Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementMagazin

21. Avgusta 2020.

Nagrada Eurimaž za crnogorski pojekat “Vidra”

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Na sinoć održanoj ceremoniji Sarajevo Film Festivala prilagođenoj novonastalim okolnostima uzrokovanim epidemiološkom situacijom dodijeljene su nagrade u svim kategorijama – piše fccg.me.

Glavnu nagradu CineLink koprodukcijskog marketa Eurimages Co-Production Development Award osvojio je crnogorski projekat “Vidra” (eng. “The Otter”, radni naziv: „Dolina spomenika“), reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, u produkciji Artikulacija Film iz Podgorice. Iznos nagrade je 20.000 eura.

“Vidra” je bio jedan od petnaest projekata iz regiona Jugoistočne Evrope selektovanih za ovogodišnji CineLink koprodukcijski market. Podsjećamo, uz ovaj, bio je selektovan i još jedan crnogorski projekat  – “Otapanje” (eng. “Melting of the Ruler)” reditelja Ivana Salatića.

Žiri CineLink koprodukcijskog marketa radio je u sastavu: Georges Goldenstern (Cinefondation), Behrooz Hashemian (Silkroad Production), Elena Kotová (Eurimages), Annamaria Lodato (ARTE France Cinema), Gordan Matić (Filmski centar Srbije) i Sehad Čekić (Filmski centar Crne Gore).

Podsjetimo da je nagrađeni projekat „Vidra“ ove godine na “When East Meets West” forumu održanom u okviru Filmskog festivala u Trstu, nagrađen “Cannes Producers Network” priznanjem za najbolji pitch, u konkurenciji 22 selektovana projekta.

Projekat “Vidra” prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursima za razvoj scenarija i razvoj projekta.

Takođe, među nagradama CineLink koprodukcijskog marketa je i nagrada Filmskog centra Crne Gore, koja je ove godine pripala projektu “Inat” (eng. “Spite”) rediteljke Andrijane Stojković iz Srbije.

Dodijeljena je i nagrada Filmskog centra Srbije za projekat “Supporting Role” u režiji Ane Urushadze iz Gruzije, zatim nagrada Artekino International za projekat “Suddenly” rediteljke Melise Önel iz Turske, kao i EAVE + nagrada koja je pripala Vasilisu Chrysanthopoulosu iz Grčke za projekat “The Gospel According To Kimon”.

Ceremoniju dodjele nagrada i ove godine je vodila Amra Bakšić-Čamo, direktorica Cinelinka, industrijskog segmenta Sarajevo Film Festivala. Na ovogodišnjem festivalu, prilagođenom pandemiji virusa Covid-19, prikazano je 187 filmova, od kojih je 49 bilo u konkurenciji za Srce Sarajeva.

Za najbolji film 26. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je reditelju Visaru Morini za film “Egzil” / “Exile” (Njemačka, Kosovo).

O ostalim nagradama SFF 2020 možete čitati ovdje.About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Nedžmija Lukač: Mubarek olsun 1442. hidžretska godina

Večeras nastupa 1. Muharem, Nova hidzretska godina. Umjesto čestitanja Nove hidžretske godine, ja bih da podijelim sa Vama, za mene najljepši događaj, koji se desio za vrijeme Hidžre. Slučaj o kojem bi trebali dobro da r...
by Redakcija
0

 
 

Godinama je Zapad kritikovao veo na muslimanskim ženama – sada smo svi maskirani

U Evropi je uspon liberalizma spojen sa strahom i nepovjerenjem prema velu za lice Piše: Katherine Bullock, predavačica islamske politike, Univerzitet u Torontu. Ovaj se članak prvi put pojavio na stranici The Conversation /...
by Redakcija
0

 
 

Predstavljamo: Nataša Jovićević-Kašćelan

NATAŠA JOVIĆEVIĆ-KAŠĆELAN LJUBAV PREMA CETINJU I MEDIJIMA   Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista   Još od vremena Kraljevine Crne Gore Cetinje je kao dio tadašnje Evrope njegovalo Crnogorac, Crn...
by Redakcija
0

 

 

Predstavljamo: Almir Klica

ALMIR KLICA – fudbaler koji se konstantno potvrđuje kao istinski majstor fudbalskih vještina Svjedoci smo da u Luksemburgu, među djecom doseljenika iz Crne Gore, postoji veliki broj onih koji su se istakli na mnogim poljim...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Predstavljamo: Alen Kalač

ALEN KALAČ POSVEĆENOST MLADIMA, PRIRODI, I SPORTU   Piše: Božidar Proročić   Kažu da je teško povezati tri ljubavi u životu i ostati im dosljedan i vjeran. Alen Kalač junak naše priče iz Rožaja, gorštak ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona