Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

28. Avgusta 2020.

IZAŠAO NOVI 33. BROJ REVIJE BIHOR

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

U izdanju ZK „BIHOR“ iz Luksemburga, nedavno je izašao novi 33. broj revije Bihor, koja donosi niz zanimljivih tekstova iz Crne Gore i Luksemburga, kao i portret velikog humaniste iz bjelopoljskog sela Bistrica, koji decenijama živi i radi u Njemačkoj – Hajriza Hačka Brčvaka.
Glavni i odgovorni urdnik ovog glasila Faiz Softić u rubrici“Riječ urednika”, pod naslovom Hajriz, donosi opširan tekst o čovjeku koji je ljubav prema svojoj domovini Crnoj Gori istakao u prvi plan.
Naslovnicu ovoga broja upravo krasi foto-portret ovog poznatog dobročinitelja.
Osim toga revija donosi tekstove iz svih sfera života, posebno apostrofirajući humanitarne aktivnosti u doba korone, kao i bogatu rubriku “Iz kulture”.
U bogatoj rubrici „Hronika udruženja“, revija donosi tekstove o humanitarnim akcijama udruženja ZK Bihor, kao i mnogih pojedinaca koji su vezani za ovo udruženje – stanovništvu i Nacionalnom koordinacionom tijelu Crne Gore u doba korone.
Između ostalog, ovaj broj donosi intervju književnika Šefkije Borančića iz Skoplja sa doc. prof. Zećirom Ramčilovićem, potpredsjednikom Skupštine republike Sjeverne Makedonije.
U rubrici “Znameniti Bihorci” dr. Harun Crnovršanin piše o Muratu Mučiću iz sela Goduša koi je svojevremeno važio za poznatog mudraca i mirovnjaka, koji je mirio zavađene porodice u Sandžaku, Crnoj Gori, pa čak i u selima Rugove na Kosovu, kojima je u međuporodičnim osvetama prijetilo istrjebljenje muških potomaka.
U rubrici “Ljudi i neljudi” Draga Bursać piše o fočanskom doktoru i načelniku tamošnje bolnice Sekuli Staniću koji je, tokom izbijanja rata na području BiH, vidjevši da gore bošnjačke kuće u fočanskom kraju u znak solidarnosti sa žrtvama bestijalnog divljanja i zločina – zapalio vlastitu kuću.
U rubrici “Kultura” Božidar Proročić, pod naslovom “Mirsad Rastoder – Bihorac kosmopolitskog duha” piše o ovom neumornom posleniku kulture koji je svoj intelektualni potencijal, znalački utkao u tokove savremene multietničke crnogorske kulture, a tu su i tekstovi mr. Saita Šabotića, Dina Burdžovića, Mirsada Rastodera, Džemala Dacića, Atanasa Popova, Zena Rastodera, Ruždije Kočana, Ferida Muratovića, Enka Koraća,Džafera i Envera Šabotića, Edina Latića, Hamdije Rastodera i drugih
I ovaj broj revije Bihor odštampan je u bjelopoljskoj štampariji “Merkator”, u Crnoj Gori u tiražu od 1 000 primjeraka. Važno je napomenuti da je kompletan tiraž rasprodan samo dva dana po izlasku broja, a stigao je do čitalaca od Crne Gore do daleke Australije.
Zahvaljujući vrsnom stručnjaku iz oblasti dizajna Željku Madžgalju iz Bijelog Polja revija je i tehnički besprijekorno opremljena.
Tekstove sa bosansko/crnogorskog na francuski jezik preveo je Ataanas Popov (Athanase Popov).

Redakcija revije BihorAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

TREĆA MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA “ETIKA BOSNE I HERCEGOVINE”

INTERNACIONALNI UNIVERZITET U GORAŽDU   TREĆA MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA “ETIKA BOSNE I HERCEGOVINE”     Goražde, januar, 2021. godine POZIVNO PISMO MOŽETE PREUZETI: poziv za konferenciju   Uvažene Koleg...
by Redakcija
0

 
 

Književni konkurs Udruženja nezavisnih pisaca Srbije

Književni konkurs za kratku pripovetku pod nazivom „357“ i sa temom: Šta nam to učini Kovid-19 ili, kako smo se mi s njim inatili?       Uredništva književnog časopisa „Književne vertikale“ i bibli...
by Redakcija
0

 
 

Una Mugoša: Kako je biti sam

Una Mugoša KAKO JE BITI SAM   Koračaš ulicom, samo sa svojom sjenkom, i u stopu te prati, i samo što je ne zgrabiš za gušu, i počneš da je daviš, i moliš je da te vrati.   Moliš je da se vrati, sa tobom, ba...
by Redakcija
0

 

 

Savez slijepih Crne Gore: AUDIO BASNE

AUDIO BASNE Savez slijepih Crne Gore je u aprilu 2020, na Dan knjige, pokrenuo aktivnost pod nazivom: Audio poezija. Riječ je o prilagođavanju poezije u audio formatu, koja je prvenstveno namijenjena osobama oštećenog vida,...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Anja Žujović: Cirkus

Ana Žujović     Cirkus     Dobro došli u cirkus! Karta je vaša. Koliko košta, Nebitno je sada!   Za tren, Za dva, Pojam o vremenu, Postaće san. I takav biće Vaš svaki dan! Dok kokice lete, A ža...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange