Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementProjekti

21. Oktobra 2022.

Slovačka Republika nastavlja podršku uređenju park šume Brezovačko brdo

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: , ,

Slovačka Agencija za međunarodni razvoj i saradnju Slovak AID i ambasada Republike Slovačke u Podgorici su podržali projekat „Vratimo se prirodi“ koji će realizovati NVO Avlija u partnerstvu sa Opštinom Rožaje i Turističkom organizacijom Rožaje.

Ugovor o podršci je potpisan 19. oktobra 2022. godine a projekat ima za cilj poboljšanje kvaliteta života stanovnika Rožaja izgradnjom teretane na otvorenom u park šumi Brezovačko brdo i stvaranjem uslova da mladi sadržajno provode slobodno vrijeme u prirodi.

Zastava Slovačke Republike

U parku će biti izgrađena prva teretana u prirodi jer se projekat odnosi na aktivnosti za dobro zdravlje građana Rožaja kroz unapređenje infrastrukture parka i podizanje svijesti o održivom korištenju prirodnih resursa i zaštiti okoline, veću mobilnost građana – pješačenje, gimnastiku, rekreaciju, biciklizam, jednom riječju sport za sve.

Sw4 street workout park – ilustracija

”Drago mi je što je nastavljena saradnja sa Slovačkom ambasadom iz Podgorice, prvenstveno u interesu mladih iz naše opštine, jer ćemo ublažiti problem što tinejdžeri sve više vremena provode u ”druženju” sa mobilnim telefonom, ili ispred televizora i kompjutera, a kada su napolju onda je to obično u nekom od kafića gdje se toči alkohol. Veoma je važno da mladi ljudi imaju priliku da se druže i nauče više o važnosti bavljenja fizičkim aktivnostima za prevenciju i unapređenje psiho-fizičkog zdravlja” – dodala je Hajrija Kalač.

”Kao što je poznato opština Rožaje nikada nije imala gradski park, niti dječije igralište do naših odluka iz 2019. i 2020. godine kada smo zaštitili park šumu Brezovačko brdo čiji jedan manji dio smo namijenili za realizaciju projekata iz oblasti rekreativnog sporta. Nadam se da ćemo realizacijom ovog projekta ublažiti socijalno otuđenje kao i bolesti uzrokovane nekretanjem, a dodatno uređenje parka će dovesti do uključivanja većeg broja stanovništva u program povratka prirodi, smanjenu upotrebe motornih vozila i povećanju pješačenja i vožnje bicikla kao prevoznog sredstva” – kazala je Kalač.

Nedžad Murić. direktor LTO

”Danas se građani Opština Rožaje suočavaju sa saobraćajnim gužvama, zbog povećanog broja vozila, nedostatka parking mjesta i malih zelenih površina u gradu, što negativno utiče na ekološki i zdravstveni aspekt društva, kao i sigurnost saobraćaja” – saopštio je direktor Turističke organizacije Rožaje Nedžad Murić.

”Najvažnije je dati mladima priliku da ispune svoje slobodno vrijeme, koje im ostaje na raspolaganju nakon svih obaveza u porodici i školi, fakultetu itd., uz one besplatne aktivnosti koje će im pružiti najviše mogućnosti da uključe svoje snage i sposobnosti” – rekao je Murić.

Slovačka Agencija za međunarodni razvoj i saradnju “Slovak AID

”Opština Rožaje ima nizak nivo učešća u održivoj urbanoj mobilnosti. Postoji vrlo mala zastupljenost pješačenja i biciklizma u ukupnoj distribuciji putovanja, što želimo promijeniti uz razvoj grada po mjeri čovjeka i na održiv način. Želimo da smanjimo negativan uticaj saobraćaja na životnu sredinu i poboljšamo kvalitet života. Želimo da poboljšamo stanje životne sredine i zdravlje stanovništva, bolje koristimo prostor, kao primjer dobre prakse održive urbane mobilnosti kroz uređenje park šume. Park šuma će se koristiti za rekreaciju, a kao mjesto okupljanja za smanjenje socijalne otuđenosti što će nadamo se imati veliki uticaj na opšte zdravlje stanovništva. Teretana na otvorenom doprinijeće atraktivnosti park šume, a atraktivno okruženje će privući više mladih” – kazala je Hajrija Kalač.

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Radio Slobodna Crna Gora – 10

RADIO SLOBODNA CRNA GORA Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD. RADIO SLOBO...
by Redakcija
0

 
 

Novosti iz Bosanskog akademskog društva u Austriji (BADA)

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji (BADA), povećava ove godine  obrazovno/naučni dio programa “834. rođendan Bosne / Povelje bana Kulina”. Ova tradicionalna manifestacija predstavlja najznačajniji kulturni događaj...
by Redakcija
0

 
 

Svjetlo dana ugledala zbirka priča ”Halt! Halt” Mirze Herce

„Uz kahvu, lagano“   #SVJETLO­_DANA_UGLEDALA_ZBIRKA_PRIČA   #HALT_HALT   #MIRZA_HERCO   Zbirka priča „Halt! Halt!“, prvijenac Mirze Herce, u ovom ludom svijetu, i u ovom ljubavlju nesklonom vremenu, u...
by Redakcija
0

 

 

Radio Slobodna Crna Gora – 9

RADIO SLOBODNA CRNA GORA Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD. RADIO SLOBO...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

KONKURS: Mladi Crne Gore za održivi razvoj

Pozivamo mlade u Crnoj Gori od 7 do 30 godina da učestvuju u nagradnom konkursu “Održivi razvoj – predlozi za Crnu Goru”. Budite kreativni i maštoviti te nam prikažite svoje viđenje jednog, nekoliko ili svih 17 c...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange