Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementEkologija

4. Juna 2013.

Kako sačuvati hranu?

More articles by »
Written by: Redakcija

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana okoline je Misli.Jedi.Štedi (Think.Eat.Save). Misli.Jedi.Štedi je kampanja protiv otpada i gubitka hrane koja nas potiče da smanjimo otpad od hrane, odnosno količinu neiskorištene hrane koja gubi prehrambena svojstva, ali i prestaje biti resursom koji se može obnoviti, naš foodprint.

Misli.Jedi.Štedi i ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti racionalnog korištenja hrane – zato što svi treba da MISLIMO o načinu na koji koristimo namirnice, JEDEMO u skladu sa svojim potrebama, ali i da ŠTEDIMO hranu!

Ne bacati hranu znači imati obzira prema okolini, imati obzira prema troškovima vlastitog domaćinstva, ali i prema drugima kojima hrana nije svakodnevno dostupna.

Tragedija na koju bogati ne obraćaju pažnju (Foto Rojters)

Tragedija na koju bogati ne obraćaju pažnju (Foto Rojters)

 

  1. Svjež kupus se dalje od izvora toplote može održati i nekoliko dana, ali je važno znati da na višoj temperaturi on značajno gubi vitamin C. Tako se, na primjer, na 4˚C gubi 2,5% ovog vitamina, na 14°C više od 6%, a na 24°C gubitak vitamina C je preko 20%.

  2. Svježi začini, meso ili riba utopljeni u maslinovo ulje mogu stajati u frižideru i do nekoliko dana.

  3. Povrće se često kvari jer gubi vodu. Namakanjem povrća u hladnu vodu na pola sata vratićete mu hrskavost.

  4. Za duže skladištenje i očuvanje pohranite jabuke u kartonsku kutiju i držite ih u frižideru. Tako bi trebale održati svježinu više od dvije sedmice.

  5. Čim banane iz prodavnice donesete kući, odvojite svaku od njih. Ako ih ostavite spojene, sazrijevaju brže. Držite ih u zdjeli za voće, najbolje u korpi s rupama, važno je da su u nečemu što omogućava protok zraka.

  6. Jedna od najvećih grešaka koju mnogi rade s grožđem je ta da ga isperu prije nego ga pospreme. Dok će voda isprati grožđe i osloboditi ga od prljavštine, ona također ima negativan uticaj na kožicu. Voda omogućava brži rast bakterija, vlaga izaziva plijesan. Najbolje je da neoprano grožđe držite u frižideru, ali nikako ne u plastičnoj vrećici.

  7. Limun ako ćete iskoristiti u roku od sedam dana, držite ga na sobnoj temperaturi. Potreban im je zrak i najbolje ih je držati u korpi koja ima rupice. Ako ih nećete iskoristiti u roku od sedeam dana, možete ih držati u posudi u frižideru.

  8. Narandže će ostati sočnije ako ih držite na sobnoj temperaturi. Najbolje ih je držati u korpi. Korpe su svakako u prednosti od drugih zdjela. Dopuštaju lakšu cirkulaciju zraka oko svakog komada voća.

 

Za više informacija o aktivnostima povodom Svjetskog dana okoline u svijetu posjetite: http://www.unep.org/wed/activities/About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Nacionalni parkovi – simbol i ponos Crne Gore

NACIONALNI PARKOVI SIMBOL I PONOS CRNE GORE Piše: Božidar Proročić Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i značajnih i rijetkih prirodnih pojava. Oni čine ekološku i geografsku cjelinu koja se posebnim zakonom i...
by Redakcija
0

 
 

Mešino bockanje – aforizmi Mehmeda Meše Delića

*Imam sahat bez kazaljki, jer više ne vjerujem ni – vremenu. *Nestrpljivi mole Boga da On da strpljenje, ali odmah. *Za većinu ljudi život je ružno vrijeme, stanu i čekaju da prođe. *Danas je bolje biti bogat nego biti ...
by Redakcija
0

 
 

Pantelis Prevlakis

PANTELIS PREVLAKIS, SIMBOL ZLATNE GENERACIJE GRČKE KULTURE Piše: Božidar Proročić Pantelis Prevelakis (grčki : Παντελης Πρεβελακης). Rođen je 3. marta u mjestu Retimno Grčka. Istakao se u književnosti...
by Redakcija
0

 

 

Ivana Đukić: Novi ”Kosač”

Ivana Đukić   Novi ,,Kosač”   Śedi tako u svojoj fotelji zavaljen/a, zagledan/a u budućnost kroz prozor svoje fancy kancelarije, i među mislima probira jednu: “Pa, možda ja i nijesam mašina! Možda i ja im...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Intervju sa NJ. E. Nataliyom Fiyalkom

INTERVJU SA OTPRAVNICOM POSLOVA AMBASADE UKRAJINE U CRNOJ GORI NJENOM EKSELENCIJOM NATALIYOM FIYALKA  Razgovarao: Božidar Proročić   Prvi tragovi ljudske civilzacije u Ukrajini sežu još u daleku prošlost prije 300.0...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona