Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementMagazin

26. Aprila 2013.

Meša Selimović o vlasti

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

MEŠA SELIMOVIĆ O VLASTI

 

Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvijek je ljepša nego istina. Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo mišljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvataju. Niko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i niko trpeljiv, jer mrze promjenu. Odmah stvaraju vječne zakone, vječna načela, vječno ustrojstvo, i vežući vlast uz boga, učvršćuju svoju moć. I niko ih ne bi oborio, da ne postaju smetnja i prijetnja drugim moćnicima. Ruše ih uvijek na isti način, objašnjavajući to nasiljem prema narodu, a svi su nasilnici, i izdajom prema vladaru, a nikome to ni na um ne pada. I nikoga to nije urazumilo, svi srljaju na vlast, kao noćni leptiri na plamen svijeće.

Tvrđava, citat

mesa_selimovic_3 (Custom)

Na današnji dan prije 103 godine u Tuzli je rođen jedan od najvećih bosanskohercegovačkih i  jugoslovenskih pisaca Mehmed Meša Selimović, koji je svojim djelima obilježio književnost u drugoj polovini 20. vijeka.

Selimović je u rodnoj Tuzli završio osnovnu školu i Gimnaziju, a u Beogradu Filozofski fakultet, Odsjek za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost.

Radio je kao profesor Građanske škole, 1936. godine postavljen je za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli.

Tokom Drugog svjetskog rata u Tuzli je hapšen zbog saradnje sa Narodnooslobodilačkim pokretom. U Beograd se preselio 1944. godine i tamo je obavljao značajne političke i kulturne funkcije.

Od 1947. godine živio je u Sarajevu i radio kao profesor Više pedagoške škole, docent Filozofskog fakulteta, umjetnički direktor Bosna-filma, direktor Drame Narodnog pozorišta, glavni urednik izdavačkog preduzeća “Svjetlost”.

Nakon penzionisanja 1971. godine, vratio se u Beograd, gdje je i umro 11. jula 1982. godine.

Selimović je obavljao i dužnost predsjednika Saveza književnika Jugoslavije, dobio je počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu, a bio je i redovni član ANUBiH i SANU.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije NIN-ova nagrada /1967./, Goranova nagrada /1967./, Njegoševa nagrada /1967./, Dvadesetsedmojulska nagrada SRBiH, nagrada AVNOJ-a, te Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva /1962./.

Njegova djela su: “Uvrijeđeni čovjek”, “Prva četa”, “Tuđa zemlja”, “Noć i jutra”, “Tišine”, “Magla i mjesečina”, “Eseji i ogledi”, “Derviš i smrt”, “Za i protiv Vuka”, “Tvrđava”, “Djevojka crvene kose”, “Ostrvo”, “Sjećanja”, “Krug”.

mesa_selimovic (1) (Custom)

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Alija Fejzić: Ramazanske crtice (26)

Uvijek se vodila i vodi kampanja protiv muslimanki koje nose nikab. Čak su ih pojedini nazivali “ninđže”. Ovih dana, zbog korone virusa, imamo sve veći broj “ninđži”. Što sad šute kritičari nikaba?
by Redakcija
0

 
 

Alija Fejzić: Ramazanske crtice (25)

Alija Fejzić DEBELI I GLADNI . Jedne prilike je veliki islamski učenjak Muhamed el Gazali rekao: “Muslimani se mogu podijeliti na dva dijela. Prvi dio su oni koji cijeli dan razmišljaju o tome kako da smanje svoje veli...
by Redakcija
0

 
 

Alija Fejzić: Ramazanske crtice (24)

Alija Fejzić   POSTAČ I AUTOPRAONICA . Postač poslije Ramazana treba da izađe čist kao auto koje je u autopraonici oprano, dubinski, unutra, vani i namirisano. To auto treba voziti oprezno, ne ići u blato, ne puštat...
by Redakcija
0

 

 

Alija Fejzić: Ramazanske crtice (23)

Alija Fejzić   KOME SE DAJE SADEKATUL-FITR? Šta mislite, zašto se sadekatul-fitr mora dati do kraja klanjanja bajram namaza? Zbog toga da bi, osoba koja primi sadekatul fitr, taj fitr iskoristila tokom mjeseca Ramazana ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Alija Fejzić: Ramazanske crtice (22)

Alija Fejzić   ŠTA JE NAMA BILA BIVŠA SFRJ – Dug bivše SFRJ je bio oko 16 milijardi dolara, to je čak deset puta manje od duga koji imaju zajedno sve države nastale raspadom SFRJ – SFRJ je imala jednu vla...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona