Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

2. Septembra 2022.

Novi broj časopisa Komuna posvećen Tuzima

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

U skladu sa programskom politikom za 2022. godinu koju je Komuna posvetila multikulturalizmu, te nakon tematskih brojeva posvećenih opštinama Ulcinj i Plav, upravo je iz štampe izašao 44. broj Komune sa bogatim programskim sadržajem Opštine Tuzi, štampan dvojezično na crnogorskom i albanskom jeziku i već se nalazi na svim prodajnim mjestima i kioscima za štampu u svim crnogorskim gradovima.

Iz širokog tematskog opusa istorije, tradicije,kulture, umjetnosti, etnologije, književnosti, baštine, sporta i društvene hronike izdvajamo neke od naslova.

Ovaj broj počinje Uvodnikom Nika Đeljošaja, predsjednika Opštine Tuzi koji u tekstu pod naslovom „Malesija se mijenja“ ističe da “nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006, kada smo mi Albanci po prvi put u istoriji imali mogućnost izjašnjavanja po slobodnoj volji, dali smo glas za samostalnu i suverenu Crnu Goru, a političko angažovanje za punopravnu opštinu ušlo je u stalnu agendu našeg djelovanja“.

Tu je i tekst Marka Junčaja o istorijatu Opštine Tuzi pod naslovom“Od labeata do samostalne opštine“, zatim tekst o dijaspori iz Tuzi, potom o groblju u Vuksanlekajima kao najvrednijem materijalnom kulturnom nasljeđu u Tuzima u tekstu koji potpisuje Robert Camaj pod naslovom „Nekropola na strani sunca i u očima mjeseca“.

Iz ovog broja izdvajamo i tekst Ajdina Rakića pod naslovom „Od komandanta do kulturnog reformatora“ koji govori o Ćazimu Beg Diriku koji je svojevremeno u Tuzima izgradio školu i džamiju, kao i tekst Željka Rutovića o dobročinitelju Nikoli D. Berišaju koji predstavlja „jedan od trajnih ljudskih biljega opštine Tuzi“.

U ovom broju Komune posvećene Tuzima publikovan je i tekst o Đerđu Đokaju, intelektualcu, profesoru i novinaru koji potpisuje Nikola Berišaj, a pod naslovom „Posvećen Malesiji i ukidanju krvne osvete“, kao i tekst Seada Đokaja pod naslovom „Crveni slikar velikog formata“ o Đeljošu Đokaju, slikaru i grafičaru koji je ostavio trajni trag u umjetnosti.

Anton Plumaj u najnovijoj Komuni piše o prirodnim ljepotama i bogastvu koje ima Malesija kao biserima egzotične prirode, dok Anton Gojčaj piše o albanskoj književnosti u Crnoj Gori, a Samir Adžović o bogatoj paleti tuških stvaralaca koji pišu na crnogorskom i bosanskom jeziku.

Tu je i tekst Tonija Ujkaja pod naslovom „Sveto bogastvo kulturnih vrijednosti” koji govori o Etnografskom muzeju u Tuzima koji čuva tradiciju i bogatu duhovnu kulturu Malisora, kao i tekst o TV BOIN koja daje veliki doprinos u informisanju na albanskom jeziku.

U najnovijoj Komuni može se pročitati i tekst Emina Adžovića o KUD-u „Ramadan Šarkić“, jednom od najstarijih i najuspješnijih crnogorskih društava sa naslovom „Čuvari tradicije multikulturalizma“, kao i tekst Davida Junčaja o KUD-u „Rapša“ i svelbanskom festivalu Folklora.

I u ovom broju ne izostaju tekstovi posvećeni sportu i sportistima. Tako Senad Padović u tekstu pod naslovom „Ravnica bogom data za fudbal“ piše o istorijatu FK Dečić koji je osnovan daleke 1926. godine, kao i tekst Palja Drešaja, aktuelnog predsjednika ovog najstarijeg i najpoznatijeg sportskog kolektiva u Tuzima u kojem ističe da su poslednje dvije godine postignuti najbolji rezultati koji predstavljaju „Istorijski preporod kluba“.

U najnovijoj Komuni i tekst Aleksandra Radovića pod naslovom „Dragulj crnogorskog sporta“ o Anđeli Berišaj, takmičarki tekvondo kluba „Besa“ iz Tuzi, juniorskoj vicešampionki svijeta u tekvandou, kao i tekst Amera Ramusovića pod naslovom „Crnogorac zasijenio sve sa lastom” koji piše o Tuzaninu Evaldu Krniću koji je ušao u istoriju kao prvi „strani“ pobjednik skokova sa Starog mosta u Mostaru sa svim desetkama na ovom poznatom takmičenju, što nikada nikom iz Crne Gore nije pošlo za rukom.About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Radio Slobodna Crna Gora – 6

RADIO SLOBODNA CRNA GORA Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD. RADIO SLOBO...
by Redakcija
0

 
 

Dr Ana Stjelja o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Dr Ana Stjelja   DUHOVNI BEG U „DVORCE ZIKRA I DOVE” Tragom zbirke poezije „Žena bez kišobrana” Anele Fetić     Zbirka poezije „Žena bez kišobrana” autorke Anele Fetić, suptilni je pesnički proplam...
by Redakcija
0

 
 

Sanela Halković o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Poetska zbirka “Žena bez kišobrana” autorice Anele Fetić   Valja početi od početka. Od naslova. Ne dešava se često da naslov tako potpuno i jasno oslikava cijelu zbirku, kao što je to slučaj sa ovom poetskom z...
by Redakcija
0

 

 

Dr Nazif Veledar o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Osvrt na zbirku pjesama „ŽENA BEZ KIŠOBRANA“ pjesnikinje ANELE FETIĆ   Poezija je stvaralaštvo nekog pjesnika, pa se kaže npr. poezija Muse Ćazima Ćatića, misleći da je pisao pjesme, tj. poeziju, i to umjetni...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Marija Juračić o ”Ženi bez kišobrana” Anele Fetić

Osvrt na zbirku poezije Anele Fetić „Žena bez kišobrana“   Kada sam dobila ponudu da budem urednica zbirke poezije autorice Anele Fetić „Žena bez kišobrana“, pomislila sam kako je čudno da upravo ja, agnosti...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange