Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementSatira

10. Februara 2014.
 

Kratki bonton za protestante u BiH: Ako potpalite vladu, sutra se lijepo izvinite

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Sarajevski građanski mediji najprije su ostali oduševljeni izlivom bunta u masama na koji su godinama pozivali, a zatim su se zgrozili količinom iskazanih strasti i frustracije kod prosvjednika. Kao da su iznevjereni njihovi desetogodišnji snovi, kao da su konačno slomljena njihova nadanja da će svaka revolucija biti bebolucija, kao da nekad nije moguće urazumiti ljude. U posljednjim komentarima, brižne urednice i novinarke, u svojoj staroj maniri, ružičasto pozivaju na mir i ljubav, pokušavajući rulju podučiti lijepom ponašanju i izliječiti je od proklete neotesanosti. Donoseći vam ovaj kratki bonton za prosvjednike, sjetićemo se kako su dobri maniri jednostavne navike, naučene i izvježbane tijekom vremena. Prosvjednik ih možda neće odjedanput zapamtiti ili naučiti, no uz podršku naših portala, poticajno ponavljanje i puno vježbe, lijepo ponašanje će mu postati, takorekuć, prirođeno

photo-region-BiH-protesti_2014-SA_nered03_u_908834560 (Custom)

Posljedice nevaspitanosti demonstranata: Izostao bosanski kućni odgoj. Photo: TANJUG

1. Lijepo ponašanje uzora: Vi ste našem društvu najvažniji uzor i vaši postupci će govoriti puno više od vaših riječi. Protesti su gesta dostojna poštovanja u otvorenom društvu, i zato molim vas budite obazrivi. Vi ste osobni treneri rulje u toj igri života.

2. Izvinite se kada pogriješite: Ako sutradan uvidite da ste polupali prozore ili potpalili pogrešnu vladu, ljudski se izviniti.

3. Imajte smisao za humor: Budite nasmijani! Neugode će se događati, a gafovi u toku protesta  ponavljati. Smiješite se svima! Zapamtite da za dugoročne društvene vještine treba vremena, a greške su neizbježne. Smijte se! Pokušavajte cijelo vrijeme biti veseli, iako niste dobili platu 46 mjeseci.

4. Dajite komplimente: Nemojte se libiti da komplimentirate ljudima i u toku protesta, naročito budite nježni prema reporterkama građanskih medija koje se nalaze u rulji.

5. Nemojte se hvaliti:  Ako možete dobaciti kamen tamo gdje niko ne može, ili spraviti neviđen Molotovljev koktel, pustite druge da uvide vaše kvalitete i uspjehe.

6. Govorite ljubazno sa ljudima: Nemojte da reporterke steknu dojam da ste neotesani na tom posebnom mjestu i sutra vas iskritikuju zbog neodgojenosti u svom članku.

Demonstrant neuljudno preskače ogradu. Photo: Anadolija

Demonstrant neuljudno preskače ogradu. Photo: Anadolija

7. Ne ogovarajte: Pristupite kritici vlasti objektivno i nemojte naglas tvrditi ono što niste bar u pet izvora prethodno provjerili, kao da pišete članak.

8. Slušajte druge dok govore bez prekida i upadica: Ne prekidaj druge dok uzvikuju parole i nemojte protestovati punih usta, i vaše će dijete sutra raditi iste stvari. Nemoj prekidati političara kad izađe pred masu i drži govor.

9. Obećajte samo ono što možete da ispunite i održite obećanje: Bolje bi bilo da se blesavo ne razmećete da ćete srušiti vladu, ako niste sigurni da će ona stvarno pasti.

10. Poštujte tuđe vrijeme: Upadajte na sjednice na vrijeme i ispunjavajte svoje obaveze u roku, jer na taj način ne remetite tuđi raspored aktivnosti.

11. Ne rugajte se ljudima: Ako želite nekog da zasmijete, napravite šalu na svoj račun, jer bi se neko mogao loše osjećati zbog onog što ste napisali na transparentu.

12. Vodite računa o svojoj pojavi: Pobrinite se izgledu i načinu nastupanja, prilagodite odjeću prilici, oblačite široke majice s kapuljačama, kape, kačkete, tamne naočale i ruksake.

13. Ne zauzimajte previše prostora: Kada već probijete kordon policije i upadnete u zgradu vlade, vodite računa da ne ometate aktivnosti domaćina.

Doista neuljudno vrijeđanje: Politički nekorektan govor Photo: Tanjug/Nemanja Jovanović

Doista neuljudno vrijeđanje:
Politički nekorektan govor
Photo: Tanjug/Nemanja Jovanović

14. Ponašajte se u skladu sa mjestom na kome se nalazite: U zgradama institucija ispoštujte diskrecione linije i pokucajte prije upadanja u urede. Osnovni red je da se upoznate sa svim pravilima prije nego se tamo pojavite.

15. Nemojte pušiti: Ako ste pušač nemojte zapaliti tamo gdje je to zabranjeno ili u prisustvu osoba kojima to smeta. Nemojte čikove bacati u arhive. Ako ne pušite, nemojte soliti pamet pušačima koliko je to štetno, jer svako ima pravo da sam donosi odluke o svom zdravlju. Isti postupak i kada je u pitanju paljenje baklji.

16.  Nemojte rušiti semafore: To je važno pravilo, ne znamo zašto, ali nemojte rušiti semafore. Probajte se, molim vas, iskontrolirati.

17. Ne pretvarajte se: Kažite ono sto mislite, ali probranim kamenicama i ne vrijeđajući tuđe stavove.

18. Budite fini prema životinjama i biljkama: I oni su živa bića. Nemojte ih mučiti (psima naprimjer iz bijesa sjeći uši i repove ili njima razbijati prozore). Nemojte urezivati parole u kore drveća.

19. Budite strpljivi: Ako ne uspijete vladu srušiti prvi dan, pričekajte lijepo sljedećih desetak godina pa onda probajte opet.

20. Čuvajte okolinu: Očistite ulice i zgarišta nakon protesta, da se bunt lijepo zaključi i da imamo u ponedjeljak kuda proći na posao.

 

 

Podučile: e-NovineAbout the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Predlog za novu-staru zastavu, grb i himnu Crne Gore

S ciljem skretanja pažnje javnosti sa aktuelnih afera koje potresaju političku scenu Crne Gore, ali i dok nije usvojen zakon o zabrani mijenjanja teksta himne, predlažemo da se himna prilagodi svim narodima Crne Gore, tako ...
by Redakcija
0

 
 

Mirza Herco: Bibliotečka tuča

Mirza Herco: BIBLIOTEČKA TUČA Teško stanje u kojem se nalazi naša zemlja sve više navodi njene stanovnike da veliki dio vremena provode u bibliotekama. U svako doba dana one su ispunjene do posljednjeg mjesta i traži se s...
by Redakcija
 

 
 

Marija Juračić: Šugaman

„Punice“, kaže moj zet,“ ovo je jelo jedva jestivo. Papreno, ljuto! Pa zar morate sve svoje  frustracije iskaliti na hrani?“ Kušam jelo i čini mi se da će mi plamen suknuti iz grla, oči i duplja izletjeti, ali k...
by Redakcija
 

 

 

Marija Juričić: Karikuralna reforma

Dobro pazite o čemu pred djecom pričate. Eto, nešto prije nedjeljnog obiteljskog objeda, moj je zet spomenuo kako je moj unuk u zadnjem mjesecu nastave pokvario svoje ocjene i završio razred samo s vrlo dobrim uspjehom. „...
by Redakcija
 

 
Konkursi regiona
 

Marija Juračić: YOU TUBER

Nekoliko tjedana prije završetka nastave moj je desetogodišnji unuk posve prošvikao.  Nije mi jasno, je li malac puknuo od stalnog učenja, ili je genijalac shvatio kako društvo funkcionira. Prestao je učiti. Odlučio je ...
by Redakcija
 

 
Konkursi regiona