Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementProza

6. Februara 2023.

Abid Jarić: C’est la vie (Najbolja priča za 2022. godinu po izboru časopisa Avlija)

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Abid Jarić

 

C’EST LA VIE

 

 

– Kako si Đuliću? – upita čovjek prilazeći stolu i prstima pređe kroz prilično dugu, urednu kosu.

Onaj za stolom se i ne pomjeri. Nastavi promatrati mladića za susjednim stolom koji je žderao svoj komad polupečena mesa iz koga se cijedila krv.

Možda mi se samo čini? Bit će da je to samo krvavi trag zalazećeg sunca na njegovom nožu, zar ne Gusti? –  kao za sebe reče i dugokosom pruži ruku.

Šta ti se čini, Đuliću? Ti uvijek vidiš ono što drugi ne mogu ni usniti – promuklim glasom izgovori pridošlica i sjede za stol. – Nisi se nimalo promijenio, a gotovo je deset godina otkako smo se zadnji put napili – i glasno se nasmija.

Ovo iznenadno remećenje tišine konobarica shvati kao poziv pa brzo doleprša.

Gospodin želi? – priđe Gustiju i golo koljeno prisloni uz njegova leđa.

Jedan osmijeh u narandžinom soku – urođenim šarmom zacvrkuta i namignu joj.

Žalim, osmijeh smo zaledili. Mogu Vam jedino donijeti frišak narandžin sok – sladunjavo reče i  odlazeći pokloni mu jedan dugačak pogled.

Zna li Višnja za ovo? – radoznalo mu se obrati Đulić.

Jedan trak zalazećeg sunca probi se kroz prozorsko staklo i zaigra na Đulićevom licu.

– A ti, izgleda, ništa nisi čuo? Nema je kao što vidiš – i visoko podiže obrve kao i uvijek kada je svom licu htio dati ozbiljan izgled.

– Šta sam trebao čuti? I kako da čujem? Rupe u kojima sam bio posljednjih deset godina daleko su od ove raskoši u kojoj ti uživaš. Ja sam, svo ovo vrijeme, po evropskim trgovima morao  slikati najrazličitije njuške koje čovjekova mašta može izmisliti i to samo da bih preživio.

Polahko, druže – pomirljivo izgovori Gusti. – Imamo nas dvojica još mnogo toga jedan drugom ispričati. C’est la vie, što bi rekla Višnja.

–  Napustila te, dakle? – tiho će tjerajući muhu koja mu je već dugo zujala oko uha.

Da, napustila me, zauvijek. Umrla je.

Dok  je ovo govorio gotovo je počeo galamiti tako da su radoznali pogledi malobrojnih gostiju krenuli ka njihovom stolu. Čak je i mladić za susjednim stolom prestao žvakati posljednje komade polukrvavog mesa. Rukavom kariranog sakoa brisao je umašćena usta.

Konačno je Đulić brzim pokretom uhvatio muhu i zgnječio je među prstima.

– Srce?

– Ne, rak. Da si je bolje poznavao, znao bi da je ona bila žena bez srca jer nikada nikoga nije  mogla iskreno voljeti. U njenom životu nije postojao jedini. Zato je dugo skrivala bolest u sebi. Ljubomorno ju je čuvala od tuđih očiju.

– Da, da razumijem – promrmlja Đulić.

– Šta razumiješ?

– To kad ti se vlastita bolest počne dopadati – sa nekim bolećivim smiješkom jedva izgovori.

Onda je naglo ustao. Za njim odmah i Gusti.

– Znaš li šta me muči? – šapnu mu Gusti dok su se rastajali – ja nemam nijednu fotografiju iz njene mladosti, a volio bih je imati.

Neće proći dugo, a na Gustijevu adresu doći će jedna  koverta sa pečatom pošte u Grazu. Kad ju je otvorio, sa crno-bijele fotografije  gledali su ga jedan odrasli dječak u kome je prepoznao Đulića i jedna djevojčica koja je tek ušla u djevojaštvo. Na poleđini je pisalo:

Mojoj jedinoj ljubavi – Đuliću od Višnje.

Sarajevo, Bjelave 1986.

 

 

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

NATJEČAJ ZA ZBORNIK PRIČA KNJIŽEVNE FANTASTIKE «IZA UMA» TREĆI BROJ

NATJEČAJ ZA ZBORNIK PRIČA KNJIŽEVNE FANTASTIKE «IZA UMA» TREĆI BROJ   DISKURS – časopis za kulturu, umjetnost i društvene teme raspisuje natječaj za zbornik kratkih priča književne fantastike IZA UMA. Drage na...
by Redakcija
0

 
 

Izložba likovnih radova ”Mladi Crne Gore za održivi razvoj”

27. maja 2023. godine u galeriji ”Hilmija Ćatović” u Centru za kulturu Rožaje otvorena je izložba radova učenica i učenika OŠ ”25. maj” iz Rožaja sa konkursa ”Mladi Crne Gore za održivi ra...
by Redakcija
0

 
 

Izbor poezije iz zbirke ”Otvorena vrata” Ivana Mitrovića

Ivan Mitrović je rođen 2005. godine u Beranama. Osnovnu školu „Džafer Nikočević” završio je u Gusinju. Učenik je trećeg razreda JU SMŠ „Bećo Bašić” u Plavu. Svoj umjetnički talenat reflektuje iskrenim, jas...
by Redakcija
0

 

 

Radmila Vojinović: Dvorište u Vojvode Savatija

Radmila Vojinović   Dvorište u Vojvode Savatija   Svaki odlazak na groblje  vraća mi istu misao kako je život ograničen. Groblje uvek podseća da čovekov put ima kraj bez obzira na strah i nadu i silnu želju d...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Zoran R. Tomić: Suze

Zoran R. Tomić   SUZE     Ne krijem, a zašto i da tajim – često plačem, Ili mi se neutešno plače. Suze me mestimice guše Katkad tvrde, ređe meke. Snovi se raspadaju, venu Ideali se gube, ruše. Da, teš...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange