Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementMagazin

31. Oktobra 2017.
 

Ski centar ”Hajla” – idealno mjesto za rekreativce i profesionalne skijaše

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: , ,

Ski centar ”Hajla” Rožaje je publikovao promotivni priručnik-brošuru: ”IDEALNO MJESTO ZA REKREATIVCE I PROFESIONALNE SKIJAŠE”, koji pokazuje sve potencijale rožajskog kraja za bavljenje zimskim sportovima.

 

Ejup Nurković, predsjednik opštine Rožaje

”Kada je prije nešto više od dvije godine počela priča o obnovi skijališta Turjak koje je važilo za važnu kariku u privrednom nizu koje je Rožaje imalo, bilo je malo onih koji su vjerovali da će se motori žičare ponovo pokrenuti i da će u jednom danu na stazi boraviti i preko 2000 ljudi. Optimizam i jasna vizija lokalne uprave, osnovni je nukleus snage i istrajnosti da se započeti projekat obnove skijališta, uspješno dovede do kraja.

Lokalna uprava je u partnerstu sa Vladom Crne Gore, Ministarstvom turizma i održivog razvoja i Direkcijom javnih radova finansirala rekonstrukciju staze 1 i 2 na Turjaku koje su bile van funkcije 13 godina.

Skijalište na Turjaku tokom sezone 2016/2017. je zabilježilo rekordnu posjećenost, te očekujemo uz dobre vremenske uslove još bolju zimsku turističku sezonu 2017/2018. A naši planovi za naredni period za lokalitet planina Hajla, Štedim, Rusolija i Ahmica su projektovanje i izgradnja ozbiljnog profesionalnog (i rekreativnog) zimskog i ljetnjeg kompleksa za razvoj turizma. U toku je izrada studije lokacije za spomenuti lokalitet koja će pokazati koje prednosti ima ovaj lokalitet za razvoj zimskog i ljetnjeg turizma.

Vjerujemo da se na spomenutim lokacijama može izgraditi više žičara i ski staza, hotela, motela, bungalova i slično. Ovo je po predračunu višemilionski projekat, te opština Rožaje planira isti realizovati u saradnji sa Vladom Crne Gore uz mogućnost uključivanja jednog ili više strateških partnera iz zemlje ili inostranstva, kao i mogućnost privatno-javnog partnerstva, sve opcije su prihvatljive.”

KAKO DOĆI DO ROŽAJA

Rožaje je grad na sjeveroistoku Crne Gore. Rožajska kotlina se pruža od Dimiškina mosta (klisure) do Golog brda i Ganića krša. U ovom dijelu ibarske doline, na njegovim zelenim terasama, na 1000 mnv smješteni su varoš Rožaje i njegova prigradska naselja.
Opština Rožaje prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji oko 23 hiljade stanovnika.
U osnovi, tri drumske saobraćajnice čine da Rožaje ima veoma povoljan položaj u odnosu na turističke tokove prema crnogorskom primorju.

U Rožaje se može stići sa tri strane:
– putnim pravcem od Bijelog Polja preko Berana,
– putnim pravcem od Novog Pazara i Kosovske Mitrovice,
– putnim pravcem preko prevoja Kula, koji preko Peći čini vezu sa Kosovom i Makedonijom

Udaljenost aerodroma od ski centra ‘‘Hajla’’:
1. Aerodrom u Podgorici 175 km
2. Aerodrom u Tivtu 260 km
3. Aerodrom u Prištini 130 km
4. Aerodrom u Sarajevu 300 km
5. Aerodrom u Beogradu 320 km
6. Aerodrom u Skoplju 205 km

Ski lift tipa ‘sidro’

O SKI CENTRU

Ski centar ‘‘Hajla’’ je osnovala opština Rožaje 2016. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Mehanizacija ski centra

Ski centar posjeduje svu potrebnu mehanizaciju i opremu, između ostalog savremeni ratrak marke Formatic GT-450, dvoje motornih sanki Yamaha.

Mehanizacija ski centra

Tokom sezone posjetiocima skijališta na raspolaganju su pripadnici Gorske službe spašavanja, agencije za zaštitu lica i imovine kao i medicinske službe.

Staza Turjak 2 – zarasla staza u korov koja je 13 godina bila van funkcije

 

Uređivanje staze, parking zone i sve zemljane radove izvela je firma ‘‘Kvatro – RH’’

 

Predsjednik opštine Ejup Nurković tokom nadgledanja izvođenja radova na stazi Turjak 2

 

Na novoizgrađenoj parking zoni skijališta može se parkirati do 200 automobila

 

 

Akcija uređivanja skijališta tokom priprema za zimsku sezonu, 2016/2017.

Akcija uređivanja skijališta tokom priprema za zimsku sezonu, 2016/2017.

Akcija uređivanja skijališta tokom priprema za zimsku sezonu, 2016/2017.

 

Akcija izgradnja bebi lifta ‘‘Turjak 2’’ tokom priprema za zimsku sezonu, 2016/2017.

Tehničke karakteristike SKI staze ‘‘Turjak 2’’

– Kosa dužina trase 1019 m.
– Visinska razlika 234,45 m.
– Prosječan nagip trase 23,68 %.
– Kapacitet 840 ski/h.
– Brzina vožnje 3,2 m/s.
– Vrijeme vožnje 5,06 min.

Staza ‘‘Turjak 2’’

Instaliran je babi ski lift dužine 250 metara za mališane koje je finansirala lokalna uprava iz svojih sredstava putem subvencije i podrške tom projektu, a on služi i skijašima do 12 godina, koje kontrolišu stručna lica i instruktori jer nam je sigurnost na prvom mjestu.

Na skijalištu djeluju dvije Škole skijanja: Ski škola ‘‘Rožaje“ i ski škola ‘‘Turjak“ koje vode vrhunski insruktori skijanja sa međunarodnim licencama.

U rekonstruisanoj kući smještena je komandna tabla, glavni motor žičare i ski/snowboard oprema za izdavanje posjetiocima.

Postavljene su zaštitne ograde, siguronosne spužve na stubovima, markirana je staza, izgrađena je otvorena terasa za predah i tople napitke ili sendvič i montiran razglasni sistem za obavještenja i muzičku podlogu kako bi boravak bio ugodniji.

POČECI SKIJANJA

Poznato je da je za djecu kratkotrajan izlazak na snijeg vrlo koristan. Konstantan boravak u toplim i zatvorenim prostorijama tokom zimskih mjeseci nikako ne koristi djetetu.
Već sa dvije godine i uspješno savladanih kretnji djeca su spremna za prvi ozbiljniji kontakt sa snijegom. Igre, lagana trčkaranja, vožnja na sankama, izrada snješkobjelića te čest boravak u prirodi, kod djece počinju oblikovati jednu naviku te se rađa prijateljstvo između prirode i mladog čovjeka. Sa zdravstvene strane pak, dječiji organizam se polagano privikava i na temperature koje su po prvi put ispod ugodnih sobnih ili toplih ljetnih. Imunološki sistem jača, apetit se pojačava, cirkulacija se dodatno podstiče, isto kao i sistem održavanja temperature.


Kroz školu skijanja je najbolje započeti skijašku karijeru ili nadograditi već postignuti nivo skijanja. Licencirani učitelji skijanja su školovani za taj posao i znaju najlakši put kojim se može doći do određenog nivoa. Nažalost mnogo skijaša ne odlazi u školu skijanja nego misle da gledajući video snimke i/ili proučavajući literaturu mogu sami naučiti skijati. Isto tako, puno ljudi ima prijatelje koji već skijaju pa misle “prijatelj će mi pokazati par stvari”. Na žalost, ni prva ni druga metoda nisu dobre. Skijanje je sport gdje se greške skupo plaćaju (povredama, koje ponekad mogu bit i fatalne). Najgore od svega, jednom krivo naučenu stvar je teško ispraviti. U krajnjem je lakše (a i jeftinije) od samih početaka krenuti ispravnim putem, a ne treba ni zaboraviti da je ispravnom tehnikom puno lakše skijati i da ćete se, ukoliko ispravno skijate, puno manje umarati.
Skijašku opremu sačinjavaju: skije, ski vezovi, skijaške cipele, skijaški štapovi, rukavice, kaciga, naočare…

KARVING SKIJANJE

Karving načinom vožnje skijaš puno manje gubi brzinu, vozi se gotovo cijelo vrijeme na rubovima (kantnama) te ima puno bržu reakciju za promjenu smjera jer je kantna sa cijelom svojom dužinom urezana u snijeg što u zavoju daje puno bolji osjećaj. Krajnji cilj karvinga je što veća zabava na skijama, jer ranije tehnike skijanja nisu bile u toj mjeri atraktivne kao što je karving.
Karving skije, koje su preplavile cio svijet, nastavljaju i dalje svoj razvoj i prihvaćene su u svim vrstama skijanja. A uspješnost izvođenja karving zavoja se vidi po skijaševom tragu na snijegu jer iza njega ostaju samo dvije crte (tragovi).

TURNO SKIJANJE I HODANJE NA KRPLJAMA

Sve popularniji način rekreacije u planinama jeste turno skijanje jer pruža poprilično više uzbuđenja od alpskog skijanja, a doživljaj je neponovljiv. Turno skijanje je na prvi pogled mješavina alpskog skijanja, skijaškog trčanja i planinarenja, što turnom skijašu osigurava veliku raznolikost i istinski kontakt sa netaknutom prirodom. Hajla nudi netaknuti snijeg, nezagađeni okoliš, velike količine “powdera”, i veličanstvene krajolike koje ne možemo upoznati na bilo koji drugi način.

Od 2017. godine LTO Rožaje posjetiocima ski centra ‘‘Hajla’’’ nudi novi turistički sadržaj na raspolaganju, kako profesionalcima tako i rekreativcima, koji se žele okušati u hodanju na krpljama.
Za hodanje na krpljama obezbijeđena je oprema i iskusni planinarski vodiči, a takođe je markirana staza čija ukupna kružna dužina iznosi skoro 19 km.
Krplje se mogu iznajmiti u prostorijama Lokalne turističke organizacije u Rožajama.

PLANINE ROŽAJSKOG KRAJA

Hajla je jedna od najveličanstvenijih planina u Crnoj Gori. Ova divlja ljepotica leži između izvorišta reke Ibar i Rugovske klisure, dio je prokletijskog masiva. Nalazi se na samoj granici Crne Gore i Kosova. Sa najvećim vrhom od 2403 mnv, ona je najviša planina crnogorskog dijela Prokletija. Njeni najviši vrhovi nižu se dugim grebenom u obliku nježno zaobljenog slova „S“, ispod kojeg se nalazi pojas planinskih livada, a još niže crnogorične i mješovite šume. Sjeverna strana ovog grebena pod najvišim vrhom Hajle je gola, stjenovita i vertikalna.

Na skijališti u Rožajama

Štedim je visoravan koja se nalazi između planina Ahmice, Žlijeba i Rusulije i koja se proteže od 1700 do 2000 mnv pretežno pašnjačkog tipa sa obodima krečnjačkih stijena. Kao konekcija između planinskih grebena Hajle i Žlijeba predstavlja izvanrednu lokaciju za razvijanje i korišćenje aktivnih planinskih sportova, odnosno razvijanje planinskog i seoskog turizma.
Tokom zime ovi predjeli su ogromne sniježne padine prekrivene sa par metara snijega i izvanredne su za razvoj zimskih sportova, a posebno za turno skijanje i hodanje na krpljama.

__________________

Izdavač: Ski centar ‘‘Hajla’’ // Autor: Dženis Nurković
Fotografije: Edip Hadžimuhović, Semir Kardović, Dimitrije Ostojić
Rožaje 2017.About the Author

Redakcija
Redakcija
Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

O Šerbu Rastoderu (iz Enciklopedije Bošnjaka Nazifa Veledara)

IZ ENCIKLOPEDIJE BOŠNJAKA autora Nazifa Veledara: RASTODER, Šerbo (Radmanci, općina Petnjica, 13. 8. 1956), akademik, redovni član i jedan od utemeljitelja DANU i BANU, redovni član CANU, jedan od vodećih savremenih hist...
by Redakcija
0

 
 

Prim. dr Husko Bajrović: Razvoj Pedijatrijske službe u Rožajama

Razvoj Pedijatrijske službe u Rožajama   Piše: Prim. dr Husko Bajrović, pedijatar   Dom zdravlja u Rožajama jedinstven je sistem primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, koji sem  ambulanti izabaranih doktora...
by Redakcija
0

 
 

Posjetite prvi arapski restoran u Crnoj Gori ”Arabian Tea House”

Prvi arapski restoran u Crnoj Gori, Arabian Tea House (ranije Dubai House), posebnim iftarskim menijem obilježava mjesec Ramazana. Uživajte u autentičnom ambijentu našeg restorana i ukusnoj hrani. Za rezevacije pozovite: 06...
by Redakcija
0

 

 

Predstavljamo: Zoran Hercigonja

Zoran Hercigonja rođen je 1990. godine u Hrvatskoj. Slikarstvom se bavi od najranije dobi. Radi projekcije u suhom pastelu i kredi. Bavi se apstraktnom umjetnošću u akrilu, ulju i lakovima za metal. Posljednjih godina intenz...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Kampanja: “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav”

Pored uloge mlade evropske ambasadorke, Emina Balota iz Rožaja je i ambasadorka kampanje protiv govora mržnje, koju sprovodi Savjet Evrope uz podršku Evropske unije. Kampanja “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav” je otvore...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange