Avlija
Portal za kulturu, književnost i društvene teme
AdvertisementSjećanja

5. Novembra 2013.
 

In memoriam: Zaim Muzaferija (1923. – 2003.)

More articles by »
Written by: Redakcija
Oznake: ,

Zaim Muzaferija je rođen u Visokom 9. marta 1923. Filmski, televizijski i teatarski glumac, penziju je stekao kao profesor njemačkog i francuskog jezika. Preminuo je 5. novembra 2003. godine.

Muzaferija je ostvario preko šezdeset uloga u filmu i televiziji.

Počeci njegovog glumačkog rada sežu još u gimnazijske dane kada je radio kao ‘šaptač’. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao oko osamdeset pozorišnih komada u Amaterskom pozorištu Visoko. Prvu nagradu dobio je na Prvom festivalu amaterskih pozorišta Bosne i Hercegovine u Travniku i to za režiju predstave Dnevnik Ane Frank. Nakon toga seli se u Travnik gdje je preuzeo tamošnje Amatersko pozorište.

U februaru 1961. godine ostvario je prvu filmsku ulogu u filmu Veljka Bulajića Uzavreli grad, gdje je imao epizodnu ulogu. Za ulogu u tom filmu nagrađen je specijalnom nagradom na festivalu u Puli.

Njegova glumačka karijera pretežno je protekla u epizodnim ulogama, ali one su ostavljale dublji trag negoli neke glavne uloge. Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi, a posebno su se isticale nagrađivani filmovi  Praznik (1967) Đorđa Kadijevića i Mali vojnici (1968) Bate Čengića. Za ulogu podvornika u filmu Stanica običnih vozova Nenada Dizdarevića dobio je 1990. Zlatnu arenu na Pulskom festivalu.

Muzaferija je često izdvajao uloge u filmovima Žena s krajolikom Ivice Matića i TV-dramu Ovo malo duše Ademira Kenovića kao filmove u kojima je glumio a koje uvijek može pogledati.

Glumio je još u filmovima Kuduz, Gluvi barut, Otac na službenom putu te Savršeni krug, što mu je ujedno i posljednji film. Nakon te 1997. godine ostvario je još dvije uloge na TV-u, u Ratnicima 1999. u produkciji BBC-a i TV drami Lista 2001. godine.

Muzaferija je imao svega tri glavne uloge na filmskom platnu. Kod Lordana Zafranovića glumio je u filmu Kaja, ubiću te, i naslovnu ulogu u filmu Gosti i radnici. Kod Bate Čengića glavnu ulogu imao je u filmu Jagoš i Uglješa.

Dani Zaima Muzaferije

U njegovu čast se od 2003. godine redovno održava manifestacija Dani Zaima Muzaferije gdje se održavaju promocije, razne izložbe, pozorišne predstave, okrugli stolovi te premijere najvnovijih filmskih uradaka u Visokom.

 About the Author

Redakcija
Redakcija
Konkursi regiona
 
 

 

Predstavljamo: Dijana Tiganj

DIJANA TIGANJ U POETSKOM PERFOMANSU POEZIJE   Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista   Dijana Tiganj rođena je 1995. godine u Prizrenu. Osnovnu školu je završila u Trpezima, a srednjoškolsko obrazova...
by Redakcija
0

 
 

Fatih Hadžić: Prof. Mujagić nas darovao još jednom svojom knjigom

PROF. MUJAGIĆ NAS DAROVAO JOŠ JEDNOM SVOJOM VRIJEDNOM KNJIGOM   Piše: Fatih Hadžić   Moj poznanik, prof. Kasim Mujagić iz Pećigrada, BiH, renomirani je istraživač, publicista i autor 8 knjiga, do sada. Knjige...
by Redakcija
0

 
 

MEVLUD – ROĐENJE ALLAHOVA POSLANIKA, S.A.V.S.

Nesumnjivo, zajednička tačka svih vjernika je ljubav prema Uzvišenom Allahu i Njegovom poslaniku, Muhammedu Mustafi, s.a.v.s. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je prvi nur koji je stvorio Uzvišeni Allah, on, s.a.v.s., je Habibull...
by Redakcija
0

 

 

Nejra Džananović: Roditelji kao prvi dječiji uzori

Nejra Džananović Roditelji kao prvi dječiji uzori Kako odgojiti dobro dijete; koji je recept za uspješno roditeljstvo; gdje griješim u odgoju djeteta  su pitanja koja svaki roditelj, koji teži da bude što bolji otac/maj...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona
 

Osvrt na zbirku poezije ”Bogumilske” Miraša Martinovića

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE „BOGUMILSKE“ MIRAŠA MARTINOVIĆA   Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista   U izdanju „Lena graphics design“ iz Prištine ovih dana je izašla iz štampe nova zbirka poez...
by Redakcija
0

 
Konkursi regiona