Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementHrvatska

24. Marta 2015.
 

Nikola Šimić Tonin: Likovni svjetovi Milana Ciglara

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Gradska knjižnica – Benkovac 17. 03. 2015. – 20. 04. 2015., samostalne izložbe Milan Ciglar: Sugestivne Op-Art kreacije i Neven Otavijević: Poetika izražajne ekspresije.

 

U benkovačkom neupitnom hramu kulture, Gradskoj knjižnici – Benkovac, izuzetno uređenoj i znalački vođenoj rukom vrsnoga znalca istančanoga osječaja za umjetnost i umjetničku vrijednosnu razinu, sve u osobi ravnatelja Mile Marića uz poticaj Borisa Žuže, koga uopče ne treba posebno predstavljati u Zadru, Županiji i šire, dovoljno je reći Boris Žuža i kaže se i da se nije reklo, umjetnost, dogodio se u Benkovcu umjetnički blagdan. Susrela su se kao ruke u rukovanju dva likovna svijeta i proizvela prožimanja, promicanja, gornjorazinskoga umjetničkoga dosega.

Donijele su te ruke izuzetne umjetničke darove, same gornje ljestvice umjetničke vrijednosti, susrete likovnih svjetova, Milana Ciglara i Nevena Otavijevića.

Milan Ciglar: Sugestivne Op-Art kreacije.

Milan Ciglar rodio se u Ptuju 1944. godine, a u Zadar dolazi 1969. gdje radi u GP Jadran kao električar 30 godina. U mladosti se aktivno bavi sportom, posebno nogometom (u rangu druge lige). Kasnije ga počeo zanimati šah. Tih godina šah je u Zadru bujao, a Milan Ciglar postao je majstorski kandidat. Kao umirovljenik osvaja 3. mjesto pojedinačno te dvije zlatne medalje ekipno u Hrvatskoj. Voli plivanje i pliva maraton Preko – Zadar, a za svoju dušu zasvira i gitaru.

Zanimanje za nefizikalne pojave potiče predavanje dr. Hartmana gdje se upoznaje s radiestezijom. Surađuje s gospodinom Dankom Sorićem koji je educiran na tom području, pa zajedničkim radom i uz pomoć strojeva za bušenje postižu izvanredne rezultate u pronalaženju voda.

Redovan je član LU ART – FORUM – ZADAR, te učestvuje na svim skupnim izložbama, likovnim kolonijama te humanitarnim akcijama Udruge.

Ciglareve OP-ART kompozicije, ulja na platnu, likovni su provokatori, umjetnikovi recenti rebusi boja, sluteči višedimenzijonalnih oblika, uspjele provokacije geometrijskih oblika, linija, tijela…

Nedaju od sebe, nedaju se površnosti, postavljaju pitanja, provociraju odgovore, svojevrsni su likovni sustavi, umreženi prostori umjetničke višedimenzijalnosti ljudske i umjetničke zrelosti, usud čovjeka-umjetnika neupitne ljuskosti koji nas lovi u ove svoje bačene mreže likovnosti, kompozicija ulja na platnu.

U svom osvrt profesor Žuža ističe: „Autor se predstavlja izložbom svojih recentnih djela ljubiteljima likovnosti i javnosti grada Benkovca u galeriji Gradske knjižnice.

Riječ je o likovnim radovima koji nastavljaju tradiciju optičke umjetnosti. Evidentno je da umjetnik istražuje mnogobrojne varijacije kompozicijskih nizova ravnih crta u boji u ritmiziranoj izmjeni njihovih smjerova vodoravno, okomito i dijagonalno usmjerenih, što vizualno ostvaruje dojmljivost pokretljivosti, optičkih efekata titranja, iluzije prostornosti i sl.

Ova apstraktna djela poprimaju različite izražajne mogućnosti, kada umjesto ravnih crta u promišljenom rasporedu variraju valovite linije, geometrijske plohe i sl., upućuje na slikarevu kreativnu inventivnost u ostvarenju ovih sugestivnih OP-ART djela.“

Neven Otavijević: Poetika izražajne ekspresije.

Neven Otavijević rođen je 14. 12. 1968. U Zadru. Osnovnu i srednju tehničku školu završio je u Zadru. Relativno-kasno počinje se baviti slikarstvom, iako je ono nedvojbeno njegov životni poziv.

Crtački talent prati ga još od malih nogu. Buknuo je u kasnim tridesetim godinama njegovog života. U procesu slikanja najviše koristi uljene i akrilne boje na platnu. Redovni je član LU ART – FORUM – ZADAR, te učestvuje na svim skupnim izložbama, likovnim kolonijama te humanitarnim akcijama Udruge.

Iz dana u dan, Nevenov likovni rukopis prepoznatljivi je sve večem broju ljubitelja likovnosti i likovne umjetnosti opčenito. Njegova likovna poetika upučuje na nastavljanje tradicije slikarstva naglašenoga kolorizma dominirajući energičnih boja izražajne ekspresije. Neki od radova na tragu su Motike, Joba, iznenadi nas po neki motiv Berbera, jednu od slika očito je isprovocirao Dali…

Veseli i ispunja nas veseljem spoznaja te uzlazeče putanje likovnoga zrenja Nevena Otavijevića. Uvještio se manirom staroga meštra tehnici ulja na platnu. Jak je u prostoru slike, likovnome naboju, donosu atmosfere, naglašenim detaljima, pogođenošću boja, unoseči u slike sve više i više sebe, dajući im osobni biljeg stvaranja. Njegove slike odišu profinjanošću kolorističkih sklopova… daju prepoznatljivost osobnosti interpretacije.

O Nevenu Otavijeviću profesor Žuža kaže: „ Riječ je o slikovnim kompozicijama koje su određene figurativnom tematikom  poput krajolika, mrtve prirode, interijera, figura i sl., koje slikar na osobit način bitno reducira, oslobađajući ih suvišnih detalja, harmoniziranih unutar pojedinih dijelova i cjeline.

Posebnost izražajne ekspresije je naglašena ritmika poteza kista na podlozi, a što u konačnici zrači autentičnom sugestivnošću likovnog naboja evidentnog na izloženim slikama.“

Likovni svjetovi Milana Ciglara i Nevena Otavijevića u svijetu likovne umjetnosti zauzimaju svoje neupitno mjesto, likovno i umjetnički, zdravo-ljudski, pečate ove naše prostore i vrijeme.

 

Istaknuta slika: Milan Ciglar. Foto: Vedran SitnicaAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Izložba: Zapisano na kamenu – islamska epigrafika u Crnoj Gori

U galeriji ”Avlija” od 19. do 25. januara 2023. godine može se pogledati izložba fotografija pod nazivom Zapisano na kamenu – islamska epigrafika u Crnoj Gori. Projekat je podržan od Ministarsva kulture i medija k...
by Redakcija
0

 
 

74. samostalna likovna izložba Dejana Bogojevića u Kruševcu

74. САМОСТАЛНА ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА ДЕЈАНА БОГОЈЕВИЋА У КРУШЕВЦУ   74. самостална ликовна изложба мултимедијалног уметника Деја...
by Redakcija
0

 
 

Virtuelna izložba fotografija: Orijentalno (Osmansko) kulturno nasljeđe – Hajdar-pašina džamija

U selu Radulići se i danas nalaze ostaci spaljene Hajdar-pašine džamije. Ovo selo je bilo sjedište poznate porodice Hajdarpašića čiji je predak, Hajdar-paša, izabrao ovu najljepšu bihorsku dolinu da u njoj podigne svoj...
by Redakcija
0

 

 

Izložba: Orijentalno (Osmansko) kulturno nasljeđe – Hajdar-pašina džamija

U galeriji ”Avlija” tokom februara može se pogledati izložba fotografija pod nazivom Orijentalno (Osmansko) kulturno nasljeđe – Hajdar-pašina džamija za koju je pripremljen katalog ali i organizovana virt...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Online izložba “Izbjeći rat” Luigija Ottanija i Roberte Biagiarelli

Na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS, možete pogledati prvu ovogodišnju online izložbu fotografija u ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange