Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementIzložbe

17. Maja 2016.
 

Izložba Lidije Nikčević u Nikšiću

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

„Po drugi put otvaram Lidijinu izložbu. Prvi put sam otvorio prije devet godina izložbu djeteta, učenice koja je mnogo obećavala. Imao sam tada hendikep jer sam morao da biram riječi i prilagodim ih uzrastu djeteta, tada vanserijskog talenta“, kazao je prof.dr Veselin Drašković, otvarajući u galeriji “Nikola I” u Nikšiću izložbu mlade akademske slikarke Lidije Nikčević.

Međutim, opet je Drašković bio u “neprilici”. Devet godina nakon prve izložbe nije morao da bira riječi – sada su mu, kako je kazao, nedostajale riječi da opiše “plodno i vrlo ozbiljno stvaralaštvo, ontološki i fenomenološki rasno”.

Istaknuta i često nagrađivana mlada slikarka, kojoj je izložba u gradu pod Trebjesom treća samostalna, pomjeriće, smatra Drašković, poznate granice tradicionalno kvalitetnog crnogorskog slikarstva.

IMG_0900

“Lidijine slike plijene posvećenošću, romantičnošću, otvorenom i snažnom porukom koja asocira na krizu, ali i na zrake svjetlosti, koji kao da nagovještavaju izlaz iz nje ekskluzivnošću poteza i nekim značenjem pozitivne energije, jer identifikuju mračnu svakodnevicu i poručuju da ona treba da se prevaziđe”, istakao je Drašković.

Postavku čini dvadesetak slika rađenih tehnikom akrilika na platnu, akvarela i kolaža, nastalih u periodu od 2014. do 2016. godine. Pored slika sa prošlogodišnje diplomske izložbe, Nikšićani su mogli da pogledaju i radove koji su toj izložbi prethodili, kao i one koji su nastali nedavno, na magistarskim studijama i tako “prošetaju” kroz stvaralaštvo mlade autorke koja je sa čovjeka, kao dominantnog motiva njene poetike, prešla na objekat – na arhitektonske, konstruisane forme kojima je likovnost dominantan cilj.

“Čini mi se da je možda najveći kvalitet u njenim slikama idejno originalna kreacija dvoslojne poruke koju je prikazala postavljanjem čovjeka u svim slikama i prilikama, što ukazuje na njegove svakodnevne probleme iz okruženja – hiper urbanizaciju, hiper informatizaciju, hiper otuđenje, hiper probleme, a bogami i hiper debilizaciju”, istakao je Drašković.

dddd

U drugom sloju poruke, smatra on, Nikčević je intelektualno zaokružuje manjim ili većim probojima svjetlosti koji predstavljaju nagovještaj izlazska iz krize, nadu za čovjeka.

Na početku njenog likovnog stvaralaštva dominantni su bili realizam i čovjek, da bi sada prednost dala ambijentu savremenog doba i prostoru. Ali, i na novim slikama prisutan je čovjek. Ovoga puta kao figura “u službi naglašavanja prostornosti, kontrasta između prirodnog i konstruisanog”.

“Na novijim slikama čovjek je prisutan kao jedan manje važan elemenat koji treba da potvrdi tu prostornost, taj savremeni ambijent u kome je smješten i u formalnom kontrastu i u nekom značenjskom, jer negdje ga sva ta urbana arhitektura svojom veličinom na neki način poništava”, kazala je autorka koja je diplomirala prošle godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof.Branislava Sekulića na temu “Estetika urbanog ambijenta”.

Trenutno je na dvogodišnjim magistarskim studijama na istom fakultetu, u klasi prof. Ratka Odalovića.

“Smatrala sam da i ti stariji radovi moraju da budu viđeni iako nemaju veze sa novim. Oni su negdje pokrenuli svu tu priču, uslovili je i bili polazišna tačka da se sve to ostvari u nekom novijem periodu. Taj tehnički dio je negdje ostao, čitljiv je sa slika”, kazala je Nikčević koja je i na magistarskim studijama ostala na polju estetike i atmosfere urbanog, produbljujući temu sa diplomskog.

IMG_0743

Umjetnica, koja je do sada učestvovala na više kolektivnih izložbi, likovnih kolonija i projekata i dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, kazala je da izložba koju je poklonila svom gradu nije samo prilika da pokaže njen dosadašnji stvaralački opus, već i obaveza da i u budućnosti nastavi sa istim rezultatima.

“Ako je tačna izreka da ‘umjetnost nije hljeb života, nego njegova so’, onda je Lidija dobro ‘osolila’ svoje slike. Unijela je u njih neko raskošno strujanje boja koje nas osvježavaju procvatom njenog stvaralačkog uzleta i talenta”, zaključio je Drašković.

Organizator izložbe, koju su podržali Opštine Nikšić i Ministarstva kulture u okviru Programa podrške razvoju kulture, je JU „Muzeji i galerije“.


Izvor: Vijesti

AUTOR: Svetlana MandićAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

74. samostalna likovna izložba Dejana Bogojevića u Kruševcu

74. САМОСТАЛНА ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА ДЕЈАНА БОГОЈЕВИЋА У КРУШЕВЦУ   74. самостална ликовна изложба мултимедијалног уметника Деја...
by Redakcija
0

 
 

Virtuelna izložba fotografija: Orijentalno (Osmansko) kulturno nasljeđe – Hajdar-pašina džamija

U selu Radulići se i danas nalaze ostaci spaljene Hajdar-pašine džamije. Ovo selo je bilo sjedište poznate porodice Hajdarpašića čiji je predak, Hajdar-paša, izabrao ovu najljepšu bihorsku dolinu da u njoj podigne svoj...
by Redakcija
0

 
 

Izložba: Orijentalno (Osmansko) kulturno nasljeđe – Hajdar-pašina džamija

U galeriji ”Avlija” tokom februara može se pogledati izložba fotografija H. Lubodera pod nazivom Orijentalno (Osmansko) kulturno nasljeđe – Hajdar-pašina džamija za koju je pripremljen katalog ali i organ...
by Redakcija
0

 

 

Online izložba “Izbjeći rat” Luigija Ottanija i Roberte Biagiarelli

Na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS, možete pogledati prvu ovogodišnju online izložbu fotografija u ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Faruk Dizdarević: O izložbi Džeka Hodžića

Faruk Dizdarević   U  SJENCI  APOKALIPSE  (Dan  poslije  sutra)   Složena radnja analitičkog razmatranja tako kompleksne teme opšteg smaknuća, Sudnjeg dana, prikazanog u likovnom djelu Apokalipsa III slikara...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange