Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

19. Juna 2019.

Promocija ”Bihorskih sumnji” i ”Kazivarta” na Cetinju

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

PROMOCIJA BIHORSKIH SUMNJI I KAZIVARTA NA CETINJU

Piše: Božidar Proročić

 

Primjeri inspirativne multikulture

 

Na Cetinju je u sali  JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš,, sinoć, 18. juna ordžana promocija časopisa za kulturu, umjetnost i društvena pitanja ,,Kazivart” i zbornika kratkih priča ,,Bihorske sumnje”.

O časopisu i knjizi  govorili su: profesor književnosti Veljko Đukanović,istoričar dr Adnan Prekić,  pjesnikinja  Rebeka Čilović, publicista Božidar Proročić i glavni urednik programa u Ck. Bihor, Mirsad Rastoder.

Promociji na Cetinju  prisustvovale su brojne ugledne ličnosti  kao i predsavnice  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Željka Raščanin.

– Kazivart predstavlja izuzetno, dobro osmišljen časopis za kulturu sa brojnim rubrikama u kojima su zastupljejni poznati kulturni stvaraoci i pisci, pjesnici esejisti, likovni umjetnici ali i oni čije vrijeme tek dolazi, kazao je publicista Božidar Proročić.

Kazivart na najljepši način otvara  multikulturni  dijalog, povezivanje – prožimanje kulture  Bošnjaka-Muslimana u Crnoj Gori sa drugima koji svojim kvalitetom znaže opštu vrijednost, a zajedno i prema kulturama  u okruženju. Časopis  fokusira teme  iz kulture, ne samo u Crnoj Gori nego i van njenih granica  i time stimuliše intrkulturalni dijalog.

Pročić ocjenjuje da impresivna imena autora, saradnika, članova redakcije i njihove biografije dovoljno  govore sa kojom se ozbiljnošću prišlo ovako značajnom projektu.

Časopis Kazivart je otktovenje ne samo kod nas nego i na široj kulturnoj sceni, i sigurni smo da će i kod naj zahtijevnjih čitalaca  osvojiti simpatije, jer je kvalitetatn primjer inspirativne multikulture.  U luksuznom izdanju na kolor stranicama ošitava se  duh poezije, proze eseja, i mnogih savremenih književnih formi koje su  danas, nažalost rijetko vidljive.

Uredništvo Kazivarta je ovim svojim velikim poduhvatom i entuzijazmom na najljepši mogući način obogatilo kulturnu scenu Crne Gore, kazao je Proročić.

Profesor književnosti Veljko Đukanović je istakao:

– Poslije čitanja zbirke,”Bihorske sumnje” pitao sam se: Ima li u Bihoru neko da ne piše lijepo? – kazao je Veljko Đukanović,  profesor književnosti,

– Ono što je na mene ostavilo najjači utisak prilikom čitanja ove zbirke  je opčinjenost pisaca svojim zavičajem. To nije ni malo čudno ni neobično, jer čovjek koji nikada nije bio u Bihorskom kraju, kao ja, poslije čitanja ove zbirke, Bihor doživljava kao neki svoj drugi zavičaj. Pripovijedači toliko duboko doživljavaju svoj zavičaj kao sastavni i neraskidivi dio njih samih, toliko vjerno oslikavaju predjele i ljude, da se čitalac, htio ili ne htio, mora uklopiti u kolorit Bihora i poistovjetiti se sa glavnim junacima priča. A oni su prikazani kroz jedan duži vremenski period i kroz prizmu glavnog pripovijedača, prvenstveno u prvom licu. Bihor je nešto najljepše i najdraže što nose sa sobom, bilo đe da pođu i bilo đe da  žive. On je zvijezda koju vide sa bilo kojeg kontinenta na koji ih je sudbina odvela. Bihor je krajnja odrednica njihovog bitisanja i mjesto đe dolaze da nađu lijek bolnoj i izmučenoj duši. Junaci priča, svjesni svog biološkog kraja, dolaze u rodno mjesto i s uzdahom gorčine i kajanja kažu:

“Bože, zašto li sam odlazio?”

Đukanović zapaža kako težak život i stalna borba za golu egzistenciju, brusi junake priča da slijede  moralne vrijednosti.

– Poruka ovih priča je da ono što radimo nije uzaludno: “Baci dobro u vodu, neđe će isplivati”,  ali i u nadi da će biti bolje. Čini mi se da kroz priče ove zbirke struji osjećanje pravde. Ako ljudi ne mogu da je zadovolje, i ako im je načinjena nepravda, ima neka viša sila koja  neđe odozgo  ispravlja nepravde, kažnjava prestupnike, a nagrađuje pravedne.

Smisao svakog dobrog umjetničkog djela je da zagolica čitaoca, da probudi njegova osjećanja i maštu. Čitajući ovu zbirku često sam “bio” u svom zavičaju, vraćao se u svoje djetinjstvo, preživljavao sudbine junaka priča, i mislim da je to dovoljan razlog zašto ovu zbirku treba pročitati, kazao je profesor Veljko Đukanović.

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Objavljen izbor iz poezije Luiša de Kamoiša

U izdanju Udruženja za promociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi“  upravo je objavljena knjiga „Vitez ljubavi“, izbor iz poezije najvećeg pesnika portugalske književnosti Luiša de Kamoiša. Ovo je prvi prevod ...
by Redakcija
0

 
 

Željko Sekulović: ”Treba mi riječ”

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ŽELJKA SEKULOVIĆA ,,TREBA MI RIJEČ” Piše: Božidar Proročić Željko Sekulović je svojom prvom zbirkom poezije ,,Treba mi riječ” zakoračio u poetski svijet svojih misli i snoviđenja. Na samo...
by Redakcija
0

 
 

Hadžibulići kroz istoriju

Rafet i Safet Hadžibulić, autori knjige “Hadžibulići kroz historiju”   Niko ne može ni da sanja, a kamoli da zna, gdje će ga životna sudbina odvesti, no to se vijekovima nadovezuje i smenjuje, upravo zbog konsta...
by Redakcija
0

 

 

Mehmed Meša Delić: Analiza prvog bošnjačkog romana ”Zeleno busenje”

 JEDAN SVIJET NESTAJE DRUGI NASTAJE (ANALIZA ROMANA „ZELENO BUSENJE“) U Maglaju gradu na rijeci Bosni koja mu donosi guste magle (zbog njih dobio je ime) rodio se Edhem Mulabdić 1862. godine. U Maglaju je započeo školov...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Objavljen 8. broj magazina Alia Mundi

Objavljen je osmi broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost. U ovom broju predstavljamo „Sedmorečje“, školu praistorijske arheologije koja nastoji da populariše i promoviše arheološko nasleđe Srbije. Za o...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona