Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementHumoreska

17. Maja 2021.

Dušan Dojčinović: Čak Noris u bijoskop ”Dom Sindikata” u Leskovac

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Dušan Dojčinović

 

Čak Noris u bijoskop ”Dom Sindikata” u Leskovac

 

Vrlo važno od spisatelja: U ovoj satiričnoj čaršijskoj priči, sa duhom palanke, neki likovi, su zaista, postojali, samo su imena izmišljena. Čika Žare, Biletar Dača, Princ, Meci-čuvar, i moja žena. Krajnji cilj je humor i zabava.

 

I u gužvu pred, bijoskop, Dom Sindikata, vido, čika Daču Princa, kako tapka, karte… I vika mi: Koe će gledate!!? – Ovaj li film s Lepu Brenu: “‘ajde da se volimo”!!!? – Aj, da vi prodam karte, da, uđete, komotno, mislim, da se ne gurate, i gušite… Do, Žareta – biletara!

– Misliš, na čika Žareta!?

– Pa, da bre, sinko!

– Ma, ne, čika Dačo.

– Ovaj mlogo ubav, film,s Belmonda!

– Aj, će navratimo, posle.

Od kolko sati će gledate, film!? – pituje ne Dača Princ. A moja žena, s’m, ćuti, prežmira, s plave oči, i uzdisa, od vrućinu.

– Od, osam, od osam, doveče, vika mu moja žena.

– Da, prošetkamo malko, po Široku Čaršiju, protegnemo kraci, izližemo po sladoled, pa će dođemo da, gledamo film.

– Važi sinak! Vidimo se!

– Vidimo se, čika Dačo.

I kad se vrnusmo iz šetnju, kupimo karte, kude čika Žareta-biletara, on ni zacepi, karte: “Dve za balkon!? Ajde golupčiki! – vika ni čika Žare.

– Prijatno!

I uz stepenice se popesmo, i sedosmo, na drvene stolice, na preklop, na balkon. I s’mo, što sedosmo… na balkon, i poče, film, s Belomonda, i kad uzedo, iz fišek, da ljuskam semenke, a, raljuspine, da, frljam svuda, kude, stignem, žena mi se malko, prisloni na grudi, ja gu malko prizagrli, ete ga Čak Noris.

– A, be Čak, odolke be, ti? – pitujem ga sa kez.

– Znaš  ti, odokle!? – namrštija se, mrtav ozbiljan. – Za, koe, me tvoja žena, zeza, priča smešni vicevi, od mene: ”Čak Noris može da odmuti kajganu! Čak Noris je najjači zato što vežba dva dana dnevno. Čak Noris se švercovao u taksiju! Čak Noris je uspeo pre nego što je i pokušao! Ljudi su se popeli na Mesec, Čak Noris se popeo na godinu! Čak Noris je uspeo da uđe napolje…”???!!!

– Kude, priča!? – ja, onakoj začuđen.

– U, Cirkus M! – ete kude..! – S’g ću vu iskršim koske!!!

– Koe be sa moju ženu, ćeš!?

– A, be zaulav li si ti? S’g će vidiš! – I kad Čak Noris, pođe, da, gu zvizne preko šiju, il’zavrže šamar, preko oči, Meci-čuvar, u bijoskop  dotrča, uz  stepenice, u plav mantil, onakoj s onej, naočare, za vid, crne, do pola nos, al’ jak u ruke, rutave, ko Čak Noris, ufati mu mu ruku, i poče da, mu ga savija…

– Dobro bre Čak, ti li će prekiđaš film s  Žan Pol Belomonda, i praiš pre’stavu, s publiku u bijoskop!? A!?Čak Norisa zabole ga, ruka, malko i poče, da leleče: “Lele, lele, nemoj Meci, izem te!

– A, boli te. Čekaj da vidiš. Se siliš nad žene!? – I takoj ga potulenog, iskara, iz bijoskop, u zadnjicu mu nabi špic s  plitku braon, letnju mokasinu. Aj, da te ne vidim, više u bijoskop!

– Će, vi’š, sutra, ću dođem s moji tepači Rupljanci, iz Murdža ma’lu! Teško si ga na teb’ – izrevoltirano  se dere, Čak Noris, na Mecija. I Meci, bez stra’, priđe, unese mu se u facu, na Čak Norisa, i brzinski, ufati za zuluf, i poče mu, ga čupa!

– Nemoj Meci, izem te, šalija sam se!

– Šalija si se, a?! Aj, džada! Begaj! – Meci mu vika.

– A ti se vrati ko čovek na film. A posle imate od mene pijenje, u Minjon poslastičaru, kriglu limunadu, na točenje. – kaže mi Meci-čuvar… A, ja ete takoj, zadremal sam malko, na fotelju, dok sam gledaja, ovija filmovi iz paket, od kablovsku. Takoj se razgruši od neobičan san, i maši se za svesku, i hemijsku, olovku, da ga pribeležim. Koj zna za koe je toj dobro!? Ne se znaje. Mož’, će ga neki, osim mene i pročita?!

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Dr Ana Stjelja o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Dr Ana Stjelja   DUHOVNI BEG U „DVORCE ZIKRA I DOVE” Tragom zbirke poezije „Žena bez kišobrana” Anele Fetić     Zbirka poezije „Žena bez kišobrana” autorke Anele Fetić, suptilni je pesnički proplam...
by Redakcija
0

 
 

Sanela Halković o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Poetska zbirka “Žena bez kišobrana” autorice Anele Fetić   Valja početi od početka. Od naslova. Ne dešava se često da naslov tako potpuno i jasno oslikava cijelu zbirku, kao što je to slučaj sa ovom poetskom z...
by Redakcija
0

 
 

Dr Nazif Veledar o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Osvrt na zbirku pjesama „ŽENA BEZ KIŠOBRANA“ pjesnikinje ANELE FETIĆ   Poezija je stvaralaštvo nekog pjesnika, pa se kaže npr. poezija Muse Ćazima Ćatića, misleći da je pisao pjesme, tj. poeziju, i to umjetni...
by Redakcija
0

 

 

Marija Juračić o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Osvrt na zbirku poezije Anele Fetić „Žena bez kišobrana“   Kada sam dobila ponudu da budem urednica zbirke poezije autorice Anele Fetić „Žena bez kišobrana“, pomislila sam kako je čudno da upravo ja, agnosti...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Dr. Bisera Suljić-Boškailo o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Dr. Bisera Suljić-Boškailo     Anelina zbirka svjetlucavih pjesama – Žena bez kišobrana     I sam naslov knjige «Žena bez kišobrana» budi poetsku sliku u čitaocu – zagonetna žena na kiši – b...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange