Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

16. Januara 2020.

Rizo Popara: Frazeološki rječnik bosanskog jezika

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Ovih dana je izašao iz štampe Frazeološki rječnik bosanskog jezika autora Riza Popare u izdanju UNALIM-a Bihać i GRAFIS-a Cazin

Polje istraživanja koje se zove frazeologija je relativno malo istraženo. Razlog je što se ova mlada jezička disciplina aktuelizirala negdje od polovine dvadesetog stoljeća.

Zbog izuzetnih i specifičnih leksičko-semantičkih obilježja ,frazeološki nijansirani sloj predstavlja poseban sistem pa čak i podsistem leksičkog svijeta. Naime, ovo je jedan od glavnih uzroka što su posebna istraživanja bila nepoznata, prisvajala su ih druge jezičke discipline.

Analizirajući nastanak frazema i frazeologizama može se zaključiti da su rezultat obrade činjenica iz ljudskog neposrednog svijeta obitavanja,iskustva,njegove filozofije života i razmišljanja. Vrlo je široko polje za istraživanje,a malo je do sada urađeno na ovom polju.

Ovaj frazeološki rječnik predstavlja vrlo iscrpno i ozbiljno istraživanje profesora Popare, preko desetak godina prikupljanja i istraživanja i sistematizovanje frazema i frazeologizama na jednom mjestu. Obradio je preko 100 književnih sadržaja iz narodnog iskustvenog miljea koji ga okružuje prikupio i pedantno sistematizovao na oko 400 stranica na kojima se nalazi oko četiri hiljade frazeoloških jedinica. Ovo je prvi ozbiljan pristup ovoj tematici u bosanskom jeziku.

Analizirajući određene frazeologizme, može se dokučiti čak običajna,religijska i lokalna filozofija bosanskog čovjeka. Imajući u vidu predmet ovog istarživačkog poduhvata, možemo sa sigurnošću zaključiti da će biti jedna sigurna stepenica za dalja istraživanja na ovom polju.

Sve počinje od riječi i one su se udružile da objasne nešto što je trebalo kazati sa maksimalnom reduciranošću, a velikim semantičkim obuhvatom. Dakle, redukcionizam je osnovna karakteristika frazeologizama i u ovom rječniku ih možemo posmatrati kroz četiri uslova:

a) Da su veze leksema u labavijem statusu i da se mogu zamijeniti

b) Da postoje frazeme od dvije punoznačne riječi

c) Da se punoznačna leksema žrtvuje zarad posebnog stilsog značenja

d) Da postoje frazeme u vidu rečenice.

Analizirajući ovaj rječnik ustanovio sam da je semantika frazeologizama u širokom dijapazonu od sintagmi do rečenice i od antonima do sinonima. Ono čime se profesor Popara bavio u ovom projektu jeste dekodiranje frazeologizama i frazema što mnogim korisnicima ove studije olakšati razumijevanje osnovnih poruka kada se lekseme ulančavaju i mogu da zbune čitaoca.

Ovakvi pristupi u proučavanju omogućavaju frazeologiji kao nauci da frazeme tretira kao specifična jezička sredstva koja su puna ekspresivnosti i jezgrovitosti. Sa malo riječi kazati puno što je nekako i svojstveno velikim misliocima, bez obzira da li dolaze iz naroda ili iz književnog svijeta.

Frazeologizmi u ovom rječniku nisu svrstani po semantici ili nekom drugom šablonu, već po abecednom redoslijedu kako bi se korisnici ove studije lakše snalazili u istraživanju i iščitavanju.

Dakle, narod je puno pametnog rekao, ali se je zaboravilo. Književnici su puno misli pametnih ispisali, ali ih mnogi nisu primijetili. Ovaj rječnik je otrgnuo od procesa zaboravljanja puno frazeologizama i možemo reći: Ono što se zapiše ,ostaje trajno!

 

Mr Vehbo PoparaAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Predstavljamo: Alija Redžematović

ALIJA REDŽEMATOVIĆ KULTURNI POSLENIK PLAVA   Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista   Alija Redžematović profesor, bibliotekar, poslenik kulture, i vješti hroničar svih plavskih književnih, kultur...
by Redakcija
0

 
 

Predstavljamo: Vanja Rakonjac

VANJA RAKONJAC MEDIJSKI SIMBOL BIJELOG POLJA   Piše: Božidar Proročić   Postoje oni skromni, tihi, poslenici medija koji otvore vrata mnogima. Pripremajući priloge, pišući reportaže, snimajući okom kamere ant...
by Redakcija
0

 
 

NAGRADA „TIPAR“ NINUSU NESTOROVIĆ

34. Dani humora i satire “Vuko Bezarević”         NAGRADA „TIPAR“ NINUSU NESTOROVIĆU Nagradu „Tipar“ za 2020. godinu dobio je Ninus Nestorović za knjigu „Bože, uprosti nam“ (Prometej, 2020)       Nagr...
by Redakcija
0

 

 

Objavljen 22. broj časopisa Avlija

Čitajte u 22. broju časopisa AVLIJA razgovore sa piscem Ismetom Bekrićem, slikarem Aljom Smailagićem i predsjednikom Islamske zajednice Luksemburga Farukom Ličinom, eseje Alja Smailagića, Nejle Kalabušić, Jasne Šamić,...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Ani Stjelji nagrada ”Vojislav Ilić Mlađi” za najbolju dečiju pesmu

Ovogodišnja nagrada „Vojislav Ilić Mlađi“ koju dodeljuje Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Žabara za najbolju dečiju pesmu pripala je književnici Ani Stjelji za pesmu Kad bih bio Petar Pan. . KAD BIH BI...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona