Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementMagazin

31. Decembra 2018.

Sačuvano muzičko blago Bošnjaka Plava i Gusinja

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

PUBLIKOVANE DVIJE KNJIGE SA 14 KOMPAKT DISKOVA, NOTNIM ZAPISIMA I TEKSTOVIMA STARIH TRADICIONALNIH PJESAMA PLAVA I GUSINJA AUTORA MR HALILA MARKIŠIĆA

Neumorni pregalac i sakupljač narodnog blaga, mr Halil R. Markišić, svom bogatom autorskom opusu dodao je i dvije knjige koje predstavljaju pravu riznicu muzičkoga blaga tradicinalne muzike Plava i Gusinja gdje je uspio da sakupi impozantnu audio arhivu sa 220 audio zapisa i 130 izvođača, te da sve to sortira na ukupno 14 kompakt diskova (u dvije knjige), podijelivši ih u posebne cjeline gdje svaka pjesma osim audio forme ima i svoj notni zapis kao i tekst pjesme.

Piše: M. Luboder

Ovakvim multmedijalnim izdanjem, ne može se pohvaliti baš svako, jer je u njemu sačuvana cijela jedna historija i usmena lirika prenošena sa koljena na koljeno do današnjih dana, a Markišić je uspio da je objedini u dvije zasebne publikacije koje otvaraju nove mogućnosti za istraživanje i stvaranje novih muzičkih djela koja imaju osnovu u tradicionalnim muzičkom nasleđu Plavljanja i Gusinjana.

Poslušajte pjesmu ”Hoj, planino planinice moja” koju pjevaju Aiša i Meho Feratović


Iz recenzije novinara i publiciste Salka Lubodera:

„ZEMLJA KOJA NEMA PJESME UMIRE“ – Adonis (Ali Ahmaed Seid Asbar)

”Halil Markišić je ovom knjigom na izvjestan način upotpunio ono što je veliko djelo Huseina Bašića, najboljeg poznavaoca i sakupljača usmene lirske i epske književnosti Bošnjaka Crne Gore i Sandžaka. Markišićev pristup je originalan i izbor pjesama samosvojan, budući da su u njegovoj zbirci pjesme koje do sada nisu publikovane. Zapravo, uz književno-poetsku vrijednost ovih pjesama u prilici smo da se na ovakav način, iz prve ruke, uvjerimo i u njihove muzičke, melodijske i vokalne odlike. Osnovna karakteristika pjesama zastupljenih u knjizi „Lirske narodne pjesme i pjevanje Bošnjaka iz Plava“ navodi na zapažanje da je riječ o pjesničkom štivu izuzetne umjetničke, estetske i kulturne vrijednosti. Pjesme su „satkane“ od najsuptilnijih niti djevojačkih i momačkih čežnjom ispunjenih duša, punih ljubavnog zova i mladalačkog zanosa. Ujedno ova knjiga predstavlja i živu pjesmaricu za praktičare, muzičare, pjevače, i ljubitelje narodne lirske pjesme, koja im, naprosto, „neće dozvoliti“ da stare, lijepe i vrijedne plavsko-gusinjske pjesme odu u zaborav. Isto tako, ova publikacija predstavljaće i posebnu vrstu odsjaja na multikulturalnom ogledalu Crne Gore.”

 

”ZLATU ĆE SE KUJUNDŽIJA NAĆI”

U predgovoru knjige „Lirske narodne pjesme i pjevanje Bošnjaka u Plavu i Gusinju“ autor mr Halil R. Markišić kaže:

”Kao skroman pokušaj da se očuva ono što je ostalo od muzičkog nasljeđa Bošnjaka iz plavssko-gusinjskog regiona i doprinese njegovorm boljem poznavanju i valorizacji, priredio sam 2017. godine knjigu „Lirske narodne pjesme i pjevanje Bošnjaka iz Plava na šest kompakt diskova“, koja sadrži 75 lirskih narodnih pjesama i pjevanje tih pjesama na šest kompakt diskova. Pjevanje nekoliko najpopularnijih pjesama, zastupljeno sa više audio snimaka. To je bio samo dio građe o muzičkom nasljeđu Bošnjaka koju sam sabrao tokom višegodišnjeg proučavanja prirodne i kulturne baštine plavsko-gusinjske oblasti. Prošla je godina dana od objavljivanja pomenute knjige, a da ona nije pobudila nikakvu pažnju etnomuzikologa i drugih stvaralaca u oblasti muzičke umjetnosti, kao da uopšte nisu zainteresovani za ovaj dio muzičkog nasljeđa Crne Gore. I pored toga, a rukovodeći se narodnom mudrošću da će se zlatu kujundžija naći, odlučio sam da i najvredniji preostali dio građe o muzičkom nasljeđu Bošnjka iz plavsko-gusinsjkog regiona objavim. To ne bi bilo moguće, bar ne u ovom obimu bez podrške Ministarstva kulture Crne Gore.
Najveći broj audio snimaka je sa starih magnetofonskih traka, na kojima je snimanje vršeno na posjetcima, veseljima i drugim skupovima. Zbog toga se na nekim od njih po malo čuje žagor slušalaca i druge zvučne smetnje. Zbog dugog stajanja i nepravilnog čuvanja mnoge magnetofonske trake koje su snimane prije više decenija, nisu se mogle iskoristiti te su tako zauvjek izgubljene neke stare melodoje u izvođenju čuvenih pjevača iz Plava i Gusinja.

Na osam kompakt diskova nalazi se 140 melodija u izvođenju 70 pjevača iz Plava.
Narodne melodoje Bošnjaka iz Plava i Gusinja prvi je zabilježio Miodrag Vasiljević. On je 1954. godine u Gusinju snimio 56 melodoja. Ti dragocjeni zapisi objavljnei su u njegovoj knjizi „Narodne melodoje Crne Gore“ koja je štampana 1956. godine, u potpunosti su preuzeti u ovoj knjizi.” – kaže između ostaloga autor mr Halil R. Markišić.

U svakom slučaju, ova dragocjena muzička-arhivska građa, kako vrjeme prolazi sve više dobija na svojoj vrijednosti a samim tim, budi interesovanje, kako institucija i muzičkih stvaralaca, tako i pojedinaca koji žele da u svojim bibliotekama imaju ovako vrijedne multimedijalne zbirke.

Mr Halil Markišić. Foto: Besim Agić

Halil Markišić je roden 1. 1. 1948. godine u Vojnom Selu, opština Plav, Crna Gora, od oca Rama i majke Mejreme, rođene Musić. Osnovnu školu završio je u Plavu 1962, Srednju poljoprivrednu školu voćarsko-vinogradarskog smjera u Peći 1966. te biologiju na Prirodno-matemtičkom fakultetu u Prištini 1970. godine.

Od 1970. do penzionisanja 2013. godine radio je kao profesor biologije u Gimnaziji, ”30. septembar” u Rožajama. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je 1979. godine jednogodišnju specijalizaciju fakultetu za savremenu nastavu biologije.

Na prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu odbranio je magistarski rad 1987. godine. Zvanje viši pedagoški savjetnik dobio je 1995. godine. Od 1997. do 2003. godine bio je član Prosvjetnog savjeta Crne Gore. Za izuzetan doprinos u vaspitno-obrazovnom radu 1982.godine, dobio je najveće opštinsko priznajnje – nagradu „30. septembar“ u Rožajama a državnu Nagradu ,,Oktoih” 2004. godine. Urednik je časopisa „Avlija“

Objavio je veliki broj naučnih i stručnih radova i 14 knjiga iz oblasti biloških nauka i kulturne baštine.

____________________________

Istaknuta slika: Gusle Šarkinović Šemsa. Foto: Halil MarkišićAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Grupa Konvoj objavila spot za pjesmu “Majka“ (VIDEO)

GRUPA KONVOJ OBJAVILA SPOT ZA PJESMU “MAJKA“ (Sarajevo, 24. juni 2020) Sarajevska grupa Konvoj objavila je na svom Youtube kanalu spot za pjesmu “Majka“. Pjesma koja je izvorno objavljena u martu ove godine i na kojoj s...
by Redakcija
0

 
 

Hvala Vam za sve učiteljice Sabaheta Muković

HVALA VAM ZA  SVE, DRAGA UČITELJICE SABAHETA MUKOVIĆ     Danas smo mi roditelji – mame, djeca i učiteljica V-1 odjeljenja opet zajedno, kao i svih prethodnih 5 godina (zar je toliko prošlo – ne možem...
by Redakcija
0

 
 

Alija Fejzić: Ramazanske crtice (26)

Uvijek se vodila i vodi kampanja protiv muslimanki koje nose nikab. Čak su ih pojedini nazivali “ninđže”. Ovih dana, zbog korone virusa, imamo sve veći broj “ninđži”. Što sad šute kritičari nikaba?
by Redakcija
0

 

 

Alija Fejzić: Ramazanske crtice (25)

Alija Fejzić DEBELI I GLADNI . Jedne prilike je veliki islamski učenjak Muhamed el Gazali rekao: “Muslimani se mogu podijeliti na dva dijela. Prvi dio su oni koji cijeli dan razmišljaju o tome kako da smanje svoje veli...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Alija Fejzić: Ramazanske crtice (24)

Alija Fejzić   POSTAČ I AUTOPRAONICA . Postač poslije Ramazana treba da izađe čist kao auto koje je u autopraonici oprano, dubinski, unutra, vani i namirisano. To auto treba voziti oprezno, ne ići u blato, ne puštat...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona