnozu i dodao: „Ali ne bilo kakav rat. Potreban mu je određeni nekršćanski, svemoćni, zastrašujući, nebijeli neprijatelj s kojim se ne može pregovarati. Potreban mu je sveti rat.“

Jedini „sveti rat“ koji Trump može voditi je, naravno, protiv muslimana.

Uz njega stoji Steve Bannon, opsjednuti krstaš. Da biste našli njemu slične morate se vratiti do likova kao što su Rene od Šatijona ili Gi Lizinjan iz perioda krstaških ratova; zloban je i podmukao, a mržnja prema muslimanima i Jevrejima osnovna mu je karakterna crta.

Bannon ima opasno neuko poimanje neprekidnog rata između islama i kršćanstva koje je pokupio sa neke luđačke web stranice poput vlastite Breitbart. Ovakav njegov stav jasno je došao do izražaja u podlom govoru koji je 2014. preko Skypea održao svojoj družini istomišljenika, militantnih kršćana.

Od Huntingtona do Netanyahua

U jednom ključnom trenutku u govoru kaže: „Vjerujem da biste trebali zauzeti veoma, veoma, veoma agresivan stav protiv radikalnog islama,“ a ako ste mislili da misli na „radikalni islam“ a ne na „islam“, odmah će vas ispraviti dodavši: „Ako se osvrnete na dugu historiju judeokršćanske borbe Zapada protiv islama, vjerujem da su naši preci zadržali svoj stav, i ja mislim da su uradili pravu stvar. Mislim da su ga držali van svijeta, bilo da se radilo o Beču ili Toursu ili drugim mjestima… Ostavili su nam u naslijeđe veliku instituciju, crkvu Zapada.”

Od Samuela Huntingtona preko novog ateizma, Benjamina Netanyahua pa sve do Bannonovog kršćanskog žara, svi upiru prstom u sveopći rat sa jednom muslimanskom državom koja ne služi u potpunosti kršćanskom militarizmu: Iranom.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost i Bannonov istomišljenik, militantni islamofob Michael Flynn upravo je upozorio Iran.

Stalno podizanje svijesti javnosti i mobilizacija građanskog neposluha protiv Trumpovih politika sada su postali glavna obilježja cijele jedne nove generacije antiratnog pokreta za ljudska prava u SAD-u.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera 

 

Hamid Dabashi je profesor iranskih studija i komparativne književnosti na Univerzitetu Columbia u New Yorku. Njegova najnovija knjiga nosi naziv “Arapsko proljeće: Kraj postkolonijalizma” (Zed 2012).About the Author

Redakcija
Redakcija
Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Islamsko kulturno nasljeđe u Crnoj Gori

Ministarstvo kulture i medija podržalo internetsku publikaciju Avlija.me iz sredstava Fonda za podsticanje plurarizma i raznovrsnosti medija za finansiranje programskih aktivnosti od javnog interesa: 23 istraživačka članka ...
by Redakcija
0

 
 

Život i običaji Bošnjaka Crne Gore – knjiga i DVD

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori podržao je projekat NVO Avlija koji će se realizovati od decembra 2022. godine do decembra 2023. godine. Projekat se odnosi na pripremu i publikovanje fotomonograf...
by Redakcija
0

 
 

Kako je Ćazim Lukač dokazao da je govorio istinu u Skupštini Crne Gore

KO LAŽE U PARLAMENTU   Tekst iz Monitora (subota, 4. maj 1991, godine) priredio Hamza Bralić Dio magnetograma sa sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je poslanik Ćazim Lukač dokazao da gvoori istinu a da je Branko Ko...
by Redakcija
0

 

 

Američka ambasada za razvoj slobode medija u Crnoj Gori

Američka ambasada u Crnoj Gori je podržala projekat NVO Avlija ”Ovo je Slobodna Crna Gora – mediji za građane” koji će se realizovati narednih godinu dana, medijski partner je Radiotelevizija Pljevlja. Op...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Sačuvajmo energiju – zaštitimo prirodu

Ministarstvo kapitalnih investicija je podržalo šestomjesečni projekat ”Sačuvajmo energiju – zaštitimo prirodu” koji je kombinacija više akcija na edukaciji stanovništva o značaju očuvanja zdrave životne...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange