Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementSjećanja

10. Maja 2021.

Centar za nenasilnu akciju: Obilježena mjesta stradanja u Bileći i Nevesinju

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake:

Obilježena mjesta stradanja u Bileći i Nevesinju: Sjećanje na sve žrtve

 

 

Aktivisti iz Bosne i Hercegovine obilježili su mjesta stradanja na području Bileće i Nevesinja. Obilježeno je ukupno osam lokacija koja su vezana za stradanje nesrpskog stanovništva tokom rata 1992-1995. Radi se o mjestima zatočenja, ubistava i masovnih grobnica koja nisu obilježena.

Bivše policijsko odmaralište Boračko jezero/Caffe bar Strela

U 16. akciji obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini aktivisti su obilježili ukupno osam lokacija. U Bileći su obilježeni objekti kasarne JNA “Moša Pijade” koja je i danas aktivna kasarna u nadležnosti Oružanih snaga BiH, nekadašnji “Đački dom” u kojem su danas smještene entitetske i lokalne institucije, nekadašnji Dom JNA u Nevesinju i objekat “Alatnice” u istom gradu. Na području Istočnog Mostara i naselja Zijemlje obilježene su lokacije koje su vezane za stradanje Nevesinjaca a radi se o objektu osnovne škole u Dnopolju te jamama Dubravica-Breza i Doline-Kušići. Također, na području Konjica, na lokalitetu Boračkog jezera, obilježena je lokacija bivšeg policijskog odmarališta i kafića “Strela” koji je također vezan za stradanje Nevesinjaca.

“U ovoj akciji obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja u BiH obilježili smo mjesta stradanja na području Hercegovine. Posjetili smo lokalne zajednice Istočni Mostar, Bileću i Nevesinje i obilježili lokacije koje još uvijek nemaju dostojan memorijal patnji koja se na tom mjestu dogodila. Jedna od lokacija koju smo obilježili je i nekadašnji kafe bar “Strela” i bivše policijsko odmaralište koji je tokom 1992. služio kao mjesto zatočenja za osobe bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja”, kazao je Dalmir Mišković.

Dalmir Mišković, mirovni aktivista

Senad Omerika, koji se bavi istraživanjem i dokumentovanjem stradanja nevesinjskih Bošnjaka i Hrvata, kaže da se stradanja ove dvije zajednice mogu svesti na period od 14. 6. do 30. 6. 1992. godine.

Senad Omerika, istraživač ratnih zločina iz Nevesinja

“U tom je periodu ubijeno 305 osoba bošnjačke i 12 osoba hrvatske nacionalnosti. Kada se gleda procentualno, ubijeno je oko 10 posto od ukupnog broja bošnjačkog stanovništva u Nevesinju što, nažalost, Nevesinje po toj crnoj statistici dovodi odmah iza Srebrenice. Među ubijenima je bilo 26 djece, a jedno od te djece nije imalo ni ime jer je rođeno u zbijegu. Što se tiče samih lokacija, planine oko Nevesinja su prepune masovnih i pojedinačnih masovnih grobnica, preko 20 je masovnih grobnica a na samo tri su postavljena odgovarajuća spomen-obilježja. Ovdje ne može da se zaobiđu mjesta poput jame Dubravica-Breza gdje strijeljano i bačeno 26 muškaraca kao i jame Dolina-Kušići gdje je ekshumirano 12 tijela nevesinjskih Bošnjaka”, pojašnjavaOmerika dodajući da su lokacije gdje su još pronađene masovne grobnice i Kiser iznad Boračkog jezera, jama Lipovača iznad Nevesinja, Teleća lastva kao sekundarna masovna grobnica… Neka od mjesta zatočenja, osim spomenute lokacije na Boračkom jezeru, su i škola u Dnopolju u Zijemljima kao i prostorije “Alatnice” i Doma JNA u samom Nevesinju.

 

Što se tiče obilježavanja samih mjesta stradanja, Senad Omerika navodi kako na području Nevesinja postoji nekoliko spomenika, ali se oni isključivo nalaze u okviru vjerskih objekata.

 

“Tu treba biti do kraja pošten i reći da je u selu Kljuna dignut spomenik za 508 ubijenih nevesinjskih Bošnjaka. On jeste u sklopu vjerskog objekta, ali od strane nevesinjskih vlasti  nije bilo opstrukcija, na komemoraciji bude i do 5.000 osoba i sve bude uredno. Međutim, svi pokušaji da se to obilježi javno, uz garancije vlasti, dozvole, mislim da od toga nema ništa, da nije sazrelo vrijeme, mislim da ne postoji čovjek koji bi vama ovdje potpisao da vi na nekom određenom mjestu na teritoriji manjeg BH entiteta napravite spomenik. Ali ponavljam, napravljeno je skoro 20 obilježja u općini Nevesinje, ali unutar vjerskih objekata, u selima, a ne na mjestima neposrednog stradanja, odnosno gdje se zločin dogodio”, dodaje Omerika.

 

Objekt bivše kasarne JNA “Moša Pijade” u Bileći služio je tokom 1992. godine kao krajnje odredište većine zatočenih Bošnjaka i Hrvata s područja cijele Hercegovine i šire. Zatočenici su u objekte kasarne u Bileći dovođeni kao i zatočeni lokalni mještani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz sela istočne Hercegovine ali i kao ratni zarobljenici, vojnici, koji su zarobljeni prilikom ratnih djelovanja. Kroz objekt je prošlo više stotina zatočenika. Zatočenici su bili podvrgnuti nehumanim uvjetima, zlostavljanju, ispitivanju i premlaćivanju.

 

Objekt nekadašnjeg Đačkog doma a danas objekt gdje se nalaze Uprava šumarstva, inspekcije itd. služio je u periodu od maja 1992. do decembra 1992. godine kao mjesto zatočenja civilnih osoba hrvatske i bošnjačke nacionalnosti sa područja Hercegovine. U objektu je bilo zatočeno najmanje 80 zatočenika. Zatočenici su bili podvrgnuti nehumanim uvjetima, zlostavljanju, prisilnim premještanjima i premlaćivanjima. Približno polovica zatočenika je 5. 10. 1992. s članovima obitelji nasilno deportirano u Crnu Goru. Najmanje jedan zatočenik je preminuo od posljedica zlostavljanja na ovoj lokaciji.

 

“Zločine ne može niko raditi u moje ime, ime mog naroda, ili bilo čije ime. Svaki zločin je jednostavno zločin i svaka majka jednostavno osjeća žal za onim svojim najbližim, zločin ne može imati ni vjeru ni naciju. Zbog toga ovo što vi radite ima višestruku vrijednost jer sve dok ljudi ne budu svjesni i ne budu otvoreno rekli: ‘Da tu je urađen zločin, uradio ga je taj i taj’, nikad ovo društvo ne može ići naprijed”, poručuje Senad Omerika.

 

Ukupan broj obilježenih mjesta stradanja ovom akcijom je dostigao brojku od 119. Popis obilježenih lokacija sa podacima o počinjenim zločinima i procesuiranju odgovornih kao i mapa mjesta stradanja dostupni su na web stranici onms.nenasilje.org.

Dalmir Mišković, mirovni aktivista

“Važnost obilježavanja ovih lokacija leži u činjenici da želimo da skrenemo pažnju na to da je odgovornost na svima nama, kako ova mjesta tako i sve žrtve, sačuvamo od zaborava. Sjećanjem na mjesta i ljude koji su stradali želimo da ukažemo na važnost prikladnog i dostojanstvenog obilježavanja ovih mjesta kako se nikad nikome više ne bi ponovilo”, rekao je Radomir Radević.

 

 

Nedžad Novalić

mob:+387 61 867 250

CNA – Centar za nenasilnu akciju

Grbavička 80, 71 000 Sarajevo,BiH

Tel/Fax: +387 33 260 875

Tel: + 387 33 260 876

cna.sarajevo@nenasilje.org

www.nenasilje.orgAbout the Author

Redakcija
Redakcija

Konkursi regiona
 
 

 

Obilježena 80-godišnjica od smrti revolucionara i prvoborca Alije Avdovića

OBILJEŽENA 80-GODIŠNJICA OD SMRTI REVOLUCIONARA I PRVOBORCA ALIJE AVDOVIĆA Danas u skopskom naselju Hasanbegovu, na inicijativu narodnog zastupnika Zećira Ramčilovića, Opština Gazi Baba je obilježila 80 godina od smrti ...
by Redakcija
0

 
 

In memoriam: Admir Mulamekić (1992-2021)

IN MEMORIAM BOLNI ODLAZAK ADMIRA MULAMEKIĆA 1992-2021   Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista   U vremenu kada nam nedostaje i humanosti i čovječnosti duboko me pogodila vijest o smrti mog prijatelja Gusinja...
by Redakcija
0

 
 

Balkanska pjesnička unija: ”POEZIJA GODINE 2021” – peti ciklus

Balkanska pjesnička unija/ “POEZIJA GODINE –2021“ . (peti ciklus) Rok za apliciranje radova je do 10.05.2021.godine. CILJEVI MANIFESTACIJE SU: – angažman na oblikovanju sistema vrednovanja poetske kreacije; – afirma...
by Redakcija
0

 

 

Faiz Softić: Sjećanje na Haćima Durakovića (1927-2021)

Na vijest o smrti bihorskog Don Kihota ZBOGOM DOBRI ČOVJEČE, HAĆIME DURAKOVIĆU 6. marta 2021. godine u Rožajama, u Crnoj Gori, u 94. godini života, preselio se na pravedniji svijet poznati Bihorac, koji je podjednako živ...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Božidar Proročić: Sjećanje na genocid u Srebrenici

SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI   Piše: Božidar Proročić književnik i publicista   Ove godine 11. jula navršava se tačno 25 godina od masakra i genocida u Srebrenici, koji su počinili pripadnici velikosrpski...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Konkursi regiona
 
Secured By miniOrange