Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementEkologija

4. Juna 2013.

Kako sačuvati hranu?

More articles by »
Written by: Redakcija

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana okoline je Misli.Jedi.Štedi (Think.Eat.Save). Misli.Jedi.Štedi je kampanja protiv otpada i gubitka hrane koja nas potiče da smanjimo otpad od hrane, odnosno količinu neiskorištene hrane koja gubi prehrambena svojstva, ali i prestaje biti resursom koji se može obnoviti, naš foodprint.

Misli.Jedi.Štedi i ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti racionalnog korištenja hrane – zato što svi treba da MISLIMO o načinu na koji koristimo namirnice, JEDEMO u skladu sa svojim potrebama, ali i da ŠTEDIMO hranu!

Ne bacati hranu znači imati obzira prema okolini, imati obzira prema troškovima vlastitog domaćinstva, ali i prema drugima kojima hrana nije svakodnevno dostupna.

Tragedija na koju bogati ne obraćaju pažnju (Foto Rojters)

Tragedija na koju bogati ne obraćaju pažnju (Foto Rojters)

 

  1. Svjež kupus se dalje od izvora toplote može održati i nekoliko dana, ali je važno znati da na višoj temperaturi on značajno gubi vitamin C. Tako se, na primjer, na 4˚C gubi 2,5% ovog vitamina, na 14°C više od 6%, a na 24°C gubitak vitamina C je preko 20%.

  2. Svježi začini, meso ili riba utopljeni u maslinovo ulje mogu stajati u frižideru i do nekoliko dana.

  3. Povrće se često kvari jer gubi vodu. Namakanjem povrća u hladnu vodu na pola sata vratićete mu hrskavost.

  4. Za duže skladištenje i očuvanje pohranite jabuke u kartonsku kutiju i držite ih u frižideru. Tako bi trebale održati svježinu više od dvije sedmice.

  5. Čim banane iz prodavnice donesete kući, odvojite svaku od njih. Ako ih ostavite spojene, sazrijevaju brže. Držite ih u zdjeli za voće, najbolje u korpi s rupama, važno je da su u nečemu što omogućava protok zraka.

  6. Jedna od najvećih grešaka koju mnogi rade s grožđem je ta da ga isperu prije nego ga pospreme. Dok će voda isprati grožđe i osloboditi ga od prljavštine, ona također ima negativan uticaj na kožicu. Voda omogućava brži rast bakterija, vlaga izaziva plijesan. Najbolje je da neoprano grožđe držite u frižideru, ali nikako ne u plastičnoj vrećici.

  7. Limun ako ćete iskoristiti u roku od sedam dana, držite ga na sobnoj temperaturi. Potreban im je zrak i najbolje ih je držati u korpi koja ima rupice. Ako ih nećete iskoristiti u roku od sedeam dana, možete ih držati u posudi u frižideru.

  8. Narandže će ostati sočnije ako ih držite na sobnoj temperaturi. Najbolje ih je držati u korpi. Korpe su svakako u prednosti od drugih zdjela. Dopuštaju lakšu cirkulaciju zraka oko svakog komada voća.

 

Za više informacija o aktivnostima povodom Svjetskog dana okoline u svijetu posjetite: http://www.unep.org/wed/activities/About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Nacionalni park Prokletije – dragulj Crne Gore

NACIONALNI PARK PROKLETIJE – DRAGULJ CRNE GORE Piše: Božidar Proročić Nacionalni parkovi Crne Gore, predstavljaju instituciju od vitalnog značaja i intresa u očuvanju prirode njenog biodivirziteta, planskog očuvanj...
by Redakcija
0

 
 

Jusif Mammadalijev – azerbejdžanski naučnik

YUSIF  MAMMADALIJEV, DOKTOR HEMIJE – NAUČNIK Pišu:  Parvana Garaieva i Božidar Proročić Jusif Mammadalijev (azerbejdžanski. Yusif Heydər oğlu Məmmədəliyev). Jusif Mammadalijev pripada jednom od najvećih nau...
by Redakcija
0

 
 

Evropska nedjelja mobilnosti u Rožajama od 16. do 22. septembra

EVROPSKA NEDJELJA MOBILNOSTI 16. – 22. SEPTEMBRA 2019. GODINE U ROŽAJAMA Povodom Evropske nedjelje mobilnosti, u cilju promovisanja zdravog načina života, Zajednica opština Crne Gore i Opština Rožaje sa partnerima: ...
by Redakcija
0

 

 

LJUDI I VRIJEME: Ćazim Lukač (VII dio)

Formiranje Koordinacionog tijela SDA Budući da je Sulejman Ugljanin pobjegao za Tursku da bi izbjegao hapšenje, to je stranka SDA Sandžaka bila u potpunom rasulu i da bi se njen rad oživio i nastavio Ugljanin iz Ankare šal...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Hadžem Hajdarević gostovao na Cetinju

ODRŽANA PROMOCIJA ,,ARABESKE OD VODE” (RUBAJIJA) HADŽEMA HAJDAREVIĆA NA CETINJU Piše: Božidar Proročić Juče je 12 septenbra u 19 časova u prostorijama JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” održana promocij...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona