Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

27. Decembra 2013.
 

Selman Repišti: Lov na poslovni uspjeh – praktični priručnik

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

27. decembra 2013. godine, izašla je moja treća knjiga: ”Lov na poslovni uspjeh: praktični priručnik”. Riječ je o tekstu iz oblasti poslovne, odnosno organizacijske psihologije. Knjiga obuhvata sedam poglavlja, uz osam priloga i korištenu i preporučenu literaturu, na ukupno 197 stranica. Recenziju su radile Alma Vranić, magistrica menadžmenta i Lejla Hasandedić, magistrica psihologije.

U prvom poglavlju (Kako odabrati prave zaposlenike), prije svega je opisan način pribavljanja i odabira kadrova. Obrađena je i orijentacija novih radnika u firmi, kao i dvije teme koje su rijetko dio sadržaja ovakve vrste priručnika – ekspertiza i nepotizam.

U drugom poglavlju (Dinamika rada), opisana su i objašnjena sljedeća područja (za koja su date praktične smjernice i preporuke poslodavcima i zaposlenicima): rad i odmor; upravljanje vremenom; okupaciono zdravlje; edukacija, motivacija i savjetovanje radnika; pozitivni mentalni stav na poslu i  efikasno postavljanje ciljeva.

Treće poglavlje odnosilo se na primjenu saznanja i nalaza istraživanja iz socijalne psihologije, specifičnije, psihologije grupa: razvijanje ”mi” osjećaja, grupno donošenje odluka i rukovođenje organizacijom (firmom, institucijom).

Četvrto poglavlje je nazvano Organizacija iz perspektive zaposlenika, što je takođe zanemarena tema u priručnicima ovakve vrste. Sadrži tri podteme: percepciju organizacije, poimanje organizacijske pravednosti i intenciju zaposlenika ka napuštanju organizacije.

U petom poglavlju su ponuđena uputstva i savjeti o tome kako provoditi analize, procjene i istraživanja u firmama. Uz to je vezano nekoliko priloga na kraju knjige, koji se odnose na evaluaciju djelotvornosti radnika, njihovih potreba i provedenih programa edukacije u organizacijama.

U šestom poglavlju (Kako komunicirati sa korisnicima) su prvo istaknute razlike između pojmova ”partnerstvo” i ”saradnja”, potom date smjernice za uspješno oglašavanje usluga firmi (marketing).

Posljednje poglavlje sadrži primjere uspješne poslovne prakse u četiri organizacije: agenciji ”Prostor”, Raiffeisen banci, lancu hotela Sheraton i korporaciji Apple, Inc.

Kroz ovaj priručnik se provlači nekoliko uokvirenih sadržaja koji od čitalaca i korisnika zahtijevaju da se na neki način angažuju (razmišljajući, proučavajući, produbljujući znanja): zanimljivosti (interesantni primjeri uspješne organizacijske prakse i kurioziteti iz oblasti poslovne psihologije); pronađite, pogledajte (preporuke za druge priručnike, filmove i slično); rezultati istraživanja (relativno novija saznanja iz obrađivane oblasti) i primjeri (npr. oglašavanja, skala procjene, ispravnog i neispravnog vođenja savjetovanja zaposlenika…).

”Lov na poslovni uspjeh” preporučujem poslodavcima i zaposlenicima, kao i stručnjacima u oblasti ljudskih resursa (organizacijskim/industrijskim psiholozima, menadžerima, poslovnim ekonomistima, stručnjacima za sociologiju rada i slično).

LNPU korica (Custom) - Copy

Selman Repišti, psiholog, sertifikovani statističar i pisacAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Željko Sekulović: ”Treba mi riječ”

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ŽELJKA SEKULOVIĆA ,,TREBA MI RIJEČ” Piše: Božidar Proročić Željko Sekulović je svojom prvom zbirkom poezije ,,Treba mi riječ” zakoračio u poetski svijet svojih misli i snoviđenja. Na samo...
by Redakcija
0

 
 

Hadžibulići kroz istoriju

Rafet i Safet Hadžibulić, autori knjige “Hadžibulići kroz historiju”   Niko ne može ni da sanja, a kamoli da zna, gdje će ga životna sudbina odvesti, no to se vijekovima nadovezuje i smenjuje, upravo zbog konsta...
by Redakcija
0

 
 

Mehmed Meša Delić: Analiza prvog bošnjačkog romana ”Zeleno busenje”

 JEDAN SVIJET NESTAJE DRUGI NASTAJE (ANALIZA ROMANA „ZELENO BUSENJE“) U Maglaju gradu na rijeci Bosni koja mu donosi guste magle (zbog njih dobio je ime) rodio se Edhem Mulabdić 1862. godine. U Maglaju je započeo školov...
by Redakcija
0

 

 

Objavljen 8. broj magazina Alia Mundi

Objavljen je osmi broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost. U ovom broju predstavljamo „Sedmorečje“, školu praistorijske arheologije koja nastoji da populariše i promoviše arheološko nasleđe Srbije. Za o...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Braho Adrović gostovao na Cetinju

AUTORSKO VEČE BRAHA ADROVIĆA NA CETINJU LIMSKI REFRENI POD LOVĆENOM Piše: Božidar Proročić JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” Cetinje je juče 25 jula u 19 časova priredila autorsko veče bihorskog pjesnika...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona