Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementHumoreska

17. Maja 2021.

Dušan Dojčinović: Čak Noris u bijoskop ”Dom Sindikata” u Leskovac

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Dušan Dojčinović

 

Čak Noris u bijoskop ”Dom Sindikata” u Leskovac

 

Vrlo važno od spisatelja: U ovoj satiričnoj čaršijskoj priči, sa duhom palanke, neki likovi, su zaista, postojali, samo su imena izmišljena. Čika Žare, Biletar Dača, Princ, Meci-čuvar, i moja žena. Krajnji cilj je humor i zabava.

 

I u gužvu pred, bijoskop, Dom Sindikata, vido, čika Daču Princa, kako tapka, karte… I vika mi: Koe će gledate!!? – Ovaj li film s Lepu Brenu: “‘ajde da se volimo”!!!? – Aj, da vi prodam karte, da, uđete, komotno, mislim, da se ne gurate, i gušite… Do, Žareta – biletara!

– Misliš, na čika Žareta!?

– Pa, da bre, sinko!

– Ma, ne, čika Dačo.

– Ovaj mlogo ubav, film,s Belmonda!

– Aj, će navratimo, posle.

Od kolko sati će gledate, film!? – pituje ne Dača Princ. A moja žena, s’m, ćuti, prežmira, s plave oči, i uzdisa, od vrućinu.

– Od, osam, od osam, doveče, vika mu moja žena.

– Da, prošetkamo malko, po Široku Čaršiju, protegnemo kraci, izližemo po sladoled, pa će dođemo da, gledamo film.

– Važi sinak! Vidimo se!

– Vidimo se, čika Dačo.

I kad se vrnusmo iz šetnju, kupimo karte, kude čika Žareta-biletara, on ni zacepi, karte: “Dve za balkon!? Ajde golupčiki! – vika ni čika Žare.

– Prijatno!

I uz stepenice se popesmo, i sedosmo, na drvene stolice, na preklop, na balkon. I s’mo, što sedosmo… na balkon, i poče, film, s Belomonda, i kad uzedo, iz fišek, da ljuskam semenke, a, raljuspine, da, frljam svuda, kude, stignem, žena mi se malko, prisloni na grudi, ja gu malko prizagrli, ete ga Čak Noris.

– A, be Čak, odolke be, ti? – pitujem ga sa kez.

– Znaš  ti, odokle!? – namrštija se, mrtav ozbiljan. – Za, koe, me tvoja žena, zeza, priča smešni vicevi, od mene: ”Čak Noris može da odmuti kajganu! Čak Noris je najjači zato što vežba dva dana dnevno. Čak Noris se švercovao u taksiju! Čak Noris je uspeo pre nego što je i pokušao! Ljudi su se popeli na Mesec, Čak Noris se popeo na godinu! Čak Noris je uspeo da uđe napolje…”???!!!

– Kude, priča!? – ja, onakoj začuđen.

– U, Cirkus M! – ete kude..! – S’g ću vu iskršim koske!!!

– Koe be sa moju ženu, ćeš!?

– A, be zaulav li si ti? S’g će vidiš! – I kad Čak Noris, pođe, da, gu zvizne preko šiju, il’zavrže šamar, preko oči, Meci-čuvar, u bijoskop  dotrča, uz  stepenice, u plav mantil, onakoj s onej, naočare, za vid, crne, do pola nos, al’ jak u ruke, rutave, ko Čak Noris, ufati mu mu ruku, i poče da, mu ga savija…

– Dobro bre Čak, ti li će prekiđaš film s  Žan Pol Belomonda, i praiš pre’stavu, s publiku u bijoskop!? A!?Čak Norisa zabole ga, ruka, malko i poče, da leleče: “Lele, lele, nemoj Meci, izem te!

– A, boli te. Čekaj da vidiš. Se siliš nad žene!? – I takoj ga potulenog, iskara, iz bijoskop, u zadnjicu mu nabi špic s  plitku braon, letnju mokasinu. Aj, da te ne vidim, više u bijoskop!

– Će, vi’š, sutra, ću dođem s moji tepači Rupljanci, iz Murdža ma’lu! Teško si ga na teb’ – izrevoltirano  se dere, Čak Noris, na Mecija. I Meci, bez stra’, priđe, unese mu se u facu, na Čak Norisa, i brzinski, ufati za zuluf, i poče mu, ga čupa!

– Nemoj Meci, izem te, šalija sam se!

– Šalija si se, a?! Aj, džada! Begaj! – Meci mu vika.

– A ti se vrati ko čovek na film. A posle imate od mene pijenje, u Minjon poslastičaru, kriglu limunadu, na točenje. – kaže mi Meci-čuvar… A, ja ete takoj, zadremal sam malko, na fotelju, dok sam gledaja, ovija filmovi iz paket, od kablovsku. Takoj se razgruši od neobičan san, i maši se za svesku, i hemijsku, olovku, da ga pribeležim. Koj zna za koe je toj dobro!? Ne se znaje. Mož’, će ga neki, osim mene i pročita?!

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Novi broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu ”AKT” iz Valjeva

NOVI BROJ ČASOPISA ZA KNJIŽEVNOST, UMETNOST I KULTURU „AKT“ IZ VALJEVA     U 2021. godini objavljen je trobroj časopisa „Akt“ (84/85/86), koji u Valjevu izlazi, u kontinuitetu, dvadeset jednu godinu. Časop...
by Redakcija
0

 
 

OSVRT BRAHA ADROVIĆA NA KNJIGU PRIČA REHA RAMČILOVIĆA

Ramčilovićeve priče PRIČE “PREPISANE” IZ ŽIVOTA ZA NEZABORAV Reho Ramčilović: “Bihorske mjesečine”, Centar za kulturu Petnjica, 2021. Jedanaest kratkih priča sabranih u knjizi “Bihorske mj...
by Redakcija
0

 
 

Edib Šaljić: Nijesu oni stranci, to su naša braća

Par riječi o dijaspori Sandžaka NIJESU ONI STRANCI, TO SU NAŠA BRAĆA Piše: Edib Šaljić Iz tih pitomih i Sandžaka željnih očiju koje dolaze ovih dana u svoj rodni kraj isteklo je bezbroj toplih suza dok su se rastajali...
by Redakcija
0

 

 

Objavljena i promovirana knjiga ,,Kriminalističko-obavještajni rad” Dženisa Šaćirovića

OBJAVLJENA I PROMOVIRANA KNJIGA ,,KRIMINALISTIČKO-OBAVJEŠTANI RAD” – DOKTORANDA DŽENISA ŠAĆIROVIĆA U izdanju Matice Bošnjaka Sandžaka, sredinom avgusta 2021. godine, objavljena je prva knjiga/monografija doktoranda ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Said Šteta: Vjenčavanje poezijom – osvrt na djelo Biljane Handžo

Vjenčavanje poezijom – osvrt na djelo Biljane Handžo Odavno u mislima sakupljam riječi koje kanim posložiti u osvrt na djelo Biljane Handžo, pjesnikinje, prozaista, filozofa isociologa, matičarke, kulturnog radnika ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange