Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementEseji

15. Januara 2014.
 

Nikola Šimić Tonin: Mravinjak misli

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Prva nedjelja uoči Uskrsa[1]. Proljetno doba. Snjegove popile ledine. Vodoskoci podno mostarskih džamija, silan kamen na sve strane prska, tamnomodra od vedrine voda. Žuboreći pad poskok vode, dole do nize, užurbaje stići rijeke Neretve šir. Kristalne vode raspletene djevojačke kose, upliću u pletenicu toka. Uz vodu nađikala svrh čovjeka: čkalj, bunika, tatula, štirina, i svakojaka druga travurina. Pljušt-bršljan u nebo je penje. Krasotu sunčanog plama oblači nebo. Višestoljetno sedlo mostarskog mosta, kamenom sjekirom na panju dana cijepa oblake. Pod pučinom modrom tavanice neba, pust se život boji.

Srce mu ubrzanim otkucajima zveči, od teškog klatna čekajućeg susreta s pjesnikom. Jezni ga treme dišljaj, posred srca u jedanput zgodi, znojak s lica ote, mravinjak misli.

Bard njegove mladosti, Aleksa Šantić dočeka u salonroku Miroslava Krležu. Bolestan. Ispijen. Lice potavnilo. Ruke lomne. Tijelo izmoždeno. Klecaju mu slabačka koljena. Bolovanje popilo mu oči.

Krleža se teško otima neugodnom dojmu, zamjećujući kao da su se listići nosnica tog čovjeka, u salonroku mrtvački lištili.

Aleksa govori i govori… mentalitetom provincijalnog trgovačkoga pomoćnika. Sve se zaplelo u nešto teško i mučno. Sunce kapa po šarenim ćilimima. Iza Alekse u zlatnom okviru sja ko ikona fotografija kralja s vlastoručnim potpisom.

Aleksa u zanosu govori o kralju. Neugodno dirnut Krleža se sječa svoje mladosti, svoji zanosa tim pjesnikom, kada po zadimljenim peštanskim kavanama, dugo u noć lista antologiju Bogdana Popovića. U stihovima Alekse Šantića toliko je zakopano njegove mladosti. To vrijeme ko ukleto potopi se zvono.

Razočaran. Na srcu mu teško. Taj bi mu čovjek mogao biti ocem. Mjesto da stoji pred njim kao putokaz, on se danas zanaša, onim istim dekorativnim romantičnostima koje on kao deran preboli.

S tim razdrtim i neugodnim osjećajem oprosti se od Alekse.

 


[1] Prema motivima sjećanja Miroslava Krleže, Svjetiljke u tmini: književni eseji / Miroslav Krleža. – Sarajevo: Oslobođenje, 1988., str. 201-203., (Sabrana djela Miroslava Krleže)

 About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Marija Juračić: Afektivna uloga riječi u pjesničkom izrazu

Afektivna uloga riječi u pjesničkom izrazu   Prije nekog vremena raspravljala sam s prijateljem, pjesnikom, o značenju riječi fanatik. Odnosila se na knjigu Amosa Oza „Kako izliječiti fanatika“. Prijatelj, sociolo...
by Redakcija
0

 
 

Norveška za Crnu Goru – Norveška za Rožaje

NORVEŠKA ZA CRNU GORU – NORVEŠKA ZA ROŽAJE   U toku narednih mjeseci u Rožajama će biti realizovan projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, kojim je predviđena izgradnja različitih sportskih i rekreativnih t...
by Redakcija
0

 
 

Larisa Mahmić: Odnos prema drugom u Selimovićevom romanu ”Derviš i smrt”

Larisa Mahmić   Odnos prema drugom u Selimovićevom romanu Derviš i smrt     Meša Selimović, zajedno sa svojim prijateljem Ivom Andrićem, drži titulu jednog od najpoznatijih književnika sa prostora bivše Jugo...
by Redakcija
0

 

 

Ahmet Ademagić: Moje djetinjstvo oko bioskopa i u bioskopu od 1952. do 1962. godine

Ahmet Ademagić MOJE DJETINJSTVO OKO BIOSKOPA I U BIOSKOPU OD 1952. DO 1962. GODINE   Riječ hobi je engleskog porijekla, što znači zanimanje koje je zbog zabave i rekreacije, a ne zarade. Kao na primjer skupljanje pošt...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Zukanović Razija: Poslijeratna stvarnost kroz fotografije Velije Hasanbegovića

Jasno je da je život prolazan i da samo ono što se zabilježi ostaje kao trajni zapis postojanja nekog čovjeka, društva, grada, perioda… Umjetnost je potrebna društvu možda čak i više nego što je potrebno  društvo ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona