Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementProjekti

19. Decembra 2018.

US Embassy in Montenegro

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Orijentalno-osmansko nasljeđe u nestajanju

 

U multimedijalnoj sali NVO ‘’Avlija’’ 17. januara 2019. godine održana je radionica na temu ‘’Orijentalno-osmansko nasljeđe u Rožajama’’ na kojoj su mladi učesnici projekta upoznati sa uništenim kulturno-istorijskim nasljeđem u opštini Rožaje kao i ostacima koji su pred uništenjem. Materijal sa radionice će mladi iskoristiti narednih dana za produkciju kratkog filma o Kučanskoj džamiji koji će biti prikazan u februaru 2019. godine.

Na radionici je ukazano na nedovoljnu brigu lokalnih i državnih vlasti na očuvanju kulturno-istorijske baštine, kao i na nizak nivo svijesti mladih o odgovornosti za očuvanje kulturnog nasljeđa Rožaja, odnosno Crne Gore. Nišani (nadgrobni spomenici) iz osmanskog perioda na širem području rožajske opštine nijesu mapirani, niti zaštićeni.

Izgled Gornje džamije prije rušenja i izgradnje nove džamije 2004.

Gornja džamija, turbe šejh Mehmeda Užičanina i Biševska džamija su novogradnjom izgubili potencijalni status zaštićenog kulturnog dobra.

Ostaci Ganića kule u Rožajama

Ganića kula u Rožajama je pod zaštitom nekadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture pretvorena u ruševinu.

Nekadašnji ambijent kule Ćerimage Zejnelagića kod gimnazije u Rožajama

Mogućnost da se kula Ćerimage Zejnelagića kod Gimnazije adaptira za muzej je uništena krčmljenjem placeva oko nje, što je trajno devastiralo ambijent jedne od najljepših kula.

Kuća Hasanage Bećiragića u Rožajama

Stare kuće su skoro sve uništene, bez ikakve podrške lokalnih vlasti, a posebno Ministarstva kulture i Ministarstva održivog razvoja i turizma. Propadaju i preostale kuće orijentalno-osmanske arhitekture: Mujage Sutovića, Hasanage Bećiragića, Ahmeta Kurtagića, Avda Fetahovića, Bedra Sutovića, Besima Agića, Ćamila Topalovića, Džiba Hadžića, Hajrana Redžepovića, Hike Kurtagića, Iza Kurtagića, Jusa Bećiragića, Munira Kardovića, Redžepa Kardovića, Sabahudina Fetahovića, Safeta Feleća, Smaja Agića, Sulja Bećiragića i druge.

Kuća Mujage Sutovića u Rožajama

Nekoliko gradskih kula kao i Hadžića kula u Balotićima i Čolovića kula u Biševu su takođe prepuštene propadanju, bez postojanja lokalnog i državnog plana da se zaštite i obnove, te će i one u dogledno vrijeme doživjeti sudbinu Kurtagića kule.

Kurtagića kula srušena 2011. godine

Muzej ”Kuća Hilma Pepića”

Jedini privatni muzej u Rožajama ‘’Kuća Hilma Pepića’’ nikada nije imao nikakvu podršku Opštine i Ministarstva kulture, a trebalo je jer svaka kuća, a posebno stare kuće trebaju da se održavaju, popravljaju i obnavljaju. Posebno Vlada, odnosno Ministarstvo kulture treba da finansijski pomažu sve vlasnike i držaoce kulturnih dobara u cilju njihovog očuvanja.

Jugo-istočna fasada Kučanske džamije

Autentični izgled Kučanske džamije

Posebno u lošem stanju je Kučanska džamija sa drvenom munarom, koja predstavlja značajno arhitektonsko nasljeđe koju je posjetio i prof. dr Andrej Andrejević za potrebe svoje doktorske disertacije. Kučanska džamija je izgrađena od drvenog materijala kao i druge džamije u šumovitim djelovima centralne i sjeverne Bosne i Sandžaku. Neophodna je njena rekonstrukcija u izvornom izgledu koji je znatno narušen poslije 1982. godine. Prizemlje džamije je ukopano u zemlju što uz podzemne vode i vibracije koje izazivaju automobili koji prolaze neposredno do nje doprinosi ubrzanom oštećenju i propadanju. Dodatnu vlagu temeljima stvara abdesthana, mokri čvor i gasulhana, tako da je južni ćošak prizemlja pojačan potpornim zidom kao privremeno rješenje za sprečavanje daljeg urušavanja konstrukcije džamije. Jugo-istočnu stranu džamije ne vide građani te pogrešno smatraju da je džamija u solidnom stanju. Potencijalna opasnost je i dotrajala elektro-instalacija. Zato su mladi na radionici definisali šta konkretno treba uraditi, te su poručili da Ministarstvo kulture treba da bude finansijer izrade projekta i cjelokupne obnove Kučanske džamije, uostalom kao i svih spomenika kulture u državi, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Centar za konzervaciju i arheologiju treba da obezbijede na osnovu konzervatorskih uslova, nadzor tokom izvođenja radova kako bi se Kučanskoj džamiji vratio autentični izgled i sačuvala od daljeg urušavanja.

Originalni izgled sjevero-zapadne fasade Kučanske džamije koji je narušen poslije 1982.

Suprotno dobroj namjeri, samo formalna (na papiru) zaštita Kučanske džamije će biti ključni razlog za njeno dalje urušavanje, jer bez plana i namjere da se izvrše konzervatorsko-restauracijske mjere je samo zamajavanje javnosti.

Sjevero-zapadna fasada Kučanske džamije poslije izmjene originalnog izgleda do 1982.

Odgovornost za zaštitu i obnovu sakralne i druge kulturne baštine u Crnoj Gori je na Vladi, a ne na vjerskim zajednicama kojima nije ni poslije 30 godina od pada komunizma vraćena oteta vakufska, odnosno crkvena imovina niti imaju stabilne izvore finansiranja iz državnog budžeta.

Originalni izgled Kučanske džamije prije 1982. godine

Danas, kada je nepovratno nestalo staro Rožaje, muzej raskošnih brvnara pod vedrim nebom, arhitektonski ansambal, znamenitost svoje vrste, koje je po značaju daleko prevazilazilo, regionalni i državni okvir, neponovljivu evropsku vrijednost, ostala je Kučanska džamija da tiho propada uslijed zaštite na papiru od Uprava za zaštitu kulturnih dobara, umjesto da Ministarstvo kulture u saradnji sa Opštinom Rožaje i dijasporom obezbijedi sredstva za restauraciju. I da se to uradi u ovoj godini, problemi neće biti riješeni, jer je slična situacija sa nebrigom oko kultunog nasljeđa u Plavu, Gusinju i  cijeloj Crnoj Gori.

Staro Rožaje, 1938. godina, iz foto-arhive mr Halila Markišića

Dokumentarni film o stanju kulturno-istorijskog nasljeđa u opštini Rožaje po scenariju mr Halila Markišića će biti produciran i premijerno prikazan u martu 2019. godine kada će biti organizovana i izložba fotografija.

Staro Rožaje

Cilj projekta je promovisanje razumijevanja koncepta interkulturalnog društva kroz uvođenje, promociju i podsticanje tolerancije, razumijevanja i poštovanja među mladima različitih identiteta, kao i očuvanju zajedničkog kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u lokalnim zajednicama i državi.

Projekat promocije kulturnog i istorijskog nasljeđa sa fokusom na antifašizam i multikulturalizam NVO „Avlija“ sprovodi uz podršku Američke ambasade u Podgorici.

Ovaj projekat je dijelom finansirala Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta / Vlade SAD.

 

 

 

 

 

Antifašizam je zajednička vrijednost koja povezuje sve narode u Crnoj Gori

U multimedijalnoj sali NVO ‘’Avlija’’ održana je 17. decembra 2018. godine radionica na temu ‘’Učešće Rožajaca u antifašističkom pokretu’’ na kojoj su se mladi upoznali sa istorijatom antifašističke borbe u Rožajama za vrijeme Drugog svjetskog rata. Materijal sa radionice će učesnici projekta iskoristiti narednih dana za produkciju dokumentarnog filma koji će biti prikazan početkom januara 2019. godine.

Tokom radionice ukazano je na nedovoljnu brigu lokalnih i državnih vlasti na očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa, posebno na spomenike NOB-a i nizak nivo svijesti mladih o odgovornosti za kulturno nasleđe grada i njegovanje antifašizma u vremenu jačanja nacionalizma, populizma i ksenofobije u Evropi. Zato želimo da skrenemo pažnju svim odgovornim na važnost brige o antifašističkom nasljeđu koje spaja sve narode Crne Gore.

1971. godine na Gradskom trgu pored Centra za kulturu podignut je spomenik svim palim borcima u NOB-u, prema projektu arhitekte Šefćeta Pećanina i slikara Hilmije Ćatovića

Mladi su na radionici definisali šta se konkretno treba uraditi, te su poručili da Ministarstvo kulture mapira sve antifašističke memorijalne komplekse i spomenike narodno-oslobodilačke borbe u Crnoj Gori kao svjedočanstva zajedničke istorije svih naroda Crne Gore, da ih na posebno urađenom multimedijalnom sajtu antifašističkog kulturno-istorijskog nasljeđa predstavi javnosti, da se u narednih par godina svi antifašistički spomenici obnove, da se zakonom zabrani promjena antifašističkih naziva ulica, trgova, škola i drugih ustanova iz vremena od 1945. do 1990. godine, da Ministarstvo prosvjete u nastavnim planovima obaveže nastavnike istorije da svake godine svoje učenike odvode na izlete i ekskurzije do antifašističkih spomenika širom naše države gdje će držati istorijske časove o antifašizmu nekada i sada.

Spomenik Radunu Đukiću na brdu Top, detalj

Kako je istakla program asistentica Elifa Balota ako želimo postati odgovorni i aktivni građani ne smijemo zaboraviti žrtve antifašističke borbe jer ako zaboravimo istoriju postoji opasnost da se ponove lekcije koje nijesmo naučili i zapamtili. Samo svjesna omladina, svjesna sebe, svojih razvojnih potreba i potencijala, svjesni svog ali uz poštovanje različitih nacionalnih i vjerskih identiteta, može odrasti u donosioce pravih odluka i učiniti Rožaje i Crnu Goru boljim mjestima za život iz kojih se neće odlaziti. Poruka mladima koji žele postati dio Evropske unije je da čuvaju kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe i razvijaju multikulturno društvo.

Oštećeni antifašistički spomenik na Turjaku, detalj

Tokom oktobra i novembra mjeseca su po napisanom scenariju mr Halila Markišića za dokumentarni film o stanju kulturno-istorijskog nasljeđa u opštini Rožaje snimljeni potrebni kadrovi i taj film će biti produciran i premijerno prikazan do sredine marta naredne godine kada će biti organizovana i izložba fotografija. Takođe će tokom naredna tri mjeseca biće organizovane radionice i poslije njih snimljena još tri filma u vezi novih tema sa radionica.

Cilj projekta je promovisanje razumijevanja koncepta interkulturalnog društva kroz uvođenje, promociju i podsticanje tolerancije, saradnje i poštovanja među mladima različitih identiteta, kao i očuvanju zajedničkog kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u lokalnim zajednicama i državi.

Projekat promocije kulturnog i istorijskog nasljeđa sa fokusom na antifašizam i multikulturalizam NVO „Avlija“ sprovodi uz podršku Američke ambasade u Podgorici.

Ovaj projekat je dijelom finansirala Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta / Vlade SAD.

Počelo snimanje dokumentarnog filma o kulturno-istorijskom nasljeđu Rožaja

Poslije pripremnih radnji na scenariju tokom oktobra, lijepo vrijeme u novembru je poslužilo da se snimi najveći dio scena za dokumentarni film koji je jedna od aktivnosti šestomjesečnog projekta NVO ”Avllija” ”Preserve the cultural and historical heritage for a better future youth” – Protection of cultural and historical heritage in Rožaje, antifascism and multiculturalism. Film će prema plani aktivnosti premijerno biti prikazan sredinom marta 2019. godine uz izložbu fotografija kulturno-istorijskog nasljeđa.

”U sjeveroistočnom planinskom dijelu Crne Gore, u najšumovitjem dijelu Balkana, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Kosova nalazi se rožajski kraj. U njemu su se od pamtivijeka ukrštali putevi iz limske u Ibarsku dolinu i od juga ka sjeveru.” – Ovim riječima počinje dokumentarni film u produkciji NVO ”Avlija” za koji je scenario napisao mr Halil Markišić. Snimanje je trajalo duže od mjesec dana jer je riječ o više lokacija. Autor scenarija je jedan od najboljih poznavalaca kulturno-istorijskog nasljeđa jer se tom tematikom bavio duži niz godina te je autor i tri monografije na tu temu ”Staro Rožaje”, ”Rožaje slikom i riječju kroz stoljeće”, ”Rožajski kraj kroz stare foto albume”.

”Zauvijek su nestale mnoge kule i čardaci, čitavi stambeni kompleksi i ambijenti, kao i najveći broj tipičnih varoških kuća rožajskog tipa.

Ljudi koji su znali vrijednost arhitektonske baštine Rožaja upozoravali su lokalne, republičke i savezne nadležne institucije, ali bez odjeka. Ipak, za ono što je nestalo najviše su krivi sami Rožajci. A nestalo je staro Rožaje, muzej raskošnih brvnara pod vedrim nebom, arhitektonski ansambal, znamenitost svoje vrste, koje je po značaju daleko prevazilazilo, regionalni i državni okvir, neponovljivu evropsku vrijednost.

Ipak nijesu nestale sve kule i stare rožajske kuće. Njih treba sačuvati za generacije koje dolaze.”

Ovaj projekat je dijelom finansirala Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta / Vlade SAD.

Sačuvajmo kulturno i istorijsko nasljeđe za bolju budućnost mladih

Od oktobra 2018. do maja 2019. godine projekat ”Sačuvajmo kulturno i istorijsko nasljeđe za bolju budućnost mladih” u Rožajama realizovaće Avlija. Riječ je o kombinaciji četiri radionice o značaju očuvanja kulturnog i istorijskog nasleđa, multikulturalizmu, toleranciji različitosti, zaštiti životne sredine, antifašizmu, a na teme: mladi i važnost očuvanja kulturnih i istorijskih spomenika, orijentalna arhitektura i kultura življenja, mladi i životna sredina i mladi i antifašizam, kao i o ekološkim akcijama i inicijativama za uređenje pješačkih staza uz još druge aktivnosti kao što su izložba fotografija, štampanje flajera, štampanje brošure, snimanje dokumentarnog filma o kulturno-istorijskom nasljeđu i dr.

Ovaj projekat je dijelom finansirala Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta / Vlade SAD.

 

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

‘’Young journalist for human rights and freedom – Mladi novinari za ljudska prava i slobode’’

Sa 2019. godinom počinje realizacija projekta osposobljavanja mladih članova redakcije časopisa i portala Avlija za obavljanje osnovnih novinarskih zadataka, kao i poslove vezane za radio produkciju, montažu i emitovanje ra...
by Redakcija
0

 
 

”Divided Past – Joint Future” ili ”Podijeljena prošlost – zajednička budućnost”

U okviru projekta Divided Past – Joint Future redakcija časopisa ”Avlija” iz Rožaja raspisuje međunarodni konkurs za pomirenje i izgradnju trajnog i održivog mira na Zapadnom Balkanu: U NOVU GODINU SA PO...
by Redakcija
0

 
 

Ministarstvo kulture Crne Gore

Portal za kulturu, književnost i društvene teme Avlija.me iz Rožaja raspisao je 1. konkurs za najljepšu neobjavljenu fotografiju prirode sjevera Crne Gore pod nazivom ,,Prirodne ljepote sjevera Crne Gore’’. Konkurs je o...
by Redakcija
0

 

 

8. konkurs časopisa ”Avlija” za najbolju kratku priču i pjesmu za 2018. godinu

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme AVLIJA iz Rožaja raspisala je 8. međunarodni konkurs/natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču i pjesmu u regionu za 2018. godinu. Konkurs je otvoren od 1...
by Redakcija
 

 
Konkursi regiona
 

Jovanka Božić: Antifašistički spomenici u Valjevu (FOTO)

Fotografije snimila profesor sociologije Jovanka Božić (1953) Valjevo. Bavi se poezijom, prozom, slikarstvom. Dobitnica nagrada za književno stvaralaštvo. Zastupljena u antologijama, zbornicima. Objavljuje u listovima i ča...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona