Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementEseji

15. Januara 2014.
 

Nikola Šimić Tonin: Mravinjak misli

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Prva nedjelja uoči Uskrsa[1]. Proljetno doba. Snjegove popile ledine. Vodoskoci podno mostarskih džamija, silan kamen na sve strane prska, tamnomodra od vedrine voda. Žuboreći pad poskok vode, dole do nize, užurbaje stići rijeke Neretve šir. Kristalne vode raspletene djevojačke kose, upliću u pletenicu toka. Uz vodu nađikala svrh čovjeka: čkalj, bunika, tatula, štirina, i svakojaka druga travurina. Pljušt-bršljan u nebo je penje. Krasotu sunčanog plama oblači nebo. Višestoljetno sedlo mostarskog mosta, kamenom sjekirom na panju dana cijepa oblake. Pod pučinom modrom tavanice neba, pust se život boji.

Srce mu ubrzanim otkucajima zveči, od teškog klatna čekajućeg susreta s pjesnikom. Jezni ga treme dišljaj, posred srca u jedanput zgodi, znojak s lica ote, mravinjak misli.

Bard njegove mladosti, Aleksa Šantić dočeka u salonroku Miroslava Krležu. Bolestan. Ispijen. Lice potavnilo. Ruke lomne. Tijelo izmoždeno. Klecaju mu slabačka koljena. Bolovanje popilo mu oči.

Krleža se teško otima neugodnom dojmu, zamjećujući kao da su se listići nosnica tog čovjeka, u salonroku mrtvački lištili.

Aleksa govori i govori… mentalitetom provincijalnog trgovačkoga pomoćnika. Sve se zaplelo u nešto teško i mučno. Sunce kapa po šarenim ćilimima. Iza Alekse u zlatnom okviru sja ko ikona fotografija kralja s vlastoručnim potpisom.

Aleksa u zanosu govori o kralju. Neugodno dirnut Krleža se sječa svoje mladosti, svoji zanosa tim pjesnikom, kada po zadimljenim peštanskim kavanama, dugo u noć lista antologiju Bogdana Popovića. U stihovima Alekse Šantića toliko je zakopano njegove mladosti. To vrijeme ko ukleto potopi se zvono.

Razočaran. Na srcu mu teško. Taj bi mu čovjek mogao biti ocem. Mjesto da stoji pred njim kao putokaz, on se danas zanaša, onim istim dekorativnim romantičnostima koje on kao deran preboli.

S tim razdrtim i neugodnim osjećajem oprosti se od Alekse.

 


[1] Prema motivima sjećanja Miroslava Krleže, Svjetiljke u tmini: književni eseji / Miroslav Krleža. – Sarajevo: Oslobođenje, 1988., str. 201-203., (Sabrana djela Miroslava Krleže)

 About the Author

Redakcija
Redakcija
Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Islamsko kulturno nasljeđe u Crnoj Gori

Ministarstvo kulture i medija podržalo internetsku publikaciju Avlija.me iz sredstava Fonda za podsticanje plurarizma i raznovrsnosti medija za finansiranje programskih aktivnosti od javnog interesa: 23 istraživačka članka ...
by Redakcija
0

 
 

Život i običaji Bošnjaka Crne Gore – knjiga i DVD

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori podržao je projekat NVO Avlija koji će se realizovati od decembra 2022. godine do decembra 2023. godine. Projekat se odnosi na pripremu i publikovanje fotomonograf...
by Redakcija
0

 
 

Američka ambasada za razvoj slobode medija u Crnoj Gori

Američka ambasada u Crnoj Gori je podržala projekat NVO Avlija ”Ovo je Slobodna Crna Gora – mediji za građane” koji će se realizovati narednih godinu dana, medijski partner je Radiotelevizija Pljevlja. Op...
by Redakcija
0

 

 

Sačuvajmo energiju – zaštitimo prirodu

Ministarstvo kapitalnih investicija je podržalo šestomjesečni projekat ”Sačuvajmo energiju – zaštitimo prirodu” koji je kombinacija više akcija na edukaciji stanovništva o značaju očuvanja zdrave životne...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Slovačka Republika nastavlja podršku uređenju park šume Brezovačko brdo

Slovačka Agencija za međunarodni razvoj i saradnju Slovak AID i ambasada Republike Slovačke u Podgorici su podržali projekat „Vratimo se prirodi“ koji će realizovati NVO Avlija u partnerstvu sa Opštinom Rožaje i Turi...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange