Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

4. Maja 2014.
 

Osman Z. Kurpejović: ‘‘Bibliografija Rožaja do 2013. godine’’

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

U izdanju Opštine Rožaje objavljena je knjiga Osmana Z. Kurpejovića ‘‘Bibliografija Rožaja do 2013. godine’’. Ova izuzetno vrijedna i korisna publikacija na 400 stranica sadrži 2139 bibliografskih jedinica.

‘‘Bibliografija Rožaja do 2013. godine’’ je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja, prikupljanja i sistematizacije radova, objavljenim u knjigama i serijskim publikacijama (časopisi, listovi, almanasi, zbornici, dnevna štampa…) o Rožajama i njegovom stanovništvu od prvog pomena pa do 2013. godine.
Većina obrađenog materijala u ovoj Bibliografiji obrđeno je neposrednim uvidom, odnosno de visu. Dio priloga preuzet je iz drugih bibliografija.

Ova Bibliografija nije urađena po UDK sistemu, već je podijeljena na tematske cjeline:

1. Prirodne i privredne odlike Rožajskog kraja
2. Stanovništvo, život i običaji, narodno stvaralaštvo
3. Istorija Rožaja
4. Prosvjetne i kulturne prilike u Rožajama i okolini
5. Arhitektura
6. Zdravstvo
7. Udruženja, klubovi, političke partije
8. Islamska vjerska zajednica
9. Sport
10. Ličnosti
11. Listovi, časopisi i knjige štampane u Rožajama ili je sjedište izdavača u Rožajama
12. Knjige autora koji žive u Rožajama, autora porijeklom iz Rožaja i autora koji su radili u Rožajama
13. Registri

U svakoj tematskoj cjelini posebno su obrađene knjige, a posebno prilozi u serijskim publikacijama i časopisima. Prilozi su u svakoj tematskoj cjelini grupisani hronološki, a u okviru svakog godišta po abecednom redu prezimena autora.
Na kraju knjige su dati registri: 1. Registar korišćenih periodičnih publikacijam; 2. Registar autora, priređivača i prevodilaca; 3. Predmetni imenski registar; 4. Registar sakupljača, zapisivača; 5. Registar kazivača, informatora i pjevača narodnih umotvorina.
Za neke bibliografske jedinice date su i anotacije kako bi se korisniku Bibliografije jasnije približio sadržaj iste. Redni brojevi u registrima odnose se na redni broj bibliografske jedinice, a ne na redni broj stranice.

U Uvodu knjige Osmana Z. Kurpejovića ‘‘Bibliografija Rožaja do 2013. godine’’ između ostalih navode se i ovi interesantni podaci:
Rožaje se pominje još od 1571. godine u turskom popisu Prizrenskog sandžaka. Jedna od najstarijih knjiga u kojoj se Rožaje pominje je i ‘‘Istoria della guerra di Leopoldo primo imperadore e de principi collegati contro il Turco dall’anno 1683. fino alla pace’’, koju je napisao Camillo Contarini, a štampana je 1710. godine u Veneciji.
Najstarija (do sada nađena) razglednica na kojoj stoji naziv ‘‘Rožaje’’ datira iz 1915. godine. Radi se o razglednici rađenoj u crno-bijeloj tehnici, tonirana je zelenom bojom, dimenzija 14×9 cm. Snimljena je na planini Žlijeb prilikom povlačenja srpske vojske za Albaniju u toku Prvog svjetskog rata. Na poleđini je naznačeno mjesto izdanja: Ipek (Peć) kao i ime autora: G. Schotitsch. Na prednjoj strani, u gornjem dijelu razglednice stoji natpis Zleb – Rožai i ćirilicom: Жљеб – Рожај. Razglednica se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.
Prvu muzičku sing ploču iz Rožaja snimio je Draško Magdelinić. Riječ je o junačkim crnogorskim pjesmama koje, uz gusle izvodi Draško Magdelinić. Ploča je izašla u izdanju PGP RTB 1983. godine.
Izdavaštvo i štamparstvo su, moglo bi se s pravom reći, mlađe djelatnosti u Rožajama. Samoupravna interesna zajednica za kulturu i Klub naučnih i književnih radnika se javljaju kao prvi izdavač u Rožajama i to tek 1984. godine. Prva knjiga štampana u izdanju ove dvije institucije je ‘‘Sunčanik’’, zbirka pjesama Blagoja Nišavića. Kao izdavači, kasnije se javljaju Centar za kulturu Rožaje i NVO ,,Avlija’’.
Prva knjiga štampana u Rožajama je zbirka poezije ,,Moj brat Vidomir’’ autora Blagoja Nišavića. Knjiga je štampana u štampariji ,,Sigma’’ 1993. godine u tiražu od 500 primjeraka.About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Predstavljamo: Alija Redžematović

ALIJA REDŽEMATOVIĆ KULTURNI POSLENIK PLAVA   Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista   Alija Redžematović profesor, bibliotekar, poslenik kulture, i vješti hroničar svih plavskih književnih, kultur...
by Redakcija
0

 
 

Predstavljamo: Vanja Rakonjac

VANJA RAKONJAC MEDIJSKI SIMBOL BIJELOG POLJA   Piše: Božidar Proročić   Postoje oni skromni, tihi, poslenici medija koji otvore vrata mnogima. Pripremajući priloge, pišući reportaže, snimajući okom kamere ant...
by Redakcija
0

 
 

NAGRADA „TIPAR“ NINUSU NESTOROVIĆ

34. Dani humora i satire “Vuko Bezarević”         NAGRADA „TIPAR“ NINUSU NESTOROVIĆU Nagradu „Tipar“ za 2020. godinu dobio je Ninus Nestorović za knjigu „Bože, uprosti nam“ (Prometej, 2020)       Nagr...
by Redakcija
0

 

 

Objavljen 22. broj časopisa Avlija

Čitajte u 22. broju časopisa AVLIJA razgovore sa piscem Ismetom Bekrićem, slikarem Aljom Smailagićem i predsjednikom Islamske zajednice Luksemburga Farukom Ličinom, eseje Alja Smailagića, Nejle Kalabušić, Jasne Šamić,...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Ani Stjelji nagrada ”Vojislav Ilić Mlađi” za najbolju dečiju pesmu

Ovogodišnja nagrada „Vojislav Ilić Mlađi“ koju dodeljuje Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Žabara za najbolju dečiju pesmu pripala je književnici Ani Stjelji za pesmu Kad bih bio Petar Pan. . KAD BIH BI...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona