Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

9. Maja 2013.

Nova stihozbirka Avdulaha Ramčilovića: ”Osmjehni se suncu”

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

ISKRENA KNJIGA

.

(Prikaz knjige „Osmjehni se suncu“ Avdulaha Ramčilovića, Izdavač:  Stihom govorim – Bijelo Polje)

 

Knjige, nekako mi se čini, same izaberu sebi ime. Nekad se desi da podijele ime neke od pjesama, ali prije bih rekao da se u imenu krije suština, bit knjige. Ova knjiga je sva od sunca i osmjeha ili osmjeha i sunca, sasvim je svejedno kako ih rasporediti u rečenici kojom želim da započnem prikaz knjige koju kad otvorite susretne vas svjetlost sunca i osmjeha, toplina dobrote i ljubavi pjesnikove duše koja preliva, koja kipi iz njegovih stihova. Ljubavi kojom bi da čuva i ono što je bilo i ono što će biti, i ono samo njegovo, ali i ono ukupno naše – ljudsko.

Ramčilovićeve pjesme su  spontane, snažne, nadahnute, prirodne, a motivi i teme sveobuhvatni. Ima se osjećaj da je čitav jedan život, bogat i plodan, ispunjen znanjem i vrijednostima i iskustvom, vulkan koji se otvorio kroz ovu knjigu i poput lave ključa pjesnikovo nadahnuće i potreba da slavi ljubav i dobrotu, znanje i mudrost; da je život, koji takav kakav je, u  kom nema pravila kako će ko proći, blagoslov za svakog čovjeka i da uvijek ima više dobrog od onog što boli, te mu treba i prilaziti vedro i dostojanstveno uz svjesnost o njegovoj prolaznosti. Pjeva pjesnik i o smrti, ali samo onako uzgred kao o opomeni da naše vrijeme ima i ograničenje i da je život bogatstvo koje treba trošiti tako što će se svaki proživljen trenutak biti ispunjen ljubavlju i složen u nestvarnu nisku đerdana naših sjećanja. Pjesme u ovoj knjizi su upravo ti đerdani, gdje se ne zna koji biser je ljepši ili vredniji pjesniku. Djetinjstvo, njegovi najbliži, zemlje i gradovi u kojima je živio, njegove ljubavi ili njegova ljubav prema ženi koja mu je očito vječna muza i nadahnuće.

U Osmjehni se suncu, pjesnik Ramčilović ne robuje tehnici i formi, jer njega nosi stih i stvaralački zanos koji je nabijen snažnom emocijom koja zavisi od trenutka i mjesta koji su okidači za nastajanje pjesme. Motivski ova knjiga je raznovrsna i moglo bi se reći da je podijeljena na tri ciklusa koje definišu lajtmotivi pjesama u svakom od njih.

Prvi ciklus O ŽIVOTU vodi nas u svijet djetinjstva, mladosti, sazrijevanja, svijet sjete, sreće, strasti, poštovanja i opet ljubavi. Ljubavi prema rodnom kraju, zavičaju, gradovima, državama, ljudima, narodima. Pjesme u kojima mlađe, ali i starije, sačekuju savjeti kakav treba biti da bi se pripadalo svijetu koji je na strani dobra. U ovom ciklusu se i metaforički, pjevajući o prirodi, pjesnik bavi suštinom života i njegove prolaznosti, ali kroz mnogo svijetlih tonova i optimizma.

Ciklus ZA DJECU, je ciklus sa dosta tema i motiva, ciklus koji druguje, raduje, bodri, uči, hrabri, vaspitava i nadahnjuje one kojima je namijenjen – mališane. Pjesme o prirodi govore o potrebi da se ona voli i poštuje za ljepote i bogatstvo kojima nas obasipa i daruje. Ramčilović jasno odslikava vrijednosti koje su univerzalne za svaku generaciju u njihovom zdravom odrastanju, ali ukazuje i na potrebe djeteta da raste uz stalnu pažnju, brigu i ljubav jer to je uslov za sreću, a ta sreća je vezana i za Kuću, Domovinu, ali i Deda Mraza za godišnja doba, malena stvorenja koja žive u šumama, pa ima i veze sa prstićima o kojima pjeva, a tek o danima u sedmici…! Interakcijski, vaspitno, pedagoški pravilno, a opet iskreno, toliko iskreno, da će biti prijemčivo onima kojima je namijenjeno.

Ciklus O LJUBAVI je ciklus u kom se Ramčilović sa univerzalne opšte ljubavi prema svemu ili sveukupnom, vraća na teren ljubavi, ali one ispunjene strastima,  ljubavi muškarca i žene. Prirodno za pjesnika ljubavi je da se tu nekako razmahne i da pjeva gotovo od čitavog ciklusa praveći odu. Odu iskrenosti, povjerenju, potrebi, slobodi, sreći, razumijevanju, ushićenju, nadahnuću jer sve je to za njega prava i čista ljubav između muškarca i žene. Ovaj ciklus je nekako čist poput suze iako u pjesmama nema suza; jak poput rijeka o kojima se pjeva kada se pjeva o ljubavi; sjajan poput zvijezda koje se iz očiju voljene premještaju na nebo i bistar poput jezera kraj kojih se čuje Gitara; nježan poput Pahulje nježne, širok poput Mora, vječan kao Vječnost, snažan kao Ljubav o kojoj se pjeva. Ramčilović, kao pjesnik svjetlosti i dobrote, je dosledan i u ovom ciklusu i kad pjeva o suprotnosti ljubavi – o ljubomori. Kod njega i ljubomora, o kojoj pjeva, ima šarm i sjaj bezgranične i čiste ljubavi.

Toplo preporučujem ovu knjigu zbog njene ljudskosti, čistote, i svega onog što je pjesnik htio i uspio da sačuva za nas, da nam saopšti i podijeli sa nama,  kao i univerzalne vrijednosti, a kroz izraz koji mu je po prirodi pripao – pjesnički i lirski… stihom.

Slobodan Zoran Obradović

Korice stihozbirke Avdulaha Ramčilovića „Osmjehni se suncu“, Izdavač: Stihom govorim, Bijelo Polje, 2013.

Korice stihozbirke Avdulaha Ramčilovića „Osmjehni se suncu“, Stihom govorim, Bijelo Polje, 2013.

avdulah.ramcilovic (Custom)Avdulah Ramčilović, učitelj i magistar pedagoških nauka. Rođen 1945. godine u Petnjici. Još kao dijete otišao putevima života po dunjaluku. Završio najbolju školu na svijetu – Učiteljsku u Novom Pazaru u trajanju od 5 godina, zatim Pedagošku akademiju u Užicu, Filozofski fakultet i postdiplomske studije pedagogije u Zagrebu. U vremenu od  1971-1987. godine radio kao učitelj, direktor i školski pedagog u Osnovnoj školi Delimeđe, Tutin. Od 1987. godine živi i radi u Linz-u na Dunavu,  Austrija, kao nastavnik maternjeg jezika i školski pedagog. Domovinu i rodno mjesto nije nikad zaboravio, voli ih i nosi vječno u svom srcu.

Objavio je knjige: Poslovice i izreke iz celog sveta, Beoknjiga Beograd 2008. i zbirku poezije Putevi života, Šumadijske metafore Mladenovac, Beograd 2011. Njegove pjesme su objavljene i u zbirkama poezije, zajedničkim knjigama grupe autora: Almanah 1, Nova Poetika Beograd 2011; Stihom govorim, Bijelo Polje 2012Kultura snova, Zagreb 2012. i Almanah 2, Nova Poetika, Beograd 2012.

Objavljena je njegova nova knjiga poezije Osmjehni se suncu u izdanju Stihom govorim, Bijelo Polje 2013.

 

Istaknuta slika: izvor http://www.besplatne-slike.netAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Objavljen izbor iz poezije Luiša de Kamoiša

U izdanju Udruženja za promociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi“  upravo je objavljena knjiga „Vitez ljubavi“, izbor iz poezije najvećeg pesnika portugalske književnosti Luiša de Kamoiša. Ovo je prvi prevod ...
by Redakcija
0

 
 

Željko Sekulović: ”Treba mi riječ”

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ŽELJKA SEKULOVIĆA ,,TREBA MI RIJEČ” Piše: Božidar Proročić Željko Sekulović je svojom prvom zbirkom poezije ,,Treba mi riječ” zakoračio u poetski svijet svojih misli i snoviđenja. Na samo...
by Redakcija
0

 
 

Hadžibulići kroz istoriju

Rafet i Safet Hadžibulić, autori knjige “Hadžibulići kroz historiju”   Niko ne može ni da sanja, a kamoli da zna, gdje će ga životna sudbina odvesti, no to se vijekovima nadovezuje i smenjuje, upravo zbog konsta...
by Redakcija
0

 

 

Mehmed Meša Delić: Analiza prvog bošnjačkog romana ”Zeleno busenje”

 JEDAN SVIJET NESTAJE DRUGI NASTAJE (ANALIZA ROMANA „ZELENO BUSENJE“) U Maglaju gradu na rijeci Bosni koja mu donosi guste magle (zbog njih dobio je ime) rodio se Edhem Mulabdić 1862. godine. U Maglaju je započeo školov...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Objavljen 8. broj magazina Alia Mundi

Objavljen je osmi broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost. U ovom broju predstavljamo „Sedmorečje“, školu praistorijske arheologije koja nastoji da populariše i promoviše arheološko nasleđe Srbije. Za o...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona