Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

28. Avgusta 2020.

IZAŠAO NOVI 33. BROJ REVIJE BIHOR

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

U izdanju ZK „BIHOR“ iz Luksemburga, nedavno je izašao novi 33. broj revije Bihor, koja donosi niz zanimljivih tekstova iz Crne Gore i Luksemburga, kao i portret velikog humaniste iz bjelopoljskog sela Bistrica, koji decenijama živi i radi u Njemačkoj – Hajriza Hačka Brčvaka.
Glavni i odgovorni urdnik ovog glasila Faiz Softić u rubrici“Riječ urednika”, pod naslovom Hajriz, donosi opširan tekst o čovjeku koji je ljubav prema svojoj domovini Crnoj Gori istakao u prvi plan.
Naslovnicu ovoga broja upravo krasi foto-portret ovog poznatog dobročinitelja.
Osim toga revija donosi tekstove iz svih sfera života, posebno apostrofirajući humanitarne aktivnosti u doba korone, kao i bogatu rubriku “Iz kulture”.
U bogatoj rubrici „Hronika udruženja“, revija donosi tekstove o humanitarnim akcijama udruženja ZK Bihor, kao i mnogih pojedinaca koji su vezani za ovo udruženje – stanovništvu i Nacionalnom koordinacionom tijelu Crne Gore u doba korone.
Između ostalog, ovaj broj donosi intervju književnika Šefkije Borančića iz Skoplja sa doc. prof. Zećirom Ramčilovićem, potpredsjednikom Skupštine republike Sjeverne Makedonije.
U rubrici “Znameniti Bihorci” dr. Harun Crnovršanin piše o Muratu Mučiću iz sela Goduša koi je svojevremeno važio za poznatog mudraca i mirovnjaka, koji je mirio zavađene porodice u Sandžaku, Crnoj Gori, pa čak i u selima Rugove na Kosovu, kojima je u međuporodičnim osvetama prijetilo istrjebljenje muških potomaka.
U rubrici “Ljudi i neljudi” Draga Bursać piše o fočanskom doktoru i načelniku tamošnje bolnice Sekuli Staniću koji je, tokom izbijanja rata na području BiH, vidjevši da gore bošnjačke kuće u fočanskom kraju u znak solidarnosti sa žrtvama bestijalnog divljanja i zločina – zapalio vlastitu kuću.
U rubrici “Kultura” Božidar Proročić, pod naslovom “Mirsad Rastoder – Bihorac kosmopolitskog duha” piše o ovom neumornom posleniku kulture koji je svoj intelektualni potencijal, znalački utkao u tokove savremene multietničke crnogorske kulture, a tu su i tekstovi mr. Saita Šabotića, Dina Burdžovića, Mirsada Rastodera, Džemala Dacića, Atanasa Popova, Zena Rastodera, Ruždije Kočana, Ferida Muratovića, Enka Koraća,Džafera i Envera Šabotića, Edina Latića, Hamdije Rastodera i drugih
I ovaj broj revije Bihor odštampan je u bjelopoljskoj štampariji “Merkator”, u Crnoj Gori u tiražu od 1 000 primjeraka. Važno je napomenuti da je kompletan tiraž rasprodan samo dva dana po izlasku broja, a stigao je do čitalaca od Crne Gore do daleke Australije.
Zahvaljujući vrsnom stručnjaku iz oblasti dizajna Željku Madžgalju iz Bijelog Polja revija je i tehnički besprijekorno opremljena.
Tekstove sa bosansko/crnogorskog na francuski jezik preveo je Ataanas Popov (Athanase Popov).

Redakcija revije BihorAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Stvaralaštvo Branke Bogavac

STVARALAŠTVO BRANKE BOGAVAC U izdanju JU  Centra za kulturu  iz Petnjice, „Komune“ iz Podgorice, i porodice Bogavac Le Comte nedavno je objavljena knjiga „BRANKA vitez umjetnosti i književnosti“, tom drugi, koju je,...
by Redakcija
0

 
 

Dina Murić: Nije dobro u Crnoj Gori biti umjetnik

INTERVJU SA KNJIŽEVNICOM, DINOM MURIĆ   Razgovarao: Božidar Proročić, književnik i publicista   Dina Murić, rođena 1982. godine u Rožajama (Crna Gora), je pjesnikinja, esejista i filmskiscenarista. Autor je ...
by Redakcija
0

 
 

Osvrt na roman Sanele Halković ”ILIR AUTARIJATSKI”

KULTNIM ROMANOM “ILIR AUTARIJATSKI” KNJIŽEVNA SUPER ZVIJEZDA I JEDNA OD NAJORIGINALNIJIH POJAVA U EVROPSKOJ I SVJETSKOJ LITERATURI  SANELA HALKOVIĆ  SE  JE  JEDNOM ZA SVAGDA  NEPOBJEDIVO VINULA  NA SAMI TRON...
by Redakcija
0

 

 

Monografija dr Dušanke Popović o govoru žabljačkog sela Podgore

GOVOR SELA PODGORE   FilološkI fakultet Univerziteta Crne Gore objavio je monografija o govoru žabljačkog sela Podgore, autorke doc. dr Dušanke Popović. Autorka ove monografije Dušanka Popović je diplomirala na Filo...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Said Šteta: Zvijezdo na jastuku (La stella sul cuscino)

Said Šteta   ZVIJEZDO NA JASTUKU   Kako si lijepa na mome jastuku zvijezdo što plavom nebu neumorno bježiš pa odozgo gledaš mene dolje mala Svu noć sam  eto milovao ruku od zlatnog praha, ma da se naježiš ča...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona