Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementMagazin

29. Novembra 2019.

Osnovano Društvo prijatelja Rožaja

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Hadro Murić: Vrijeme je da počnemo zajedno rješavati naše probleme

Bandžovo Brdo je najveće naselje u opštini Rožaje koje broji skoro polovinu gradskog stanovništa. Na Bandžovom Brdu se nalaze dvije srednje škole i OŠ ”25. maj”, Sportski centar, fudbalski stadion i pomoćni tereni… Uprkos ekonomskoj krizi i nezaposlenosti naselje se širi jer je dijaspora sa Bandžovog Brda brojna. O započetim i planiranim projektima, osnivanju Društva prijatelja Rožaja i problemima mještana Bandžovog Brda razgovarali smo sa predsjednikom MZ Bandžovo Brdo (Desna obala Ibra I) gospodinom Hadrom Murićem

Hadro Murić, predsjednik Mjesne zajednice Desna obala Ibra I (Bandžovo Brdo)

29. novembra 2019. godine održana je Osnivačka skupština Društva prijatelja Rožaja na kojoj su prisustvovali članovi Hadro Murić, Edip Hadžimuhović, Ruždija Sinanović, Samer Kalač, Mustafa Luboder, Etem Kalač, Hajrija Kalač, Hajrija H. Kalač, Kenan Pepić, Muhamed Salihović, Suad Fejzić, Rasim Luboder i Raif Đozović. Za predsjednika Društva izabran je Hadro Murić, a za potpredsjednike Kenan Pepić i Hajrija Kalač. 
NOVI PROJEKTI ZA BANDŽOVO BRDO I ROŽAJE
 
Mjesna zajednica Bandžovo Brdo sa predsjednikom Hadrom Murićem do sada je radila najviše na humanitarnom polju te je donijeta odluka o novom načinu rada i djelovanju svih prijatelja Rožaja koji žele ubrzano rješavati osnovne probleme vezane za brojne divlje deponije, nepostojanje pješačkih i biciklističkih staza, jačanju kulturnog i nacionalnog identiteta Bošnjaka te je usvojena odluka da se otpočnu pripreme na realizaciji veoma važnih projekata za sve građane opštine Rožaje kroz izradu idejnih rješenja za uređenje novog muslimanskog gradskog groblja na Carinama koje podrazumijeva izgradnju ograde, kapije, gasulhane sa komorom, hatarhane, parkinga, parcelizaciju groblja sa pješačkim stazama i kultivaciju zelenih površina, kao i izradu idejnih rješenja za izgradnju osnovne četvororazredne škole na Ćatovske livade. Takođe će se uraditi idejna arhitektonska rješenja za ”Bošnjačku kuću” – kulturni centar sa galerijom i ateljeom za slikare, Muzej bošnjačkih muhadžira, Prirodnjački muzej i zatvoreni bazen koji će biti u sastavu gradske park-šume Brezovačko Brdo o čemu će biti riječi na budućim sastancima sa bošnjačkim udruženjima u nekoliko država Evropske unije i Turske. To su neke od brojnih ideja koje su razmatrane na Osnivačkoj skupštini Društva prijatelja Rožaja održane 29. novembra 2019. godine. Za predsjednika Društva prijatelja Rožaje izabran je Hadro Murić koji je pozvao sve prijatelje Rožaja da se učlane i pomognu da se realizuju brojni započeti i planirani projekti.

Članovi Osnivačke skupštine Društva prijatelja Rožaja

Članovi Osnivačke skupštine Društva prijatelja Rožaja

RJEŠENJE ODRŽIVE URBANE MOBILNOSTI ZA BANDŽOVO BRDO
.
Zamah planiranim projektima je podrška koju je sredinom oktobra dobila Opština Rožaje od Zajednice opština Crne Gore koja je uz podršku Njemačke razvojne agencije – GIZ odobrila dva projekta. Do kraja februara 2020. godine uradiće se uz pomoć stručnjaka Rješenje održive urbane mobilnosti (ROUM) za naselje Bandžovo Brdo, dok je u toku realizacija Pilot projekta uređenja dijela biciklističkih i pješačkih staza i dječjeg igrališta u gradskoj park-šumi Brezovačko Brdo. ”Uskoro ću sa predsjednikom Skupštine opštine Rožaje gospodinom Almirom Avdićem imati razgovore u jednoj ambasadi u Podgorici u vezi podrške nastavku uređenja park šume Brezovačko Brdo i očekujem razumijevanje i podršku za neke naše ideje” – kazao je Murić na početku razgovora.
UREĐENJE PARK-ŠUME BREZOVAČKO BRDO
 
”26. septembra 2019. godine otvorili smo park Brezovačko Brdo, zapravo to je šumski kompleks od 30 hektara u kome ćemo narednih dana uz podršku Zajednice opština Crne Gore i Njemačke razvojne agencije GIZ urediti prvo dječje igralište, trim stazu dužine 800 metara, izgradili smo pješačko-biciklistički Brezovački most kojim je spojena kružna staza dužine preko sedam kilometara, izgradićemo još šest skloništa od nevremena i ljetnjikovaca, pet parkinga za bicikla, dvije rampe za osobe sa invaliditetom na ulazima Sportskog centra, dok će Turistička organizacija i Ski centar ”Hajla” biti nosioci izrade prvog pješačko-biciklističkog vodiča i mape opštine Rožaje. Nadam se da će biciklističko-pješačke staze uz već urađeni veliki parkovski parking našim građanima omogućiti da se vrate prirodi, rekreaciji i sportu s ciljem poboljšanja zdravlja” – kazao je Murić, dodavši kako će u park šumi izgraditi šumsku biblioteku i šumsku čitaonicu kao i hranilište za ptice tokom zimskih mjeseci.
”Započeli smo shodno trenutnim mogućnostima izgradnju terena za tenis, fudbal, košarku i odbojku. Plan nam je da izgradimo i objekat za iznajmljivanje bicikala za posjetioce parka. Nadamo se da ćemo izgradnjom sportskih terena doprinijeti da Bandžovo Brdo bude naselje sporta, a da mladi dobiju adekvatne uslove za sportsko-rekreativne aktivnosti. Planiramo akoBogda čim prije da uradimo idejno rješenje za drvenu platformu, odnosno vidikovac u park-šumi Brezovačko Brdo sa najljepših pogledom na Plunce i Balotiće što će biti turistička atrakcija. Nadamo se da će do na proljeće 2020. godine park dobiti i dvije javne česme, a potrudićemo se da pronađemo i donatora za teretanu na otvorenom” – kazao je Murić.

Sa svečanog otvaranja park-šume Brezovačko Brdo u Rožajama

TREBA NAM NOVA ŠKOLA NA ĆATOVSKE LIVADE
 
Murić je kazao da se u vezi projekta izgradnje četvororazredne škole još nijesu obraćali za mišljenje i podršku Opštine i Ministarstva prosvjete, ali je siguran da njihovo razumijevanje i podrška neće izostati. To mišljenje temelji na tome što će i stručnjaci iz Njemačke razvojne agencije – GIZ i Zajednice opština Crne Gore koji će pomagati radnoj grupi za izradu ROUM-a za naselje Bandžovo Brdo prepoznati te potrebe građana.
”Radnu grupu će uskoro formirati Sekretarijat za planiranje, uređenje prostora i životnu sredinu Opštine Rožaje, te ću ispred Mjesne zajednice predložiti da se sagradi četvororazredna osnovna škola na Ćatovske livade kako bi se smanjila upotreba automobila u našem naselju. Do osnovne škole ”25. maj” nema pješačkih staza, a i tamo gdje ih ima uske su, često sa prekidima, uzurpirane automobilima, drvima, ogradama, drvećem… Ne poštuje se propis o ograničenju brzine u naseljenom mjestu, pogotovo u ulici Rifata Burdžovića što opredjeljuje roditelje da djecu prevoze automobilom do škole i da ih vraćaju kući iz škole što stvara saobraćajni kolaps uslijed nedostatka parkin prostora kod osnovne škole” – kazao je Murić.
.
NOVO MUSLIMANSKO GROBLJE ”CARINE” U ROŽAJAMA
 
“Što se tiče uređenja novog gradskog muslimanskog groblja ”Carine” nadam se da će naša braća iz Švajcarske, Luksemburga, Njemačke i širom Evropske unije, vođeni željom da učine trajno dobro djelo, u skladu sa finansijskim mogućnostima dati doprinos da ovako značajan projekat bude realizovan jer je groblje ogledalo kulture jednog naroda, a muslimani Rožaja bez sumnje zaslužuju da se urede stara groblja Kučansko i Top, a novo groblje na Carinama da se uredi po propisima pejzažne arhitekture sa širokim popločanim stazama, parcelisanim grobnim mjestima, cvijetnim lijehama, ukrasnim žbunjem i drugim zelenilom, u kome će nišani biti tipski i u skladu sa muslimansko-bošnjačkom tradicijom, te ću narednih dana kontaktirati odgovorne u Medžlisu Islamske zajednice Rožaje, Komunalnom preduzeću Rožaje i Upravi za šume Crne Gore da čujem njihova mišljenja”, – kazao je Murić.
.
SMEĆE JE SVUDA OKO NAS
.
Murić je kazao da je neprihvatljivo i neshvatljivo ponašanje građana Bandžovog Brda da se smeće baca svuda, pored zaobilaznice, fudbalskog stadiona, u parku Brezovačko Brdo, pored biciklističko-pješačke staze na Carinama i drugdje. ”Planiramo akoBogda da svaki septembar bude mjesec obilježavanja otvaranja park-šume Brezovačko Brdo gdje bi se građani uključivali u projekat vraćanja prirodi i čuvanja prirode. Pozivam zato sve savjesne i svjesne građane da prijave svakoga ko baca smeće van za to određenih lokacija, odnosno kontejnera. Nije to špijuniranje kako se pogrešno misli, već je to naša građanska obaveza kako bismo konačno počeli da vodimo računa o životnoj sredini” – kazao je Murić.

Izviđači farbaju donirani kontejner koji se nalazi nedaleko od parkinga u park-šumi Brezovačko Brdo

Niska ekološka svijest građana je glavni razlog  odlaganja smeća u prirodi smatra Murić i dodaje: ”Za samo mjesec-dva od otvaranja park-šume za pješačenje i biciklizam već ima smeća pored staza, nekoliko korpi za smeće je slomljeno… Ipak sam mišljenja da će stanje biti bolje ako bismo svi radili svoj posao, na primjer lokalna televizija treba da kontinuirano informiše i edukuje gledaoce o problemu divljih deponija, Komunalno preduzeće treba da redovno prazni kontejner koji su donirali za potrebe parka. Posjetioci parka vjerujem prije iz neznanja, nego iz loše namjere, ostavljaju za sobom smeće u korpama ili pored njih vjerujući da je uređeno stanje kada je u pitanju gazdovanje parkom i da se zna ko čisti smeće unutar parka a ko iz kontejnera. To još nije riješeno iako je Turistička organizacija dobila park na gazdovanje i očekujem da se do proljeća 2020. godine riješi problem divljih deponija pored park-šume i na ostalim lokacijama. Zato koristim priliku da posjetioce parka zamolim da smeće koje naprave tokom posjeta ponesu sa sobom i da park-šumu ostave u stanju u kakvom bi željeli sljedeći put da je zateknu kada dođu sa svojom djecom. Koristim ovu priliku da građane opštine Rožaje informišem da smo od Komunalnog preduzeća nabavili jedan kontejner koji se nalazi na ulazu, zapravo kod parkinga i to je jedino mjesto gdje mogu odložiti smeće. Bilo gdje drugdje da odlože smeće pogriješiće jer će životinje u potrazi za hranom razvući smeće iz korpi” – kazao je Murić.

Smeće pored zaobilaznice i park-šume Brezovačko Brdo

”Kao što sam i spomenuo obaveza je Radiotelevizije Rožaje da pokrene sedmične edukativne emisije o problemima koje nam stvaraju pojedinci koji zagađuju prirodu. Posebno je obaveza Komunalne policije da napravi strategiju rada i počne da obavlja svoj posao, da izlaze svakodnevno na teren Bandžovog Brda i kaznama spriječe dalje narušavanje životne sredine. Takođe i Komunalno preduzeće treba da se uključi i da svi zajedno dođemo do rješenja za ove probleme. Ako ne možemo da riješimo probleme divljih deponija kako ćemo riješiti problem gradske deponije u kanjonu Ibra” – pita se Murić.
.

Smeće pored Karavanskog puta i park-šume Brezovačko Brdo

NAPRAVITI PLANOVE ZA ZAMJENU AZBESTNIH CIJEVI
.
”Od problema koji opterećuju našu zajednicu izdvojio bih pored divljih deponija i azbestne cijevi vodovoda. Izgradnjom primarnog vodovoda nije se riješio višedecenijski problem jer su azbestne cijevi i dalje tu, a znamo da su zabranjene u Evropskoj uniji i ne želimo ni da sumnjamo da stare i oštećene azbestne cijevi mogu da naškode zdravlju naše djece i našem zdravlju s obzirom da je materijal od azbestnih cijevi potencijalno štetan po zdravlje. Želimo da se 2020. godine uradi projekat zamjene cijevi iz vodovoda Grlje i svih djelova vodovoda sa Vrela Ibra koji su od azbestnih cijevi kako bismo znali koliko će to da košta građane i zatim da sa odbornicima u lokalnom parlamentu pronađemo najbolje rješenje za ovaj problem. Lokalna uprava treba da odluči da li da se projekat zamjene vodovodnih cijevi kandiduje kod Uprave za javne radove ili nadležnog ministarstva ili da Opština raspiše referendum na kome bi se građani odlučili o opciji da dio troškova finansira Opština kroz kreditno zaduženje, a dio građani samodoprinosom jer zdravlje nema cijenu”, kazao je Murić.

Hadro Murić, predsjednik Mjesne zajednice Desna obala Ibra I (Bandžovo Brdo)

”DRUŠTVO PRIJATELJA ROŽAJA”
.
Murić je kazao da brojni problemi opterećuju građane Bandžovog Brda od kojih je istakao višegodišnji problem što se kanalizacija iz Izbjegličkog naselja izliva u rijeku Crnja. ”Pojedini periferni djelovi Mjesne zajednice Bandžovo Brdo nemaju struju i asfalt, potrebna su dva-tri manja dječja vrtića, brojne su porodice ekstremno siromašne, nema novih radnih mjesta te omladina sa Bandžovog Brda odlazi u inostranstvo ”trbuhom za kruhom”, drugi odlaze u Podgoricu i na crnogorsko primorje… Dakle, problema ima, a problemi postoje da bi se riješili te smo uz podršku brojnih prijatelja iz opštine Rožaje, odnosno porijeklom sa Bandžovog Brda koji žive i rade u inostranstvu osnovali neprofitnu organizaciju Društvo prijatelja Rožaja kako bismo spomenute probleme počeli rješavati uz zajednički rad svih nas iz opštine Rožaje, brojne rožajske dijaspore, lokalne vlasti i Vlade Crne Gore”, zaključio je Murić. 
_______________________
Foto: Avlija


About the Author

Redakcija
Redakcija

Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

NATJEČAJ ZA ZBORNIK PRIČA KNJIŽEVNE FANTASTIKE «IZA UMA» TREĆI BROJ

NATJEČAJ ZA ZBORNIK PRIČA KNJIŽEVNE FANTASTIKE «IZA UMA» TREĆI BROJ   DISKURS – časopis za kulturu, umjetnost i društvene teme raspisuje natječaj za zbornik kratkih priča književne fantastike IZA UMA. Drage na...
by Redakcija
0

 
 

Izložba likovnih radova ”Mladi Crne Gore za održivi razvoj”

27. maja 2023. godine u galeriji ”Hilmija Ćatović” u Centru za kulturu Rožaje otvorena je izložba radova učenica i učenika OŠ ”25. maj” iz Rožaja sa konkursa ”Mladi Crne Gore za održivi ra...
by Redakcija
0

 
 

Izbor poezije iz zbirke ”Otvorena vrata” Ivana Mitrovića

Ivan Mitrović je rođen 2005. godine u Beranama. Osnovnu školu „Džafer Nikočević” završio je u Gusinju. Učenik je trećeg razreda JU SMŠ „Bećo Bašić” u Plavu. Svoj umjetnički talenat reflektuje iskrenim, jas...
by Redakcija
0

 

 

Zoran R. Tomić: Suze

Zoran R. Tomić   SUZE     Ne krijem, a zašto i da tajim – često plačem, Ili mi se neutešno plače. Suze me mestimice guše Katkad tvrde, ređe meke. Snovi se raspadaju, venu Ideali se gube, ruše. Da, teš...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Rezultati konkursa ”Mladi Crne Gore za održivi razvoj”

Na konkursu “Mladi Crne Gore za održivi razvoj” pristigao je veliki broj odličnih radova od kojih skoro svaki zaslužuje da bude nagrađen dok je predviđeno samo pet nagrada, te su pametne satove dobili: Aldijan ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange