Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementMagazin

21. Augusta 2020.

Nagrada Eurimaž za crnogorski pojekat “Vidra”

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Na sinoć održanoj ceremoniji Sarajevo Film Festivala prilagođenoj novonastalim okolnostima uzrokovanim epidemiološkom situacijom dodijeljene su nagrade u svim kategorijama – piše fccg.me.

Glavnu nagradu CineLink koprodukcijskog marketa Eurimages Co-Production Development Award osvojio je crnogorski projekat “Vidra” (eng. “The Otter”, radni naziv: „Dolina spomenika“), reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, u produkciji Artikulacija Film iz Podgorice. Iznos nagrade je 20.000 eura.

“Vidra” je bio jedan od petnaest projekata iz regiona Jugoistočne Evrope selektovanih za ovogodišnji CineLink koprodukcijski market. Podsjećamo, uz ovaj, bio je selektovan i još jedan crnogorski projekat  – “Otapanje” (eng. “Melting of the Ruler)” reditelja Ivana Salatića.

Žiri CineLink koprodukcijskog marketa radio je u sastavu: Georges Goldenstern (Cinefondation), Behrooz Hashemian (Silkroad Production), Elena Kotová (Eurimages), Annamaria Lodato (ARTE France Cinema), Gordan Matić (Filmski centar Srbije) i Sehad Čekić (Filmski centar Crne Gore).

Podsjetimo da je nagrađeni projekat „Vidra“ ove godine na “When East Meets West” forumu održanom u okviru Filmskog festivala u Trstu, nagrađen “Cannes Producers Network” priznanjem za najbolji pitch, u konkurenciji 22 selektovana projekta.

Projekat “Vidra” prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursima za razvoj scenarija i razvoj projekta.

Takođe, među nagradama CineLink koprodukcijskog marketa je i nagrada Filmskog centra Crne Gore, koja je ove godine pripala projektu “Inat” (eng. “Spite”) rediteljke Andrijane Stojković iz Srbije.

Dodijeljena je i nagrada Filmskog centra Srbije za projekat “Supporting Role” u režiji Ane Urushadze iz Gruzije, zatim nagrada Artekino International za projekat “Suddenly” rediteljke Melise Önel iz Turske, kao i EAVE + nagrada koja je pripala Vasilisu Chrysanthopoulosu iz Grčke za projekat “The Gospel According To Kimon”.

Ceremoniju dodjele nagrada i ove godine je vodila Amra Bakšić-Čamo, direktorica Cinelinka, industrijskog segmenta Sarajevo Film Festivala. Na ovogodišnjem festivalu, prilagođenom pandemiji virusa Covid-19, prikazano je 187 filmova, od kojih je 49 bilo u konkurenciji za Srce Sarajeva.

Za najbolji film 26. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je reditelju Visaru Morini za film “Egzil” / “Exile” (Njemačka, Kosovo).

O ostalim nagradama SFF 2020 možete čitati ovdje.About the Author

Redakcija
Redakcija

Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

O Šerbu Rastoderu (iz Enciklopedije Bošnjaka Nazifa Veledara)

IZ ENCIKLOPEDIJE BOŠNJAKA autora Nazifa Veledara: RASTODER, Šerbo (Radmanci, općina Petnjica, 13. 8. 1956), akademik, redovni član i jedan od utemeljitelja DANU i BANU, redovni član CANU, jedan od vodećih savremenih hist...
by Redakcija
0

 
 

Prim. dr Husko Bajrović: Razvoj Pedijatrijske službe u Rožajama

Razvoj Pedijatrijske službe u Rožajama   Piše: Prim. dr Husko Bajrović, pedijatar   Dom zdravlja u Rožajama jedinstven je sistem primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, koji sem  ambulanti izabaranih doktora...
by Redakcija
0

 
 

Posjetite prvi arapski restoran u Crnoj Gori ”Arabian Tea House”

Prvi arapski restoran u Crnoj Gori, Arabian Tea House (ranije Dubai House), posebnim iftarskim menijem obilježava mjesec Ramazana. Uživajte u autentičnom ambijentu našeg restorana i ukusnoj hrani. Za rezevacije pozovite: 06...
by Redakcija
0

 

 

Predstavljamo: Zoran Hercigonja

Zoran Hercigonja rođen je 1990. godine u Hrvatskoj. Slikarstvom se bavi od najranije dobi. Radi projekcije u suhom pastelu i kredi. Bavi se apstraktnom umjetnošću u akrilu, ulju i lakovima za metal. Posljednjih godina intenz...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Kampanja: “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav”

Pored uloge mlade evropske ambasadorke, Emina Balota iz Rožaja je i ambasadorka kampanje protiv govora mržnje, koju sprovodi Savjet Evrope uz podršku Evropske unije. Kampanja “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav” je otvore...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange