Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPortreti

14. Maja 2019.

Jurij Lipa, pjesnik i borac za Ukrajinu

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

JURIJ LIPA, PUT PJESNIKA I BORCA ZA UKRAJINU

Piše: Božidar Proročić

Jurij Lipa ukrajinski: (Ю́рій Іва́нович Ли́па) rođen je u Odesi 5. maja 1900. u selu Šutov Jvorovski okrug Lvovska oblast. Jurijev otac je bio istaknuti ukrajinski pisac, ljekar i borac za nezavisnost Ukrajine Ivan Lipa, komesar iz Odesije iz Centralnog savjeta, ministar vjera UNR Direktorijata i autor nacrta prvog Ustava, ministar zdravlja Vlade UPP u egzilu. Obrazovanje je započeo u Odesi i nakon završetka škole upisao Pravni fakultet Univerziteta Novorosiiskii (Odesa). Godine 1917, Lipa je postao urednik časopisa Odesski Vestnik  i objavio svoje prve brošure: Unija oslobođenja Ukrajine (,,Soiuz vizvolennia Ukraini”), Kijevska kraljevina prema Bismarkovom projektu (,,Korolivstvo Kiivske za proekt Bismarka”). Nagrade (,,Nosit svoi vidznaki”) i Hetman Ivan Mazepa (,,Hetman Ivan Mazepa”). Ovi radovi su objavljeni u izdavačkoj kući njegovog oca, Narodni stih.

Tokom boljševičke revolucije u Ukrajini, Jurij Lipa je stao na stranu protiv boljševika i borio se za stvaranjenezavisne Ukrajine. Godine 1920, Ivan i Jurij Lipa su se preselili u Kamjanets , u zapadnom dijelu Ukrajine. Istovremeno, s obzirom na prijetnju boljševičkog puča u Odesi, u  pristupaju u  redove koje organizuju pukovnik I. Lutsenko i potpukovnik V. Zmenenko oficiri ukrajinskih Hajdmajks divizija. Kasnije se priključio korpusu Uralske vojske oružanih snaga UPR-a, učestvujući u januarskim bitkama sa boljševicima na ulicama Odese. Po ulasku u grad savezničkih njemačko-austrijskih i ukrajinskih delova, Jurij Lipa je postao zamjenik komandanta Odessa ,,Sich” T. Ianiv. Istovremeno, on uređuje ukrajinski dnevni list, objavljuje knjigu “Kampovi zatočenih Ukrajinaca” napisanu u Odesi. U mladosti, Jurij Lipa je pokazao snagu pisane riječi. Poznati ukrajinski pisci Ivan Franko i Volodimir Samiilenko pročitali su njegove radove i smatrali ih značajnim.

Nakon sticanja diplome medicniskog fakulteta, ona obavlja  medicinsku praksu i pohađa nastavu u Varšavskoj školi političkih nauka, gdje pored političkih nauka, studira i ekonomiju. U isto vrijeme, on sprovodi aktivan organizacioni i politički rad među ukrajinskim studentima, učestvuje u stvaranju brojnih identitetskih strkuktura vezanih za pitanje Ukrajine. Od početka tridesetih godina prošlog vijeka bavi se književnim i novinarskim aktivnostima, mnogo je objavio u ukrajinskojj štampi, organizuje specijalne književne krugove, sarađuje sa Dmitrijom Dontsovom i njegovim Književnim i naučnim časopisom.Prva knjiga poezije Jurija Lipe, pod nazivom Svjetlost (Світлість), objavljena je u Poljskoj 1925. godine. Godine 1929. Jurij Lipa je zajedno sa Jevhenom Malanjukom osnovao književnu grupu ,,Tank”. Članovi grupe bili su istaknuti ukrajinski pisci L. Mosendz, N. Livitska-Kholodna i O. Stefanovič. Mladi pisci su se okupili kako bi raspravljali i razvijali svoje književne radove, ujedinjujući ideal oživljavanja ukrajinske nacije. Druga zbirka poezije Jurija Lipe, Surovost (Суворість), koja je objavljena 1931. godine, odražavala je tu ideologiju, izražavajući vjeru u nezavisnu i prosperitetnu budućnost ukrajinske nacije.

 

Godine 1934. u Varšavi je objavljen roman Jurija Lipa „Kozak u Moskoviji“ (Kozaki v Moskovii), a ubrzo je uslijedila zbirka njegovih književnih eseja pod naslovom „ Borba za Ukrajinu“ (Bii za Ukraini). Godine 1936. objavljena je Biljježnica ( Notatnik ), koja se sastojala od tri sveske kratkih priča autora. Priče su se uglavnom ticale nacionalno-oslobodilačkog pokreta 1917-1921. Iste godine objavio je političke radove ukrajinskog doba (Ukrainska doba) i ukrajinske rase (Ukrainska rasa). Možda je najpoznatije političko i filozofsko djelo Lipe njegova trilogija Uzrok Ukrajine (Priznachennia Ukraini) (1938), Doktrina Crnog mora (Чорноморська доктрина) (1940) i Razdvajanje Rusije (Розподіл Росії) (1941)U ovim spisima, Jurij Lipa govori kao teoretičar moderne ukrajinske geopolitike.Veliko verovanje u vrhovnu ideju Ukrajine, njene tradicije, duhovne snage, orijentaciju ka Evropi, rad na sopstvenom stilu, borba sa provincijalizmom. Suza liricnosti – to su glavni slogani i principi koje su mladi pisci stvorili. Prožeta tim idejama, puna duha borbe za ukrajinsku ideju. Herojski karakter intelektualca je ekstenzivno i duboko izvučen. Pisac je uspio da stvori sliku heroja nove vrste intelektualne, beskrajno posvećene ideje, svrsishodne i aktivne. Likovi pisca su ljudi sofisticirane mentalne organizacije, visoke inteligencije, prirodni vođe, evropski heroji, a istovremeno i tipični predstavnici svog naroda.

Sa zbirkom književnih eseja pod nazivom ,,Borba za ukrajinsku književnost“ izdata 1935. Jurij je uspijo da postigne iznenađujući integritet u otkrivanju vrijednosti ukrajinske kulture i ocrtava probleme i izazove sa kojima se ona suočava u budućnosti kao kultura nezavisne Ukrajine, biser svjetske civilizacije.U krajnje nepovoljnom ratnom periodu, Juri Lipa je zajedno sa Levom Bikovskim i Ivanom Šovgenovimom 1940. godine formirao Institut za Crno more u Varšavi, istraživačku instituciju koja istražuje političke i ekonomske probleme sa kojima se Ukrajina suočava nakon sticanja nezavisnosti. Tokom 1940-1942. Izdali su 40 radova. San naučnika bio je da nakon obnove ukrajinske države da se ukrajinski Institut za Crno more preseli u Odesu, kako bi postao moćan centar naučnih istraživanja u mnogim oblastima. U tu svrhu Jurij Lipa je stigao u Odesu 1942. godine , čak je uspio organizirati izdavanje nekoliko naučnih zbirki. Međutim, rat nije dozvolio da se završi zamišljeno. Početkom Drugog svjetskog rata i invazijom na Poljsku , mobilisan je Jurij Lipa. Međutim, ubrzo se vratio u Varšavu, gdje je osnovao ukrajinski javni komitet, kako bi pomogao istočnim ukrajinskim izbjeglicama. Jurij Lipa je bio svjestan da ga sovjetske i fašističke vlasti prate. Iako je Lipa imao priliku da se preseli na sigurnu destinaciju, odlučio je da se vrati u Ukrajinu.

Nakon što se preselio u ljeto 1943. godine u Javorov (sada u region Lavova), postao je jedan od aktivnih članova ukrajinskog pokreta otpora. Radeći kao ljekar, Lipa je organizovao kurseve obuke za medicinsko osoblje za ukrajinsku pobunjeničku vojsku. Lik Jurija Lipa bio je toliko značajan da je 1943. godine njegov rad primjećen u vrhovnom državnom rukovodstvu fašističke Njemačke. Po nalogu Hitlera, Jurij Lipa je prebačen u Berlin , jer je nacistička Njemačka, smtrala da je on  najveći ukrajinski državni ideolog. Pozvan je da predvodi marionetsku vladu Ukrajine. Međutim, Jurij je dostojanstveno odbio ovaj sramotni predlog. Iznenađujuće je da je ostao živ. Od jula 1944. godine – Jurij  liječi pobunjenike u bolnici u selu Ivaniki u okrugu Javoriv.  Jurij Lipa je 19. avgusta 1944. zarobljen od strane NKVD-a u selu Ivaniki , Javorivski okrug , au zoru 20. avgusta 1944. godine Jurij Lipa je brutalno mučen a kasnije i ubijen selu Šutov imao je samo 44 godine. Jurij Lipa  je jedna od centralnih ličnosti ukrajinske kulture i javnog mjenja prošlog vijeka Lipa nas, vraća u fragmente, koji su podijeljeni na nekoliko ličnosti, čije su se aktivnosti odvijale u oblastima koje su prilično daleke: umjetničko stvaralaštvo, istoriografija, medicina.Svaka od ovih grana zahtjeva potpuno požrtvovnu osobu, a kombinacija pisca (poezije, proze, književne kritike), doktora i filozofa istorije u liku Jurija Lipe može se smatrati izuzetnom pojavom u pozadini tog vremena i vremenske sredine. Njegova zvijezda i danas blista istim sjajem nad Ukrajinom novog mijelnijuma.

 

SASTANAK

 

Kada je vrijeme i kad ste sazreli

U mukama dana, u borbi sa sobom,

Kao slika obala u magli, na moru

U jednom trenutku ćete se pojaviti

Vaša svrha je zemaljska i sadržajna.

 

Dolazi samo jednom, ali zauvjek.

Nemojte izbrisati ovu sliku

Nećete pobjeći, gledati naprijed i znati:

Postojala je samo jedna stvar za vas: da živite

A da bi je ispunili, to je od Boga.

Kako on nije znao svoju svrhu

Vi još niste živjeli i još niste dostojni da umrete.

 

MONAH I SMRT

 

Monah:

– Smrt je moj učitelj, moj brat i moja porodica,

Od smrti sam rođen, do smrti je moj put.

Sve to – duboko, onda smrt riječi

Sve što je najbolje  smrt žnje.

Smrt:

Ti si rođen u svijetu

Vi ćete sami sebi reći zbogom –

Ne prodaj sebi cvijet radosti,

Ne uznemiravajte plod

Nema slave –

Budite hrabri

Monah:

Moji dani  postoji samo pokorov,

Pred njim smrt, ispovjednik srca.

Osećam, moja krv blijedi

I najviša ljubav

Šalje je

Šta je na Mjesecu –

Moj kraj je

Smrt:

Uopšte, za sve što je ovdje,

Gledajte oštro i odlazi

Sve je barut. Samo iznad je tvoj kraj

Samo iznad vas je nagrada,

A samo od Boga je radost, a ne od roda.

Preveo sa ukrajinskog: Božidar Proročić

 

 

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Božidar Proročić: Salko Luboder promoter kulturne baštine

SALKO LUBODER PROMOTER KULTURNE BAŠTINE   Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista   Salko Luboder je svoj dosadašnji život posvetio najljepšim humanističkim i kulturološkim vrijednostima ne samo Ro...
by Redakcija
0

 
 

Božidar Proročić: Kemal Musić – najljepši reprezent crnogorske kulture

KEMAL MUSIĆ NAJLJEPŠI REPREZENT CRNOGORSKE KULTURE    Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista     Crnu Goru kao državu između mnogobrojnih vrijednosti čini je i njena kultura. U domenu kulture ...
by Redakcija
0

 
 

Zećir Luboder – život posvećen umjetnosti

ŽIVOT POSVEĆEN UMJETNOSTI    Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista   Zećir Luboder rođen je u Rožajama. Osnovnu školu završio je u svom rodnom gradu. Srednju školu za primijenjenu umjetnost zav...
by Redakcija
0

 

 

Salim Babullaoglu – nasljednik Haganija i Nizamija

SALIM BABULLOGLU NASLJEDNIK HAGANIJA I NIZAMIJA   Piše: Božidar Proročić, spec. savjeznik u Kulturno-ekonomskom centu Azerbejdžana   U vremenu kada se Azerbejdžan svojim hrabrom i viteškom borbom bori da sačuv...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Kerim Kerimov – velikan kosmičkih programa

KERIM KERIMOV NAUČNIK, VELIKAN KOSMIČKIH PROGRAMA ISTRAŽIVAČ ASTRONAUTIKE   Piše: Božidar Proročić   Kerim Kerimov (azerbejdžanski:Kərim Əli oğlu Kərimov) general-potpukovnik bioje aeronautički inženjer...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange