Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementPoezija

14. Januara 2015.
 

Dvije najbolje priče i dvije najbolje pjesme u regionu za 2014. godinu po izboru časopisa Avlija

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: , ,

Premа riječimа predsjednikа žirijа Milošа Ristićа, književnikа i književnog kritičаrа iz Kruševcа (Srbijа) prvu nаgrаdu čаsopisа ,,Avlijа’’ zа nаjbolju neobjаvljenu priču u regionu zа 2014. godinu rаvnoprаvno dijele Petar Ćorić iz Podstana kod Splita (Hrvаtskа) zа priču ,,Ko mater ludu ‘ćer’’ i Tanja Milutinović iz Beogradа (Srbijа) zа priču ,,Čišćenje’’.

Prvu nаgrаdu čаsopisа ,,Avlijа’’ zа nаjbolju neobjаvljenu pjesmu u regionu zа 2014. godinu rаvnoprаvno dijele Drаgаn Stodić iz Budve (Crnа Gorа) zа pjesmu ,,Eh Meša, Meša, eh Ivo, Ivo’’ i Edina Gerzić iz Bosanske Krupe (Bosnа i Hercegovinа) zа pjesmu ,,Čedo moje’’.

.

Petar Ćorić

 

KO MATER LUDU ‘ĆER

 

Petar Ćorić

Petar Ćorić

Meni je u mom malom svijetu bilo savršeno. Osamsto knjiga, sto trideset ovaca, tri kultivirane vrtače, dva ovčara i šarplaninac, jedan kotao i jedan saksofon, složio sam život po svom. Sve sam to ljupko i funkcionalno uklopio u obnovljenu kamenu kućicu i neobnovljenu štalu. Na mali solar spojio sam radio, gasim ga kad počnu vijesti, čuvam taj svoj svijet. Vodu sam se kroz dvjestometarsku cijev doveo u čatrnju,  a crno obojani bojler omogućavao mi je dnevnu higijenu, jer, nemamo se što lagati, pastiri smrde. Frižider, minijaturni, na plin, koristim ga, ovdje je hladno, samo ljeti.

Jedina mana mog privatiziranog kozmosa je mala visina; planinski vrhunci, oni pravi, surovi kameniti i visoki, udaljeni su dva, a sa stadom i četiri sata hoda.

Jedna od mnogih prednosti mog privatnog kozmosa je mala visina, pa ga ne trebam napuštati zimi. Spustim se niz greben, niže rijetko bude snijega, trave i zimzeleni za trostruko stado. A najveća prednost mog privatnog kozmosa je katastrofalan put do, a na drugom kraju i sa, visoravni. Kućica skrivena u sjeveroistočnom uglu i kad netko zaluta ovdje ne vidi me dok baš ne nabasa.

Kad se zaželim civilizacije, spustim se u dolinu, pa provedem večer uz ligu prvaka sa lokalnim momcima. Svi me znaju i nitko me ne gnjavi. Poštuju, a pomalo se i dive mojoj odluci.

Stari prijatelji iz grada, tolerantno  široko vidno društvo mi se najavi unaprijed, pa se spustim tamićem po njih. Do sad smo se sastajali bar dva vikenda mjesečno. Od sad ne znam, ali borit ću se svim silama.

Moj mi se rođeni sin, Tonči, slijedeći koliko vidim trendove, doselio. I, kako stvari stoje, ostaje za dugo, dugo…

Život dijelim u tri faze: sretno stereotipni, pakao i, konačno, pastirsko prosvjetljenje.

Prošao sam što i manje-više svi moji vršnjaci, škola, fakultet, srednja klasa, ljubav, ženidba, rođenje jedinca, auto, stan, krediti. Borili smo se s osmjehom i dobro nas je išlo. Radili smo oboje u banci, nekakvi referenti. Ona je tim bila ako ne sretna, ono bar zadovoljna, ja ništa od tog, no što se može,  takve sam karte dobio, tako sam odigrao. Tonči je bio odlikaš, gimnazija, ragby, DJirao, sve pet. Kad je dobio vozačku on je bio taj koji razvozi ekipu, ragbijaši piju samo s ragbijašima, a i tad ih autobus vraća kućama.

No na prvoj godini prava, Tonči se upoznao sa heroinom. Tu počinje život u paklu. Dečko koji je pio samo kad je baš red da se pije, odjednom se našao na gram žutog dnevno. U manje od pola godine od gromade od čovjeka ostao je samo sivi okrnjak. Kasno smo shvatili, skrivao se od nas, izbivao iz kuće, izvlačio se na fakultet i prijatelje. Kad su nas nazvali iz bolnice, nismo  mogli vjerovati, mada smo sumnjali. A nad nama je pisalo „Dobro došli u deveti krug“.

Onda razgovori, savjetovanja, metadoni, svađe, svađe svih protiv sviju,laži i krađe, novci su nam curili da ni sami nismo znali kako. Nakon trećeg liječenja otišao je kod bake i djede, kao, mijenja okruženje.

Treći dan ih je okrao i  nestao. Navodno u Zagreb. Odrekao sam ga se javno, doslovno. Nisam želio nikad više ni čuti za njega. I bome nisam.

Do pred dva mjeseca. Ravno šest godina i mjesec nakon pljačke bake. Banuo je u predvečerje, polupijan, što je za narkosa zapravo dobar znak. Rasplakao se da će umrijeti ako ga ne primim, da ga traže ljudi, da je na dnu. Mislio sam da je ta rana davno okoštala, da je tu rupa i gotovo, ništa je više ne može zakrpati. Polupijani ucviljeni Tonči pogotovo.

Prevario sam se. Negodovao sam razumom, obraćao mu se sa izblijedjelim prezirom,  bez emocija, bez žara, bez važnosti. I dobro sam se držao, dok nije rekao „oprosti!“. Onako iskreno, kao da mu je devet godina i slučajno je išarao zid. Tad je srce nadvladalo mozak. Slomio sam se…

Zagrlio sam ga i zaplakao. Htio sam ga onako cijelog ugurati u skamenjena mi rebra, htio sam ga zagrliti za svo ovo vrijeme koje ga nisam želio grliti. Popunjavao sam rupu u srcu, rupu u vremenu, u životu. Sunce je zašlo, kad smo se odvojili.

A on je obrisao suze i tupim pogledom upitao gdje kupujem novine.

.

Razveli smo se pola godine nakon odreknuća. Od onog trena kad su nas iz bolnice nazvali naš brak bio je nagrizen. Zatim smo ga, svi troje skupa, svojski izgrizli do kraja.

Dao sam otkaz, prodao stan i otišao na visoravan koja se zove onako kako se ja prezivam. Pokušao sam sakupiti krhotine života pa ih gore polijepiti. I uspio. Samo što su šavovi znali strašno svrbjeti, za zimskih noći pomalo i peči. Srećom svakim danom sve manje, svake zime sve rjeđe. Oguglao sam. I našao se gdje se ne borim kroz život, da se ne probijam i takmičim, da me nije briga jer si to, jednostavno, mogu priuštiti. Plutao sam, na oblaku vune preko moje planine, preko mog doma.  Bio sam ako ne najsretniji, a ono bar najzadovoljniji čovjek kojeg znam.

Dok mi se dečko kojem je kemija uništila prekrasan razigrani mozak nije obratio za pomoć.

Skidanje i nije bio problem. Jednostavno sam ga odveo u kućicu iznad zaselka, ostavio mu kantu vode i pred vratima Stentora da ga ne pušta van. Stentor je moj najvrjedniji suradnik, šarplaninac, trideset kila teži od mog sina,  ima lavež poput brodske sirene, ima narav utjerivača dugova. I voli da je sve po njegovom. Naravno, Tonči nije ni privirio na vrata.

Obišao sam ga dva dana kasnije, na plus dvadest i pet  tresao se omotan u deku, tjelesne izlučevine posvuda, smrad takav da su svi vukovi napustili ovu stranu planine. Mislim da ni ptica uokolo nije bilo koliko ih inače bude. Ostavio sam ga na još par dana… Tada sam ga našao na vratima, golog do pasa, ornog za novi život, samo da ga Stentor pusti da krene.

Uskoro sam shvatio što znači liječeni narkoman. Samo dio mozga zadužen za laganje nije mu bio spržen. Pošaljem ga da napoji ovce a nađem ga dvadeset minuta kasnije kako cijepa drva. „A ovceee!“ pljesnuo bi se po čelu. I još kaže da je potratio vrijeme na traženje sjekire. Koja je bila zabijena u panj, gdje joj je i mjesto. No bar se nije ozlijedio.

Ili, pošaljem ga da ode zatvoriti štalu, pola sata kasnije nađem ga na krovu iste, da ne zna ni kako, ni zašto je gore završio. Štala otvorena. Kažem mu da istrese pepeljaru, tresemo je u peć inače, a on otvori frižider i odloži je unutra. Sjedio je satima uz ovce čitajući  Zločin i Kaznu, ja ga pitam da li mu se sviđa, a on kaže da su mu njemački pisci oduvijek tužni. Sve u svemu manje od 5 posto akcija koje je izveo bilo je uspješno.

Jedna od prvih stvari koje sam o Tončiju shvatio bilo je da je bjegunac. Od samog sebe. Bilo mu je bitno da nije sam sa sobom, da mu mozak  ne bude u normali.

Odavši se stočarstvu krenuo sam i sa eksploatacijom prirode. Pekao sam rakiju i kuhao đemove od svega što sam nalazio, maline, borovnice, borove šišarke, kleka, lincura, drenjine. Tri prave knjige i sve znaš…

Ubrzo sam shvatio da noću nestaje alkohol. Održao sam mu bukvicu tonom radi kojeg bi ga Stentor malo prožvakao, da mu srećom nije zabranjen ulazak u kuću. Istu večer je ponovo ustao, no pripremio sam mu klopku. Da je htio izmasirati slijepoćnice, migrene radi, rasplakao se i stao me optuživati da kako će naprijed kad mu ja nevjericom podmećem klipove. Podmetnuo sam mu mušku ćušku i poslao u krevet. Od tad je alkohol po ključem.

Kad su mi prvi od tri puta, koliko su bili otkad nisam sam, došli prijatelji na vikend, ushodao se oko nas, zabavljao nas prastarim vicevima i forama, da bi na kraju nestao iza štale sa bocom medovače pod miškom. Druga dva puta proveo je u štali, sa Stentorom pred vratima. Ekipa mi je iskreno priznala da im je neugodno, i da bi rado pomogli, samo ne znaju kako. Rekao sam im da se ne brinu, jer ako sam ga očistio, mogu ga i upristojit. Mada, ni sam si nisam baš vjerovao. Jednostavno, čini mi se da se tu više nema što upristojiti.

I onda jutros ponovo. Dotrčao je sa izvora, tamo se voli osamiti, gol golcat, mahao je rukama kao krilima i kriještao kao vrana. Popeo sam se gore i otkrio razlog. Frajer je jeo velebilje. Nevjerojatno, mali majmun misli da je Dostojevski tužni Nijemac, ali iz knjige sa 463 biljke on shvati kako se može drogirat sa  jedinom koja ovdje raste.

Palo mi je, u taj čas, na pamet, da mu nabavim elektronsku ogrlicu za pse, zatim mi se u kraju mozga javila pomisao da ga gurnem u Staru Jamu, no iskreno, nemam ja srca za išta od tog. Odustao sam, možda ipak ima nade, možda ga dovedem u red. Samo ne znam imam li vremena, pedeset i šesta mi je, što napravim u slijedećih deset petnaest godina,napravio sam. Borit ću se, što mi drugo i preostaje,ipak mi je on sin, ipak ga volim.

Kao što tigar u kavezu voli svog hranitelja, kao mater ludu ‘ćer.

 

Tanja Milutinović

 

ČIŠĆENJE

 

Tanja Milutinović

Tanja Milutinović

Bila jednom jedna žena koja je mnogo volela da čisti. Zapravo, ona je najviše od svega na svetu volela  upravo to – da čisti. Ta aktivnost joj je pričinjavala najveće zadovoljstvo, i ako bi bila sprečena da je sprovodi,  plašila se da bi se to negativno odrazilo na njeno mentalno i fizičko zdravlje.  Ponekada je pokušavala da zamisli kako bi izgledao takav dan koji bi provela daleko od pajalice, sredstva za dezinfekciju, mirišljavih deterdženata za pranje i uklanjanje masnih naslaga. Te plastične boce pune raznobojnih tekućina bile su za nju lepše od najskupocenijih parfema, a zvuk usisivača i mašine za posuđe činio joj se kao najčarobnija melodija čiju slavu ne bi pomračila ni Deveta simfonija. Sve ostalo je padalo u drugi plan, spram ove neobične ljubavi. Šoping je nije interesovao i obavljala ga je nevoljno, tek da bi imala šta da preslaže po ormanu, da pegla pod konac i zaneseno udiše miris omekšivača u vazduhu.

Tako je u radosti ta žena provodila svoje dane. Svaki komad nameštaja caklio se visokim sjajem, a stan je izgledao kao iz Bajke o ženi koja je volela da čisti. Ta njena ljubav i pasija su dovele dotle  da je  nehotice počistila i svoje ukućane. Jedan po jedan, a bilo ih je mnogo, osipali su se, poštujući njenu želju da se posveti uglancavanju životnog prostora. Jedan po jedan, skupljali su svoje stvari da ne bi smetali i besmisleno zauzimal prostor.  Uklonili su se da ne kvare perfekciju. Jer znamo, kad je nešto perfektno, to je perfektno baš tako kako je,  i treba puno volje da se ne naruši uspostavljena  ravnoteža.

Kada je ostala sama, žena je stidljivo sebi priznala da joj je laknulo. Njena kuća postala je poligion najrazličitijih aktivnosti operacija čišćenja. Šprintala j razdragana  u veselju  i prala podove, zidove, plafone. Letela je po stanu kao vesela ptica, preporođena, i mislila kako je lepo kad čovek može da radi ono što voli punim plućima, bez zadrške. Kad može da radi to strasno, da se prepusti do srži svog bića, i pevala je na sav glas, dok je ribala zidove, ormane, tavanicu, tepihe, podove…

I tako jednoga dana, ne bi tačno mogla reći kada, došlo je do nekih neznatnih  promena. Kao da su se zidovi istanjili od silnog ribanja i kao da se tavanica na nekim mestima izlizala, te je počelo da prokapava. Žena je morala još brže da riba podove , a naročito  tu upornu prašinu, i čistila je i čistila u revnosti, i vitlala je krpama ko u groznici. Jer ako je nešto iz dubine duše prezirala bila je to ta prašina, ta odvratna pokvarena tvar, i dok je gledala kako čestice plutaju zrakom ko kakvi kopneni planktoni, dolazilo joj je da čupa kosu i vrišti, te je morala još brže, još žešće da sustiže i uklanja ovu morbidnu pošast.

Naravno da usled toliko posla nije stizala da prima prijatelje, a nažalost i svaki dodatni angažman nije dolazio u obzir u vanrednim okolnostima, zato je napustila posao i posvetila se samo tom zahtevnom zanimanju. Dani su leteli a ona to nije primećivala. Obavljala je svoju dužnost, jer je smatrala da je svak na svetu pozvan da obavlja neku dužnost. Ona se osećala pozvanom: čistila je, čistila, čistila i čistila. Čistila je i nije osećala glad, žeđ, ni umor. Konačno je  imala svoju misiju. Ribala je, glancala, šmirglala, gulila, ljuštila, a jedno je vuklo drugo – struganje, brisanje, guljenje, glancanje. Od tog silnog pohoda kuća se naherila, a žena je  svakoga dana bivala sve tanja i manja i bleđa. Na kraju su obe bila samo tanane ljušture.

 

Taj mesec grad će zapamtiti po nevremenu biblijskih razmera. Takvu oluju nisu pamtili ni najstariji žitelji prestonice. Biće da je nisu pamtili ni  oni već upokojeni.  Od kad se beleže vremenske prilike tako  mračna stihija vazduha i vode nije se obrušila na grad.

I kad je, posle tri dana neprestane pošasti, nakon što se sve smirilo, raznosač doneo mleko na adresu Žene koja je volela da čisti, našao se u velikoj nedoumici. Već je pomislio da je šašav. Trljao je oči i vrteo se oko sebe kao da traži pomoć. Da, nesumnjivo, to je bila ta adresa, tu je godinama isporučivao mleko, to je taj skver, tu je trafika, levo je bakalnica, a eno ga čaki i ruinirani kombi na uglu. Jedino na mestu gde je bila  kuća,  nije bilo ničega. Nije bilo niti kuće, niti ostataka,  dasaka, cigli, nije bilo ni vlasnice. Pored nogu raznosača mleka, ležala je samo mala pajalica. Sem toga, sve je bilo perfektno očišćeno.

Dragan Stodić, prvi s lijeva

Dragan Stodić, prvi s lijeva

Dragan Stodić

 

EH MEŠA, MEŠA, EH IVO, IVO

 

Eh Meša, Meša, eh Ivo, Ivo

Sve su biblioteke spaljene posle vas

Sve su tvrđave razrušene

I ćuprije raznete po svetu

Još vas fejsbuk drži u životu

Ali vi do fejsbuka ne držite nimalo

Blagodat je tamo gde ste vi

Sve su žene žene kojih nema

Derviši su pobedili smrt

Ovo dete stvarno zapomaže

Moram da mu nađem mjačinu sisu

Eh Meša, Meša, eh Ivo, Ivo

Znam da niste odustali od boljeg sveta

Ja sam digao ruke

Ali ko mene šta pita

Zašto je tvrđava otišla na nebo

A most istruleo od života!

 

Edina Gerzić, Bosanska Krupa, Bosna i Hercegovina

Edina Gerzić, Bosanska Krupa, Bosna i Hercegovina

Edina Gerzić

 

ČEDO MOJE

 

Znam, mila, da mrziš ovo doba godine, ne moraš govoriti!

Zato se po čitav dan motaš po kući s tom knjigom i šoljicom čaja.

Dosta je tog Balaševića i Dine Merlina, dosta je!

Zar nije vrijeme da se trgneš?

Koliko samo ljudi čeka da te vidi?

Da popijete onu davno obećanu kahvu?

Da se upoznaju s tobom, da ih nasmiješ nekom svojom upadicom.

Zar nije vrijeme za nove slike za onaj stari ram?

Sa novim ljudima.

Ma, šta stari?! Kupit će mama novi okvir ako treba!

Samo nek budu vesele slike!

Znaš li otkad mama nije vidjela tvoj osmijeh, čula tvoje smijanje po kući?

Bojim se, čedo moje, život će te proći u čekanju!

I znaš li da svojim čekanjem njega ostavljaš nekog drugog da čeka tebe?About the Author

Redakcija
Redakcija
Ministarstvo kulture i medija
 
 

 

NATJEČAJ ZA ZBORNIK PRIČA KNJIŽEVNE FANTASTIKE «IZA UMA» TREĆI BROJ

NATJEČAJ ZA ZBORNIK PRIČA KNJIŽEVNE FANTASTIKE «IZA UMA» TREĆI BROJ   DISKURS – časopis za kulturu, umjetnost i društvene teme raspisuje natječaj za zbornik kratkih priča književne fantastike IZA UMA. Drage na...
by Redakcija
0

 
 

Izložba likovnih radova ”Mladi Crne Gore za održivi razvoj”

27. maja 2023. godine u galeriji ”Hilmija Ćatović” u Centru za kulturu Rožaje otvorena je izložba radova učenica i učenika OŠ ”25. maj” iz Rožaja sa konkursa ”Mladi Crne Gore za održivi ra...
by Redakcija
0

 
 

Izbor poezije iz zbirke ”Otvorena vrata” Ivana Mitrovića

Ivan Mitrović je rođen 2005. godine u Beranama. Osnovnu školu „Džafer Nikočević” završio je u Gusinju. Učenik je trećeg razreda JU SMŠ „Bećo Bašić” u Plavu. Svoj umjetnički talenat reflektuje iskrenim, jas...
by Redakcija
0

 

 

Snežana Marko-Musinov: Lice i naličje vaspitanja

Snežana Marko-Musinov   Lice i naličje vaspitanja   Rado bih svima da dobro bude, ne volim kad se kude, kad se sude, uz rad, i traćenje vremena je za ljude.   Neka se to doba pošteno iskoristi, neka na otavu ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Radmila Vojinović: Dvorište u Vojvode Savatija

Radmila Vojinović   Dvorište u Vojvode Savatija   Svaki odlazak na groblje  vraća mi istu misao kako je život ograničen. Groblje uvek podseća da čovekov put ima kraj bez obzira na strah i nadu i silnu želju d...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange