Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

28. Avgusta 2020.

IZAŠAO NOVI 33. BROJ REVIJE BIHOR

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

U izdanju ZK „BIHOR“ iz Luksemburga, nedavno je izašao novi 33. broj revije Bihor, koja donosi niz zanimljivih tekstova iz Crne Gore i Luksemburga, kao i portret velikog humaniste iz bjelopoljskog sela Bistrica, koji decenijama živi i radi u Njemačkoj – Hajriza Hačka Brčvaka.
Glavni i odgovorni urdnik ovog glasila Faiz Softić u rubrici“Riječ urednika”, pod naslovom Hajriz, donosi opširan tekst o čovjeku koji je ljubav prema svojoj domovini Crnoj Gori istakao u prvi plan.
Naslovnicu ovoga broja upravo krasi foto-portret ovog poznatog dobročinitelja.
Osim toga revija donosi tekstove iz svih sfera života, posebno apostrofirajući humanitarne aktivnosti u doba korone, kao i bogatu rubriku “Iz kulture”.
U bogatoj rubrici „Hronika udruženja“, revija donosi tekstove o humanitarnim akcijama udruženja ZK Bihor, kao i mnogih pojedinaca koji su vezani za ovo udruženje – stanovništvu i Nacionalnom koordinacionom tijelu Crne Gore u doba korone.
Između ostalog, ovaj broj donosi intervju književnika Šefkije Borančića iz Skoplja sa doc. prof. Zećirom Ramčilovićem, potpredsjednikom Skupštine republike Sjeverne Makedonije.
U rubrici “Znameniti Bihorci” dr. Harun Crnovršanin piše o Muratu Mučiću iz sela Goduša koi je svojevremeno važio za poznatog mudraca i mirovnjaka, koji je mirio zavađene porodice u Sandžaku, Crnoj Gori, pa čak i u selima Rugove na Kosovu, kojima je u međuporodičnim osvetama prijetilo istrjebljenje muških potomaka.
U rubrici “Ljudi i neljudi” Draga Bursać piše o fočanskom doktoru i načelniku tamošnje bolnice Sekuli Staniću koji je, tokom izbijanja rata na području BiH, vidjevši da gore bošnjačke kuće u fočanskom kraju u znak solidarnosti sa žrtvama bestijalnog divljanja i zločina – zapalio vlastitu kuću.
U rubrici “Kultura” Božidar Proročić, pod naslovom “Mirsad Rastoder – Bihorac kosmopolitskog duha” piše o ovom neumornom posleniku kulture koji je svoj intelektualni potencijal, znalački utkao u tokove savremene multietničke crnogorske kulture, a tu su i tekstovi mr. Saita Šabotića, Dina Burdžovića, Mirsada Rastodera, Džemala Dacića, Atanasa Popova, Zena Rastodera, Ruždije Kočana, Ferida Muratovića, Enka Koraća,Džafera i Envera Šabotića, Edina Latića, Hamdije Rastodera i drugih
I ovaj broj revije Bihor odštampan je u bjelopoljskoj štampariji “Merkator”, u Crnoj Gori u tiražu od 1 000 primjeraka. Važno je napomenuti da je kompletan tiraž rasprodan samo dva dana po izlasku broja, a stigao je do čitalaca od Crne Gore do daleke Australije.
Zahvaljujući vrsnom stručnjaku iz oblasti dizajna Željku Madžgalju iz Bijelog Polja revija je i tehnički besprijekorno opremljena.
Tekstove sa bosansko/crnogorskog na francuski jezik preveo je Ataanas Popov (Athanase Popov).

Redakcija revije BihorAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Zbirka poezija Vasilja Stusa na crnogorskom jeziku

VASILJ STUS ŽIVOT PJESNIKA KOJI JE DAO SEBE ZA UKRAJINU   Piše: Božidar Proročić književnik i publicista   Povodom dana državnosti Ukrajine koji se obilježava svake godine 24. avgusta u izdanju Crnogorskog kul...
by Redakcija
0

 
 

Poezija Deana Plazonića

Dean Plazonić   ZABORAV . Prošetati ću se jutrom Korak po korak Ulicom našeg sjećanja Između perivoja Čežnje i prkosa Potražiti ću tebe Na raskrižju svitanja Što dijeli ravnodušnost od zaborava Stajati ću sam...
by Redakcija
0

 
 

Dženis Šaćirović: Naučnik, život s naukom i od nauke

NAUČNIK, ŽIVOT S NAUKOM I OD NAUKE   Ozbiljno bavljenje naukom, pojašnjenja radi, zahtjeva potpunu predanost i rijetke su druge obaveze, pa i one fundamentalne životne koje nauka trpi sa sobom. Oni koji misle suprotno,...
by Redakcija
0

 

 

Objavljen „Tamaritski Divan“ Federika Garsije Lorke

Objavljen „Tamaritski Divan“ Federika Garsije Lorke     Udruženje za promociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi“ objavilo je zbirku poezije „Tamaritski Divan“, španskog pesnika Federika Garsije Lorke. N...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Faiz Softić: Osvrt na knjigu poezije u rukopisu Mustafe Balje „Otok od živog srebra“

ZABAVLJANJE RIJEKA U TOKU   Naslov ovog osvrta na knjigu poezije u rukopisu Mustafe Baljea, poznatog bošnjačkog publiciste i pjesnika sa Kosova „Otok od živog srebra“ je i stih a i lajtmotiv ovog rukopisa koji nam s...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona