Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

16. Januara 2020.

Rizo Popara: Frazeološki rječnik bosanskog jezika

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Ovih dana je izašao iz štampe Frazeološki rječnik bosanskog jezika autora Riza Popare u izdanju UNALIM-a Bihać i GRAFIS-a Cazin

Polje istraživanja koje se zove frazeologija je relativno malo istraženo. Razlog je što se ova mlada jezička disciplina aktuelizirala negdje od polovine dvadesetog stoljeća.

Zbog izuzetnih i specifičnih leksičko-semantičkih obilježja ,frazeološki nijansirani sloj predstavlja poseban sistem pa čak i podsistem leksičkog svijeta. Naime, ovo je jedan od glavnih uzroka što su posebna istraživanja bila nepoznata, prisvajala su ih druge jezičke discipline.

Analizirajući nastanak frazema i frazeologizama može se zaključiti da su rezultat obrade činjenica iz ljudskog neposrednog svijeta obitavanja,iskustva,njegove filozofije života i razmišljanja. Vrlo je široko polje za istraživanje,a malo je do sada urađeno na ovom polju.

Ovaj frazeološki rječnik predstavlja vrlo iscrpno i ozbiljno istraživanje profesora Popare, preko desetak godina prikupljanja i istraživanja i sistematizovanje frazema i frazeologizama na jednom mjestu. Obradio je preko 100 književnih sadržaja iz narodnog iskustvenog miljea koji ga okružuje prikupio i pedantno sistematizovao na oko 400 stranica na kojima se nalazi oko četiri hiljade frazeoloških jedinica. Ovo je prvi ozbiljan pristup ovoj tematici u bosanskom jeziku.

Analizirajući određene frazeologizme, može se dokučiti čak običajna,religijska i lokalna filozofija bosanskog čovjeka. Imajući u vidu predmet ovog istarživačkog poduhvata, možemo sa sigurnošću zaključiti da će biti jedna sigurna stepenica za dalja istraživanja na ovom polju.

Sve počinje od riječi i one su se udružile da objasne nešto što je trebalo kazati sa maksimalnom reduciranošću, a velikim semantičkim obuhvatom. Dakle, redukcionizam je osnovna karakteristika frazeologizama i u ovom rječniku ih možemo posmatrati kroz četiri uslova:

a) Da su veze leksema u labavijem statusu i da se mogu zamijeniti

b) Da postoje frazeme od dvije punoznačne riječi

c) Da se punoznačna leksema žrtvuje zarad posebnog stilsog značenja

d) Da postoje frazeme u vidu rečenice.

Analizirajući ovaj rječnik ustanovio sam da je semantika frazeologizama u širokom dijapazonu od sintagmi do rečenice i od antonima do sinonima. Ono čime se profesor Popara bavio u ovom projektu jeste dekodiranje frazeologizama i frazema što mnogim korisnicima ove studije olakšati razumijevanje osnovnih poruka kada se lekseme ulančavaju i mogu da zbune čitaoca.

Ovakvi pristupi u proučavanju omogućavaju frazeologiji kao nauci da frazeme tretira kao specifična jezička sredstva koja su puna ekspresivnosti i jezgrovitosti. Sa malo riječi kazati puno što je nekako i svojstveno velikim misliocima, bez obzira da li dolaze iz naroda ili iz književnog svijeta.

Frazeologizmi u ovom rječniku nisu svrstani po semantici ili nekom drugom šablonu, već po abecednom redoslijedu kako bi se korisnici ove studije lakše snalazili u istraživanju i iščitavanju.

Dakle, narod je puno pametnog rekao, ali se je zaboravilo. Književnici su puno misli pametnih ispisali, ali ih mnogi nisu primijetili. Ovaj rječnik je otrgnuo od procesa zaboravljanja puno frazeologizama i možemo reći: Ono što se zapiše ,ostaje trajno!

 

Mr Vehbo PoparaAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Književno veče: Savremena evropska distopija ženskim pismom – Heliks

U petak, 19. avgusta (19h) u prostorijama Štrik knjižare (Vlajkovićeva 7), Izdavačka kuća Heliks predstaviće dva naslova iz projekta Književni razgovori s budućnošću. Razgovaraćemo o romanu irske autorke Luize O...
by Redakcija
0

 
 

Mirza Herco o stihozbirci ”Ljubav na prvi pogled” Admira Džanka

MIRZA HERCO PUT KA SAGLASJU Nomen es omen[1] Ljudi su skloni predrasudama koje grade na razne načine, a prema drugim ljudima se izriču na osnovu imena, prezimena, porijekla, nacije i mnogih drugih. U književnosti ime i prezi...
by Redakcija
0

 
 

Emina Bojić: O romanu ”Vodeničar” Saida Štete

Recenzija romana Vodeničar, Saida Štete Roman Vodeničar, književnika Saida Štete, svojim sadržajem i tematikom ne vuče samo emocionalno iz naše sevdalinke nego i iz mnogo kompleksnijih kulturno-civilizacijskih naslijeđ...
by Redakcija
0

 

 

Anđela Bradvica Jurišić: Volio ju je

Anđela Bradvica Jurišić   VOLIO JU JE   Volio ju je, svaku njenu misao i čudne kretnje Način na koji je kuhala Plešući po prostoriji Potpuno zaboravivši jelo koje priprema Bila je njegova ikona Stup na koji se...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Poezija Slađane Milenković

Prof. dr Slađana Milenković     ŽENA SA SLIKE     U septembru grad.   Ispod lampiona žena sa biserima i uvojcima. Stara fotografija.   Herman Hese i pas šetaju ulicom mojih snova. I odu.   Zrelij...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange