Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementKolumne

17. Novembra 2018.
 

Kudret Bulbul: Kongres evropskih muslimanskih intelektualaca

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Analiza dekana Fakulteta političkih nauka na univerzitetu Yildirim Beyazit, prof.dr. Kudreta Bulbula

Prošle sedmice smo govorili po pitanju „evropskog islama“ i ove sedmice ćemo nastaviti da govorimo o ovoj temi.

Govorili smo da zapadni pisci i države po pitanju “Evropskog islama” temu razmatraju samo iz svoje perspektive i da ovu temu više tretiraju iz perspektive sigurnosti. Sa vijećima koje su osnovali poput takozvanih „Islamskih vijeća“ na dnevni redu iznijeli su samo teme koje oni smatraju da su problematične. Ali strukture ovih vijeća, članovi ili stavovi koji se iznose od strane istih, većinom ne predstavljaju stavove muslimana ili se ne fokusiraju na stvarne probleme muslimana. Zbog toga postoji potreba da muslimani više učestvuju u utvrđivanju svog dnevnog reda i da glasnije i jasnije iznose svoja mišljenja.

Postoji veliki broj aktivnosti koje muslimani na zapadu mogu da urade kako bi utvrdili svoj dnevni red i aktivnosti. Ja ću govoriti o Kongresu islamskih intelektualaca za kojeg smatram da bi bio jedan od najvažnijih aktivnosti po tom pitanju.

Godišnji kongresi

Zbog procesa globalizacije i brojnih problema koji su nastali zbog realizacije brojnih imperijalističkih ciljeva (kao što je to slučaj u Siriji) nastavljaju se intenzivne migracije brojnog stanovništva. Ovi procesi su uticali da danas imamo kozmopolitne strukture stanovništva širom svijeta. Ovo stanje u isto vrijeme izaziva i određene neizvjesnosti, zabrinutosti, strah i reakcije. Zbog toga je puno važnije da osobe koje migriraju na najbolji način predstave sebe na jednoj strani, dok će na drugoj strani smanjiti zabrinutosti ostalih koja posjeduju prema njima.

Zbog toga muslimanski i islamski intelektualci koji žive u Evropi trebaju formirati platformu i održavati godišnje kongrese. Ovi kongresi se svake godine mogu održati u nekoj drugoj evropskoj prijestolnici poput Pariza, Londona, Berlina i Brisela.

Na ovim kongresima se trebaju razmatrati aktuelne teme za muslimane ali i opšte teme koje interesuju cijeli svijet. Među temama koje se trebaju razmatrati mogu biti teme terorizma, islamofobije, sloboda izražavanja, obrazovanje, porodica, omladina, suživot, borba protiv korištenja narkotika, ubistva i napadi u školama, prisilno oduzimanje djece od porodica na zapadu i sl.

Na kongresima pored islamskim i muslimanskih intelektualaca treba da učestvuju istaknuta imena određenih naučnih grana, lokalni i državnih institucija i vlada. Na ovaj način kongres će bit otvoren i za ostale koji žive u ovim regijama i neće biti ograničen samo na muslimane. Jer ukoliko posjedujemo zajedničke probleme samo zajedničkim rješenjima možemo postići zdravija i dugoročna rješenja.

Objavljivanje deklaracije od strane kongresa svake godine bilo bi veoma važno kako bi se ukazalo na teme koje su razmatrane i iznio zajednički stav učesnika.

Zbog čega muslimanski intelektualci?

Bez sumnje na kongresu mogu učestvovati i vjerski službenici, predstavnici civilnih nevladinih organizacija, predstavnici poslovnog, kulturnog i političkog svijeta. Njihovo učešće je isto od velike važnosti ali učešće muslimanskih intelektualaca je od vitalnog značaja jer oni samo mogu da uspostave stvarne veze sa svim predstavnicima društva. Naravno da će se na kongresima govoriti o raznim vjerskim, psihološkim, političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim dimenzijama i zbog toga je važno da je to kongres baš intelektualaca.

Mogući doprinosi ovakvog kongresa

Održavanje ove vrste kongresa na kojim će učestvovati intelektualci i predstavnici lokalnih i državnih organa, te predstavnici ostalih strana biće pozitivno sa više aspekta.

Iz perspektive muslimanskih zajednica: Muslimanski intelektualci u Evropi se često ne sastaju. Većinom su zastupljeni na regionalnom, vjerskom ili državnom nivou. I ako je većina problema u Evropi slična, rješenja se više traže prema različitim tradicijama, iskustvima zemalja i lokalnim organizacijama. Ovakav kongres će muslimani stvoriti mogućnost da samo raspravljaju o problemima sa kojim se susreću. Muslimani danas žive dosta podijeljeni prema zemljama iz kojih dolaze, ideologijama, etničkim korijenima, mezhebima, sekularnim ili političkim stavovima. Rješenja koja možda prolaze u zemljama iz kojih dolaze pokušavaju da direktno sprovedu u evropskim zemljama u kojima vlada drugačija tradicija i način djelovanja. Ova vrsta kongresa je od velike važnosti da se zajednički problemi sagledaju i razmatraju iz jedne zajedničke perspektive. U isto vrijeme kongres može doprinijeti i da se utvrde predstavnici muslimanskih zajednica.

Iz perspektive država: Zemlje u kojima svaki dan živi sve više muslimana većinom ovom pitanju prilaze iz perspektive shvatanja ili pronalaska rješenja, dok jedan dio zemalja pokušava ovo pitanje riješiti asimilacijom i manipulacijom društva. Ova vrsta kongresa će pomoći i zemljama da bolje shvate probleme i lakše pronađu rješenja. Ovo će ujedno i spriječiti neke grupe koje pokušavaju da definišu probleme i nameću svoja rješenja za muslimane koji žive u ovim zemljama.

Iz perspektive društva u kojem muslimani žive: Građani zapadnih zemalja koji u historiji nemaju dugu tradiciju suživota sa različitim kulturama, kao i predstavnici civilnih nevladinih organizacija i brojnih udruženja posjeduju određene zabrinutosti. Zbog objava stavova muslimanskih zajednica i ostali predstavnici društva će imati odgovore na svoje zabrinutosti i neizvjesnosti. Jer ukoliko muslimanski intelektualci sami ne daju odgovore na određena pitanja, onda će drugi davati pogrešne odgovore umjesto njih. Isti kongresi se mogu organizovati i od strane muslimana u Americi, Africi, Balkanu, Australiji i sl.

__________________

Istaknuta slika: by Carlos LatuffAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Književno veče: Savremena evropska distopija ženskim pismom – Heliks

U petak, 19. avgusta (19h) u prostorijama Štrik knjižare (Vlajkovićeva 7), Izdavačka kuća Heliks predstaviće dva naslova iz projekta Književni razgovori s budućnošću. Razgovaraćemo o romanu irske autorke Luize O...
by Redakcija
0

 
 

Mirza Herco o stihozbirci ”Ljubav na prvi pogled” Admira Džanka

MIRZA HERCO PUT KA SAGLASJU Nomen es omen[1] Ljudi su skloni predrasudama koje grade na razne načine, a prema drugim ljudima se izriču na osnovu imena, prezimena, porijekla, nacije i mnogih drugih. U književnosti ime i prezi...
by Redakcija
0

 
 

Emina Bojić: O romanu ”Vodeničar” Saida Štete

Recenzija romana Vodeničar, Saida Štete Roman Vodeničar, književnika Saida Štete, svojim sadržajem i tematikom ne vuče samo emocionalno iz naše sevdalinke nego i iz mnogo kompleksnijih kulturno-civilizacijskih naslijeđ...
by Redakcija
0

 

 

Anđela Bradvica Jurišić: Volio ju je

Anđela Bradvica Jurišić   VOLIO JU JE   Volio ju je, svaku njenu misao i čudne kretnje Način na koji je kuhala Plešući po prostoriji Potpuno zaboravivši jelo koje priprema Bila je njegova ikona Stup na koji se...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Poezija Slađane Milenković

Prof. dr Slađana Milenković     ŽENA SA SLIKE     U septembru grad.   Ispod lampiona žena sa biserima i uvojcima. Stara fotografija.   Herman Hese i pas šetaju ulicom mojih snova. I odu.   Zrelij...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange