Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

21. Decembra 2021.

Nova knjiga Abaza Dizdarevića „Dirigovana stvarnost – tragovi ljudskog opstanka“

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Prof. dr Draško Došljak

NOVA KNJIGA ABAZA DIZDAREVIĆA
(Dr Abaz A. Dizdarević: „Dirigovana stvarnost – tragovi ljudskog opstanka“. JU Ratkovićeve večeri poezije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Bijelo Polje, Podgorica, 2021)

Nova knjiga dr Abaza A. Dizdarevića (Bijelo Polje, 1978.) pod naslovom „Dirigovana stvarnost – tragovi ljudskog opstanka“ rezultat je njegovog istraživanja nastalog tokom izrade doktorske disertacije pod istim naslovom.
Knjigu sačinjavaju dvije dominantne cjeline: Teorijske postavke istraživanja kroz mapiranje migratornih procesa u savremenim umjetničkim praksama i Eksperimentalni dio.
Umjetnička praksa mgracije (migratio, migrare = kretanje, lutanje, selidba) razumije kao „višedimenzionalni prostor“. One su postale suština novih kulturnih produkcija i „nova forma komunikacije u procesu stvaranja otvorenog umjetničkog djela“. Ove primjere pronalazimo kod značajnog dijela umjetnika i teoretičara.
U Uvodu ove knjige, autor ističe da kroz istoriju umjetnosti nailazimo na „djela koja se po određenoj analogiji mogu dovesti u vezu sa migracijama koje objašnjava savremena sociologija. Ta analogija se uglavnom odnosi na opise istorijskih događaja, odnosno paradigmi koje su upečatljivo registrovane i kroz umjetničke predstavljene javnosti odgovarajućeg vremenskog perioda“.
U teorijskim postavkama istraživanja kroz mapiranje migratornih procesa u savremenim umjetničkim praksama, Dizdarević ističe da se mapiranje umjetnika i umjetničkih djela u kontekstu migracija ispostavlja kao prirodan propratni proces pored socioloških interpretacija koje prate ovaj fenomen. Autor zaključuje da je svaki manji ili veći proces migracija bio praćen umjetničkim intervencijama. Cilj Dizdarevićevog istraživanja je mapiranje temporalnih tačaka na kojima „se susrijeću migratorni procesi i individualne umjetničke reakcije proistekle iz ovakvih procesa“.
Abaz Dizdarević u ovoj knjizi navodi više primjera prožimanja kultura na umjetnost. Ističe i jedan od najupečatljivijih, a to je Miroslavljevo jevanđelje iz 12. vijeka, najznačajniji ćirilični spomenik na južnoslovenskim prostorima. Ovo djelo svjedoči o sjedinjavanju istočnog teksta i u zapadnjačkoj tradiciji iskazanih slikanih elemenata. U Miroslavljevom jevanđelju je dolazilo do „ prožimanja vizantijske i romanske kulture, tako da je dolazilo do specifičnog spajanja Istoka i Zapada. To se odražavalo ne samo na arhitekturu, prilikom gradnje manastira, nego i na druge oblasti, poput književnosti.To je vjerovatno uticalo i na način na koji je Miroslavljevo jevanđelje pisano i oslikavano, jer ono u sebi sadrži veliko bogatstvo slikanog ukrasa“.
U drugom poglavlju ove dragocjene knjige, „Eksperimentalni dio“, dr Abaz Dizdarević piše o uticaju životnih prilika na migracije, migracijama kroz istoriju,praistorijskim kretanjima ljudi, procesu Velike seobe, paralelama istorijskih migracija i savremenih ljudskih kretanja, mapiranju likovnih djela u istorijskim migracijama, oblicima migratornih kreatanja, radnim migracijama i mapiranju u savremenoj umjetnosti, izbjegličkim migracijama, savremenim umjetničkim praksama u migracijama uslovljenim progonom, ekonomskim migracijama, mapiranjima savremenih umjetničkih praksi u etničkim migracijama, a u primjerima migracija u savremenim umjetničkim praksama, on ističe: “U savremenoj umjetničkoj praksi migracije se razumiju kao višedimenzionalni prostor, onaj prostor iza granica u kome se konstantno mapira mnoštvo potencijalnih i budućih značenja. Na taj način su migracije postalei suština novih kulturnih produkcija, nova forma komunikacije u procesu stvaranja otvorenog umjetničkog djela, ali i društva u cjelini“. Dizdarević, kao praktične potvrde, navodi primjere Džona Kejdža, Mišela Fukoa, Bila Viole, i dr.
U odjeljku ove knjige „Lična umjetnička polazišta u migracijama“, dr Dizdarević daje prikaze i analizu svojih radova BS 4821, Drugi prostor, Na putu, Pacman, (dati su i fotografski prilozi) pa veli: „Značaj depopulacije u intelektualnom smislu, ili takozvani fenomen odliva mozgova i uticaj na snaženje novih sredina koje naseljavaju, može se posmatrati u odnosu na istorijsku distancu i stvaranje mogućnosti za kreiranje novih imperijalističkih uređaja“.
I prethodna lična umjetnička istraživanja autora ovdje su našla svoj teorijski prikaz. To su: Umjetnička instalacija „Kako nešto radi?“, „Perite vaša usta barem jednom dnevno“, „Moždani udar“, „Brain Attack“, „Poverty“.
Zaključujući predmetnu temu u ovoj knjizi, dr Abaz Dizdarević ističe: „Da su migracije stanovništva u istoriji uvijek predstavljale veliki humanitarni izazov. Istorijat migracija, kao i sve manifestacije post-migratornih procesa, na početku istraživanja smo dovodili u kontekst univerzalnosti i autentičnosti u umjetničkim pojavnostima. Vizuelni primjeri svjedoče o neminovnosti preplitanja kultura, a prikazali smo ihs funkcijomda budu egzemplari prožimanja civilizacija“.
U knjizi je korištena bogata literatura, domaća i strana, što uz dobru tehniku i metodologiju naučnog rada ovu knjigu svrstavamo u one koje su nezaobilazne za nastavak proučavanja migracija u savremenoj umjetnosti.

Prof. dr Draško DošljakAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Promocija ”Enciklopedije Bošnjaka” Nazifa Veledara u Goraždu

Naučnu, kulturnu, historiografsku i svaku drugu duhovnu djelatnost prati odgovarajuća leksikografija, u vidu leksikona, rječnika, enciklopedija i drugih sličnih priručnika, u kojima se prati spomenuta produkcija. Nažalost...
by Redakcija
0

 
 

Objavljen ”Kovid dnevnik jednog učitelja” Matije Zorića

Kovid dnevnik jednog učitelja Iz štampe je izašla knjiga pod nazivom Kovid dnevnik jednog učitelja, autora Matije Zorića. Izdavač je Prosvjetna zajednica Crne Gore, recenzent profesorica Senada Đešević. Kao prosvjetni ...
by Redakcija
0

 
 

Izdavačka kuća Heliks: ”Viči tiše, bato” Ivone Bžezinove

Heliks je upravo objavio roman Viči tiše, bato, češke autorke Ivone Bžezinove. Ivona Bžezinova (1964), nagrađivana češka autorka, ubraja se u sam vrh savremenog evropskog stvaralaštva za decu. Odrasla je u gradiću Us...
by Redakcija
0

 

 

Američka ambasada za razvoj slobode medija u Crnoj Gori

Američka ambasada u Crnoj Gori je podržala projekat NVO Avlija ”Ovo je Slobodna Crna Gora – mediji za građane” koji će se realizovati narednih godinu dana, medijski partner je Radiotelevizija Pljevlja. Op...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Sačuvajmo energiju – zaštitimo prirodu

Ministarstvo kapitalnih investicija je podržalo šestomjesečni projekat ”Sačuvajmo energiju – zaštitimo prirodu” koji je kombinacija više akcija na edukaciji stanovništva o značaju očuvanja zdrave životne...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange