Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementProza

11. Novembra 2014.
 

Mirjana Đapo: Odlazak

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Gledam ga već danima. Umire kao pas. Baš kao pas, ali ne onaj koga udari auto, upucaju šinteri. Ovaj umire onako kako želi, kako je odlučio. Mnogi bi kazali – ofucani avlijaner, jedan od nebrojenih kerova koji je imao sreću da ga neko naziva svojim , pa će valjda i koja suza za njim ostati…i pokoje sećanje.

– Reci mi kako si kupio taj mir druže? Kako si stekao tu lakoću mirenja sa krajem?

Gleda me, onako kako se gledaju prijatelji koji se rastaju i nisu nikom ostali dužni.

– Zar je bitno, na kraju, da li ćeš umreti kao čovek, ili ker? Svakako te neće biti. Vi, ljudi, previše se vezujete za ovaj svet, paničite od samoće.

–  Zar i vi, psi, niste sentimentalni? Koliko se radujete ljudima koje volite! Nekada ste i euforični. Zar niste tužni kada ostanete sami, odbačeni… ljuti kada vas povrede?

–  Čovek nije savršen, a misli da jeste. Kažu – ljubomoran k’o ker, a zar ima stvora ljubomornijeg od čoveka? To je proizvod posesivnosti. Volite da vladate ljudima i  da ih, nesvesno, pretvarate u svoje robove. Kada se ovi oslobode toga ropstva u vama se javlja osećaj poniženosti i gubitka…

–   Zar i  vi niste ljubomorni na pažnju koju gospodar posvećuje drugom stvoru?

–   Jesmo, ali zato što smo verni onome ko nas voli, a čovek je ljubomoran i kada nije veran.

–  Ovde sam jer više nemam šta da naučim od čoveka. Više puta me je izdao, prijatelj, onaj najbliži… Kako vi znate da prepoznate onoga ko je iskren, ko vam želi dobro?

–  Mi više pamtimo udarce. Vi, ljudi lako zaboravite uvrede, pljuvanja… Istoj osobi pružite šansu da vas opet izda, prevari. Pas oseti neiskrenost, laž… lošeg čoveka. Još po nečemu smo od vas savršeniji. Naučili smo da savladamo strah.

–   Kako to od vas da naučimo? Čovek se svega boji. I kada , zbog ponosa, pravi gluposti, strah mu ostaje kao pratilac i kazna. Zato sam ovde. Čime se leči strah?

–  Ničime. Kada je svevišnji stvarao čoveka video je da je , dajući mu svest, u njega ugradio previše emocija. Ugradio mu je i strah. Ona rukovodi svakom. Vi strahujete zbog ljubavi, egzistencije, ponosa, karijere… Strah vas ograničava u svemu. Psu je dao samo vernost  i hrabrost. Zato smo savršeniji.

–   A dostojanstvo? Kažu da se vi stidite svoje slabosti… Da zato, čuvajući dostojanstvo, kada osetite kraj, zavučete se  negde da je  dočekate sami.

–  Možda je to i dostojanstvo, ali i svest da više ne možemo pomoći ni sebi , ni onome kojem smo bili verni… Ne možemo se dičiti snagom, siliti hrabrošću koju bolesni pas nema. Ne volimo da nas sažaljevaju. Vi ste drugačiji. I kada vam dođe kraj želite da se sve oko vas vrti. Pristajete na poniženje bolesti i kraja, ljubomorni ste na život oko vas.

…Sada me ostavi da skončam. Nadam se da sam ti odgovore dao.

–  Mirno počivaj učitelju! Naučio si me kako da živim i umirem.

 

 

Mirjana Đapo

Mirjana Đapo

Mirjana Đapo, rođena 1950. u Smederevu, Srbija. Završila Filološki fakultet u Beogradu, grupa za srpsko-hrvatski jezik i književnost.

Živi u Brčkom (Bosna i Hercegovina) i radi u Gimnaziji “Vaso Pelagić” kao profesor.

Objavljena dela: zbirke poezije “U bunilu”, “Tumaranje po egu”, zbirka proze “Klupa za tihu raju”, roman “Elysion”,  priče za decu “Put u središte bajke” i “Lepe i ružne reči”.

Dobila više prestižnih nagrada i priznanja.

Zastupljena u antologijama i zajedničkim zbirkama.

Prevođena na više jezika.

Nosilac Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Član Udruženja književnika Srbije.About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Stvaralaštvo Branke Bogavac

STVARALAŠTVO BRANKE BOGAVAC U izdanju JU  Centra za kulturu  iz Petnjice, „Komune“ iz Podgorice, i porodice Bogavac Le Comte nedavno je objavljena knjiga „BRANKA vitez umjetnosti i književnosti“, tom drugi, koju je,...
by Redakcija
0

 
 

Dina Murić: Nije dobro u Crnoj Gori biti umjetnik

INTERVJU SA KNJIŽEVNICOM, DINOM MURIĆ   Razgovarao: Božidar Proročić, književnik i publicista   Dina Murić, rođena 1982. godine u Rožajama (Crna Gora), je pjesnikinja, esejista i filmskiscenarista. Autor je ...
by Redakcija
0

 
 

Osvrt na roman Sanele Halković ”ILIR AUTARIJATSKI”

KULTNIM ROMANOM “ILIR AUTARIJATSKI” KNJIŽEVNA SUPER ZVIJEZDA I JEDNA OD NAJORIGINALNIJIH POJAVA U EVROPSKOJ I SVJETSKOJ LITERATURI  SANELA HALKOVIĆ  SE  JE  JEDNOM ZA SVAGDA  NEPOBJEDIVO VINULA  NA SAMI TRON...
by Redakcija
0

 

 

Monografija dr Dušanke Popović o govoru žabljačkog sela Podgore

GOVOR SELA PODGORE   FilološkI fakultet Univerziteta Crne Gore objavio je monografija o govoru žabljačkog sela Podgore, autorke doc. dr Dušanke Popović. Autorka ove monografije Dušanka Popović je diplomirala na Filo...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Said Šteta: Zvijezdo na jastuku (La stella sul cuscino)

Said Šteta   ZVIJEZDO NA JASTUKU   Kako si lijepa na mome jastuku zvijezdo što plavom nebu neumorno bježiš pa odozgo gledaš mene dolje mala Svu noć sam  eto milovao ruku od zlatnog praha, ma da se naježiš ča...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona