Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementReagovanje

16. Juna 2021.

Reagovanje Udruženja za kulturu Nova svjetlost

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Serijal: Kultura dijalog (1)

 

VLADA TREBA DA PONIŠTI JAVNI POZIV MINISTARSTVA ZA KULTURU I SPORT KANTONA SARAJEVO

Autor: Ibrahim Osmanbašić

 

Poštovani premijeru Edine Forto,

 

Potezi Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo povodom ovogodišnjeg javnog poziv za podršku projektima iz oblasti kulture i sporta za ovu godinu ima niz manjkavost i mi iz Udruženja za kulturu -Nova svjetlost smatramo da treba da bude poništen odlukom Vlade KS.

 

Naime, naznačeni javni poziv nije polučio očekivane i neophodne rezultate, a što je u okvirima dosadašnje prakse Ministarstva kulture i sporta KS, jer se radi o primarno „neuspjelom eksperimentu“ čiju cijenu plaćaju, prije svega, respektabilni projekti koji su eleminisani iz najbanalnijih razloga – čineći primarno nesagledivu štetu općem imidžu glavnog grada države Bosne i Hercegovine. Takvu lakrdiju ni jedna ozbiljna Vlada na svijetu ne može podržati, a naročito to ne bi smjela da dozvoli Vlada KS koja se deklarativno zalaže za stvaranje pozitivne klime u glavnom gradu za sve vidove interesa i angažmana građana.

Ako želite biti konstruktivan i poželjan servis građana u gradu Sarajevu – ne možete raditi ono što nije interes glavnog grada, što njeni građani ne podržavaju – a što direktno implicira propitivanje logike programskog opredjeljenja, tj. vođenje računo o racionalizmu kao temeljne odrednice paktičnog političkog djelovanja. Vada KS ako verifikuje „neuspjeli-eksperiment-javnog-poziv-za-podršku –projektima-iz-oblasti-kulture-i-sporta-za-ovu-godinu“, faktičku ulazi u koliziju između riječi i djela – dakle, ne može se reći da ima viziju progresa gdje vlad sklad između riječi i djela.

 

Poštovani premijeru Vlade Kantona Sarajevo,

Vama je jasno da se bh. društvo nalazi u delikatnoj situaciji i pred brojnim izazovima kad je neophodno da pokaže unutrašnju inventivnu i kreativnu snagu da bi se dokazali na međunarodnom planu kao društvo koje prepoznaje i afirmiše istinske demokratske i društvene vrijednost, a gdje kulturna baština i umjetničko stvaralaštvo imaju reprezentativnu i nezamjenjivu ulogu. Radi ukazivanja na činjenice i na objektivnu interpretaciju istih, podsjetit ću vas da je Vlada KS, a na čijem ste vi čelu, u biti spalila „neuspjeli-eksperiment-javnog-poziv-za-podršku–projektima-iz-oblasti-kulture-i-sporta-za-ovu-godinu“, a dotično ministarstvo svoj očiti fijasko gdje nečuvenih 65% aplikanata NIJE ZNALO I UMJELO DA ADEKVATNO APLICIRA PROJEKAT!

Postavlja se pitanje – kao su te organizacije došle do jubilarnih brojava međunarodnih manifestacija – ako nisu sposobne da dostave tražene dokumente?

Dakle, Ministarstvo na svojoj web-stranici jasno interpretira odluku Vlade kako njima odgovara:

“S tim u vezi, Vlada KS je na prijedlog Ministarstva kulture i sporta 7. maja 2021. godine usvojila Zaključak broj: 02-04-20473 /21 kojim je prihvatila Informaciju o potrebi produženja roka Javnog poziva, te ovlastila ministra kulture i sporta da produži njegov rok na period od 07. do 21. maja 2021. godine, s ciljem dopune dokumentacije za prijave već podnesene na Javni poziv za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva kulture i sporta. Naglašeno je i kako se u ovom periodu nove aplikacije nisu mogle podnositi.”

Presedan u vezi produženja roka Javnog poziva obrazlaže se na način da je nastao kao posljedica „čina dobre volje ministarstva prema aplikantima“ – a jasno je da se to isključivo iz razloga jer takav javni poziv nije 65% aplikanata bilo sposobno da razumije i odgovori mu. Dakle, umjesto da Vlada razmotri „Informaciju o potrebi produženja roka Javnog poziva” – ona je spasila nadležno ministarstvo skandala i podržalo ih u “neuspjelom eksperimentu”. Time je Vlada gurnula pod tepih stvarne razlog zbog čega je bilo nužno napraviti presedan i donositi novu odluku o istom pitanju, vjerovatno sa uvjerenjem da će se neutralisati očita općedruštvena šteta u vezi značajnih projekata iz domena kulture i sporta.

Ipak, teško se je otrgnuti dojmu da su u ovom “neuspjelom eksperimentu” šteta nanesena primarno projektima iz kulture. Zašto je to tako – posebna je tema, i ne nebitna – jer se otvara pitanje transparentnosti, tj. ko i kako dolazi do informacija, tj. instrukcija. To je već posao za antikoruptivni tim.

 

Poštovani premijeru Vlade Kantona Sarajevo,

Ako Vada KS ne poništi navedeni Javni poziv, sa nizom manjkavosti u svojoj konačnici i reinterpretiranih presedana, očito je da će da legalizira očito vređanje ineligencije dokazanih organizatora veoma uspješnih domaćih i internacionalnih manifestacija, a među koje spada „10. KNS Međunarodni književni susreti 2021“. Mi nećemo otakazati manifestaciju jer 250 književnika iz 20-tak zemalja želi da se ta manifestacija održi i tu ima dovoljno pozitivne i konstuktivne energije da se projekat iznese – i on će se održati; ali to je minus za kulturne institucija cijele države – jer je u pitanju međunarodna manifestacija.

Dosadašnje strukture su se na tako respekatabilnim program svakako brukale udjeljujući smješne sume, ali nemojte očekivati da će udruženja KNS da šuti i ne kaže učesnicima programa istinu o vašem odnosu prema ovoj manifestaciji – koja je preživjela dokazane zatirače umjetničke kreacije u Sarajevu. Nema razloga da ova manifestacije i ne nadživi i ovu strukturu vlast – što bi vam trebao biti cilj a ne njeno zatiranje, a što implicira ponašanje rekovodstva nadležnog ministarstva Vlade na čijem ste čelu, a koje je eleminisalo važan demokratski instrument – mogućnost legitimne žalbe.

Ako navedenim javnim pozivom nije obuhvaćena mogućnost da se dobije pismen odgovor na predatu aplikaciju u pismenoj formi, a time i uskraćena mogućnost žalbe na odluke koje ih se značajno tiču – to je ozbiljna manjkavost procedure javnog poziva. To je dovoljan povod za sumnju u transparentnost, dobre namjere, a ako bi se neko time dokumentovano pozabavio jasno je da bi se našao povod za antikoruptivan uvid.

 

Poštovani premijeru Vlade Kantona Sarajevo,

Ovo nije afektni čin frustriranog organizatora već promišljeni akt organizatora prestižne regionalne književne manifestacie, a čiji uloga i značaj nije poznata rukovodstvu pomenutog nadležnog ministarstva. Zdrav razum kaže – da je to bit problema jer onaj ko ne zna šta mu je povjereno za odlučivanje, najvjerovatnije će napraviti katastrofalnu grešku jer je ona srazmjerna važnost odluke.

Vama se obraćam jer sam već obavio razgovor u kabinetu nadležnog ministarstva. To je moj x-razgovor  sa nadležnim koji i sami priznaju da ne znaju suštinu našeg projakta – a na kojem je učešće kroz decenije uzelo na hiljade pisaca iz našeg regiona. Govorim vam o općem broju jer o specifičnosti tog projekta trebali bi sati i sati razgovora i stotine listova. Vi nemate ni približan vrijedan projekat na polju književnosti koji se podržava kroz „neuspjeli-eksperiment-javnog-poziv-za-podršku –projektima-iz-oblasti-kulture-i-sporta-za-ovu-godinu“, i imate za peh, da trebate da raspravlajate o istini, pravdi i slobodi – kao temeljnim vrijednostima dremokratskog društva i građanske etike – putem riječi i smisla sa osobama  kojima to  jeste kreativno izražajno sredstvo.

Mi koji se bavimo riječim – razlikujemo laž od istine, pravdu od obmane i naravno iskrenost od manipulacije.

Nadležni ministar za kulturu me je gledao u oči i u svom kabinetu izgovorio riječi koje nije ispunio. Danas to znaju svi zainteresovani za sudbini „10.KNS Međunarodnih književnih susreta 2021“ – stoga, skrenite nadležnima pažnju da se ne igraju riječima, a vi kao osoba od koje se očekuje zdravorazumnost ne bi trebali podržavati one koji nisu sposobni da svoj posao adekvatno odrađuju – u interesu građana, kao njihov servis a  ne kao odjel za improvizaciju bez ikakve odgovornosti. Očito da je skrivanjem nečije nesposobnosti nastao cijeli ovaj problem – i zbog nečije fotelje sad trpi ovogodišnja kulturna ponuda glavnog grada države, a što je već viđeno. To je poznato i Sarajevu i BiH – od vas se očekuje da budete principijelno drugačiji. Ne dozvolite da se ponovo od moralne vertikale pravi amebična horizontala. Očito da se odgovrnost u vezi kulturnih manifestacija u Kantonu Sarajevu, malo pomalo, prebacili na vas.

Pratit ćemo vaš sklad između riječi i djela – mi koji organiziramo „10. KNS Međunarodne književne susrete 2021“, sa preko 250 književnika iz BiH, regiona i dijaspore, i sa više kontinenata – odavno smo svjesni šta taj izazov nosi i nećemo grad koji volimo ostaviti bez najnovijih balkanskih književnih kreacija.

Vi odlučujete o sebi i viziji koju ste obznanili javnosti – a ne o nama, niti o navedenoj književnoj manifestaciji.

Nadležno ministarsvo je odlučilo kojim prevcem će ići, sad je na Vladi KS da odluči hoće li to biti i njen put, a time i sudbina – ako ne poništite navedeni javi poziv sa već skandaloznim posljedicama, a čiji je konačni epilog nepredvidiv.

 

Sve najbolje.

 

Ibrahim Osmanbašić

predsjednik udruženja KNS

 

 

 

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Dr Asad Kalač: Pravilna ishrana i i fizička aktivnost su saveznici u prvenciji bolesti srca

Recite nam ukratko o sebi, školovanju opisu posla i sa kojim problemima se susrećete u radu a koji bi mogli da se prevaziđu kroz drugačiju organizaciju rada? Moje ime je Asad Kalač, specijalista Interne medicine u Domu zdr...
by Redakcija
0

 
 

Dragiša Eraković: Posađena priča

Драгиша Ераковић   ПОСАЂЕНА ПРИЧА   Нико не памти када је почело, а све је почело одавно. И траје генерацијама. Све најгоре ...
by Redakcija
0

 
 

Gordan K. Čampar: Braho Adrović – pjesnik vidljivih stihova

Gordan K. Čampar: BRAHO ADROVIĆ – PJESNIK VIDLJIVIH STIHOVA Braho, novinar u vječitoj potrazi za suštinom, temama koje su nesvakidašnje a tu blizu nas samo ih je potrebno uzjoguniti, pjesnik vidljivih riječi, bez mn...
by Redakcija
0

 

 

Sa promocije knjiga Hajrudina Lula Mekića ”Bijela kula” i ”Akovski šehidi”

Na promociji dvije knjige “Bijela kula” i ”Akovski šehidi” autora Hajrudina Lula Mekića održanoj 18. avgusta 2021. u velikoj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju, govorila je književnica Šefka Beg...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ,,ZEJNA” SULEJMANA-BEĆE KUJEVIĆA

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ,,ZEJNA” SULEJMANA-BEĆE KUJEVIĆA   Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista   Kada dragi prijatelj objavi knjigu onda to predstavlja posebno zadovoljstvo. Sulejman-Beća Kujević direkt...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange