Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementMagazin

15. Novembra 2021.

Edis Nokić: Živjeti u Njemačkoj je bolje, a u Crnoj Gori ljepše

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Recite nam nešto više o sebi, gdje ste rođeni, kada ste i zašto napustili Rožaje?

Zovem se Edis Nokić, rođen sam 1991. godine u Rožajama. Osnovnu i srednju školu završio sam u Rožajama. Najstarije sam dijete u porodici od troje djece. Dijete sam prosvjetnog radnika i domaćice, oženjen sam i otac dvoje djece. Crnu Goru sam napustio prije četiri godine, od tada intezivno radim na poslovima u Njemačkoj i skoro uvijek radimo po terenu. Dok sam bio u Crnoj Gori radio sam i bio radno angažovan ali uvijek privremenog karaktera, te u potrazi sa boljim standardima i uslovima života otisnuo sam se u Njemačku kao i moji brojni sugrađani i sunarodnici.

Edis Nokić sa suprugom i djecom

Sve veći broj uglavnom omladine napušta Sandžak, kako crnogorski tako i srbijanski dio. Šta mislite, koji su sve razlozi a koji je glavni razlog što Bošnjaci iz Crne Gore odlaze da rade i žive u druge države?

Više je razloga zašto mladi odlaze iz Crne Gore i Sandžaka: loša ekonomska, ali i dijelom i politička situacija, besperspektivnost, nezaposlenost, rad na crno, niska primanja, takođe i društveni život i kulturna dešavanje nijesu na zadovaljavajućem nivou. Sve to zajedno predstavlja jedinstven razlog zašto mladi odlaze, međutim svakako osnovni razlog je nepostojanja firmi koje bi uposlile mlade ljude, dakle nema ni na vidiku otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, a zarade su takođe skromne.

Sa jednog od gradilišta u Njemačkoj

Uporedite život u Njemačkoj i Crnoj Gori, šta je to pozitivno a šta negativno u jednoj, odnosno drugoj državi?

Život u Njemačkoj zasigurno jeste drugačiji nego u Crnoj Gori, stabilna ekonomija stvara stabilnu bazu za normalan život, ponuda raznih poslova, dobri uslovi na njemačkom tržištu rada stvaraju i veće šanse, a samim tim i bolje uslove za život. Loše svakako jeste odvojen život od porodice, nedovoljno vremena za prijatelje te neke druge aktivnosti. Život u Crnoj Gori jeste lijep jer je tu porodica i bratstvo, izdašne prirodne ljepote ali divlje deponije skoro svuda dok je putna infrastruktura loša. Loše je i to što višedecenijska ekonomska kriza, korupcija, odnosno težak život koji nije dostojan za čovjeka koji živi u Evropi u 21. vijeku proizvodi razne devijacije i probleme u društvu, posebno što mlade ljude navodi i zavodi na pogrešan put i kriminalne radnje.

Izgradnja vjetrenjače

I pored niskih primanja primjetno je poskupljenje prehrambenih proizvoda (i svega drugog) u Crnoj Gori. Da li znate cijene osnosnih životnih namirnica u Crnoj Gori i Njemačkoj?

Cijene osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori u posljednje vrijeme jako su visoke, shodno primanjima koja nijesu pristojna niti dovoljna za normalan život. Nadam se skorijem poboljšanju ekonomskog standarda te revidiranju cijena. Cijene u Njemačkoj su dosta povoljnije, tj. u skladu su primanjima koje imamo, to opet rezultira upravo stabilna ekonomija što se odražava na životni standarad.

Bošnjačka, odnosno u konkretnom slučaju rožajska dijaspora je dosta aktivna na polju humanitarnih akcija, ali nema ili veoma rijetko ima ulaganja u otvaranje novih radnih mejsta u Rožaje i druge sandžačke gradove. Šta bi trebalo uraditi da bi se bošnjački privrednici iz inostranstva privoljeli da kapital počnu da ulažu sandžačke gradove?

Rožajska dijaspora uvijek pomaže kada su u pitanju bolest, smrt, školovanje jetima, i td, međutim još uvijek se nijesu stvorili uslovi za otvaranje firmi koje bi donijele boljitak za naš narod. Očekujemo da uskoro formiramo organizaciju najuspješnijih privrednika koji posluju van Crne Gore te da osnujemo kompaniju u kojoj bi radila omladina i time omogućili lakši i bolji život, odnosno razlog za ostanak i opstanak našeg naroda u sandžačkoj regiji, odnosno Crnoj Gori.

Da li bi ste se vratili u Rožaje da živite? Šta bi to trebalo da se promijeni pa da se to desi?
Trenutno u ovim okolnostima nijesam razmišljao o povratku, međutim svakako da postoji želja da se vratim. Konkretno, vratio bih se svakako ako bi nam se ponudili isti uslova rada i zarade približno jednake kao u Njemačkoj, tj ukoliko bi se stvorila jaka ekonomija u Crnoj Gori.


About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

O Skenderu Kulenoviću (1910-1978) iz Enciklopedije Bošnjaka Nazifa Veledara

U znak sjećanja, na Skendera Kulenovića, autora romana “Ponornica”, koji predstavlja najbolju književno-jezičku afirmaciju bosanskoga jezika, za godišnjicu njegove smrti (25. 1. 1978 – 25. 1. 2023), objav...
by Redakcija
0

 
 

40 godina od smrti Avde Hume – ENCIKLOPEDIJA BOŠNJAKA dr. Nazifa Veledara

HUMO, Avdo (Mostar, 1914 – Opatija, 24. 1. 1983), član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) od 1935. godine, vijećnik AVNOJ-a, član Glavnog štaba Narodnooslobodilačke vojske (NOV), potpredsjednik Zemaljskog antifa...
by Redakcija
0

 
 

Razgovor sa Markom Vešovićem: Porodica je najvažnija od svega na svijetu

Razgovori sa piscima: Marko Vešović   PORODICA JE NAJVAŽNIJA OD SVEGA NA SVIJETU   Iako već dugo živi u osami, pjesnik, prevodilac i polemičar, profesor Marko Vešović je zahvaljujući Faruku Dizdareviću prihvati...
by Redakcija
0

 

 

Radio Slobodna Crna Gora – 5

RADIO SLOBODNA CRNA GORA Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD. RADIO SLOBO...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Svetlana Radosavljević: Priča

Прича Данима тражим једну причу, а никако да је нађем.  Појави се као измаглица и само ме потсети да је део који тражим а онда ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange