Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementKolumne

17. Novembra 2018.
 

Kudret Bulbul: Kongres evropskih muslimanskih intelektualaca

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Analiza dekana Fakulteta političkih nauka na univerzitetu Yildirim Beyazit, prof.dr. Kudreta Bulbula

Prošle sedmice smo govorili po pitanju „evropskog islama“ i ove sedmice ćemo nastaviti da govorimo o ovoj temi.

Govorili smo da zapadni pisci i države po pitanju “Evropskog islama” temu razmatraju samo iz svoje perspektive i da ovu temu više tretiraju iz perspektive sigurnosti. Sa vijećima koje su osnovali poput takozvanih „Islamskih vijeća“ na dnevni redu iznijeli su samo teme koje oni smatraju da su problematične. Ali strukture ovih vijeća, članovi ili stavovi koji se iznose od strane istih, većinom ne predstavljaju stavove muslimana ili se ne fokusiraju na stvarne probleme muslimana. Zbog toga postoji potreba da muslimani više učestvuju u utvrđivanju svog dnevnog reda i da glasnije i jasnije iznose svoja mišljenja.

Postoji veliki broj aktivnosti koje muslimani na zapadu mogu da urade kako bi utvrdili svoj dnevni red i aktivnosti. Ja ću govoriti o Kongresu islamskih intelektualaca za kojeg smatram da bi bio jedan od najvažnijih aktivnosti po tom pitanju.

Godišnji kongresi

Zbog procesa globalizacije i brojnih problema koji su nastali zbog realizacije brojnih imperijalističkih ciljeva (kao što je to slučaj u Siriji) nastavljaju se intenzivne migracije brojnog stanovništva. Ovi procesi su uticali da danas imamo kozmopolitne strukture stanovništva širom svijeta. Ovo stanje u isto vrijeme izaziva i određene neizvjesnosti, zabrinutosti, strah i reakcije. Zbog toga je puno važnije da osobe koje migriraju na najbolji način predstave sebe na jednoj strani, dok će na drugoj strani smanjiti zabrinutosti ostalih koja posjeduju prema njima.

Zbog toga muslimanski i islamski intelektualci koji žive u Evropi trebaju formirati platformu i održavati godišnje kongrese. Ovi kongresi se svake godine mogu održati u nekoj drugoj evropskoj prijestolnici poput Pariza, Londona, Berlina i Brisela.

Na ovim kongresima se trebaju razmatrati aktuelne teme za muslimane ali i opšte teme koje interesuju cijeli svijet. Među temama koje se trebaju razmatrati mogu biti teme terorizma, islamofobije, sloboda izražavanja, obrazovanje, porodica, omladina, suživot, borba protiv korištenja narkotika, ubistva i napadi u školama, prisilno oduzimanje djece od porodica na zapadu i sl.

Na kongresima pored islamskim i muslimanskih intelektualaca treba da učestvuju istaknuta imena određenih naučnih grana, lokalni i državnih institucija i vlada. Na ovaj način kongres će bit otvoren i za ostale koji žive u ovim regijama i neće biti ograničen samo na muslimane. Jer ukoliko posjedujemo zajedničke probleme samo zajedničkim rješenjima možemo postići zdravija i dugoročna rješenja.

Objavljivanje deklaracije od strane kongresa svake godine bilo bi veoma važno kako bi se ukazalo na teme koje su razmatrane i iznio zajednički stav učesnika.

Zbog čega muslimanski intelektualci?

Bez sumnje na kongresu mogu učestvovati i vjerski službenici, predstavnici civilnih nevladinih organizacija, predstavnici poslovnog, kulturnog i političkog svijeta. Njihovo učešće je isto od velike važnosti ali učešće muslimanskih intelektualaca je od vitalnog značaja jer oni samo mogu da uspostave stvarne veze sa svim predstavnicima društva. Naravno da će se na kongresima govoriti o raznim vjerskim, psihološkim, političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim dimenzijama i zbog toga je važno da je to kongres baš intelektualaca.

Mogući doprinosi ovakvog kongresa

Održavanje ove vrste kongresa na kojim će učestvovati intelektualci i predstavnici lokalnih i državnih organa, te predstavnici ostalih strana biće pozitivno sa više aspekta.

Iz perspektive muslimanskih zajednica: Muslimanski intelektualci u Evropi se često ne sastaju. Većinom su zastupljeni na regionalnom, vjerskom ili državnom nivou. I ako je većina problema u Evropi slična, rješenja se više traže prema različitim tradicijama, iskustvima zemalja i lokalnim organizacijama. Ovakav kongres će muslimani stvoriti mogućnost da samo raspravljaju o problemima sa kojim se susreću. Muslimani danas žive dosta podijeljeni prema zemljama iz kojih dolaze, ideologijama, etničkim korijenima, mezhebima, sekularnim ili političkim stavovima. Rješenja koja možda prolaze u zemljama iz kojih dolaze pokušavaju da direktno sprovedu u evropskim zemljama u kojima vlada drugačija tradicija i način djelovanja. Ova vrsta kongresa je od velike važnosti da se zajednički problemi sagledaju i razmatraju iz jedne zajedničke perspektive. U isto vrijeme kongres može doprinijeti i da se utvrde predstavnici muslimanskih zajednica.

Iz perspektive država: Zemlje u kojima svaki dan živi sve više muslimana većinom ovom pitanju prilaze iz perspektive shvatanja ili pronalaska rješenja, dok jedan dio zemalja pokušava ovo pitanje riješiti asimilacijom i manipulacijom društva. Ova vrsta kongresa će pomoći i zemljama da bolje shvate probleme i lakše pronađu rješenja. Ovo će ujedno i spriječiti neke grupe koje pokušavaju da definišu probleme i nameću svoja rješenja za muslimane koji žive u ovim zemljama.

Iz perspektive društva u kojem muslimani žive: Građani zapadnih zemalja koji u historiji nemaju dugu tradiciju suživota sa različitim kulturama, kao i predstavnici civilnih nevladinih organizacija i brojnih udruženja posjeduju određene zabrinutosti. Zbog objava stavova muslimanskih zajednica i ostali predstavnici društva će imati odgovore na svoje zabrinutosti i neizvjesnosti. Jer ukoliko muslimanski intelektualci sami ne daju odgovore na određena pitanja, onda će drugi davati pogrešne odgovore umjesto njih. Isti kongresi se mogu organizovati i od strane muslimana u Americi, Africi, Balkanu, Australiji i sl.

__________________

Istaknuta slika: by Carlos LatuffAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Poezija Ernada Dedovića

Bekara (Al-Baqarah) Izveo čovjek na pašnjak kravu. on pune glave, ona punog stomaka. On nju podsjeća na figuru praznih koraka, a ona njega podsjeti na Bekaru. Miradž Kad god padne na sedždždu, čovjeku do mene, zaškripi...
by Redakcija
0

 
 

Said Šteta: Princ iz moje bajke

Princ iz moje bajke   Prvo sam usnio princezu kako joj prsti vezu most do moga oka i dočekao da stane u moje stihove raspjevane sreća od suza duboka   Sanjao princa juče osmijeh mi novi obuče u bajku da krenem s njim ...
by Redakcija
0

 
 

Radio Slobodna Crna Gora – 10

RADIO SLOBODNA CRNA GORA Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD. RADIO SLOBO...
by Redakcija
0

 

 

Novosti iz Bosanskog akademskog društva u Austriji (BADA)

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji (BADA), povećava ove godine  obrazovno/naučni dio programa “834. rođendan Bosne / Povelje bana Kulina”. Ova tradicionalna manifestacija predstavlja najznačajniji kulturni događaj...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Svjetlo dana ugledala zbirka priča ”Halt! Halt” Mirze Herce

„Uz kahvu, lagano“   #SVJETLO­_DANA_UGLEDALA_ZBIRKA_PRIČA   #HALT_HALT   #MIRZA_HERCO   Zbirka priča „Halt! Halt!“, prvijenac Mirze Herce, u ovom ludom svijetu, i u ovom ljubavlju nesklonom vremenu, u...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange