Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementProjekti

15. Januara 2023.

Rezultati ankete: Brza vožnja ubija!

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:
Anketa je sprovedena sa ciljem ispitivanja stavova mladih o bezbijednosti u saobraćaju, u okviru projekta „Poštuj život – poštuj saobraćajne propise“ koji realizuje NVO Avlija uz podršku Ministarstvo kapitalnih investicija

Glavni uzroci saobraćajnih nesreća su: prekoračenje brzine (brza vožnja), vožnja u alkoholisanom stanju korišćenje mobitela tokom vožnje, stres i umor kao i tehnička neispravnost vozila. Zato smo i željeli da provjerimo koliko prvenstveno mladi vozači imaju razvijenu svijest o potrebi da se poštuju saobraćajna pravila radi očuvanja ljudskih života, materijalnih vrijednosti i državnih resursa.

Veoma je važno podizanje nivoa svijesti o saobraćajnoj kulturi svih građana, a posebno mlađe populacije koja je veoma aktivna u saobraćajnoj komunikaciji, unapređenje budnosti i pažnje svih učesnika u saobraćaju u skladu sa poštovanjem propisanih normi, te promocija saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju i javnog gradskog prevoza i masovnije upotrebe bicikla u saobraćaju.

Istraživanjem su obuhvaćeni najčešći uzroci stradanja mladih u saobraćaju, tačnije prekoračenje brzine, nevezivanje sigurnosnih pojaseva, vožnja pod dejstvom alkohola, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, kao i nepoštovanje saobraćajnih pravila i propisa.
Prekoračenje brzine (brza vožnja): U slučaju problema prekoračenja brzine, rezultati ankete su zabrinjavajući. Na pitanja da li su u protekloj 2022. godini prekoračili dozvoljenu brzinu ili su kao suvozači prisustvovali prekoračenju brzine čak 85% je odgovorilo da jeste. Po pitanju prekoračenja brzine postoji potreba da se mladima predoče najbitnije posljedice brze vožnje, a jedna od njih je svakako ugrožavanje sopstvenog i tuđeg života.

PREKORAČENJE BRZINE – BRZA VOŽNJA

Na pitanje koliko često prekoračuju brzinu najveći broj ispitanika (49%) je odgovorio da više puta u toku godine prekoračuje brzinu uključujući i naseljena mjesta, zatim 36% njih je odgovorilo da rijetko, 1-2 puta prekorači brzinu između gradova, 15% je odgovorilo da nikada prekoračuju brzinu.

PREKORAČENJE BRZINE – BRZA VOŽNJA U TOKU GODINE

Kao razlog za prekoračenja brzine navode: 74% bezbijedno prekoračenje brzine, 10% opravdana žurba, 6% dobro auto, 3% želja za dokazivanjem u društvu, 3% sklonost ka rizičnim ponašanjima, 2% zarad zabave, 2% potcjenjivanje rizika.

Na pitanje koliko se slažu sa određenim izjavama vezanim za prekoračenje dozvoljene brzine u naseljenim oblastima, 46% ispitanika poštuje ograničenje da ne bi bili kažnjeni, 54% zato što je opasno po pješake u naseljenom mjestu preticati.

98% ispitanika se slaže sa tvrdnjom da su ”posljedice saobraćajne nezgode teže ukoliko se ne poštuje dozvoljena brzina kretanja” a samo 2% se ne slaže sa tom tvrdnjom.

Zabrinjava što čak 56% smatra da ako je auto novo i ispravno, a vozač sa iskustvom, put pravi pregledan, smanjen intenzitet saobraćaja, dobra vidljivost da nije problem prekoračenje brzine i brze vožnje, 34% smatra da i u tom slučaju ne treba prekoračivati brzinu, a 10 posto smatra da zavisi od situacije na putu.

Vožnja u alkoholisanom stanju: 86% ispitanika ne pije ili ne vozi kada popije alkoholno piće, 12% veoma rijetko vozi ako su malo popili, 2 posto je vozilo u alkoholisanom stanju najmanje jednom u 2022. godini.

VOŽNJA U PIJANOM STANJU

Korišćenje mobitela tokom vožnje: 59% koristi mobilni često tokom vožnje, 22% koristi ponekad, 12 posto izuzetno rijetko i 7% nikada ne koristi telefon tokom vožnje. Kada je u pitanju pisanje poruka samo 32% piše poruke, 68% ne piše poruke tokom vožnje.

TELEFONIRANJE U TOKU VOŽNJE

Stres i umor: 86% smatra da stres i umor utiču negativno na vozača, 14 posto tvrdi da nikada nijesu imali problem sa vožnjom iako su bili nervozni i(li) umorni.

Na pitanje koliko puta ste u poslednjih 12 mjeseci osjetili tokom vožnje da ste preumorni da biste upravljali vozilom ispitanici su odgovorili sljedeće: 31 % Nikada, 16 % Rijetko, 8 %, Ponekad 19 %, Često 12 %, Veoma često 13 %, Uvijek 1 posto.

Tehnička (ne)ispravnost vozila: 78% tvrdi da vodi računa o tehničkoj ispravnosti vozila, 14% da donekle vodi računa i 8 posto da ne vodi previše računa ukoliko je auto u voznom stanju.

Sigurnosni pojas: Na pitanje koliko često koristite sigurnosne pojaseve u vozilima – 24 posto ispitanika je odgovorilo sa Nikada, Rijetko 19 %, Ponekad 27 %, Često 12 %, Veoma često 9 %, Uvijek koristi sigurnosni pojas samo 9 posto.

Ukupno anketiranih 100, ženski 34 i muški 66. Anketiranje je izvršeno telefonskim putem u periodu od 1. do 31. decembra 2022. godine, a ciljna grupa bili su mladi od 18 do 40 godina na teritoriji opštine Rožaje, 22% je bilo starije od 40 godina. Od anketiranih se tražilo da na sva pitanja odgovore što iskrenije, s obzirom da je anketa potpuno anonimna i da će se rezultati koristiti samo sa ciljem unapređenja bezbijednosti u saobraćaju.About the Author

Redakcija
Redakcija

Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Izložba likovnih radova ”Mladi Crne Gore za održivi razvoj”

27. maja 2023. godine u galeriji ”Hilmija Ćatović” u Centru za kulturu Rožaje otvorena je izložba radova učenica i učenika OŠ ”25. maj” iz Rožaja sa konkursa ”Mladi Crne Gore za održivi ra...
by Redakcija
0

 
 

Rezultati konkursa ”Mladi Crne Gore za održivi razvoj”

Na konkursu “Mladi Crne Gore za održivi razvoj” pristigao je veliki broj odličnih radova od kojih skoro svaki zaslužuje da bude nagrađen dok je predviđeno samo pet nagrada, te su pametne satove dobili: Aldijan ...
by Redakcija
0

 
 

OVO JE SLOBODNA CRNA GORA – mediji za građane – 5

RADIO SLOBODNA CRNA GORA, serijal TV emisija koje pripremaju RTV Pljevlja i NVO Avlija kao jednu od brojnih aktivnosti iz projekta ‘’Ovo je Slobodna Crna Gora – mediji za građane’’ koji je podržala Američka ambasad...
by Redakcija
0

 

 

KONKURS: Mladi Crne Gore za održivi razvoj

Pozivamo mlade u Crnoj Gori od 7 do 30 godina da učestvuju u nagradnom konkursu “Održivi razvoj – predlozi za Crnu Goru”. Budite kreativni i maštoviti te nam prikažite svoje viđenje jednog, nekoliko ili svih 17 c...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

OVO JE SLOBODNA CRNA GORA – mediji za građane – 4

RADIO SLOBODNA CRNA GORA, serijal TV emisija koje pripremaju RTV Pljevlja i NVO Avlija kao jednu od brojnih aktivnosti iz projekta ‘’Ovo je Slobodna Crna Gora – mediji za građane’’ koji je podržala Američka ambasad...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange