Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPromocije

6. Aprila 2013.

Objavljena knjiga prof. Mirsada Hadrovića: ”Vakufi u Beranama”

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Svrha vakufa, prije svega jeste opšta dobrobit svih ljudi, jer onaj što daje svoja sredstva za izgradnju džamije ili nekog drugog vjerskog ili humanitarnog objekata, on ustvari želi da bude mira i sloge među ljudima, jer u tim objektima se ljudi upravo podstiču na to. Zato nas čudi činjenica da u svakom ratnom sukobu, ili bez njega, nemuslimani kidišu na vakufske objekte i imovinu.

U izdanju Bošnjačkog društva kulture ‘’Avlija’’ iz Rožaja izašla je knjiga ”Vakufi u Beranama” koja govori o vakufskoj imovini opštine Berane. Autor ove veoma vrijedne i luksuzno opremljene knjige je prof. Mirsad Hadrović, svršenik Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara a koji živi u Vrbici u Gornjem Bihoru.

Korice knjige "Vakufi u Beranama"

Korice knjige “Vakufi u Beranama”

Prof. Hadrović smatra da je pisati, odnosno istraživati problematiku vakufa, danas jedna od prioritetnih tema, jer smo svjedoci permanentnog napada na tu islamsku instituciju koja je u velikoj mjeri bila sebet da se obrazuju mnoge generacije muslimana koje će se učiniti dobrim i korisnim muslimanima. Te iste dobre generacije, stale su na put svim uzurpatorima koji su željeli da to dobro muslimana pretvore u nekakav svoj dunjalučki interes. Nažalost, i muslimani opštine Berana osjetili su taj bolni napitak čija se gorčina osjeća i danas jer dosta vakufa koji su se bespravno oduzeti a još nijesu vraćeni Islamskoj zajednici iako se je za njihov povraćaj predala uredna dokumentacija Ministarstvu finansija Crne Gore još 2005. godine.

Prof. Mirsad Hadrović je prije svega sebi postavio cilj da ovom knjigom ukaže na cjelokupnu vakufsku imovinu koju je imala Islamska zajednica Berana od njenog postanka, pa do današnjih dana i da ovu islamsku instituciju (vakuf) predstavi onakvom kakva jeste – humanitarna i dobronamjerna.

Knjiga ”Vakufi u Beranama” je podijeljena na sljedeća poglavlja: Uvod; Gradske džamije; Seoske džamije; Ostala vakufska imovina u gradu; Hajrat-vode u Beranama i Gornjem Bihoru; Prilozi i Biografija autora. Tako uz stare i veoma rijetke crnobijele fotografije ispraćaja hadžija iz Berana, srušenih Čarši i Haremske džamije i drugih vakufskih objekata kao i brojnih novih fotografija džamija i česama autor je obradio sljedeće teme: Pojam i porijeklo vakufa; Svrha vakufa; Vrste vakufa; Srf – vakufi; Evladijjet-vakufi; Geografskohistorijski prikaz opštine Berane; Čarši džamija; Harem džamija; Gradska džamija; Džamija u Petnjici; Džamija u Vrbici; Džamija u Trpezima; Džamija u Kalici; Džamija u Vrševu; Džamija na Savinboru – Sandžak džamija; Džamija na Murovcu; Vakufska imovina u gradu; Mesdžid u Beranama; Mehćema u centru Berana; Vakufsko zemljište u gradu; Imamske kuće; Muslimanska groblja u Beranama; Ostala vakufska imovina na selu; Imamske kuće; Faktori koji su uticali na stanje vakufa u Beranama; Hajrat voda u Beranama i Hajrat-vode u Gornjem Bihoru.

13Prof. Mirsad Hadrović je svjestan da ova studija neće obuhvatiti sve aspekte i probleme koji se tiču vakufske imovine u Beranama, bez obzira na to što se maksimalno potrudio da dođe do relevantne literature i tačnih podataka kako bi napravio što čvršću osnovu za još dateljniju analizu vakufa u Beranama. Ali autor se iskreno nada da će ovim radom makar pokrenuti razmišljanja oko važnosti vakufa za opstanak muslimana na jednom području.

Između ostaloga u recenziji za ovu knjigu prof. dr Šerbo Rastoder, akademik DANU, BANU i CANU je zapisao: ,,…rad Mirsada Hadrovića je koristan i dragocjen prilog razumiijevanja, ne samo instituciije vakufa, već i za razvoj, organizaciju i način funkcionisanja Islamske zajednice u cjelini. Objavljivanjem ovakvog rada izdavač se legitimiše kao institucija koja daje prilog čuvanju baštine, a autor kao kompetentna osoba pozvana da je tumači i razumije. Zbog svega toga čini mi čast što mogu da pomenuti rad preporučim za objavljivanje a autoru poručim da ,,i najduži put počinje prvim korakom’’. Ako je ovo ,,prvi korak’’ u naučnu avanturu kojoj se ne nazire kraj, onda je sigurno da Mirsad Hadrović može sigurno i uspravno ići tiim putem.’’

Prof. Hadrović je u knjizi pomenuo svu vakufsku imovinu u opštini Berane, a gdje god je to bilo moguće, svaki vakuf je prikazan na fotografiji kako bi se čitaoci bliže upoznali sa vjerskim životom muslimana u opštini Berane uz poruku da nema nikakve sumnje u to da će biti muslimana ako bude vakufa, jer bez vakufa bošnjačkom narodu u Crnoj Gori slijedi asimilacija ili iseljavanje čemu smo svjedoci i jednog i drugog i to baš u Beranama.

 

mirsad.hadrovicMirsad Hadrović, rođen 20. 7. 1974. godine u Vrbici, Opština Berane. Osnovnu školu završio u rodnom kraju dok je srednju školu, elektro-hemijsku tehničku, završio u Beranama.

Vrijeme od 1999. do 2004. godine proveo je u evropskim zemljama Njemačkoj i Luksemburgu gdje mu se javlja želja za ozbiljnijim proučavanjem svoje vjere kao i historije. 2004. godine vraća se u svoje rodno mjesto. 2007. godine upisuje Fakultet islamskih studija koji uspješno završava 2012 godine. Diplomirao na temu “Vakufi u Beranama”. To je bila baza za pisanje svoje prve knjige.

Trenutno ne radi, oženjen i ima troje djece. Živi u Vrbici.

 

Knjigu možete naručiti na: mirsadhadro@hotmail.com ili na broj telefona 068/583-764.About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

O romanu Neprevodivi rečnik sinonima

O Lebrechtu Gasparu, slikaru, književniku i kolumnisti malo se zna, tek ponešto i to uglavnom na osnovu njegovog šturog svedočenja, na primer da je potomak Srba i Podunavskih Nemaca, da je rođen u drugoj polovini XX veka u...
by Redakcija
0

 
 

GODIŠNJE NAGRADE UDRUŽENJA CRNOGORSKIH PISACA ZA DJECU I MLADE

Nagrađena Vukovićeva zbirka – Najbolji „Rajičnjak” – piše DAN Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade iz Podgorice dodijelilo je godišnje nagrade zaslužnim dječjim piscima iz zemlje i regiona. O na...
by Redakcija
0

 
 

Nova stihozbirka Avdulaha Ramčilovića

NOVA ZBIRKA POEZIJE „IDEMO DALJE“ AUTORA AVDULAHA RAMČILOVIĆA OBJAVLJENA U SKOPLJU   U Skoplju je svijetlo dana ugledala zbirka poezije „Idemo dalje“ afirmiranog književnika Avulaha Ramčilovića. Autor je pozna...
by Redakcija
0

 

 

HELIKS: Roman Juhana Hašte “Darla”

DARLA – 172 SATA NA MESECU Juhan Hašta Prevod s norveškog: Radoš Kosović Heliks, 2020. Darla –172 sata na Mesecu je roman norveškog pisca Juhana Hašte koji se čita u jednom dahu. Jezoviti osećaj koji će vas obuzet...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

IZAŠAO NOVI 33. BROJ REVIJE BIHOR

U izdanju ZK „BIHOR“ iz Luksemburga, nedavno je izašao novi 33. broj revije Bihor, koja donosi niz zanimljivih tekstova iz Crne Gore i Luksemburga, kao i portret velikog humaniste iz bjelopoljskog sela Bistrica, koji decen...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona