Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

7. Jula 2022.

Prva zbirka poezije Adnana Sijarića

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Adnan Sijarić

ALABINA

Lijepa riječ, Tuzla, 2022. godina

 

 

NIJE OVO NAŠE VRIJEME

Onaj ko traži vrijeme i prostor, komociju, rahatluk, idealne uslove da bi nešto napisao, obično se načeka i teško da napiše nešto vrijedno pažnje. Najbolji tekstovi nastaju u grču, u stisci, u trenutku, između dva vodenička kamena koji stalno melju i drobe, u ono vrijeme kada nam nije ni do čega i kad se svi oblaci svijeta okupe baš nad našom glavom.

Nama barem grča i straha nikada nije nedostajalo, sve zavisi kako je ko i za šta iskoristio to vrijeme.Sve što je napisao Sijarić je nastojao sabiti tako da sa što manje riječi kaže ono što se ima za reći.Ništa drugačije nije ni sa knjigom koja je pred nama i koja je akumulacija misli u stih, života u poeziju, još sažetije i kraće nego što je to u prozi.

Adnan Sijarić je nenametljiv, on pušta svoje knjige ko ribe u vodu, pa ko ih upeca neće se pokajati zbog vremena utrošenog na čekanje. Postoje autori na koje treba skrenuti pažnju i knjige koje treba podići i pokazati jer oni se ne vide u ovim klizavim vremenima pomjerenih vrijednosti i krize čitanja.

Ovaj je od takvih.

Svako od nas, čitajući neki tekst čita i sebe tako da je moguće da se u nekim preporučenim tekstovima i ne pronađete. U tom slučaju nastavite dalje da tragate, bitno je da je udica bačena, a nešto će se pouzdano zakačiti.

 

Alabina

 

Malo je neobično čitati poetske zapise autora na kojeg si svikao kroz prozu. Kao da se nanova upoznajete, jer ništa što je do sada rečeno ne liči na ono što je u Alabini rečeno, a opet je isti rukopis i ista ruka, ali je kaplja kiše na prozoru bila drugačija.

ponekad u trenu ostariš hiljadu godina, više se ne plašiš mraka, godine vrište a rijeka teče uz brdo, ptice se odavno ne gnijezde pod ovim krovom, a to dijete se i dalje s vatrom igra, pa ti vidi gdje će ga to odvestisirotinja se odomaćila na svakom pragu, kiše stalno padaju, dok biramo riječi kojih se nećemo stidjeti, mada se previše tuge nakupilo u nama…

Gorko je to, natopljeno iskustvom i teškim godinama, lošim ljudima, minulim sjećanjima… Cinično… ruku podignutih na predaju. Gotovo je, ne vrijedi se više opirati.Pisano iz jedine moguće perspaktive poraženog, razočaranog, onoga čije godine nisu jedini teret koji nosi.

Sijarić je Alabinu iskapao iz svoje suštine, pokazujući da se pjesnik u njemu buni, vrišti, zove u pomoć, traži da bude, a sa ovom knjigom i jeste.

Tek u poeziji, goloj i nezaštićenoj, pisac iskapa dušu u riječi i ponudi ih na čitanje ne očekujući ništa zauzvrat. Otvori se kako nikad nikome nije, obračuna se sa sobom i sa drugima jer poezija je iskrena i ne zna drugačije.

Alabina je nastajala godinama i autor je imao svoje razloge da je tek sada ponudi na čitanje. Neka joj je, ko papirnim čamcima koje smo puštali u djetinjstvu niz pričljive potočiće sretan put u ova varljiva vremena. Ona zna gdje ide, ali nikako ne može biti sigurna gdje će stići.

Preporučujem je na čitanje i želim dobrodošlicu…

 

 

Mehmed Đedović

Maja, 2022. godine

 

 

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Nazif Veledar o knjizi ”Druga obala” Faruka Dizdarevića

Dr. Nazif  Veledar   TRAGANJE  ZA  DUHOM  STVARANJA Faruk Dizdarević, Druga obala/ Ogledi i razgovori, Grafičar, Užice, 2022.   Knjiga DRUGA OBALA književnika, književnog i likovnog kritičara, esejiste, hroniča...
by Redakcija
0

 
 

Faruk Dizdarević o slikarstvu Medžida Fakića

Faruk Dizdarević     PIKTURALNE REALIZACIJE  MEDŽIDA FAKIĆA                                        Slikar Medžid Fakić je u izboru od oko tridesetak platana za izložbu u Novom Pazar...
by Redakcija
0

 
 

Poetski konkurs KIRKA

POETSKI KONKURS   Udruženje Idejna kreacija „Kirka“ raspisuje konkurs za poeziju (savremena poezija, haiku, grafička / vizuelna poezija, strip-pesma). Mogu učestvovati autori iz bivših jugoslovenskih republika, ali...
by Redakcija
0

 

 

Said Šteta: Jeseni

Said Šteta     JESENI Dolaziš zrele se šeftelije  kao usne puče kruške na dlanu žute vilhemovke u oku plava šljiva požegača crno dok se  na košpici nađe tek se onda bestilj peče Dolaziš k’o zvonik crkveni src...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Tri pjesme Marije Juračić

Marija Juračić       BILO JE VRIJEME ROCK AND ROLLA   Bilo je vrijeme rock and rolla starih šansona i balada. U punoj sali nasred stola dvije su čaše i jedna cola. Ti si nosio traperice crne prošvercane negdje...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange