Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementIntervju

22. Maja 2014.
 

Dragan Stodić: Razgovor sa Kostom i Zoranom Andrejevićem

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

IKONE OD SLAME, VAJARSTVO OD VOSKA

Uklapanjem sitnih komadića slame na crnom platnu, Kosta Andrejević stvara umetničke slike pred kojima se mora biti zadivljen. Percepcija umetnika prenosi se lagano na sliku a slika na senzibilitet publike. Važna je u stvaranju i boja slame ali i umetnikova lična inspiracija

Birate li boju slame?

– Boja slame ima specifičan zlatni sjaj, a slike su od prirodnog materijala koji presijava kao sunce kad pada na pšenična polja. Slama se uzima za slikanje pre žetve, pre nego što stabljike sazru i pre nego kombajn uđe u njivu. Tada su stabljike namenjene slici nežne i meke. Lepo ih je osetiti ih pod rukom, pod prstima.

Koliko dugo radite ne jednoj slici od slame?

– Od mesec do dva. Svaki delić mora da stane u zamišljeni mozaik slame i lika i detalja koji želim da prikažem. Potpuno sam zaokupljen slamom. Ustanem rano i odmah uzmem nešto da pravim. Lepota slame je u njenom zadivljujućem i očaravajućem sjaju. On ne bledi ni posle deset godina, dobija patinu, lepu kao zlatna podloga.

Bavite se ovom vrstom umetnosti od svog detinjstva?

– Moja specifična tehnika i izraz omogućavaju mi da sa slamom stvaram slike svog neposrednog okruženja. Svaka slika ima poruku, temu, iskazujem sopstveni doživljaj prirode, svog sećanja i poštovanja tradicije, duhovnih vrednosti svog naroda.

Etno motivi vas opsedaju kao i ikone?

– Moja intarzija-kasirana slama na platnu, zove se Kosovka devojka. Uramljena je, dimenzije 70×50 cm. Radim strpljivo, posvećen sam svom poslu, priroda je sve obojila samo je na umetniku da tu boju dopuni svojom mozaičnom vizijom.

Zoran Andrejević

Zoran Andrejević

ZORANOVE VIZIJE

.

Umetnički gen Koste Andrejevića prenet je i na Zorana, koji se bavi specijalnim vajastvom u vosku.

– Vajarstvom u vosku počeo sam da se bavim sasvim slučajno od 1999. godine, u početku kao hobi, a kasnije i sve predanije i ozbiljnije. Ova tehnika me očarava, skulpture kao da same izrastaju iz voska, iz mojih prstiju.

Na međunarodnoj izložbi u Lapovu dobili ste za svoje skulpture na temu železnice, prvu nagradu, zatim su sledila i druga priznanja.

– Svaka nagrada obavezuje da na sledećoj izložbi prikažem nešto iznenađujuće, začuđujuće, kvalitetnije, inspirativnije, senzibilnije, jer gledalac je krajni korisnik moje umetnosti, mada cenim i mišljenje stručnjaka..

Vreli vosak se uobličava u neobično lepe minijaturne skulpture? Kako u tome uspevate?

– Strpljnjem se sve može. Tehnika je neobična, ali je izvanredno inspirativna, nagoni umetnika da stvara brižno i da se prema vosku odnosi kao prma nečemu što mu donosi nedoživljeno. Moj doživljaj stvaranja je neopisivo lep.

Kosta Andrejević

Kosta Andrejević

Kosta Andrejević, rođen u Nišu, Srbija. Sada je železnički penzioner. Živi u Kučevu sa sinovima i suprugom. Izlagao je slike u brojnim gradovima bivše Jugoslavije i Srbije. Dobio je novčanu nagradu, kao i razna priznanja i diplome. Učestvovao je na pet likovnih kolonija, takođe na šest međunarodnih izložbi (na četvrtoj međunarodnij izložbi dobio je i ”specijalno priznanje”). Kosta ima trideset kolektivnih i trideset samostalnih izlozba. Član je likovnog kluba ”Svetlost” u Lapovu, likovnog kluba ”Jedinstvo” u Beogradu, i član je ”udruženja umetnika železničara Srbije”.

DRAGAN STODIĆAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Poezija Ernada Dedovića

Bekara (Al-Baqarah) Izveo čovjek na pašnjak kravu. on pune glave, ona punog stomaka. On nju podsjeća na figuru praznih koraka, a ona njega podsjeti na Bekaru. Miradž Kad god padne na sedždždu, čovjeku do mene, zaškripi...
by Redakcija
0

 
 

Said Šteta: Princ iz moje bajke

Princ iz moje bajke   Prvo sam usnio princezu kako joj prsti vezu most do moga oka i dočekao da stane u moje stihove raspjevane sreća od suza duboka   Sanjao princa juče osmijeh mi novi obuče u bajku da krenem s njim ...
by Redakcija
0

 
 

Radio Slobodna Crna Gora – 10

RADIO SLOBODNA CRNA GORA Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD. RADIO SLOBO...
by Redakcija
0

 

 

Novosti iz Bosanskog akademskog društva u Austriji (BADA)

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji (BADA), povećava ove godine  obrazovno/naučni dio programa “834. rođendan Bosne / Povelje bana Kulina”. Ova tradicionalna manifestacija predstavlja najznačajniji kulturni događaj...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Svjetlo dana ugledala zbirka priča ”Halt! Halt” Mirze Herce

„Uz kahvu, lagano“   #SVJETLO­_DANA_UGLEDALA_ZBIRKA_PRIČA   #HALT_HALT   #MIRZA_HERCO   Zbirka priča „Halt! Halt!“, prvijenac Mirze Herce, u ovom ludom svijetu, i u ovom ljubavlju nesklonom vremenu, u...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange