Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementSatira

30. Jula 2013.
 

Siniša Mihajlović od decembra novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

MIHAJLOVIĆ: CRNA GORA IMA NACIONALNI DUH I POLOVINU JAVNOSTI KOJA UVEK PEVA HIMNU UZ TIM

 

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović kazao je da neće podnijeti ostavku i da će na kormilu srpskog nacionalnog tima ostati do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu kada će preći da vodi reprezentaciju Crne Gore i dovesti je makar do drugog mjesta na Pjesmi Evrovizije 2014. godine, samouvjereno je kazao u intervju agenciji PAM CG

.

Mihajlović je u intervju koji ćete moći da čitate u sjutrašnjem štampanom izdanju MONTENEGRO TRIBUNE-a kazao da je za njega velika čast što je u ovim teškim trenucima pozvan da bude selektor reprezentacije Crne Gore i da s obzirom na dosadašnje postignute rezultate vjeruje da će ne samo svi igrači već i svi navijači u Crnoj Gori početi glasno pjevati sve strofe crnogorske himne.

“Nikada se nisam pokajao što sam preuzeo reprezentaciju Srbije, niti ću se kajati. Nikada nisam ni imao dilemu da li da budem selektor. Za mene je to velika čast”, rekao je Mihajlović na početku razgovora koji prenosi agencija PAM CG – Organizacija za zaštitu prava autora muzike.

Mihajlović ne smatra da je pogriješio sa selekcijom igrača, navodeći da bi ponovo uradio baš sve isto i odrekao se iskusnijih igrača iz predhodnog kvalifikacionog ciklusa koji nijesu htjeli ili nijesu umjeli da pjevaju srbijansku himnu ‘’Bože pravde’’.

”Nikada u životu nisam podneo ostavku, niti ću je ikada podneti. Nikada nisam ni rekao da ću podneti ostavku ukoliko se ne kvalifikujemo. U slučaju da se ne kvalifikujemo, u šta sam čvrsto ubeđen, dolazim kod vas u Crnu Goru tek u decembru, jer ne želim da još 5-6 meseci uzimam novac od Fudbalskog saveza Srbije a da ne radim baš ništa korisno za Srbiju”, rekao je Mihajlović.

On je kazao da u Fudbalskom savezu Srbije nije zbog novca, navodeći da je to bilo presudno nikada se ne bi odlučio za siromašnu Srbiju već za neku ekonomski razvijenu zemlju gdje su glasovne mogućnosti igrača mnogo veće.

Mihajlović je odbacio mogućnost nastavka saradnje sa Fudbalskim savezom Srbije jer želi da pomogne svom prijatelju i bivšem kolegi Dejanu Savićeviću oko rješavanja višegodišnjeg problema u Crnoj Gori gdje čak više od polovine stanovništva neće da pjeva himnu što se negativno odražava na navijače ali i na same igrače, odnosno rezultate.

On je, komentarišući nezavidne rezultate Srbije u kvalifikacionoj grupi, kazao da javnost u toj državi od početka kvalifikacija nije imala povjerenja u njegove dirigentske sposobnosti. 

“Onim što smo pokazali na terenu zaslužili smo više, imamo samo sedam bodova, a igrali smo dobro. Ne kažem da smo nadigrali nekog, ne kažem da smo bili ni ravnopravni ali smo u svim utakmicama makar učestvovali. Pevanje himne smo doveli do zavidnog nivoa ali nemamo rešenje za gol, u svakoj utakmici imamo po četiri ili pet šansi, ali nikako da ih realizujemo”, rekao je Mihajlović.

On je podsjetio da je Srbija u dvomeču sa Belgijom i na gostovanju u Hrvatskoj stvorila ukupno 14 ili 15 šansi, a da je realizovala samo jednu.

”Tu je razlika između Srbije i na primer Crne Gore, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine. Ostale reprezentacije veoma loše izvode himne ali imaju igrače koji rešavaju utakmicu, a mi ih nemamo. Po onome kako smo izvodili himnu i koliko smo šansi stvorili zaslužili smo bolju poziciju na kvalifikacionoj listi”, rekao je srbijanski selektor. 

Mihajlović je, odgovarajući na pitanje da li Srbija zaslužuje plasman na SP, kazao da ne zna, ali da zna da je reprezentacija Srbije još mlada, kod igrača još nije završen proces mutacije glasa i da se od ovako mlade reprezentacije tek mogu očekivati još bolji rezultati u narednim decenijama prilikom izvođenja himne.

”Reprezentacija Srbije je među najmlađima u Evropi. Belgija je potrošila deset ili 15 godina da napravi reprezentaciju kakvu sada ima. Ne, moj cilj nije ni bio plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu, već da uvežbamo izvođenje himne do perfekcije i da onda bez žurbe stvorimo pretpostavke da se plasiramo na jedno od narednih velikih takmičenja, možda čak i na Svetsko prvenstvo 2018. godine”, rekao je Mihajlović.

On smatra da nije pogriješio sa odlukom o podmlađivanju reprezentacije, navodeći da je to normalno kad nema rezultata.

”Da imam nekog od starijih igrača ko može da dobro i peva i igra sigurno bih ga zvao. Pošto nema onda sam se odlučio za mlade koji imaju veliku perspektivu i potencijal na muzičkoj sceni Srbije, ali nemaju iskustvo u fudbalu. To će doći vremenom, ali da li će ljudi u Srbiji imati strpljenja da sačekaju to ne znam. Jedno je sigurno, da je put kojim sam vodio reprezentaciju Srbije pravi”, rekao je Mihajlović.

On smatra da Crna Gora bez obzira na poraz od Ukrajine ima šansi za plasman u Brazil.

”Reprezentacija Crne Gore je porazom otvorila put pobedi, a verujem ako bih odmah preuzeo reprezentaciju da mogu da je dovedem makar do drugog mesta na 59. Pesmi Evrovizije 2014. godine koja će se održati u Danskoj”, samouvjereno je izjavio Mihajlović.

Prema riječima Mihajlovića prvi datumi za održavanje prve i druge poluzavršnice ovog takmičenja za Pjesmu Evrovizije biće 6. i 8., a velika bi se završnica trebala održati 10. maja 2014. godine.

”Crna Gora ima dobru reprezentaciju, ima Kneza i Sergeja Ćetkovića, koji kako bi rekao Njegoš, koga volim često da citiram: ”imaju fantastične glasovne mogućnosti i ogroman raspon kristalne boje glasa…”. Dalje je Mihajlović naveo da Crna Gora ima i nacionalni duh, ”skoro polovina javnosti u Crnoj Gori uvek peva himnu uz svoju reprezentaciju”, rekao je buduću selektor reprezentacije Crne Gore.

A problem što više od polovine stanovnika Crne Gore nijesu saglasni sa dijelom teksta himne čije se autorstvo pripisuje Sekuli Drljeviću saradniku italijanskog okupatora Crne Gore u Drugom svjetskom ratu riješio bi lako. ‘’Ko od igrača ne bude hteo da peva glasno sve strofe himne ”Oj svetla”, pardon, ” Oj svijetla majska zoro” neće moći da igra. Ko od navijača ne bude hteo da peva sve strofe himne neće moći da prisustvuje utakmicama na stadionu a ko od gledalaca ne bude hteo da peva sve strofe himne biće mu iskljućen direktan tv prenos kao i repriza fudbalske utakmice preko kablovskih operatera’’, zaključio je budući selektor crnogorske reprezentacije Siniša Mihajlović.

 

Preneseno sa: Montenegrotribune.śź

 

 About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

11. konkurs časopisa ”Avlija” za najbolju kratku priču i pjesmu za 2021. godinu

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme AVLIJA iz Rožaja raspisala je 11. međunarodni konkurs/natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču i pjesmu u regionu za 2021. godinu. Konkurs je otvoren od 1...
by Redakcija
0

 
 

Slovačka Republika pomaže nastavak uređenja parka Brezovačko brdo u Rožajama

Slovačka Republika pomaže nastavak uređenja parka Brezovačko brdo u Rožajama     Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Slovak Agency for International Development Cooperation) u saradnji sa Ambasa...
by Redakcija
0

 
 

Konkurs za objavljivanje radova u 23. broju časopisa ”Avlija”

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme ”Avlija” iz Rožaja raspisala je međunarodni konkurs/natječaj za objavljivanje radova sa slobodnom temom za 23. broj časopisa ”Avlija”: poezija (do 5 pj...
by Redakcija
0

 

 

Objavljena treća knjiga Ahmeta Ademagića ”KULA”

Svjetlost dana je ugledala i treća knjiga profesora Ahmeta Ademagića monografija ”KULA”. Na 120 strana zabilježeno je čak 500 umjetničkih radova ovog poznatog rožajskog slikara. Ovi fascinantni crteži su nastali toko...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Objavljen drugi dio ”Rožaje mog djetinjstva” Ahmeta Ademagića

Na zadovoljstvo ljubitelja umjetnosti i zaljubljenika u staro Rožaje koje je netragom nestalo svjetlo dana su ugledale dvije monografije profesora Ahmeta Ademagića, ”Rožaje mog djetinjstva II” i ”KULA”...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange