Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

12. Jula 2021.

Amra Đečević: Duša iz kofera Reufa Fekovića

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Amra Đečević: Duša iz kofera Reufa Fekovića

Postoji predanje, po kome kad čovjek umre, jedino što ponese sa sobom to je duša. Kada se čovjek odluči da zauvijek napusti varoš, on onda svoju dušu spakuje u kofer i mjesto polako ostaje bez onih koje je zadojilo i odgojilo, ostaje bez duša. A oni, ako tamo gdje su otišli ne nađu smiraj i mjesto gdje će izvaditi svoju dušu iz kofera, ona ostaje izgubljena i postane lutalica…

Piše: prof. Amra Đečević

Amra Đečević

Nakon zbirke pjesama Zatvoreni krug, u januaru 2021. godine, u izdanju Planjaxa objavljena je i druga knjiga gospodina Reufa Fekovića, koja nosi naslov Duša iz kofera. Recenzije potpisuju Faruk Dizdarević, književnik i istoričar kulture i Gradimir Gojer, književnik i teatrolog, a lekturu teksta profesor Amra Đečević. Tehnički urednik je Semir Spahić.
Evo šta je, između ostalog, o ovom djelu rekao Gradimir Gojer:”Knjiga Duša iz kofera Reufa Fekovića izaziva snažnu impresiju, poglavito po autentičnosti i mudrosti proživljenog naslanja se na autorov doživljaj ukupnosti življenja te posebno na muzičko stvaralaštvo, ono narodno, izvorno. Knjiga je to duboko ljudskih, emotivnih reagiranja, ali i veoma širokog autorovog učitavanja u društvenu fenomenologiju uopće.
Prozna tvorevina sa povremenim pasažima lirike duboko smislenim i sa proznom vješto ukomponiranim. Knjiga inspirirana zavičajno, a razvihorena krajnje kozmopolitski. Ova knjiga je i zapis i putopisna skica i portret, ali, ponad svega, autorovo svjedočenje o dekadama njegovog bogatog životnog puta koji je na svoj način obilježila muzika. Raritetna proza koja iole senzibilnog čovjeka neće ostaviti ravnodušnim.“

„Vjerovatno svaki misleći čovjek prije ili kasnije osjeti potrebu da napravi nešto čime će sažeti svoja razmišljanja i uobličiti poruke koje nije mogao na tako eksplicitan način da iskaže ranije. Neki ovo i ostvare. Među njima je i Reuf Feković“, riječi su recenzenta Faruka Dizdarevića.
U kritičkom osvrtu koji nosi naslov “U traganju za smislom života” gospodin Dizdarević iznosi svoje impresije i zapažanja o djelu:

„Rukopis svoje nove knjige Reuf Feković je naslovio sa Duša iz kofera. Simbolika naslova je važna odrednica u ovoj Fekovićevoj literarnoj eksplikaciji. Još od same naslovne sintagme, knjiga sugerira neku vrstu intimnog dnevnika njenog autora. Reuf Feković je ovo djelo oblikovao sebi svojstvenim jezikom iz duboko doživljenog vlastitog nemira. Literarnim iskazom u prvom licu autor pažnju usmjerava prema ličnom stavu, autorskom i biografskom pravu da od tog subjektivnog odnosa ide prema opštim temama.“

Duša iz kofera je knjiga mozaičkog karaktera, čini je spoj poetskih i proznih zapisa. Poezija je tematski svrstana u cjeline koje su naslovljene sa: Ljubavi u čast, Pjesme pisane za muziku, Pjesme posvećene gradovima u kojima sam živio, Prevodi pjesama sa engleskog na bosanski i sa bosanskog na engleski.
Djelo sadrži i prozne tekstove: Duša iz kofera, Pljevlja u Sarajevu, Sevdalinko, pjesmo najmilija, Engleski je nastao i od bosanskog, Jedan od najuzbudljivijih dana u mom životu, Grobari idiličnog života i Nasljedstvo sudbine.

Knjigu otvara elegična pjesma Zatvoreni krug o životnom trajanju u začaranom krugu, a zatvara je priča Nasljedstvo sudbine, u formi oporuke, posvećene unuci, sa snažnom poentom da su ljubav, dobrota i plemeniti ciljevi kjuč naše sreće i smisao života.

Dekade bogatog životnog puta autora, rečeno je već, na svoj način obilježila je muzika. Reuf Feković je vrstan interpretator narodnih pjesama, posebno onih sa najdubljom emocijom. Sav taj pjevani sevdah i dert pretočio je i u tekst ove knjige. Ljubav kao vrhunska emocija ljudskog roda dominantan je motiv. Pjesnik u segmentu knjige Ljubavi u čast kazuje svoju istinu o ženi, koja je izvorom čežnje, patnje, zanosa, ali i radost srca i oka.

Kao poznati baštinik sevdalinke, tekstopisac i kompozitor, Reuf Feković  je objavio i dvanaest pjesama za muziku. Neke od njih su Baščaršijo moja ranjena u izvedbi Ljubice Berak i Zlatna jesen, koju je autor snimio u duetu sa Bebom Selimović, poznatom divom izvorne narodne pjesme.
Kažu da se pjesme ne prevode, one se uvijek pišu iznova. Tako je pisac preveo jedan broj poetskih zapisa iz naše i svjetske literarne baštine, čija je prava vrijednost sadržana u snažnoj poruci i ljepoti riječi.

Neizbrisiva lična iskustva o svom tragalačkom životnom putu Reuf Feković je iskazao u pjesmama o gradovima u kojima je živio – Sjenici, Iloku, Melburnu, Sarajevu, ali i u proznim tekstovima. Sa nostalgijom iz emigrantskog kofera pred čitaoca otvara dušu, album uspomena na svoj zavičaj, porodicu, muzičke početke, druženja, mladalački dert, nedavni rat i poratno vrijeme. Otvara dušu za sve one koji vole baš ovakav svijet; odvodi nas na festivale, koncerte, scenske nastupe praćene ovacijama publike; evocira sjećanja na poznate tumače i promotore sevdaha, izvođače, tekstopisce i kompozitore, uz koje je u ovom esnafu stasavao.

Reuf Feković u svom intimnom dnevniku s pijetetom čuva uspomenu na svoju majku, tragično stradalog brata, prijatelje koji su odavno u rajskim baštama; na bliske i drage umjetnike čiji je lik i bogato muzičko stvaralaštvo ostalo da živi za sva vremena.

Čovjek je oduvijek bio svjestan svoje prolaznosti. U svom trajanju nastojao je da ostavi neki trag u vremenu. Jedan od tih tragova je, recimo, knjiga. Ali i pjesma. Duša iz kofera je poetsko-prozno djelo nastalo na autobiografskoj osnovi. Sadrži oko četrdeset pjesama i nekoliko priča, koje povezuje galerija fotografija iz autorovog privatnog i estradnog života. Književna zaostavština Reufa Fekovića je lirsko svjedočanstvo o jednom biću u potrazi za samim sobom.

O autoru

Reuf Feković rođen je u Sjenici, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet završio je u Sarajevu, a Studij engleskog jezika i Marketing sa japanskim u Melburnu. Bio je dugogodišnji direktor i pravni zastupnik poznatih kompanija Agrokomerc Ilok, Procrom Zagreb, Prestige Homes Melburn, Tkaonica ćilima i Bosing Sarajevo.
Svoj spisateljski dar i ljubav prema pisanoj riječi ispoljio je u osnovnoj školi. U gimnazijskim danima posebnu pažnju posvećuje sevdalinci. Zapaženi su njegovi scenski nastupi na muzičkim festivalima Prvi glas Sjenice, Sandžačke igre i Tromeđa, na kojima je osvajao prva mjesta.

Bio je vokalni solista RTVSA i RTVNS, za čiji arhiv je snimio veliki broj pjesama. U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri snimio je nekoliko albuma. Pjesme sa posljednjeg CD-a Zahira (2015), u izdanju Muzičke produkcije RTVBiH još jednom su potvrdile raskošan talenat i sklonost za pjesmu. Iste godine objavio je zbirku pjesama Zatvoreni krug.

Otac je dva sina Ervina i Emira i ponosni didala svoje unuke Medine, kojoj je i posvetio priču Nasljedstvo sudbine.

Živi i stvara u Sarajevu.About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

10 godina portala Avlija.me

Portal Avlija.me koji postoji od 1. februara 2013. godine s ciljem okupljanja i afirmacije mladih pisaca sa četvoroimenog govornog područja (bosanski, srpski, hrvatski, crnogorski) koji će dati doprinos pomirenju i izgradnji...
by Redakcija
0

 
 

Šefkija Borančić o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Šefkija Borančić   Uz  zbirku poezije: „Žena bez kišobrana“ Anele Fetić   Anela Fetić u mnogo čemu dijeli sudbinu Bihora i Bihoraca-Bošnjaka. Rodnog mjesta Kradenika, te prekrasnog okoliša, pitomih uval...
by Redakcija
0

 
 

Dženis Šaćirović o ”Stazama ljubavi” Hadije Nuradinović

,,Stazama ljubavi“ u poetskom izražaju Hadije Hady Nuradinović   Hadija Hady Nuradinović je sandžačka i bošnjačka pjesnikinja koja živi i stvara u Novom Pazaru. Rođena je 1960. godine u Tutinu. Po zanimanju je predu...
by Redakcija
0

 

 

Said Šteta o zbirci poezije ”Žena bez kišobrana” Adele Fetić

Osvrt na zbirku poezije Anele Fetić ”Žena bez kišobrana”   Zanimljivo je da je zbirka poezije “Žena bez kišobrana” došla u moje ruke putem portala za kulturu Avlija.me sa kojim godinama sarađujem, a da p...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

AVLIJA: Rezultati 12. konkursa za najbolju pjesmu i priču

Pjesme i priče koje su se istakle na 12. međunarodnom konkursu časopisa AVLIJA za najbolju neobjavljenu pjesmu i priču u regionu za 2022. godinu na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku:   POEZIJA   P...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange