Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementSatira

11. Novembra 2014.
 

Đura Šefer Sremac: Jesen stiže (štrajkačka), dunjo moja

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Prosvetari najavljuju jesenji štrajk, udarila im kriza u novčanike. Primili krizni virus od čeonih mozgova. Mali mozak im zatajio, a veliki ne radi.

– Hleba pa igara! – traže prosvetari, ali ne sindikalno-političkih. Ne zatvarajte škole, deca vas mole. Da imaju gde da igraju tenis u vreme štrajka. „Profani“ će igrati – „Žikino kolo“, kada im ostane pe-du golo! Ništa bez ministarske slike po bilbordima i drugim tarabama – ni da su nam Tarabići sudbinu proricali!

Obrazovni sistem danas ima pravo značenje: jede vlastitu decu – sistematski. Snimamo odavno naš dugometražni i dugoročni cunami. Zove se „bela kuga“. Posebno popularan sa srbijanskog, sirotinjskog crnog juga.

Profesori su pali na niske grane Stradije. Preživeće – sa visokih bi slomili vrat pri padu. Ministar izjavio da će isplata plata i penzija zavisiti od toga hoće li biti dovoljno para u drž’-kasi. Deco, ići ćemo na brčkanje u „Vladin potok“, ministar otkrio toplu vodu.

Posle 37-38 godina rada u prosveti, profesori moraju potpisati akt o saglasnosti za lični status tehnološkog viška, iliti za široke (ne)obrazovane mase – otkaz unapred. Razlog je više bedan nego pažnje vredan: „bela kuga“ – muškarčine u našoj Stradiji zatajile na dignitetu ličnosti. Bolje im se diže jedino – evro!

Stigoh, konačno, do prevremene, sirotinjske penzije prosvetarske. Jedem samo „Školsku supicu“ iz kesice. Posnu. Zaluta i poneko parčence mesa – ako komšijin petao povija kokice i u mojoj avliji.

Nismo bili milijarderi još od bajkovite super-inflacije. Eh, evriću moj, ako tako nastaviš, odoh ja opet u finansijsku bajku! Imaću bar za kompot od dunja.

Jesen stiže, Dunjo moja – ti me bar nadoj dinjicama svojim besmrtnim! Dunjice moja slatka, preslatka, začini mi sudbinu! Za utehu prosvetnu nasušnu!

 

 

Đura Šefer Sremac

Đura Šefer Sremac

10. novembra 2014. sindikat moje sremske škole (sa oko 800 učenika i stotinak profesora) pridružio se ŠTRAJKU svih sindikata Srbije, u cilju očuvanja digniteta ličnosti prosvetnog radnika, da svoje pravo na pošten rad ostvari 17. novembra na generalnom štrajku prosvetara. 

Ovo saopštavam, pod punom vlastitom odgovornošću prosvetnog radnika pred penzijom. 
Neka nam je Bog u pomoći! Nikada do danas nismo dostigli samo DNO DNA prosvetarske sudbine u zemlji Stradiji! Svaka nam (im) čast!
Nepismena Zemljo, kreni i zaroni u doba praistorijske sudbine nepismenjaka! Možda ćeš se i opametiti!
Srdačan pozdrav, 
književnik Đura Šefer Sremac


About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Predlog za novu-staru zastavu, grb i himnu Crne Gore

S ciljem skretanja pažnje javnosti sa aktuelnih afera koje potresaju političku scenu Crne Gore, ali i dok nije usvojen zakon o zabrani mijenjanja teksta himne, predlažemo da se himna prilagodi svim narodima Crne Gore, tako ...
by Redakcija
0

 
 

Mirza Herco: Bibliotečka tuča

Mirza Herco: BIBLIOTEČKA TUČA Teško stanje u kojem se nalazi naša zemlja sve više navodi njene stanovnike da veliki dio vremena provode u bibliotekama. U svako doba dana one su ispunjene do posljednjeg mjesta i traži se s...
by Redakcija
 

 
 

Željko Jovanović: Reč-dve o lošem položaju žena

Željko Jovanović   REČ-DVE O LOŠEM POLOŽAJU ŽENA   Majka je jednog dana zamolila oca da ubije muvu koja je glasno kružila oko trpezarijskog stola, na šta je otac rekao da nema potrebe s obzirom da će se njen ...
by Redakcija
 

 

 

Marija Juričić: Karikuralna reforma

Dobro pazite o čemu pred djecom pričate. Eto, nešto prije nedjeljnog obiteljskog objeda, moj je zet spomenuo kako je moj unuk u zadnjem mjesecu nastave pokvario svoje ocjene i završio razred samo s vrlo dobrim uspjehom. „...
by Redakcija
 

 
Konkursi regiona
 

Marija Juračić: YOU TUBER

Nekoliko tjedana prije završetka nastave moj je desetogodišnji unuk posve prošvikao.  Nije mi jasno, je li malac puknuo od stalnog učenja, ili je genijalac shvatio kako društvo funkcionira. Prestao je učiti. Odlučio je ...
by Redakcija
 

 
Konkursi regiona