Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementSatira

5. Januara 2013.

Ekskluzivno: Pročitajte prve dijelove scenarija za film Monike Beluči i Emira Kusturice

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

EKSKLUZIVNO – otkrivam nekoliko scena za film “U zemlji meda i mlijeka” koji će za M. Dodika E. Kusturica snimiti sa M. Bellucci koja je pametnija i ljepša od A. Jolie

 .
U zemlji meda i mlijeka
– scenario, dijelovi-
 .
Zla Hanka
.
Uloge:
Monica Bellucci kao Dušanka M.
Fahreta Jahić kao Hanka
.
Kamera nas uvodi u Dušankin stan, na zidu su ikone ali i slika maršala Tita. Stan je poluprazan.
.
Dušanka M., glasno razmišlja
.
Pa sve sam već prodala, ne mogu i krevet na kom spavamo. Eto televizor mi je još ostao ali kako da to prodam. To nas još jedino održava u životu, ta nada da ćemo otići odavde u tu prelijepu zemlju. Da mi djeca svisnu bez onih lijepih trenutaka kad dođe struja i sa strujom se Risto Đogo ukaže na ekranu i unese radost u ovaj stan. Ali šta da dam djeci da jedu. /pauza/ Sjetila sam se! Idem do komšinice Hanke, sigurno će mi pomoći. Mi smo svi bili braća i jedinstvo i ja vjerujem u to! Ona će mi pomoći, moja dobra komšinica muslimanka. Osim toga sigurno ima i viška hrane jer njima sad šalje cijeli svijet pakete hrane i oružje.
.
Odlazi prema hodniku, otvara vrata i silazi sprat niže. Ispred Haliminih vrata zastaje jer na njima piše „Srbima ulaz zabranjen“.
.
Dušanka M, opet glasno razmišlja
.
Ah, šali se Hanka, uvijek je bila šaljivdžija, sjećam se onomad kako smo se lijepo družili, pjesme pjevali i jagnje okretali, Hanka je uvijek bila najveselija.
.
Kuca na vrata, tri puta pa još jednom, za svaki slučaj. Nakon kraće pauze Hanka otvara vrata, sva je zamotana a iza nje stoje njene dvije male ćerke, i one zamotane, drže joj se uz suknju, sijevaju očima i palacaju zelenim račvastim jezičcima iz guste duge brade koja im je narasla na uštrb kose i bijeli pantala. Iz stana dopire miris bureka, pečenih pilića, raznih đakonija. Čuje se i do daske pojačan hit „Jel’ Sarajvo gdje je nekad bilo“ /Hanka dakle ima i struje!/
 .
Hanka
.
Šta hočeš ba?
.
Ljutito, kao da nikad nisu zajedno jagnje pekli.
 .
Dušanka M.
.
Mislila sam te pitati imaš li štogod brašna da mi daš da umijesim djeci kruha.
.
Pogledajući malo u strahu na ćerkice pa malo začuđeno na zamotanu Hanku.
 .
Hanka
.
A brašna bi, je li? Nema problema, sad ču ti dati. Evo ti brašna ćetnikušo!!!
.
Vrišteći zavlači ruku pod mantil i sve jače se smijući izvlači veliku kovanu sablju. U jednom trenutku svjetlost sa uskog prozora u hodniku odbija se od sablju i Dušanka M. /a i gledaoci/ jasno vide da je na njoj urezano Made in Saudi Arabia. Dušanka vrisne i bježi bezglavo uz stepenice plačući, u pozadini se čuje gromoglasan Hankin smijeh i kikotanje njenih demonskih ćerkica.
Ponovo smo u Dušankinom stanu, plače gorko, sinovi su oko nje zbunjenih pogleda, Dušanka im laže kako je pala na stepenicama, jeca. Sinovi je grle.
Na ulicama Sarajeva
Uloge:
Monica Bellucci kao Dušanka M.
Johny Depp kao John
 .
Kamera prati Dušanku s leđa kako se užurbano kreće pustim sarajevskim ulicama. Dušanka odjednom čuje snajperske hice i pucnjeve, eksplozije, doduše neobično slabe pa ne osjeća strah, samo je začuđena. Kako i ne bi kad već na sljedećem ćošku susreće američku novinarsku ekipu i grupu muslimanskih beatboxera i kaskadera. Dok kamere snimaju ovi ili iza oponašaju zvuke raznoraznog oružja i detonacija ili ispred kamera padaju „ranjeni i sakati“. Dušanka ne razumije ništa ali potrči jer ne želi neprijatan susret s kamerama. Ipak, jedan od Amera je spazi i viče svom kamermanu:
.
John, John, film that žena running, would be a great footage for our anti-Serb propaganda!
A John odgovara:
.
No, man! Look how elegant, beautiful, educated and handsome she is, has got all the teeth and no mustache! She must be a Serb! Not good for our dirty anti-Serb propaganda!
.
Dušanka uspijeva umaći.
Prvi susret s budućim svecem
.
Uloge:
.
Monica Bellucci kao Dušanka M.
Emir Kusturica kao sveštenik Nemanja
.
Dušanka M. je u crkvi. Moli se za zdravlje svoje, muža i djece svoje. U crkvi nema nikog /kamera kruži po praznoj crkvi/
.
Dušanka M.
.
Gdje li su svi?. Gdje li je sveštenik?
.
U tom trenutku na otvorenim vratima crkve ocrtava se silueta velikog mudrog čovjeka. To je sveštenik Nemanja.
.
Nemanja
.
Tu sam, kćeri, zašto me prizivaš?
.
Dušanka M.
.
Htjela sam pitati zašto nema nikoga u crkvi? Gdje su svi nestali?
.
Nemanja
.
Otjerani, pobijeni, ili poturčeni! Eto i moju popadiju su odveli! /Zajeca/ Sad sam kao zemlja bez muzeja!
.
Dušanka M.
.
Žao mi je, zaista. Htjela sam Vas pitati i znate li možda ima li iko na ovom svijetu da i nama Srbima pomaže. Eto muslimani i Hrvati primaju pomoć od cijelog svijeta a mi smo jedini gladni. Ima li ko da mi da koru kruha?
.
Nemanja
.
Ne brini ćeri, uz njih je cijeli svijet ali uz nas je Bog! Evo ti ova konzerva sardina, ova lepinja i ova baterija od voltu i po pa ponesi kući. Ali moraš imati vjere kćeri moja!
.
Dušanka M.
.
Hvala oče. Htjela sam se znate i ispovijediti, puno sam griješila zadnjih godina.
.
Nemanja
.
Slušam dijete moje
.
Već joj je prišao, ukazao se u ljepoti i mudrosti i miluje je po glavi
.
Dušanka M.
.
Sve ove godine sam vjerovala u bratstvo i jedinstvo oče, zanemarivala sam čak i svoju naciju, vjeru, Boga, crkvu, svoju ćirilicu sam manje pisala zbog bratstva i jedinstva. I evo šta me dočeka. Čak sam i rad Dobrice Ćosića zanemarivala, buaaa
.
Zaplače se gorko i jecajući jedva izgovara.
Nemanja
.
Dijete milo, u Dobrice je dobro srce, oprostiće ti, siguran sam. /Još jednom je nježno pomilova po kosi i isprati tiho do crkvene kapije./ Samo ko od Srba nije vjerovao u bratstvo i jedinstvo ima na tebe pravo da baci kamen prvi. Nego čuvaj se ti odsad onih koji u njega još uvijek vjeruju i ovih poturica sarajevskih, posebno onog monstruma!
.
Dušanka M.
.
Kojeg monstruma oče?
.
Nemanja
.
Pa ti dijete nisi čula da sarajevskim ulicama hara i srpske glave jede čudovište zvano Divljak? Ali ne brini, dobro je da si meni prvo došla jer ja znam najbolje kako dobiti antipoturičke moći. Nažalost ostala mi je samo jedna kopija džepnog izdanja „Noža“ Vuka Draškovića. To znam da će ga uplašiti ako te napadne, ma’ni mu njome pred licem ili pročitaj pasus jedan pa da vidiš kako bježi. Da imam „Korene“ bilo bi bolje jer od njih umre poturica na licu mjesta, ali spališe mi. E da su Srbi više kupovali takve knjige i čitali ne bi nam se ovo danas dešavalo.
Pazi se kćeri sad kad kreneš kući, čudovište je to!
Dušanka M.
.
Hvala oče, spasli ste mi život!
.
Poljubi ga nježno u ruku i odlazi. Nemanja ostaje na kapiji i ujednom zavika za njom:
.
I ne boj se eksplozija ni fijuka snajpera! Ništa od tog nije stvarno! Poredali su sve viđenije sarajevske beatboxere da fijuču sa minareta po cijeli dan, đavo da ih nosi!
.
Znam oče, znam!
.
viknu Dušanka izazovno se udaljavajući.
Sa obližnjeg zidića šest prištavih dječačića pilji i uzdiše za Dušankinim oblinama dok se Sarajevom razliježu radio isječci iz deklaracije Alije Izetbegovića.
.
Dušanka i Golijat
.
Uloge
.
Monica Bellucci kao Dušanka M.
Dragan Marinković Maca kao Divljak
Scenografija: Balkan Baroque by Marina Abramović
 .
Dušanka M. se kreće sarajevskim ulicama ka svom stanu. Dječačići koji malo malo projure ispred nje na biciklima /doniranim od Zapada/ kako bi je još jednom vidjeli, sad se vraćaju vrišteći. Dušanka je zbunjena i uplašena, čuju se neljudski urlici, kidanje mesa i kostiju i ljudski krici. Dušanka čuje i kako dječaci bježeći viču:
 .
Eto ga monstrum Divljak ide jede Srbe!
Ali mi smo muslimani! – viče jedan i dalje bježeći.
Jah al’ dok mi njemu dokažemo ode glava!
 .
Iako prestravljena Dušanka M. stupa na omanji trg sa kog dopiru krici. Ogromno čupavo stvorenje nalik na gorilu ali sa velikim spiralnim rogovima, kozjim papcima i dugim ljubičastim kandžama sjedi na hrpi kostiju i crijeva i prebira po njima. Tu i tamo poneka otkinuta glava poje.
Kako spazi Dušanku M. kako se približava čudovište Divljak ustaje, urliče i u tri koraka skače ispred nje dok se zemlja trese. Dušanki kroz glavu prolaze scene iz Kosovske bitke i ona u duhu jača.
 .
Divljak
.
Ko si ti? Ustvari kako se zoveš reci mi pa ću vidjeti hoću li te pojesti!
.
Urliče, za sobom razvukao deset metara nečijeg tankog crijeva
 .
Dušanka M.
.
Zovem se M! Dušanka M!
.
Trese se od te ružnoće pred njom ali ipak vikne prkosno, brzo iz džepa izvadi „Nož“ okrene ga ka poturici. Ovaj od straha poplavi, prekriva lice svojim kandžavim rukama i vrišteći bježi da se skrije u obližnju džamiju.
Dušanka kaže „pih“ i odlazi.
 
 .
U nastavku čitajte:
.
Scene dokazivanja muslimanske opsade Sarajeva
.
Scene dokazivanja prisustva čistog zla kod muslimana
.
Scena mučeništva Nemanjina
 .

Preneseno sa: Primabloggerina.blogspot.com

 About the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Dušan Dojčinović: Čak Noris u bijoskop ”Dom Sindikata” u Leskovac

Dušan Dojčinović   Čak Noris u bijoskop ”Dom Sindikata” u Leskovac   Vrlo važno od spisatelja: U ovoj satiričnoj čaršijskoj priči, sa duhom palanke, neki likovi, su zaista, postojali, samo su imen...
by Redakcija
0

 
 

Muslimanski učenjaci se po prvi put složili oko jednog pitanja

Po prvi put u povijesti muslimana povodom jedne fetve nećemo sa tugom konstatovati da se ”ulema razišla”, jer su se muslimanski učenjaci iz cijelog svijeta konačno složili oko jednog pitanja. Ovakav jasan stav ...
by Redakcija
0

 
 

28 godina zatočeništva u srpskim kazamatima organizatora referenduma za autonomiju Sandžaka

NA DANAŠNJI DAN JE TAČNO 28 GODINA ZATOČENIŠTVA U SRPSKIM KAZAMATIMA ORGANIZATORA REFERENDUMA ZA AUTONOMIJU SANDŽAKA   Podsjećamo, prije tačno 28 godina, 4. novembra 1991. godine bivši predsjednik Vlade Sandžaka, tada...
by Redakcija
0

 

 

Predlog za novu-staru zastavu, grb i himnu Crne Gore

S ciljem skretanja pažnje javnosti sa aktuelnih afera koje potresaju političku scenu Crne Gore, ali i dok nije usvojen zakon o zabrani mijenjanja teksta himne, predlažemo da se himna prilagodi svim narodima Crne Gore, tako ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Mirza Herco: Bibliotečka tuča

Mirza Herco: BIBLIOTEČKA TUČA Teško stanje u kojem se nalazi naša zemlja sve više navodi njene stanovnike da veliki dio vremena provode u bibliotekama. U svako doba dana one su ispunjene do posljednjeg mjesta i traži se s...
by Redakcija
 

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange