Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementEkologija

30. Aprila 2020.

ZELENA PLANETA: Energetska efikasnost u građevinarstvu

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Poštovani slušaoci radija Slobodna Crna Gora dobar dan i dobrodošli u četvrtu emisiju ‘’ZELENA PLANETA’’ o životnoj sredini koje su dio projektnih aktivnosti šestomjesečnog projekta ”Vratimo se prirodi – za zelenu budućnost” koji realizuje NVO Avlija uz podršku NVO Green Home kroz podršku projektima organizacija civilnog društva u Crnoj Gori u okviru projekta “ZAJEDNO ZA BOLJU KLIMU U CRNOJ GORI”. 

 

 

Energetska efikasnost u građevinarstvu prepoznata je kao područje koje ima potencijal za smanjenje ukupne potrošnje energije, što se postiže kvalitetnom izolacijom i pravilnim izborom građevinskih materijala.


Toplotna izolacija krova omogućava ugodan boravak u prostorijama i doprinosi smanjenju potrošnje energije za grijanje i hlađenje. Ukoliko krov nije adekvatno toplotno izolovan, gubici u toplotnoj energiji su i do 15% . Krovna konstrukcija može biti drvena ili masivna, a izbor krovnog pokrova zavisi od nagiba krova i klimatskih uslova metalni pokrovi i crijep. Jedan od najčešćih oblika krovne konstrukcije je kosi krov. Toplotna izolacija kosog krova je jednostavna i ekonomski isplativa. Za toplotnu izolaciju kosih krovova treba koristiti nezapaljive i parapropusne toplotno izolacione materijale kao što su kamena vuna i stiropor. Preporučljiva debljina toplotne izolacije na kosom krovu je od 14 cm do 20 cm. Sloj za provjetravanje je takođe važan segment za dobru izolaciju. Kod loše provjetrenih krovova zimi mogu nastati štete usled kondenzacije vodene pare što doprinosi i gubitku toplotne energije. Tokom kišnih dana, postoji mogućnost da voda prodre kroz crijep i pokvasi toplotnu izolaciju. Da bi se izbjegle slične situacije, postavlja se vodonepropusna izolacija – folija.

 

Toplotni gubici kroz pod mogu iznositi i do 13% ukupnih toplotnih gubitaka. U cilju smanjenja gubitka energije, podnu konstrukciju treba adekvatno izolovati. Debljina toplotne izolacije treba da bude veća od 6 cm. Na hidroizolaciju, za koju se koristi PE–folija (polietilenska ekspandirana folija), ili betonsku podlogu polažu se toplotne-izolacione ploče ekspandiranog polistirena – stiropora.

 

Odgovarajućom toplotnom izolacijom zidova može se uštedjeti i do 35% energije. Toplotna izolacija zida postavlja se sa spoljašne ili unutrašnje strane zida. Toplotna izolacija sa unutrašnje strane zida je nepovoljna sa građevinskog stanovišta, a često je i skuplja zbog potrebe dodatnog rješavanja problema difuzije vodene pare, strožijih zahtjeva u pogledu sigurnosti protiv požara, gubitka korisnog prostora i sl. Za toplotnu izolaciju spoljašnjeg zida najčešće se koristi stiropor. On se koristi ili u tzv. sendvič zidu sa slojem opeke ili sa slojem lijepka, mrežice i maltera koji se nanose direktno na stiropor. Debljina toplotno-izolacionog sloja najčešće je od 8 cm do 12 cm, što doprinosi smanjenju koeficijenta prolaska toplote zida.

Zamjenom starih drvenih prozora novim prozorima (PVC, aluminijum itd.), popravkom okvira prozora i zamjenom stakala sa onima koji sadrže silikonske premaze, može se spriječiti odavanje i do 50% od ukupne toplotne energije.

 

Prozorski okviri, nezavisno od vrste materijala od kojeg se izrađuju, treba da omoguće dobro dihtovanje, da prekinu toplotni most u profilu, da omoguće jednostavno otvaranje i nizak koeficijent prolaska toplote. Toplotni mostovi nastaju kao posljedica povećanog transporta toplote pri čemu je temperatura unutrašnje površine znatno niža od temperature okoline.

Prozorski okviri se najviše izrađuju od drveta, PVC-a, aluminijuma, čelika i kombinacije navedenih materijala. Stakla se izrađuju kao izolaciona stakla (dvoslojna ili troslojna) u kombinaciji sa materijalima koji dovode do poboljšanja toplotnih karakteristika stakla. Savremeni standardi propisuju korišćenje niskoemisionog stakla. Ovo staklo ima specijalni metalni premaz sa jedne strane čime se smanjuje transfer toplote ili hladnoće. Upotrebom višeslojnih stakala koja se nalaze na određenom odstojanju može se smanjiit gubitak toplotne energije. Npr. 3 stakla debljine 4mm na razmacima od minimum 10 mm pružiće izuzetnu izolaciju. Međuprostor izolacionog stakla može se „puniti“ gasovima (argon, kripton, xenon itd.), što dodatno doprinosi smanjenju toplotne energije. Kao i prozori, vrata imaju bitnu ulogu u sprečavanju gubitka toplote, odnosno doprinose energetskim uštedama. Preporučljivo je zamijeniti ili popraviti stara ulazna vrata, popraviti okvire i na što bolji način uraditi izolaciju spoljašnjih vrata da bi se spriječili gubici energije.

 

Za grijanje tople vode u domaćinstvu potroši se od 10% do 30% energije. Količina utrošene energije koja je potrebna za zagrijavanje tople vode zavisi od tipa aparata koji se koristi za zagrijavanje vode, ali i od izolacije vodenih cijevi. Električni bojleri novije generacije posjeduju bolju toplotnu izolaciju od starijih modela, pa su samim tim i energetski efikasniji. Prilikom kupovine bojlera posebnu pažnju treba obratiti na njegovu zapreminu. Zavisno od potreba, postoje bojleri različite litraže. Bojleri male litraže su zapremine od 5 do 15 litara. Ovi bojleri su dovoljni za toplu vodu u kuhinjama, radionicama, kupatilima i sl. Bojleri srednje litraže su od 30 do 150 litara. Za posebne namjene koriste se bojleri od 50, 80, 100 i 120 litara (npr. u sklopu centralnog grijanja). U većini slučajeva najkorisnija je kombinacija manjeg kuhinjskog bojlera sa većim bojlerom koji bi snabdijevao ostale slavine toplom vodom. Jedan od faktora koji treba uzeti u obzir je udaljenost između bojlera i slavine. Ovo rastojanje treba da bude što manje kako se toplota ne bi gubila u dugim cijevima. Stepen gubitka toplote zavisi od izolacije cijevi i materijala od kojeg je cijev napravljena. Optimalna temperatura, pri kojoj nema velikih toplotnih gubitaka iz bojlera, je oko 55°C. Pri ovoj temperaturi stvaraju se i minimalne količine kamenca. Ukoliko se temperatura vode poveća na 80°C ili više, toplotni gubici se povećavaju. Važno je održavanje i čišćenje grijača i kotlova od kamenca, jer naslage kamenca na grijaču mogu biti uzrok povećane potrošnje električne energije, ali i sporijeg zagrijavanja vode.

Projekat „Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori“ finansira Evropska unija, u okviru IPA programa 2016, a realizuje NVO Green Home. Sadržaj ove emisije isključiva je odgovornost nevladine organizacije Avlija i ni u kojem slučaju se ne može smatrati stavom Evropske unije.

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Književno veče: Savremena evropska distopija ženskim pismom – Heliks

U petak, 19. avgusta (19h) u prostorijama Štrik knjižare (Vlajkovićeva 7), Izdavačka kuća Heliks predstaviće dva naslova iz projekta Književni razgovori s budućnošću. Razgovaraćemo o romanu irske autorke Luize O...
by Redakcija
0

 
 

Mirza Herco o stihozbirci ”Ljubav na prvi pogled” Admira Džanka

MIRZA HERCO PUT KA SAGLASJU Nomen es omen[1] Ljudi su skloni predrasudama koje grade na razne načine, a prema drugim ljudima se izriču na osnovu imena, prezimena, porijekla, nacije i mnogih drugih. U književnosti ime i prezi...
by Redakcija
0

 
 

Emina Bojić: O romanu ”Vodeničar” Saida Štete

Recenzija romana Vodeničar, Saida Štete Roman Vodeničar, književnika Saida Štete, svojim sadržajem i tematikom ne vuče samo emocionalno iz naše sevdalinke nego i iz mnogo kompleksnijih kulturno-civilizacijskih naslijeđ...
by Redakcija
0

 

 

Anđela Bradvica Jurišić: Volio ju je

Anđela Bradvica Jurišić   VOLIO JU JE   Volio ju je, svaku njenu misao i čudne kretnje Način na koji je kuhala Plešući po prostoriji Potpuno zaboravivši jelo koje priprema Bila je njegova ikona Stup na koji se...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Poezija Slađane Milenković

Prof. dr Slađana Milenković     ŽENA SA SLIKE     U septembru grad.   Ispod lampiona žena sa biserima i uvojcima. Stara fotografija.   Herman Hese i pas šetaju ulicom mojih snova. I odu.   Zrelij...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange