Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

27. Decembra 2013.
 

Selman Repišti: Lov na poslovni uspjeh – praktični priručnik

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

27. decembra 2013. godine, izašla je moja treća knjiga: ”Lov na poslovni uspjeh: praktični priručnik”. Riječ je o tekstu iz oblasti poslovne, odnosno organizacijske psihologije. Knjiga obuhvata sedam poglavlja, uz osam priloga i korištenu i preporučenu literaturu, na ukupno 197 stranica. Recenziju su radile Alma Vranić, magistrica menadžmenta i Lejla Hasandedić, magistrica psihologije.

U prvom poglavlju (Kako odabrati prave zaposlenike), prije svega je opisan način pribavljanja i odabira kadrova. Obrađena je i orijentacija novih radnika u firmi, kao i dvije teme koje su rijetko dio sadržaja ovakve vrste priručnika – ekspertiza i nepotizam.

U drugom poglavlju (Dinamika rada), opisana su i objašnjena sljedeća područja (za koja su date praktične smjernice i preporuke poslodavcima i zaposlenicima): rad i odmor; upravljanje vremenom; okupaciono zdravlje; edukacija, motivacija i savjetovanje radnika; pozitivni mentalni stav na poslu i  efikasno postavljanje ciljeva.

Treće poglavlje odnosilo se na primjenu saznanja i nalaza istraživanja iz socijalne psihologije, specifičnije, psihologije grupa: razvijanje ”mi” osjećaja, grupno donošenje odluka i rukovođenje organizacijom (firmom, institucijom).

Četvrto poglavlje je nazvano Organizacija iz perspektive zaposlenika, što je takođe zanemarena tema u priručnicima ovakve vrste. Sadrži tri podteme: percepciju organizacije, poimanje organizacijske pravednosti i intenciju zaposlenika ka napuštanju organizacije.

U petom poglavlju su ponuđena uputstva i savjeti o tome kako provoditi analize, procjene i istraživanja u firmama. Uz to je vezano nekoliko priloga na kraju knjige, koji se odnose na evaluaciju djelotvornosti radnika, njihovih potreba i provedenih programa edukacije u organizacijama.

U šestom poglavlju (Kako komunicirati sa korisnicima) su prvo istaknute razlike između pojmova ”partnerstvo” i ”saradnja”, potom date smjernice za uspješno oglašavanje usluga firmi (marketing).

Posljednje poglavlje sadrži primjere uspješne poslovne prakse u četiri organizacije: agenciji ”Prostor”, Raiffeisen banci, lancu hotela Sheraton i korporaciji Apple, Inc.

Kroz ovaj priručnik se provlači nekoliko uokvirenih sadržaja koji od čitalaca i korisnika zahtijevaju da se na neki način angažuju (razmišljajući, proučavajući, produbljujući znanja): zanimljivosti (interesantni primjeri uspješne organizacijske prakse i kurioziteti iz oblasti poslovne psihologije); pronađite, pogledajte (preporuke za druge priručnike, filmove i slično); rezultati istraživanja (relativno novija saznanja iz obrađivane oblasti) i primjeri (npr. oglašavanja, skala procjene, ispravnog i neispravnog vođenja savjetovanja zaposlenika…).

”Lov na poslovni uspjeh” preporučujem poslodavcima i zaposlenicima, kao i stručnjacima u oblasti ljudskih resursa (organizacijskim/industrijskim psiholozima, menadžerima, poslovnim ekonomistima, stručnjacima za sociologiju rada i slično).

LNPU korica (Custom) - Copy

Selman Repišti, psiholog, sertifikovani statističar i pisacAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

Svjetlo dana ugledala zbirka priča ”Halt! Halt” Mirze Herce

„Uz kahvu, lagano“   #SVJETLO­_DANA_UGLEDALA_ZBIRKA_PRIČA   #HALT_HALT   #MIRZA_HERCO   Zbirka priča „Halt! Halt!“, prvijenac Mirze Herce, u ovom ludom svijetu, i u ovom ljubavlju nesklonom vremenu, u...
by Redakcija
0

 
 

Promocija knjige ”Vrijeme je za ljubav, zar ne?”

Uvijek je vrijeme za ljubav! Zar ne?!   SARAJEVO: Održana promocija knjige „Vrijeme je za ljubav, zar ne?“ Admira Džanke   U prekrasnoj martovskoj noći, u amfiteatru Osnovne škole „Hrasno“ u Sarajevu, u četvr...
by Redakcija
0

 
 

Said Šteta: Osvrt na knjigu ZLOGLASNA KAMENIČKA BUKVA autora Suada Pašalića

“Navikavanje na smrt” , osvrt na knjigu “ZLOGLASNA KAMENIČKA BUKVA”  autora Suada Pašalića   Čovjek je mentalno ustrojeni insan, što znači zaboravno biće. Upravo zbog tog ustrojstva važno je zapisivati sve...
by Redakcija
0

 

 

Akademik Sead Mahmutefendić: Traktat o poeziji Elvire Kujović

NEPROLAZNI SJAJ SVILE: MATERNIČKO OSJEĆANJE SVIJETA (Antropološki i fenomenološki traktat o poeziji Elvire Kujović)   Reci: “Kada bi more bilo tinta za riječi moga Gospodara, more bi se potrošilo prije nego bi...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Sead Mahmutefendić o romanu Misere Suljić-Sijarić “Kad te noć odnese”

Pismo Seada Mahmutefendića Miseri Suljić Sijarić Povodom izlaska romana “Kad te noć odnese” (Planjax komerc, 2022) Sarajevo, 23. 02. 2023. g. Poštovana Misera, Prijatno sam iznenađen kad si mi poklonila primjerak svoj...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange