Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementProjekti

27. Februara 2023.

Podjela promo materijala: brošure i flajeri

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Energetska efikasnost postaje sve važnije pitanje vezano za očuvanje životne sredine i smanjenje potrošnje energetskih resursa.

FLAJER

Postoji više razloga za uštedu i štednju energiju. Prvi razlog štednje je naravno onaj koji se tiče debljine vašeg novčanika. U vremenu opšte ekonomske nestabilnosti zaista nije pametno živjeti preko svojih mogućnosti – štednja energije odličan je prvi potez. Drugi razlog je činjenica da štednjom energije čuvamo našu planetu. Bez obzira koji bili vaši motivi, ovdje ćemo vam dati najbolje ideje kako da sačuvate energiju:

Skratite vrijeme tuširanja
Tuširanjem obično trošimo daleko više vode nego što nam je potrebno. Dobro pravilo je da tuširanje skratite na 10 minuta. Imajte na umu da vam za tuš treba topla voda, a bojler za grijanje vode je veliki potrošač energije.

Postavite temperarturu na “pravi stepen”

U vrijeme kada grijete svoje kuće i stanove pazite da temperatura nije previsoka. Često se događa da “pregrijavamo” naš životni prostor, a to nam donosi samo negativne konsekvence. Kao prvo stvaramo preveliku razliku između vanjske i unutrašnje temperature što nikako nije dobro za zdravlje, ali takođe i bespotrebno trošimo energiju.

Klima uređaji i potrošnja energije
Ukoliko koristite klima uređaj svakako nemojte ignorisati sljedeći savjet – ne ostavljajte klimu da radi dok nijeste kod kuće. Ponovo imamo dupli problem ukoliko vam klima radi bez prestanka. Prvi problem je zdravstveni – nagla promjena temperature jako je loša za vas, a drugi što trošite energiju bez potrebe.
Neki klima uređaji imaju opciju pomoću koje možete da podesite kada i koliko će klima da radi.

Fantomska potrošnja energije
O ovoj potrošnji mnogo ljudi ne zna mnogo, ali svakako treba na nju obratiti pažnju. Pojedini uređaji u vašem domaćinstvo troše električnu energiju čak i ako nijesu upaljeni. Veliki televizori, računari, punjači za mobilne telefone… sve su to uređaji koji možda troše vašu struju čak iako ih ne koristite. Zlatno pravilo – ukoliko uređaj ne koristite isključite ga iz utičnice.

Sijalice
Pri odabiru sijalica izaberite one za koje je dokazano da troše manje energije i traju duže.
Kompaktne fluorescentne sijalice, LED i halogene sijalice – sve su bolje od onih običnih.
Imajte na umu da pri kupovini niskoenergetskih sijalica ne kupujete slabije sijalice nego što su vam potrebne. Slabo osvjetljenje u kući može biti pogubno za vaš vid – a na tome nebi smjeli nikada da štedite.

Izolacija
Termo-izolacija je najvažnija karika u očuvanju energije. Dobro izolovano domaćinstvo će štedjeti energiju tokom cijele godine. Zašto? Zato što ćete uz minimalnu potrošnju energije sačuvati željenu temperaturu unutar kuće. Ovo je korak vrijedan odlaska na tavan. Ukoliko sami nijeste stručni u
ovom poslu, svakako se isplati za ovo angažovati stručnjaka. Novac koji uložite će se brzo isplatiti preko nižih računa za struju.

Prozori
Ukoliko ste u prilici investirajte u posebne prozore koji čuvaju energiju. Kod svih prozora (i vrata) bitno je da što manje vazduha “curi” iz vašeg domaćinstva. Ukoliko nemate novca za nove prozore napravite detaljnu inspekciju postojećih i zatvorite sva mjesta na kojima primjećujete da izlazi vazduh.

Naučite se da gasite uređaje
Ovo je možda i najkorisniji savjet, ali ga često ignorišemo i zaboravljamo. Uređaje koje ne koristimo trebalo bi ugasiti. Kada napuštate kuću ili stan pogasite svjetla, računar, monitor i ostale uređaje. Takođe iskopčajte iz struje sve osim frižidera i zamrzivača. Ovo su tek neki od osnovnih savjeta za kvalitetno čuvanje energije. Najbolji motiv za sprovođenje istih je da počnete sa programom štednje 1-og u mjesecu i uporedite račune za taj i prethodne mjesece kada nijeste bili disciplinovaništediša.

GENERIŠI MANJE OTPADA
U Rožajama se, nažalost otpad baca svuda a najviše u kanjonu Ibra na deponiji ‘‘Mostina’’ koje se dijelom uništava sagorijevanjem što proizvodi ogromne količine štetnih gasova koji truju stanovnike ne samo Besnika i okolnih sela već i sve druge građane opštine Rožaje. Manje otpada – čistiji vazduh.

SADI DRVEĆE
Šume se u posljednje tri decenije pljačkaju i uništavaju. Opština Rožaje nema ni jedno zaštićeno područje. Čak su i najbolja stabla posječena u park šumi Brezovačko brdo i do samog korita Plunčanske rijeke kod izvoriša Grlja i oštećene pješačke staze. Zato sadite drveće u avlijama, ispred škola i pored puteva, u park šumi – svuda. Drveće prečišćava vazduh, pruža hladovinu i daje plodove.

KUPUJ ORGANSKU I LOKALNU HRANU
Industrijska proizvodnja hrane i njen transport utiču na klimatske promjene. Upotrebom lokalnih organskih proizvoda čuvate prirodu, svoje zdravlje, zdravllje članova svoje porodice i pomažete vašim komšijama proizvođačima hrane.

IS KLJUČUJ UREĐAJE KOJE NE KORISTIŠ
Gasi TV, kompjuter, laptop, lampu, punjač i sve što ne koristiš. U isto vrijeme umanjićeš emisiju štetnih gasova i račun za struju.

IDI PJEŠKE ILI VOZI BICIKLO
Auta prave gužvu na ulicama, ispuštaju otrovne gasove, zato idi pješke, koristi biciklo ili javni prevoz.

 

Projekat ”Sačuvajmo energiju – zaštitimo prirodu” je podržalo Ministarstva kapitalnih investicija. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Ministarstva kapitalnih investicija.About the Author

Redakcija
Redakcija

Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Izložba likovnih radova ”Mladi Crne Gore za održivi razvoj”

27. maja 2023. godine u galeriji ”Hilmija Ćatović” u Centru za kulturu Rožaje otvorena je izložba radova učenica i učenika OŠ ”25. maj” iz Rožaja sa konkursa ”Mladi Crne Gore za održivi ra...
by Redakcija
0

 
 

Rezultati konkursa ”Mladi Crne Gore za održivi razvoj”

Na konkursu “Mladi Crne Gore za održivi razvoj” pristigao je veliki broj odličnih radova od kojih skoro svaki zaslužuje da bude nagrađen dok je predviđeno samo pet nagrada, te su pametne satove dobili: Aldijan ...
by Redakcija
0

 
 

Solarni punjač za mobilne telefone postavljen u park šumi Brezovačko brdo

Energetska efikasnost postaje sve važnije pitanje vezano za očuvanje životne sredine i smanjenje potrošnje energetskih resursa, zato je važna i edukacija o solarnoj energiji. Zato je NVO Avlija uz podršku Ministarstva kap...
by Redakcija
0

 

 

TV emisija: Zaštiti prirodu, ne rasipaj energiju – 3

Energetska efikasnost postaje sve važnije pitanje vezano za očuvanje životne sredine i smanjenje potrošnje energetskih resursa. Projekat ”Sačuvajmo energiju – zaštitimo prirodu” je podržalo Ministarstva kapitalnih ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Radio emisija: Zaštiti prirodu, ne rasipaj energiju – 6

Energetska efikasnost postaje sve važnije pitanje vezano za očuvanje životne sredine i smanjenje potrošnje energetskih resursa. Projekat ”Sačuvajmo energiju – zaštitimo prirodu” je podržalo Ministarstva kapitalnih ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange