Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

2. Septembra 2022.

Novi broj časopisa Komuna posvećen Tuzima

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

U skladu sa programskom politikom za 2022. godinu koju je Komuna posvetila multikulturalizmu, te nakon tematskih brojeva posvećenih opštinama Ulcinj i Plav, upravo je iz štampe izašao 44. broj Komune sa bogatim programskim sadržajem Opštine Tuzi, štampan dvojezično na crnogorskom i albanskom jeziku i već se nalazi na svim prodajnim mjestima i kioscima za štampu u svim crnogorskim gradovima.

Iz širokog tematskog opusa istorije, tradicije,kulture, umjetnosti, etnologije, književnosti, baštine, sporta i društvene hronike izdvajamo neke od naslova.

Ovaj broj počinje Uvodnikom Nika Đeljošaja, predsjednika Opštine Tuzi koji u tekstu pod naslovom „Malesija se mijenja“ ističe da “nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006, kada smo mi Albanci po prvi put u istoriji imali mogućnost izjašnjavanja po slobodnoj volji, dali smo glas za samostalnu i suverenu Crnu Goru, a političko angažovanje za punopravnu opštinu ušlo je u stalnu agendu našeg djelovanja“.

Tu je i tekst Marka Junčaja o istorijatu Opštine Tuzi pod naslovom“Od labeata do samostalne opštine“, zatim tekst o dijaspori iz Tuzi, potom o groblju u Vuksanlekajima kao najvrednijem materijalnom kulturnom nasljeđu u Tuzima u tekstu koji potpisuje Robert Camaj pod naslovom „Nekropola na strani sunca i u očima mjeseca“.

Iz ovog broja izdvajamo i tekst Ajdina Rakića pod naslovom „Od komandanta do kulturnog reformatora“ koji govori o Ćazimu Beg Diriku koji je svojevremeno u Tuzima izgradio školu i džamiju, kao i tekst Željka Rutovića o dobročinitelju Nikoli D. Berišaju koji predstavlja „jedan od trajnih ljudskih biljega opštine Tuzi“.

U ovom broju Komune posvećene Tuzima publikovan je i tekst o Đerđu Đokaju, intelektualcu, profesoru i novinaru koji potpisuje Nikola Berišaj, a pod naslovom „Posvećen Malesiji i ukidanju krvne osvete“, kao i tekst Seada Đokaja pod naslovom „Crveni slikar velikog formata“ o Đeljošu Đokaju, slikaru i grafičaru koji je ostavio trajni trag u umjetnosti.

Anton Plumaj u najnovijoj Komuni piše o prirodnim ljepotama i bogastvu koje ima Malesija kao biserima egzotične prirode, dok Anton Gojčaj piše o albanskoj književnosti u Crnoj Gori, a Samir Adžović o bogatoj paleti tuških stvaralaca koji pišu na crnogorskom i bosanskom jeziku.

Tu je i tekst Tonija Ujkaja pod naslovom „Sveto bogastvo kulturnih vrijednosti” koji govori o Etnografskom muzeju u Tuzima koji čuva tradiciju i bogatu duhovnu kulturu Malisora, kao i tekst o TV BOIN koja daje veliki doprinos u informisanju na albanskom jeziku.

U najnovijoj Komuni može se pročitati i tekst Emina Adžovića o KUD-u „Ramadan Šarkić“, jednom od najstarijih i najuspješnijih crnogorskih društava sa naslovom „Čuvari tradicije multikulturalizma“, kao i tekst Davida Junčaja o KUD-u „Rapša“ i svelbanskom festivalu Folklora.

I u ovom broju ne izostaju tekstovi posvećeni sportu i sportistima. Tako Senad Padović u tekstu pod naslovom „Ravnica bogom data za fudbal“ piše o istorijatu FK Dečić koji je osnovan daleke 1926. godine, kao i tekst Palja Drešaja, aktuelnog predsjednika ovog najstarijeg i najpoznatijeg sportskog kolektiva u Tuzima u kojem ističe da su poslednje dvije godine postignuti najbolji rezultati koji predstavljaju „Istorijski preporod kluba“.

U najnovijoj Komuni i tekst Aleksandra Radovića pod naslovom „Dragulj crnogorskog sporta“ o Anđeli Berišaj, takmičarki tekvondo kluba „Besa“ iz Tuzi, juniorskoj vicešampionki svijeta u tekvandou, kao i tekst Amera Ramusovića pod naslovom „Crnogorac zasijenio sve sa lastom” koji piše o Tuzaninu Evaldu Krniću koji je ušao u istoriju kao prvi „strani“ pobjednik skokova sa Starog mosta u Mostaru sa svim desetkama na ovom poznatom takmičenju, što nikada nikom iz Crne Gore nije pošlo za rukom.About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Nazif Veledar o knjizi ”Druga obala” Faruka Dizdarevića

Dr. Nazif  Veledar   TRAGANJE  ZA  DUHOM  STVARANJA Faruk Dizdarević, Druga obala/ Ogledi i razgovori, Grafičar, Užice, 2022.   Knjiga DRUGA OBALA književnika, književnog i likovnog kritičara, esejiste, hroniča...
by Redakcija
0

 
 

Faruk Dizdarević o slikarstvu Medžida Fakića

Faruk Dizdarević     PIKTURALNE REALIZACIJE  MEDŽIDA FAKIĆA                                        Slikar Medžid Fakić je u izboru od oko tridesetak platana za izložbu u Novom Pazar...
by Redakcija
0

 
 

Poetski konkurs KIRKA

POETSKI KONKURS   Udruženje Idejna kreacija „Kirka“ raspisuje konkurs za poeziju (savremena poezija, haiku, grafička / vizuelna poezija, strip-pesma). Mogu učestvovati autori iz bivših jugoslovenskih republika, ali...
by Redakcija
0

 

 

Said Šteta: Jeseni

Said Šteta     JESENI Dolaziš zrele se šeftelije  kao usne puče kruške na dlanu žute vilhemovke u oku plava šljiva požegača crno dok se  na košpici nađe tek se onda bestilj peče Dolaziš k’o zvonik crkveni src...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Tri pjesme Marije Juračić

Marija Juračić       BILO JE VRIJEME ROCK AND ROLLA   Bilo je vrijeme rock and rolla starih šansona i balada. U punoj sali nasred stola dvije su čaše i jedna cola. Ti si nosio traperice crne prošvercane negdje...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange