Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementSatira

10. Februara 2014.
 

Kratki bonton za protestante u BiH: Ako potpalite vladu, sutra se lijepo izvinite

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Sarajevski građanski mediji najprije su ostali oduševljeni izlivom bunta u masama na koji su godinama pozivali, a zatim su se zgrozili količinom iskazanih strasti i frustracije kod prosvjednika. Kao da su iznevjereni njihovi desetogodišnji snovi, kao da su konačno slomljena njihova nadanja da će svaka revolucija biti bebolucija, kao da nekad nije moguće urazumiti ljude. U posljednjim komentarima, brižne urednice i novinarke, u svojoj staroj maniri, ružičasto pozivaju na mir i ljubav, pokušavajući rulju podučiti lijepom ponašanju i izliječiti je od proklete neotesanosti. Donoseći vam ovaj kratki bonton za prosvjednike, sjetićemo se kako su dobri maniri jednostavne navike, naučene i izvježbane tijekom vremena. Prosvjednik ih možda neće odjedanput zapamtiti ili naučiti, no uz podršku naših portala, poticajno ponavljanje i puno vježbe, lijepo ponašanje će mu postati, takorekuć, prirođeno

photo-region-BiH-protesti_2014-SA_nered03_u_908834560 (Custom)

Posljedice nevaspitanosti demonstranata: Izostao bosanski kućni odgoj. Photo: TANJUG

1. Lijepo ponašanje uzora: Vi ste našem društvu najvažniji uzor i vaši postupci će govoriti puno više od vaših riječi. Protesti su gesta dostojna poštovanja u otvorenom društvu, i zato molim vas budite obazrivi. Vi ste osobni treneri rulje u toj igri života.

2. Izvinite se kada pogriješite: Ako sutradan uvidite da ste polupali prozore ili potpalili pogrešnu vladu, ljudski se izviniti.

3. Imajte smisao za humor: Budite nasmijani! Neugode će se događati, a gafovi u toku protesta  ponavljati. Smiješite se svima! Zapamtite da za dugoročne društvene vještine treba vremena, a greške su neizbježne. Smijte se! Pokušavajte cijelo vrijeme biti veseli, iako niste dobili platu 46 mjeseci.

4. Dajite komplimente: Nemojte se libiti da komplimentirate ljudima i u toku protesta, naročito budite nježni prema reporterkama građanskih medija koje se nalaze u rulji.

5. Nemojte se hvaliti:  Ako možete dobaciti kamen tamo gdje niko ne može, ili spraviti neviđen Molotovljev koktel, pustite druge da uvide vaše kvalitete i uspjehe.

6. Govorite ljubazno sa ljudima: Nemojte da reporterke steknu dojam da ste neotesani na tom posebnom mjestu i sutra vas iskritikuju zbog neodgojenosti u svom članku.

Demonstrant neuljudno preskače ogradu. Photo: Anadolija

Demonstrant neuljudno preskače ogradu. Photo: Anadolija

7. Ne ogovarajte: Pristupite kritici vlasti objektivno i nemojte naglas tvrditi ono što niste bar u pet izvora prethodno provjerili, kao da pišete članak.

8. Slušajte druge dok govore bez prekida i upadica: Ne prekidaj druge dok uzvikuju parole i nemojte protestovati punih usta, i vaše će dijete sutra raditi iste stvari. Nemoj prekidati političara kad izađe pred masu i drži govor.

9. Obećajte samo ono što možete da ispunite i održite obećanje: Bolje bi bilo da se blesavo ne razmećete da ćete srušiti vladu, ako niste sigurni da će ona stvarno pasti.

10. Poštujte tuđe vrijeme: Upadajte na sjednice na vrijeme i ispunjavajte svoje obaveze u roku, jer na taj način ne remetite tuđi raspored aktivnosti.

11. Ne rugajte se ljudima: Ako želite nekog da zasmijete, napravite šalu na svoj račun, jer bi se neko mogao loše osjećati zbog onog što ste napisali na transparentu.

12. Vodite računa o svojoj pojavi: Pobrinite se izgledu i načinu nastupanja, prilagodite odjeću prilici, oblačite široke majice s kapuljačama, kape, kačkete, tamne naočale i ruksake.

13. Ne zauzimajte previše prostora: Kada već probijete kordon policije i upadnete u zgradu vlade, vodite računa da ne ometate aktivnosti domaćina.

Doista neuljudno vrijeđanje: Politički nekorektan govor Photo: Tanjug/Nemanja Jovanović

Doista neuljudno vrijeđanje:
Politički nekorektan govor
Photo: Tanjug/Nemanja Jovanović

14. Ponašajte se u skladu sa mjestom na kome se nalazite: U zgradama institucija ispoštujte diskrecione linije i pokucajte prije upadanja u urede. Osnovni red je da se upoznate sa svim pravilima prije nego se tamo pojavite.

15. Nemojte pušiti: Ako ste pušač nemojte zapaliti tamo gdje je to zabranjeno ili u prisustvu osoba kojima to smeta. Nemojte čikove bacati u arhive. Ako ne pušite, nemojte soliti pamet pušačima koliko je to štetno, jer svako ima pravo da sam donosi odluke o svom zdravlju. Isti postupak i kada je u pitanju paljenje baklji.

16.  Nemojte rušiti semafore: To je važno pravilo, ne znamo zašto, ali nemojte rušiti semafore. Probajte se, molim vas, iskontrolirati.

17. Ne pretvarajte se: Kažite ono sto mislite, ali probranim kamenicama i ne vrijeđajući tuđe stavove.

18. Budite fini prema životinjama i biljkama: I oni su živa bića. Nemojte ih mučiti (psima naprimjer iz bijesa sjeći uši i repove ili njima razbijati prozore). Nemojte urezivati parole u kore drveća.

19. Budite strpljivi: Ako ne uspijete vladu srušiti prvi dan, pričekajte lijepo sljedećih desetak godina pa onda probajte opet.

20. Čuvajte okolinu: Očistite ulice i zgarišta nakon protesta, da se bunt lijepo zaključi i da imamo u ponedjeljak kuda proći na posao.

 

 

Podučile: e-NovineAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

11. konkurs časopisa ”Avlija” za najbolju kratku priču i pjesmu za 2021. godinu

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme AVLIJA iz Rožaja raspisala je 11. međunarodni konkurs/natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču i pjesmu u regionu za 2021. godinu. Konkurs je otvoren od 1...
by Redakcija
0

 
 

Slovačka Republika pomaže nastavak uređenja parka Brezovačko brdo u Rožajama

Slovačka Republika pomaže nastavak uređenja parka Brezovačko brdo u Rožajama     Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Slovak Agency for International Development Cooperation) u saradnji sa Ambasa...
by Redakcija
0

 
 

Konkurs za objavljivanje radova u 23. broju časopisa ”Avlija”

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme ”Avlija” iz Rožaja raspisala je međunarodni konkurs/natječaj za objavljivanje radova sa slobodnom temom za 23. broj časopisa ”Avlija”: poezija (do 5 pj...
by Redakcija
0

 

 

Objavljena treća knjiga Ahmeta Ademagića ”KULA”

Svjetlost dana je ugledala i treća knjiga profesora Ahmeta Ademagića monografija ”KULA”. Na 120 strana zabilježeno je čak 500 umjetničkih radova ovog poznatog rožajskog slikara. Ovi fascinantni crteži su nastali toko...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Objavljen drugi dio ”Rožaje mog djetinjstva” Ahmeta Ademagića

Na zadovoljstvo ljubitelja umjetnosti i zaljubljenika u staro Rožaje koje je netragom nestalo svjetlo dana su ugledale dvije monografije profesora Ahmeta Ademagića, ”Rožaje mog djetinjstva II” i ”KULA”...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange