Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

11. Decembra 2018.

PREDSTAVLJENA KNJIGA “NOMAD NA ŠTIKLAMA” SANJE RADULOVIĆ

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Knjiga “Nomad na štiklama” autorice Sanje Radulović iz Doboja promovisana je u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u Derventi – pišu Posavskenovosti.com

Radulovićeva je rekla da je djelo prvo nastalo kao pripovijetka koju je časopis “Avlija” iz Rožaja u Crnoj Gori na konkursu proglasio za najbolju neobjavljenu kratku priču.

“I od toga je krenulo sve, knjiga je nastajala nekoliko godina i dijeli se u tri ciklusa. Prvi ciklus je `Odiseja` u kojem se nalazi i pripovijetka `Nomad nad štiklama` i još devet priča. U tom dijelu putujem sjećanjem kroz ratno djetinjstvo i pravim paralelu sa sadašnjim svijetom”, navela je Radulovićeva.

U drugom dijelu knjige ona se bavila pitanjem demokratije, a u trećem je iskazala “omaž” umjetnicima kroz deset priča.

“To su priče o umjetnicima koji su se suočili s gubicima kroz život i koji su pokušali kroz umjetnost da ublaže svoju bol”, rekla je ona.

Promoter Tatjana Tomić, koja je govorila o knjizi, istakla je da je najbolja građa ove knjige životno iskustvo autora.

“Knjiga predstavlja zbir svih Sanjinin isustava, duhovnih, ljudskih. Imamo uspomena iz djetinjstva, prizore iz rane mladosti na fonu ratnih dešavanja, ali imamo i bespoštedno seciranje svih lažnih vrijednosti našeg demokratskog društva u poslijeratnom periodu”, rekla je Tomićeva, i toplo preporučila široj čitalačkoj publici.

Sanja Radulović je rođena 1975. u Tešnju, Bosna i Hercegovina. Piše i objavljuje kratku prozu i poeziju. Nagrađivana je u kategoriji ljubavne poezije na konkursima i pjesničkim maratonima u regionu. Zastupljena je u više od 40 zajedničkih zbirki poezije koje su objavljene od 2012. do danas u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Bugarskoj. Objavila je pjesničku knjigu Lepet krila majke ptice 2015. godine.

Prstohvat maslačka je njena druga zbirka poezije, objavljena u januaru 2017. godine. Kratke priče ove autorke objavljene su u časopisima „Književne novine“ Beograd,  „Luča“ Subotica, „Naslijeđe“ Tuzla, „Avlija“ Rožaje, kao i na mnogim portalima za kulturu i umjetnost, i u elektronskim i štampanim zbornicima.

Osvojila je prvu nagradu za priču „Nomad na štiklama“ na konkursu za najbolju neobjavljenu kratku priču u regionu za 2016. godinu koji je raspisao časopis za kulturu, umjetnost i društvene teme „Avlija“ Rožaje.

Pjesme su joj prevođene na bugarski jezik i zastupljene u dvojezičnoj antologiji „Balkanski glasovi“, kao i u „Almanahu savremenog bosanskohercegovačkog pjesništva“.

Živi i stvara u Doboju, Bosna i Hercegovina.About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Prikaz humorističko-satiričnog romana ’’Trbenda Silni’’ Milutina Pejića

Peko Laličić   KAO I VOĐA, I PISAC SE RAĐA   Milutin Pejić: ”Trbenda Silni”, IK ALMA, Beograd, 2019.   Vreme je demokratizacije i tranzicije. Vreme neviđenog rivaliteta velesila i naglašenog hegemonizm...
by Redakcija
0

 
 

Promocija ”Bihorskih sumnji” i ”Kazivarta” na Cetinju

PROMOCIJA BIHORSKIH SUMNJI I KAZIVARTA NA CETINJU Piše: Božidar Proročić   Primjeri inspirativne multikulture   Na Cetinju je u sali  JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš,, sinoć, 18. juna ordžana promo...
by Redakcija
0

 
 

Španski multimedijalni šou na 27. KFPD

Još jedna godina u kojoj će ljeto obilježiti najdivniji festival u Evropi, a sasvim sigurno još šire i dalje. Tradicionalno, od 1. do 12. jula, Kotorski festival pozorišta za djecu okuplja sve male i velike pozorišne gle...
by Redakcija
0

 

 

Božidar Proročić: O stihozbirci ”Isposnice” Milice Milenković

Božidar Proročić   OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ISPOSNICE MILICE MILENKOVIĆ   (Milica Milenković: Isposnice, Brankovo kolo, Sremski Karlovci/ Novi Sad, 2019)   Milica Milenković pripada onim mladim autorima Evro...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Objavljen 2. broj časopisa za umetnost pisanja i knjigoljubljenja ”Enheduana”

Објављен 2. број часописа „Енхедуана“ – електронски часопис за уметност писања и књигољубљења       Удружење за пром...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona