Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementEkologija

19. Februara 2019.

Rožaje: ‘’Šta mladi mogu i trebaju da učine za životnu sredinu’’

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Zaštita životne sredine samo na papiru

U multimedijalnoj sali NVO ‘’Avlija’’ 18. februara 2019. godine održana je radionica na temu ‘’Šta mladi mogu i trebaju da učine za životnu sredinu’’ na kojoj su učesnici projekta upoznati sa prirodnim nasljeđem u opštini Rožaje, kao i sa problemima zaštite životne sredine. Materijal sa radionice će se iskoristiti narednih dana za produkciju videa o stanju životne sredine koji će biti prikazan u martu 2019. godine.

Na radionici je ukazano na nebrigu lokalnih i državnih vlasti na očuvanju životne sredine i nizak nivo svijesti većine građana o odgovornosti za očuvanje prirodnog nasljeđa Rožaja, odnosno Crne Gore. Učesnici projekta su prethodnih dana anketirali sto građana, pretežno mladih koji su u anketnom listiću od ponuđenih deset glavnih ekoloških problema sa kojima se susreću građani Rožaja glasali za jedan koji smatraju da predstavlja najveći problem.

42 posto anketiranih su naveli kao najveći problem gradska deponiju u kanjonu Ibra, koja je često zapaljena, a dim i smrad smeta vozačima koji prolaze Jadranskom magistralom i mještanima sela Besnik.

Deponija u Rožajama gdje smeće završava u kanjonu Ibra

Komentarišući rezultate ankete na radionici, mladi su identifikovali kao dodatni problem i loš odnos građana prema životnoj sredini kao i loš rad Komunalne policije, te su prisutne brojne divlje deponije pored puteva, baca se smeće u Ibar, Lovničku rijeku i druge lokalne rijeke, baca se smeće sa zgrada, u podrume zgrada i često pored kontejnera umjesto u njih.

Gdje god nađeš proširenje pored puta tu baci smeće

Na radionici je istaknuto i neriješeno pitanje regionalne deponije za nekoliko opština sjevera Crne Gore, a takođe je bilo riječi da oko selektivnog odlaganja otpada nema ni pomena iako je Crna Gora navodno ekološka država već tri decenije, a samim tim Rožaje ekološki grad.

28 % anketiranih smatra da su najveći problem u opštini Rožaje azbestne cijevi primarnog vodovoda iz Grlje i Vrela Ibra koje nijesu promijenjene niti se planiraju promijeniti jer ne postoji plan da se ovaj višedecenijski problem riješi.

Ovako izgleda odlomljeni dio dotrajale azbestne cijevi

Cementno-azbestne cijevi su nakon Drugog svjetskog rata ugrađivane u vodovodne sisteme bivše SFRJ, ali je u međuvremenu, dokazano da vlakna azbesta mogu da naškode ljudskom zdravlju i azbest kao materijal zabranjen je u EU još prije 15 godina. Poznato je da su cijevi ugrađene odavno, da se materijal oštećuju što predstavlja potencijalnu opasnost da se vlakna azbesta nađu u vodi.

17 % anketiranih smatra da je najveći problem u opštini Rožaje nepostojanje azila za pse i mačke, odnosno nebriga za dobrobit životinja koje su napuštene i koje često u perifernim djelovima grada u čoporima lutaju, plaše i uznemiravaju djecu i odrasle, posebno u zimsklim mjesecima kada nemaju hrane.

Još jedan problem: nepostojanje azila za pse i mačke

13 % anketiranih vidi kao najveći problem u gradu nepostojanje parka, rekreativnih pješačkih i biciklističkih staza, igrališta za djecu i uređenih izletišta.

Na radionici se govorilo o neuređenim izletištima Vrelo Ibra, Crnja, Bukeljska rijeka, kao i vidikovaca Top i Izlit i drugih. Ovaj problem bi mogao da se riješi veoma brzo i sa malo sredstava postavljanjem po nekoliko drvenih klupa, par stolova i po jednog skloništa od kiše i ljetnjikovca.

Šumski kompleks Brezovačko brdo – budući park?

Na radionici je spomenuta i opasnost uništenja ne samo potencijalnog arheološkog lokaliteta Brezovačko brdo već i cijele šume od čak tridesetak hektara za potrebe tzv. nove industrijske zone. Prema riječima poznatog biologa i ekologa mr Halila Markišića Brezovačko brdo je lokalitet izuzetnih prirodnih i kultuno-istorijskih vrijednosti na području opštine Rožaje. Markišić je ponovio predlog da se cio prostor Brezovačkog brda između Crnje i Plunčanske rijeke zaštiti i uredi kao gradski park sa višekilometarskim pješačkim i biciklističkim stazama, ljetnjikovcima za odmor i skloništima od kiše, teretanom na otvorenom, dječjim igralištima, botaničkom baštom, uz obavezno očuvanje arheološkog lokaliteta.  Profesor Markišić smatra da će buduća park-šuma ”Brezovačko brdo” sa Karavanskim putem činiti izvanredan turistički kompleks, uz podsjećanje da je desno od Karavanskog puta već izgrađen turistički kompleks ”Jela Resort”.

Uočen je i višedecenijeski problem velike potrošnje drva tokom duge grejne sezone, kao i problem što se drva za ogrev od proljeća do kasne jeseni istovaraju na trotoare, gdje se pile radnim i neradnim danima stvarajući buku i prašinu, gdje se krate, slažu i često suše, a pilotina najčešće završi u rijekama.

Mladi su kao pozitivan primjer naveli izgradnju kolektora koji treba da pokupi fekalnu kanalizaciju koja ide u Ibar i ocijenili projekat kao jedan trenutno najznačajniji projekat koji se realizuje.

U toku je priprema flajera i brošure o stanju kulturno-istorisjkog i prirodnog nasljeđa u opštini Rožaje koji će biti dijeljeni tokom marta kada se planira i organizovanje još jedne radionice, izložba fotografija i premijera filma o stanju kulturno-istorijskog nasljeđa u opštini Rožaje.

Cilj projekta koji NVO „Avlija“ sprovodi uz podršku Američke ambasade u Podgorici je promovisanje razumijevanja koncepta multikulturalnog društva kroz uvođenje, promociju i podsticanje tolerancije, razumijevanja i poštovanja između mladih različitih identiteta sa akcentom na antifašizam, kao i podizanje svijesti o značaju očuvanja zajedničkog kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u lokalnoj zajednici.About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Rijeka Gračanica: Devastacija ribolovnog revira u Morakovu

Nakon nedavnih ekoloških incidenata u Crnoj Gori, o kojima je javnost bila obavještena, situacija u vezi sa ovim problemom nije ni blizu dobre. Naime, u nikšićkoj Župi, tačnije selu Morakovo, već dva dana iskopava se pi...
by Redakcija
0

 
 

Nacionalni park Skadarsko jezero

NP SKADARSKO JEZERO BISER CRNE GORE I BALKANA Piše: Božidar Proročić NP Crne Gore kao institucija od vitalnog značaja u Crnoj Gori ulažu jako velike napore da u sklopu svojih aktivnosti vode kontinuiranu brigu o pet nacio...
by Redakcija
0

 
 

Nacionalni parkovi – simbol i ponos Crne Gore

NACIONALNI PARKOVI SIMBOL I PONOS CRNE GORE Piše: Božidar Proročić Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i značajnih i rijetkih prirodnih pojava. Oni čine ekološku i geografsku cjelinu koja se posebnim zakonom i...
by Redakcija
0

 

 

Uskoro uređenje parka ”Crnja-Brezovačko brdo” u Rožajama

Predsjednik opštine Rožaje sa saradnicima obišao lokalitet budućeg parka “Crnja-Brezovačko brdo” U nedjelju, 26. maja 2019. godine u cilju realizacije projekta uređenja park-šume ‘’Crnja-Brezovačko brdo...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

49 savjeta za čistiju Planetu

SVAKE GODINE, 22. APRILA OBILJEŽAVA SE DAN PLANETE ZEMLJE, A POKRET JE NASTAO 1970. GODINE Ideja da se posveti nacionalni dan planete Zemlje, zaslužan je osnivač Gejlord Nelson, tadašnji senator u gradu Viskonsinu, nakon š...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona