Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

4. Maja 2014.
 

Osman Z. Kurpejović: ‘‘Bibliografija Rožaja do 2013. godine’’

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

U izdanju Opštine Rožaje objavljena je knjiga Osmana Z. Kurpejovića ‘‘Bibliografija Rožaja do 2013. godine’’. Ova izuzetno vrijedna i korisna publikacija na 400 stranica sadrži 2139 bibliografskih jedinica.

‘‘Bibliografija Rožaja do 2013. godine’’ je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja, prikupljanja i sistematizacije radova, objavljenim u knjigama i serijskim publikacijama (časopisi, listovi, almanasi, zbornici, dnevna štampa…) o Rožajama i njegovom stanovništvu od prvog pomena pa do 2013. godine.
Većina obrađenog materijala u ovoj Bibliografiji obrđeno je neposrednim uvidom, odnosno de visu. Dio priloga preuzet je iz drugih bibliografija.

Ova Bibliografija nije urađena po UDK sistemu, već je podijeljena na tematske cjeline:

1. Prirodne i privredne odlike Rožajskog kraja
2. Stanovništvo, život i običaji, narodno stvaralaštvo
3. Istorija Rožaja
4. Prosvjetne i kulturne prilike u Rožajama i okolini
5. Arhitektura
6. Zdravstvo
7. Udruženja, klubovi, političke partije
8. Islamska vjerska zajednica
9. Sport
10. Ličnosti
11. Listovi, časopisi i knjige štampane u Rožajama ili je sjedište izdavača u Rožajama
12. Knjige autora koji žive u Rožajama, autora porijeklom iz Rožaja i autora koji su radili u Rožajama
13. Registri

U svakoj tematskoj cjelini posebno su obrađene knjige, a posebno prilozi u serijskim publikacijama i časopisima. Prilozi su u svakoj tematskoj cjelini grupisani hronološki, a u okviru svakog godišta po abecednom redu prezimena autora.
Na kraju knjige su dati registri: 1. Registar korišćenih periodičnih publikacijam; 2. Registar autora, priređivača i prevodilaca; 3. Predmetni imenski registar; 4. Registar sakupljača, zapisivača; 5. Registar kazivača, informatora i pjevača narodnih umotvorina.
Za neke bibliografske jedinice date su i anotacije kako bi se korisniku Bibliografije jasnije približio sadržaj iste. Redni brojevi u registrima odnose se na redni broj bibliografske jedinice, a ne na redni broj stranice.

U Uvodu knjige Osmana Z. Kurpejovića ‘‘Bibliografija Rožaja do 2013. godine’’ između ostalih navode se i ovi interesantni podaci:
Rožaje se pominje još od 1571. godine u turskom popisu Prizrenskog sandžaka. Jedna od najstarijih knjiga u kojoj se Rožaje pominje je i ‘‘Istoria della guerra di Leopoldo primo imperadore e de principi collegati contro il Turco dall’anno 1683. fino alla pace’’, koju je napisao Camillo Contarini, a štampana je 1710. godine u Veneciji.
Najstarija (do sada nađena) razglednica na kojoj stoji naziv ‘‘Rožaje’’ datira iz 1915. godine. Radi se o razglednici rađenoj u crno-bijeloj tehnici, tonirana je zelenom bojom, dimenzija 14×9 cm. Snimljena je na planini Žlijeb prilikom povlačenja srpske vojske za Albaniju u toku Prvog svjetskog rata. Na poleđini je naznačeno mjesto izdanja: Ipek (Peć) kao i ime autora: G. Schotitsch. Na prednjoj strani, u gornjem dijelu razglednice stoji natpis Zleb – Rožai i ćirilicom: Жљеб – Рожај. Razglednica se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.
Prvu muzičku sing ploču iz Rožaja snimio je Draško Magdelinić. Riječ je o junačkim crnogorskim pjesmama koje, uz gusle izvodi Draško Magdelinić. Ploča je izašla u izdanju PGP RTB 1983. godine.
Izdavaštvo i štamparstvo su, moglo bi se s pravom reći, mlađe djelatnosti u Rožajama. Samoupravna interesna zajednica za kulturu i Klub naučnih i književnih radnika se javljaju kao prvi izdavač u Rožajama i to tek 1984. godine. Prva knjiga štampana u izdanju ove dvije institucije je ‘‘Sunčanik’’, zbirka pjesama Blagoja Nišavića. Kao izdavači, kasnije se javljaju Centar za kulturu Rožaje i NVO ,,Avlija’’.
Prva knjiga štampana u Rožajama je zbirka poezije ,,Moj brat Vidomir’’ autora Blagoja Nišavića. Knjiga je štampana u štampariji ,,Sigma’’ 1993. godine u tiražu od 500 primjeraka.About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Filip Došljak: Limoljubivi slikar Titomir Džudović Džu

Filip DOŠLJAK       LIMOLJUBIVI SLIKAR TITOMIR DŽUDOVIĆ – DŽU   (Slikarstvo umočeno u Lim)     Titomir Džudović – Džu, slikar i nasljednik “nenapisanog testamenta života od Beran...
by Redakcija
0

 
 

”Mostovi prijateljstva – 3” na Dan Bošnjaka 28. septembra

POVODOM „28. SEPTEMBRA – DANA BOŠNJAKA MAKEDONIJE“ IZ ŠTAMPE IZAŠLA ZBIRKA POEZIJE „MOSTOVI PRIJATELJSTVA 3“ Tradicionalno po treći put, a u povodu obilježavanja „28. septembra – Dana Bošnjaka Makedonije“ ...
by Redakcija
0

 
 

Nacionalni park Prokletije – dragulj Crne Gore

NACIONALNI PARK PROKLETIJE – DRAGULJ CRNE GORE Piše: Božidar Proročić Nacionalni parkovi Crne Gore, predstavljaju instituciju od vitalnog značaja i intresa u očuvanju prirode njenog biodivirziteta, planskog očuvanj...
by Redakcija
0

 

 

Jusif Mammadalijev – azerbejdžanski naučnik

YUSIF  MAMMADALIJEV, DOKTOR HEMIJE – NAUČNIK Pišu:  Parvana Garaieva i Božidar Proročić Jusif Mammadalijev (azerbejdžanski. Yusif Heydər oğlu Məmmədəliyev). Jusif Mammadalijev pripada jednom od najvećih nau...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Evropska nedjelja mobilnosti u Rožajama od 16. do 22. septembra

EVROPSKA NEDJELJA MOBILNOSTI 16. – 22. SEPTEMBRA 2019. GODINE U ROŽAJAMA Povodom Evropske nedjelje mobilnosti, u cilju promovisanja zdravog načina života, Zajednica opština Crne Gore i Opština Rožaje sa partnerima: ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona