Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementMagazin

27. Septembra 2019.

Ernes Erko Kalač dobitnik najvećeg rožajskog priznanja ”30. septembar” za razvoj sporta

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Žiri Opštine Rožaje za dodjelu nagrade ”30. septembar” odlučio da se ovogodišnje najveće opštinsko priznanje dodijeli: za doprinos očuvanja i unapređenja zdravlja građana opštine Rožaje posthumno rahmetli dr Fadilu Haliloviću (1951-2018), za razvoj sporta i afirmaciju ugleda opštine Rožaje u Njemačkoj i svijetu dr Ernesu Erku Kalaču i u oblasti očuvanja kulture i tradicije piscu Ademu Kurpejoviću.

 

Najveće opštinsko priznanje nagrada ”30. septembar” na Dan opštine Rožaje uručeno je poznatom rožajskom, crnogorskom i njemačkom sportisti i društvenom aktivisti Ernesu Erku Kalaču iz Njemačke za značajan doprinos iz oblasti sporta i afirmacijeu ugleda opštine Rožaje u Njemačkoj i svijetu

 

Ernes (Erko) Kalač je rođen 28. 06. 1964. godine od oca Sadika i majke Nurke Luboder-Kalač u Rožajama, Crna Gora, SFR Jugoslavija. Živi i radi u Njemačkoj od 1989. godine, trenutna adresa Nieder-Röder-Str. 22, 64859 Eppertshausen.

Školovao se od 1971. – 1979. godine u   Osnovnoj školi „Mustafa Pećanin“ Rožaje. Od 1979. – 1983. godine je pohađao u Rožajama Gimnaziju „30. septembar“ smjer – Pomoćni istraživač u matematici. Od 1983. – 1984. godine je služio Vojsku SFRJ. Studirao je od 1984. – 1999. Mašinske studije, Titograd, koje je nastavio u Novom Sadu, Srbija.

1984. – 1990. godine DIF Novi Sad, Srbija, 2000. Priznavanje i nastavak sportskih studija u SR Njemackoj, 2006.  Promocija doktorskih studije u Köln i Bonn (SR Njemačka, tema „Socijalni uticaj sporta“.

1989. godine odlazak iz Rožaja, 1989-2000. Različiti poslovi od čistačke firme do trenera karatea.

2000-2006. godine radio kao profesor u Albert Einstein gimnaziji u Maintal; od 2006-2010. godine          radio kao Visoki komesar za sport u EK; od 2010-2013. Državni sekretar za Integracije i sport; 2013-2018. godine radio kao savjetnik Centralnog savjeta Muslimana za izbjeglice i sport; od 2016. godine profesor na Univerzitetu Heidelber i Sportakademie Beograd. Od 2018. godine savjetnik predsjednika borda direktora Deutsche Bank.

Ernes Erko Kalač: „Nekako osjećam da imam posebnu obavezu što se tiče islama, da utičem na Saveznu Republiku Njemačku, da senzibiliziramo Nijemce da se islam prizna i da bude sastavni dio društva. Ja sam musliman, ako moja vjera nije priznata, onda se ni ja ne mogu identificirati sa ovim društvom.“

Kalač je ostvario impozantne sportske rezultate: 1988. godine vice prvak Crne Gore – Reprezentativac Crne Gore i SFR Jugoslavije u karateu; 1995, 1996, 1997, 1998. i 1999. godine prvak Njemačke u karateu; 1999. godine pobjednik svjetskog kupa Fool-Contact Kickboxers; 2002. godine pobjednik Svjetskog kupa u karateu.

Kalač je autor naučnih radova: 2002. ‘’Integracija kroz sport migranata’’, 2006. ‘’Uticaj sporta na socijalni razvoj’’, 2006. ‘’Karate za osobe sa hendikepom’’, 2008. ‘’Resocijalizacija kroz sport’’.

 

Angažman u Njemačkoj: 2002 Formiranje  Gesundheits- und Kampfsportvereins Lotus Eppetshausen e.V., 2006 Formiranje Karatea za osobe sa hendikepom (Para-Karate) u Njemačkoj, 2008 Formiranje Karatea za osobe sa hendikepom (Para-Karate) kod Svjetske Karate federacije – World Karate Federation, 2008. Prvo inkluzivno prvenstvo Para-Karate u Njemačkoj, što je i ujedno prvo prvenstvo Para-Karatea na svijetu (ebenfalls erste Meisterschaft Para-Karate weltweit), seit 2016. Saziv i oformljenje sportskog izbjegličkog Karate-tima kod Svjetske karate federacije – Word Karate Federation, 2015. Član predsjedništva Centralnog savjeta Muslimana Njemačke.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja:[1]

2005. godine bronzener, silberner und goldener Stern des Deutschen Olympischen Sportbunds (Bronzana, srebrna i zlatna zvijezda sporta Njemačkog Olimpijskog sportskog saveza)

  1. Hessischer Integrationspreis (Priznanje od savezne države Hessen za integracije)
  2. Heinz-Linder-Preis Landessportbund Hessen (Hainz-Linder-Preis od Sportskog saveza Hessen
  3. Sportehrenpreis des Landkreises Darmstadt-Dieburg (Počasni sportista okruga Darmstadt-Dieburg)
  4. Ehrennadel in Gold vom Bayrischen Karatebund (Zlatna značka Karate saveza Bavarije)
  5. Ehrennadel in Gold vom Deutschen Karate Verband (Zlatna značka Karate saveza Njemačke)
  6. Deutsche Karate Verband Award für soziale und integrative Karatearbeit (Nagrada od Karate saveza Njemačke za integrativno – socijalni rad u Karateu)

Ernes Erko Kalač je uzor mladim ljudima u SR Njemačkoj i Rožajama na osnovu djela koje je je uradio i karijere koju je izgradio u mnogim segmentima društvenog života Njemačke, a posebno u sportu. Po uzoru na rad Ernesa Erka Kalača mnogo je sportskih programa preuzeto i implementirano kao npr: 2008 – Sportska omladina Hessen – Hessisches Integration Festival i 2017 – Centralni savez Muslimana: Izbjeglička konferencija.

 

Rožaje i Crna Gora: Davne 1988. godine Ernes Erko Kalač je u Rožajama formirao Karate klub „Ibar“ Rožaje iz kojeg su potekli današnji uspješni treneri i sportisti karatea i kik-boksa, kroz klub je prošlo više stotina dječaka i djevojčica kao i srednjoškolske omladine. Od svog odlaska 1990. godine pa do danas Ernes Erko Kalač je aktivan u životu i radu u Crnoj Gori, a posebno u Rožajama.

Osnivač je fondacije koja od 2017. godine dodjeljuje četrdeset jednokratnih stipendija od po 100 eura djeci iz opštine Rožaje uzrasta od 7 do 12 godina koja se bave sportom i dobri su učenici i učenice. Kalač daje svojim radnim angažovanjem i odnosom prema svom rodnom gradu primjer djeci i omladini da se opredijele za put sporta, zdrave stilove života, obrazovanje, rad i pomaganje drugima.

Ernes Erko Kalač je izgradio uspješnu karijeru u Njemačkoj i ostavio je značajan trag u sportskom životu opštine Rožaje i Crne Gore, te je u toku cjelokupnog rada afirmisao sport i opštinu Rožaje te tako zavrijedio najveće opštinsko priznanje ‘’30. septembar’’ i kao uspješan sportista i kao Rožajac koji daje doprinos ugledu opštine Rožaje.

 

________________________

[1] Zbog zaštite autorskih prava nazivi nagrada su pisani i na njemačkom jezikuAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

O Šerbu Rastoderu (iz Enciklopedije Bošnjaka Nazifa Veledara)

IZ ENCIKLOPEDIJE BOŠNJAKA autora Nazifa Veledara: RASTODER, Šerbo (Radmanci, općina Petnjica, 13. 8. 1956), akademik, redovni član i jedan od utemeljitelja DANU i BANU, redovni član CANU, jedan od vodećih savremenih hist...
by Redakcija
0

 
 

Prim. dr Husko Bajrović: Razvoj Pedijatrijske službe u Rožajama

Razvoj Pedijatrijske službe u Rožajama   Piše: Prim. dr Husko Bajrović, pedijatar   Dom zdravlja u Rožajama jedinstven je sistem primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, koji sem  ambulanti izabaranih doktora...
by Redakcija
0

 
 

Posjetite prvi arapski restoran u Crnoj Gori ”Arabian Tea House”

Prvi arapski restoran u Crnoj Gori, Arabian Tea House (ranije Dubai House), posebnim iftarskim menijem obilježava mjesec Ramazana. Uživajte u autentičnom ambijentu našeg restorana i ukusnoj hrani. Za rezevacije pozovite: 06...
by Redakcija
0

 

 

Predstavljamo: Zoran Hercigonja

Zoran Hercigonja rođen je 1990. godine u Hrvatskoj. Slikarstvom se bavi od najranije dobi. Radi projekcije u suhom pastelu i kredi. Bavi se apstraktnom umjetnošću u akrilu, ulju i lakovima za metal. Posljednjih godina intenz...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Kampanja: “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav”

Pored uloge mlade evropske ambasadorke, Emina Balota iz Rožaja je i ambasadorka kampanje protiv govora mržnje, koju sprovodi Savjet Evrope uz podršku Evropske unije. Kampanja “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav” je otvore...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange