Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementMagazin

10. Oktobra 2018.
 

Mehmed Meša Delić: Tesla u mreži šarlatana

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Teslino ime i lik postalo je predmet zloupotrebljavanja na sve moguće načine. Oko njega ili zbog njega se svađaju različiti ljudi, različiti nacional–šovinistički krugovi, da li je srpski ili hrvatski naučnik, pronalazač i futurista, da li je pred smrt prešao na islam, da li je ubijen ili je učinio samoubistvo, da li je njegova urna trebala biti u Muzeju ili Hramu?

Tesli prišivaju razne ublehe, teorije zavjere, čak govore da su ga ubile američke tajne službe, Hitlerov komadant, a on zapravo u svojoj 86. godine umire od koroname tromboze. Teslino ime se stavlja na sve moguće i nemoguće oblike energetskih iscjeliteljskih šarlatanstava.

Osobe koje šire ove šarlatanske prakse ili su žrtve lakomih menadžera koji koriste naivne osobe za sticanje koristi ili su i sami prevaranti. Jedna osoba koja promoviše ove metode tvrdi da su joj se ukazale bijele golubice te da je razgovarala sa djevojčicom Estelom iz sazvježđa Grui. Prevaranti obećavaju izliječenje od najtežih bolesti.

Niz je primjera zloupotrebe Teslinog imena u promovisanju raznoraznih šarlatana – Tesline ploče, tajne Tesline zrake, različite „misterije“ vezane za ovog čovjeka…

Tesla je bio veliki pronalazač i naučnik te možemo mirne duše reći kako su upravo njegovi izumi bili jedini od njih koji su doveli do globalnog napretka civilizacije. Trebamo ga pamtiti kao izumitelja izmjenične te trofazne struje, tj. generatora izmjenične struje, i biti mu zahvalni na tome. Naime, i dan–danas električnu struju u centralama dobijamo pomoću ovog generatora. Hidrocentrala na Nijagari, bazirana je na Teslinom izumu, otvorena je 1896. godine. Osim generatora, Tesla je izmislio i tzv. Teslin transformator, a eksperimentirao je i sa visokofrekventnom strujom te bežičnim upravljanjem i radiokomunikacijom. Ne bismo trebali od njegovog lika i djela praviti mitologije ili vjerovati i promovisati pseudonačne prevare koje iskorištavaju Teslino ime.

O Tesli treba i ovo znati. Da je rođen u Lici 10. jula 1856. godine u mjestu Smiljan, okolica Gospića, tadašnja Austro – Ugarska monarhija, ali je većinu života proveo u SAD-u, a sa navršenih 35 godina (30. 07. 1891) postao naturalizirani građanin SAD-a,  te je stoga ponajviše, zapravo, američki naučnik i pronalazač. Umro je 7. januara 1943. godine.

Čini se da je Tesla, bar kako je stario, postojao osobenjak. Negdje ćete naći da bi prije spavanja po 100 puta masirao nožne prste, jer je vjerovao da mu to stimulira moždane ćelije ili da bi brisao pribor za jelo sa 18 salveta (navodno, kako bi imao antibakterijsko djelovanje), da je neke radnje radio tri puta zaredom (tri puta bi prao ruke, recimo), a nije podnosio bisere niti žene koje bi nosile bisere.

Apstinirao je od intimnih odnosa i to, čini se, objašnjava u jednom pismu Lazi Kostiću. Niko u restoranu nije smio koristiti njegov stol, prekidao bi jelo kada bi ugledao muhu i imao je strah od klica, što se objašnjava time da je preležao nekoliko teških bolesti u djetinjstvu: dva puta je imao malariju i jednom koleru. Po shvatanjima današnjeg doba, vjerovatno je da je Tesla imao opsesivno–kompulizivni poremećaj.

Bio je visok, suhonjav – imao je 188 cm i svega 64 kg. Kasnije u životu je postao vegetarijanac. Kažu da je bio protivnik vjerskog fanatizma, a isticao je hršćanstvo i budizam kao „najveće religije“, kako zbog brojnosti pripadnika, tako i zbog civilizacijskie važnosti. Ono što kod Tesle opisuju njegovi biografi jeste to da je u poodmakloj starosti imao nevjerovatnu kondiciju te osjećaj za ravnotežu: kažu da se jednom poskliznuo na njuorškom pločniku, napravio salto i dočekao se na noge. Budio se rano i radio dugo. Volio je golubove i imao specifičan odnos sa jednom golubicom koju je hranio iz svoje sobe 3.327 u New York hotelu.

Zanimljivo je da Tesla nije podupirao teoriju da se atomi sastoje od subautomatskih čestica, te je smatrao da ne postoje elektroni koji stvaraju električni naboj. Nije se slagao sa Einsteinom, kako u pogledu gravitacije, naročito zakrivljenja koje gravitacija pravi u kontinuumu prostor – vrijeme, tako i u pogledu tumačenju povezanosti materije i energije.

Tvrdio je kako je napravio svoju teoriju dinamične gravitacije, ali nigdje u njegovim rukopisima nisu pronađene ni naznake za to. Umro je, a još je vjerovao u postojanje etera, što je u njegovo vrijeme već odavno opovrgnuto.

Ovaj raskorak Tesle i nauke njegovog doba, moderne fizike, stvoriće prostor za prišivanje Tesli svega i svačega. Recimo, postoje ljudi koji promovišu vid pseudonauke, nešto što se zove „Tesla metamorfoze“, što je alernativna, pseudonaučna metoda liječenja. Tvrde kako oni nisu pronašli ove metode iscjeljivanja, koje pripadaju domenu Zone sumraka, nego kako je „Tesla pronašao njih“.

Nažalost, ovakvim prevarantima se posvećuje previše pažnje čak i u manistream medijima.

„Za Tesla metamorfozu specifično je da se služi Tesla valovima. Za razliku od hercijanskih, ti se valovi s udaljenošću pojačavaju“, jedan je od tvrdnji praktikanata ove pseudonaučne teorije. Suštinski, to bi značilo da, dok na Zemlji vi liječite nekoga ovom metodom, negdje na drugom kraju Mlječnog puta dolazi do eksplozije čitavih planetarnih sistema, jer su se valovi pojačali.

______________

Istaknuta slika: Nikola Tesla na plaži Midland Beach u Nju Jorku 1898. godineAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Prim. dr Husko Bajrović: Razvoj Pedijatrijske službe u Rožajama

Razvoj Pedijatrijske službe u Rožajama   Piše: Prim. dr Husko Bajrović, pedijatar   Dom zdravlja u Rožajama jedinstven je sistem primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, koji sem  ambulanti izabaranih doktora...
by Redakcija
0

 
 

Posjetite prvi arapski restoran u Crnoj Gori ”Arabian Tea House”

Prvi arapski restoran u Crnoj Gori, Arabian Tea House (ranije Dubai House), posebnim iftarskim menijem obilježava mjesec Ramazana. Uživajte u autentičnom ambijentu našeg restorana i ukusnoj hrani. Za rezevacije pozovite: 06...
by Redakcija
0

 
 

Predstavljamo: Zoran Hercigonja

Zoran Hercigonja rođen je 1990. godine u Hrvatskoj. Slikarstvom se bavi od najranije dobi. Radi projekcije u suhom pastelu i kredi. Bavi se apstraktnom umjetnošću u akrilu, ulju i lakovima za metal. Posljednjih godina intenz...
by Redakcija
0

 

 

Kampanja: “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav”

Pored uloge mlade evropske ambasadorke, Emina Balota iz Rožaja je i ambasadorka kampanje protiv govora mržnje, koju sprovodi Savjet Evrope uz podršku Evropske unije. Kampanja “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav” je otvore...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Edis Nokić: Živjeti u Njemačkoj je bolje, a u Crnoj Gori ljepše

Recite nam nešto više o sebi, gdje ste rođeni, kada ste i zašto napustili Rožaje? Zovem se Edis Nokić, rođen sam 1991. godine u Rožajama. Osnovnu i srednju školu završio sam u Rožajama. Najstarije sam dijete u porodi...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange